Löpargruppen
Tävlingar
Träningar
Löparnyheter
Arkiverat
Länkar
Bildgalleri
Veckans Bild
Presentation
Aktiva
Tränare
Huddinge AIS
Arkiverat 2008
ARKIVERAT MATERIEL FRÅN 2008

31 december
HREINN TOLVA I REYKJAVIK
Samtidigt som vi på hemmaplan begav oss till Vallentuna för ett springa nyårslopp så fick vi in nyheten att Hreinn Juliusson sprang på bra när han ställde upp i Nyårsloppet på Island. Passeringen vid 3 km var 10:10 och tempot hölls uppe uppemot halva loppet då den senaste veckans hårdträning på Island gjorde sig tillkänna med besked och farten bedarrade. 36:03 räckte till en tolfteplats medan segraren Kári Steinn Karlsson sprang in på 32:22.

Resultat


31 december
PALLPLATSER I FYRA KLASSER AV SEX PÅ NYÅRSLOPPET

Starten 2 km                                                                                                                                                 Foto: Kim Hedbom
Trots en mängd förhinder blev det denna ansenliga skörd av medaljer när Nyårsloppet avgjordes i Vallentuna. Det blev några riktigt spännande uppgörelser och den tätaste vid sidan om seniorklassens 4k var utan tvekan duellen mellan Nigusu Solomon och förre HAIS:aren Bilal Cadimi. Efter att ha gått ifrån redan efter 500 meter låg de tätt tillsammans hela loppet och vid målgång var det Bilal som drog längsta strået och tog hem segern i ungdomsklassen.
På tjejsidan däremot var det mycket duktige Sophia Persson som tog hem segern med en god marginal på 13 sekunder ner till tvåan Jenny Biesert från Ljungby.

Starten 10 km                                                                                                                                                Foto: Kim Hedbom
Starten för 10 km gick 10 minuter innan 4:an skulle skickas iväg och här hade vi endast Kajsa Berg som stod på startlinjen. En mycket övertygande seger blev det för tungt tränande Kajsa som körde loppet mitt i en maxvecka och ändå noterade 38:07 med kyla och halka och utan att vara nämnvärt trött i mål.
Herrklassen togs hem av suveränen Rubin McRae över två minuter före tvåan i mål.
Så var det dags för den spännande 4 km-klassen där vi hade flera spännande starter.

Starten 10 km                                                                                                                                                Foto: Kim Hedbom
Resultatmässigt bäst blev Christina Hultman som hade en duell med tre andra löpare och där hon kom in som mycket fin trea på utmärkta 14:54 efter två Rånästjejer.
På herrsidan var det desto jämnare och den vanns av duktige Henrik Lövås endast sekunden före klubbkompisen Johan Lindberg. Fjolårsvinnaren Mats Troeng kom trea.
Bakom dessa herrar hade vi främst den på stark frammarsch kommande Bjarne Englund som gjorde ett mycket fint lopp och tyckte att det kändes mycket lätt och tiden 13:46 är mycket bra. Vid sidan om honom hade vi en debutant i form av Mohamed Elhamhoume som hängde med tätgruppen mycket bra den första kilometern med fick problem med sina vader och var tvungen att sänka farten då de gjorde mycket ont. En mycket lovande kille ser vi i Mohamed som endast tränat i en månad och kommer att satsa seriöst framöver och det blir spännande att följa denne härligt positiva och fokuserade kille som har sina rötter i Marocko men har bott i Sverige under många år.

Etiopien - Marocko                                                                     Foto: Kim Hedbom

Resultat


NIGUSU TOG SÄSONGENS FÖRSTA KLUBBREKORD
Nigusu Solomon inomhusdebuterade med att springa 1000 meter och noterade sitt första inomhusklubbrekord i detta hans första inomhuslopp i karriären.
2:53 är en respektabel tid men ändå ganska långt från hans kapacitet och det var en inte helt nöjd Nigusu som efteråt direkt ställde in siktet på att börja träna för att kunna springa fort efter nyår och framför allt ta revansch på DM för andraplatsen i Löplabbet Games. Redan på söndagen körde han backpass i Flottsbro med långkottarna Mika, Colm och Kajsa som attackerade 5-minutersbacken sex gånger vilket kommer att ge dem styrka inför den fortsatta hårdträningen.
Fredrik Kihlblom gjorde ett mycket stabilt lopp när han besegrade de ett år äldre killarna i P12 800 meter. Segertiden blev 2:41 och han fick sällskap på prispallen av Anton Roos som missade silvret med ynka en tiondel.

Resultat


...OCH DÄRPÅ FÖLJDE KOSTLÄRA

Hungriga löpare efter 10 km                                                       Foto: Kim Hedbom
Skämt åsido var det ett mycket välförtjänt besök på hamburgerstället efter att första deltävlingen i Bore Cup avgjorts på snö, is och mycket hala vägar i Hemlingby utanför Gävle på lördagen. Detta var ett led i grundträningen som skall bygga uthållighet speciellt fram emot terrängsäsongen men även för några inomhuslopp i vinter.
Ett stort manfall blev det tyvärr pga. förkylningar och andra förhinder men det blev ändå 12 startande i de rödgula kläderna
. Eftersom det inte finns yngre klasser så fick  juniorerna denna gång köra seniorklassens 10 kilometer vilket skulle bli ett uthållighetsprov på tvåvarvsbanan med start, varvning och målgång uppe i Hemlingby skidbacke.

Några av löparna före starten                                                       Foto: Kim Hedbom
Först av de våra runt banan var Mika Repo som fick en mycket fin genomkörare som avslutning på sin lugna vecka innan träningen trappas upp igen några veckor framåt och inomhusdebuten efter nyår. Efter en mycket fin löpning där kanske de första två kilometrarna gick lite för snabbt med notering på 6:23 gick han i mål fortfarande lätt löpande på femteplatsen och noterade 34:50 på den halkiga banan. Efter honom var det mycket glädjande att se Hreinn Juliusson åter på banan där loppet kändes mycket bra för honom och han gick in på en fin åttondeplats. Tredje HAIS:are blev inte oväntat starke Bjarne Englund som presterade mycket bra efter en mycket tung träningsperiod vilket lovar mycket gott inför hans andra löparår. 10:e platsen gav det och nästa rödgula var urstarke Nigusu Solomon som noterade kanonfina 38:49 på den mycket tungsprungna banan och en 13:e plats. Efter en beräkning vad tiderna resulterat i på 10000 meter banlöpning skulle det innebära 1,5 minut snabbare och alltså krypa ner mot 37 minuter, mycket vasst av denna energifulla 13-åring. Ulf Eriksson 18:e och Sven Lundqvist 23:a noterade övriga seniortider i loppet.

Starten i snowracet...                                                                   Foto: Kim Hedbom
Tjejerna blev långt ifrån de 10 som var anmälda men de som var med gjorde mycket intressanta starter. Starkast var denna dag Caroline Östlund som såg mycket pigg och stark ut och kom in på en fin andraplats i damklassen. Karin Törnqvist sexa och helt färske Louisa Rongione nia var övriga tjejresultat. Den sistnämnda har endast sprungit ett halvår och är ännu ett härligt tillskott till träningsgruppen.
Några veteraner var även med på startlinjen, Julius Hreinsson, Åke Lundqvist och Gunnel Tolfes där den sistnämnde lyckades bäst med sin andraplats i K50 och en bra start för att försvara titeln från förra året.

Resultat


HAILE REGERAR FORTFARANDE

Haile Gebrselassie visade på fortsatt världsklass när han sprang 15 km i Melbourne i konkurrens med idel världslöpare. En attack mot världsrekordet var utannonserat men riktigt så fort lyckades de inte springa denna gång men alldeles lysande 42:40 visar att Haile fortfarande har snabbhet kvar trots sin marathonsatsning.


HÄRLIGT BACKPASS UPP TILL TOPPEN

Tyvärr enda mobilbilden innan batteriet strejkade...
När väl snöovädret lagt sig blev det en mycket fin löpardag och det var ett gäng som sprang iväg från Källbrink och tog sig an Flottsbrobackens baksida. En riktig långbacke erbjöds där vi körde 4-minutersintervaller ända upp till toppen av liften. Ett mycket tufft pass som kommer att lägga grunden till vårens resultat. Det börjar även dra ihop sig till vinterns första deltävling i Bore Cup som går av stapeln nästkommande helg lördag den 6:e december och startar upp i Hemlingby skidbacke i Gävle. Häng gärna på i denna mycket uppskattade träningstävling. Samåkning kommer att ske där vi pusslar ihop oss efter bästa förmåga. Kanske kan vi komma hela vägen i vinterns serie där vi som lag slutade tvåa förra året och även hade klassegrar på seniorsidan av tjejerna och K40-tjejerna samt några pallplatser i övriga klasser.

Inbjudan


SANNA OCH UFFE PÅ BANAN IGEN

Sanna på gång igen                                                                     Foto: Kim Hedbom
Årets upplaga av Tömilen blev lite behagligare temperaturmässigt än föregående år vilket i sin tur innebar att det var stundtals både lerigt och halt på den jobbiga 5-kilometersslingan i Lill-Jansskogen som löptes två varv.

Juniorerna laddar                                                                          Foto: Kim Hedbom
Mycket glädjande var det att se Susanna Damm på startlinjen igen efter att ha tagit ett välbehövligt break när lilla Freja kom till världen och det var en glad Sanna som stod på startlinjen. Även Uffe Eriksson gjorde comeback nu helt skadefri och vi hoppas verkligen att det förblir så ett tag framöver så att kontinuitet i träningen uppnås.
Sanna hade bestämt sig för att ta det lugnt första varvet och det såg mycket bra ut vid varvningen då hon hade bra kontakt med Hanna Jonsson och låg 15-20 sekunder efter. På andra varvet började hårdträningen hon ligger i nu att kännas i benen och avståndet drygades ut på andra varvet. Avsaknaden av tävlingstempo märktes men det ser mycket ljust ut inför nästa säsong och träningen är uppe i 100% så får hon bara vara skadefri kommer det att bli en mycket trevlig säsong kommande år.

Christina i stilstudie                                                                     Foto: Kim Hedbom
En fin andraplats i loppet blev det efter Hanna som stängde den här säsongen med detta lopp och börjar träna inför terrängsäsongen nästa år och kanske även ett nytt försök på marathondistansen. Christina Hultman körde igenom loppet som ett kvalitativt tröskelpass och var lite tung efter hårdträningen de senaste veckorna men var så när på väg att ta tredjeplatsen men nådde inte ända fram när hon ökade farten på slutet och kom in som femte tjej.

 Anders, Uffe och Hreinn fightas                                                Foto: Kim Hedbom
På herrsidan körde Mika Repo på mycket bra i början och efter en avslappnad inledning på de två första kilometrarna drogs tempot upp och trean gick på 3:03 och det såg mycket bra ut då han fick känning av höften och tog inga risker utan klev av för att inte riskera att förvärra skadan så att träningen blir lidande.

Mika i stilstudie                                                                            Foto: Kim Hedbom
Hreinn Juliusson låg och körde med Uffe Eriksson och Anders Ortfelt men klev av efter varvningen då det inte kändes bra. De andra två fortsatte att växeldra och det blev dagens häftigaste spurtduell som togs hem av Anders som fick nytta av sin snabbhet efter 800-metersträningen. I lagtävlingen där det ingick en tjej kom HAIS trea och fyra.

Resultat


 

KAJSA MÅNADENS FRIIDROTTARE!

Kajsa Berg månadens friidrottare                                     Foto: Kim Hedbom
Kajsa Berg har blivit utsedd till månadens friidrottare av Svenska Friidrottsförbundet.
Årets stora framsteg på distanser från 1500 till marathon kröntes med det fina loppet i Ljubljana där hon tog ett stort steg i resultatutvecklingen när hon sprang 2:44 på den relativt jobbiga banan i Slovenien och var med strax bakom topplöparna från Kenya, Etiopien, Ukraina och Ryssland fram till 35 km.
17:34/5000 - 35:38/10000 - 1:17.50/halvmarathon - 2:44.18/marathon visar på en markant högre nivå och steget upp till toppen har krympts betydligt.
Detta år är det första i en femårsplan med sikte på marathondistansen och har genom specifik marathonträning även gett mycket bra resultatutveckling på övriga distanser.
Varje tävling har tagits som testlopp där det mentala har bearbetats och förmågan att ligga närmare högstanivån har förbättrats hela tiden. Fortfarande är det lång väg kvar tills maxkapaciteten är nådd men det är absolut en mycket god bit på väg. Det gäller bara för Kajsa att själv inse hur stor potential hon har som löpare. Den här säsongen har förhoppningsvis fått henne att inse det när hon väl fått distans till det hon presterat.
Avslutningsvis vill jag som mycket stolt och glad tränare och hela klubben gratulera till utmärkelsen och säsongen som varit!
 

Gå in på Friidrott.se och läs om utmärkelsen!


SÄSONGSAVSLUTNING MED MERSMAK NÄR KAJSA LYFTE

Banbesiktning med inbjudna löpare. Borut Podgornik flankerar Mika och Kajsa                                       Foto: Kim Hedbom
Det blev ett succéartat säsongsavslut för några av våra långdistansare där eldsjälen Borut Podgornik bjudit in Kajsa Berg för att tampas med ryskor, kenyanskor och etiopiskor i den trettonde upplagan av Ljubljana Marathon. Vi hade även far och son Sand på plats.
Efter att blivit hämtade på flygplatsen begav vi oss till hotellet där elitorganisationen hade högkvarter och vi fick ut ackrediteringar m.m. På lördagen var det dags för banbesiktning där de flesta inbjudna löpare tog chansen att kolla in banan med buss och resan avslutades med genomgång av start och målområdet.

Presentation av topplöparna                                                        Foto: Kim Hedbom
På kvällen var det dags för officiell invigning där presentation skedde av topplöparna och pressen fick chansen att ställa sina frågor.
Söndagen bjöd på bra tävlingsväder runt tio grader och uppehåll. Det var ett laddat gäng som stod på startlinjen när skottet small.

Mika vid 6 kilometerspasseringen                                             Foto: Kim Hedbom
Mika Repo tog omgående kommandot i en klunga som öppnade på 1:10-tempo (Mika sprang halvmaran) och inte långt efter kom nästa stora klunga där Johan Sand och Kajsa låg tillsammans.
Mika höll farten långt in i loppet men fick det lite tufft på de sista tre kilometrarna där backarna tog ut sin rätt och han gick i mål på fina 1:14 vilket han var nöjd med, det var ju trots allt pers med 3,5 minuter och gav elfteplatsen totalt och tvåa i M30-klassen.

Johan och Kajsa med loppets segrarinna Mesentseva                Foto: Kim Hedbom
På andra varvet såg det fantastiskt bra ut efter att ha noterat 1:19,11 på första halvan med och Kajsa låg endast 1,5 minuter efter täten vid 25 km med Johan 30 sekunder före sig där han närmade sig ryskan Lidia Vasilevskaya som var favoriten innan loppet med kapacitet på 2:29. Johan gick om och Kajsa fick ryskan i sikte men låg tyvärr i ett tomrum där hon kom att få springa resten av loppet ensam medan ryskan hakade på en grupp herrar och kunde mot slutet gå förbi en trött Georgina Rono från Kenya vilken även Kajsa var nära att gå om mot slutet trots att benen började kännas stumma och farten sjönk till 4 min-tempo de sista fyra kilometrarna. Rutinerade Johan höll farten mycket bra på andra varvet och sprang in på en fin trettonde plats som tredje icke afrikan på fina 2:37 vilket lyfte upp honom till en 20:e plats på årsbästalistan.

Nöjd Kajsa med prischecken                     Foto: Kim Hedbom
På damsidan blev det en lång fight mellan ukrainskan Tatyana Mesentseva och ryskan  Nadezda Trilinskaya där den förstnämnde drog längsta strået och vann på 2:37,13. Trea blev etiopiskan Zebenay Gebre före Vasilevskaya och en mycket slutkörd Rono som sånär blivit upphunnen av loppets sexa Kajsa som noterade ett 7-minuterspers med 2:44,17 vilket lyfte henne ett stort steg mot den absoluta sverigetoppen där hon nu ligger femma på årsbästalistan.
På herrsidan lyckades man inte slå banrekordet vilket man attackerade med hjälp av fyra farthållare utan det blev en klar etiopisk seger för Amare Mulu på 2:14,41.

Resultat


COLM SLOG KLUBBREKORD I AMSTERDAM MARATHON

Colm ångar på                               Foto: o´Callahan
Colm o´Callaghan kan se tillbaks på sitt första marathonår med positiva erfarenheter. I det högklassiga loppet i Amsterdam Marathon gjorde han ett mycket stabilt lopp som gav en kanonfin 33:e plats totalt och en tredjeplats i M35-klassen. Loppet var upplagt för att springa fortare på andra halvan och siktet var inställt på att gå ner mot 2:30 och därmed gå under klubbrekordet som han så förargligt missade i Valencia i våras. Efter att ha passerat 5 km-märket på 18:20 trodde han att det gick alldeles för långsamt och därför ökades farten men vid 10 km insåg han att det var något fel med placeringen av markeringarna och fick efteråt bekräftat att 5k-märket satt på 5,2 km och farten alltså hade varit perfekt. Lite synd att det blev ett lite ojämnt lopp i början och halvmaran passerades på 1:14,54. Det blåste rejält och det blev ett taktiskt lopp där det gällde att ta rygg hela tiden för långe Colm och han gjorde sällskap med en klunga som bl.a. innehöll Hässelbylöparen Torben Pedersen. Efter 25 km blev det sololöpning och vid 33 började fartökningen på den andra 5 km-avsnittet kännas av. Efter ett hårt jobb sista kilometrarna såg vi en mycket nöjd Colm vi fick se defilera in på Olympiastadion med den härliga vetskapen att klubbrekordet är hans efter att ha varit oslaget i 25 år!
2:31,49 ger dessutom en sjundeplats på årsbästastatistiken och bäste svensk i loppet.
Vi ser verkligen fram emot de närmaste åren där Colm har det som krävs för att gå ner mot 2:20 och hoppas att han gör en långsiktig satsning på detta för talang och underbar ekonomisk löpteknik har denna super-kille från Irland! Cheers!

Resultat
Målgången


SVEN ÅNGAR PÅ I SENSÄSONGEN
En förhandsrapport har vi även fått från Hellasloppet där Sven Lundqvist skarvade på den fina insatsen i Hässelby med att ta hem P15-klassens 5 kilometer terräng. Även syrran Anna-Lisa gjorde bra ifrån sig när hon kom tvåa i F17.


SVEN OCH CHRISTINA AVSLUTNINGSTOPPAR I HÄSSELBY

Sven i kanonlopp                                                                         Foto: Kim Hedbom
Höstavslutningen på Hässelbyloppet bjöd på några riktigt fina insatser av HAIS-löparna och kanske främst av Sven Lundqvist och Christina Hultman som var två av de yngsta deltagarna i loppet. Christina krossade 40-minutersstrecket för första gången och Sven noterade fina 41:39.

Catharina i god form                                                                    Foto: Kim Hedbom
Hreinn Juliusson gick under 37 och Bjarne Englund strax över. Kajsa Berg var inte riktigt kry och joggade runt på 37:30 vilket numera är lägstanivå för hennes del och det räckte fram till en sjätteplats i loppet.

Kajsa i duell med Hanna Jonsson                                                 Foto: Kim Hedbom
Catharina Sundelöf såg pigg ut och sprang in en bit före Christina. Mika Repo hade ont i höften och kunde inte trycka på i steget men blev bäste kille med sin 29:e plats.

Resultat


POKALEN TILLBAKA EFTER 7 (!) KLASSEGRAR

Efter att ha ställt upp med den minsta truppen på de fem år vi sprungit Lilla Tullinge Tumbaloppet kunde efter sammanräkningen noteras inte mindre än sju klassegrar med en bredd från knattar till senior där Mika Repo tog sin första seger i löparkarriären efter att ha varit i ledning från 500 meter och där det blev ett taktiskt rävspel som fick sin upplösning i form av en spurtstrid som Mika tog hem. Reportage kommer senare.

Resultat


TVÅ VINNARE PÅ LIDINGÖLOPPET

Två segrare möts                                                     Foto: Kim Hedbom
Det blev en härlig löparhelg ute på ön när Lidingöloppet avgjordes i helgen.
Långa banan på lördagen visade upp tre HAIS-löpare med ambitioner att komma högt i resultatlistorna. På tjejsidan var det Catharina Sundelöf som verkligen visade att hon är tillbaka och närmar sig formen igen efter att ha sprungit in på 2:18 vilket var minuten snabbare än förra året och det gav en fin 15:e plats totalt.

Stark Catharina på långa banan
På herrsidan var det Johan Sand och Mika Repo som letade formbesked inför höstmarorna där Johan springer marathon i Amsterdam och Mika halvmarathon i Ljubljana. Det såg länge ut att bli en duell mellan dessa när Mika tyvärr fick slå av på farten sedan han fått känning i vaden. Johan sprang bra ända in och noterade 1:56 och en joggande Mika sprang också in under två timmar på 1:59.
   
Mika och Johan in action          Foto: Colm o`CallaghanSöndagen var vikt åt ungdomarna och tjejernas 10 km-bana.
Efter en mjukstart med 15-åringarna där alla hade sprungit skoltävling på fredagen med 15 km terräng på schemat där vi inte hade stora förhoppningar om några stordåd men ändå persade killarna med 2 minuter sedan förra året då det var första gången med 6 km för deras del. Bäst placeringsmässigt var här Kristoffer Holm som sprang in på en 15:e plats nio sekunder före Viktor Björnberg placeringen efter.

Nigusu tar kommandot från start                                                                                                                   Foto: Kim Hedbom
Så var det dags för 13-åringarna som vi med spänd förväntan såg fram emot där Nigusu Solomon skulle göra debut i terrängsammanhang. Taktiken var att öppna snabbt över fältet för att gå in i första kurvan bland de tio första och därefter ta det lugnt i första backen direkt efter startkurvorna. Han tog kommandot direkt och gick in i täten och drog uppför första backen och när han kollade bakåt efter sin "lugna" backe var han femton meter före andre man. 500 meter efter backen började Nigusu trycka på och farten drogs successivt upp och när han efter två kilometer kollade bakom sig igen var det ingen konkurrent i sikte utan han kunde sololöpa och defilera in i mål 14 sekunder före tvåan efter att ha sprungit de 300 sista metrarna som går en aning utför på 39 (!) sekunder. 10:18 på 3000 meter terräng är grymt starkt av en 13-åring.
Segerintervju och fotografering följde och vid prisceremonin frågade prisutdelaren om han tänkte följa i "Musses" fotspår varvid han svarade att han nog tänkte försöka att gå i Bekele´s... Härligt inför vinterträningen att få kröna sin fina säsong med en seger och inte vilken som helst utan i konkurrens med landets allra bästa löpare.
Efter prisutdelningen fick han sig en pratstund med Mustafa Mohamed vilken kände igen Nigusu efter lagfinalen i Växjö där "Musse" delade ut medaljerna.

Segerintervju                                             Foto: Kim Hedbom
Övriga topp 10-placeringar hade vi i Fredrik Kihlblom som kom tvåa i P10 där även Samuel Persson sprang in på 10:e platsen, Frida Persson kom 8:a i F10 och lilla energiknippet Alva von Gerber kom sexa i F8.
Tjejloppet visade upp två av våra yngre tjejer som satsar på långdistans. Petra Kindlund som bestämt sig för att satsa på längre distanser efter att bl.a. tagit dubbla SM-guld som junior på 800 och 1500 meter och gjorde sin första start på Lidingö och den duktiga junioren Christina Hultman som gjorde sin andra start och även denna gång valde det längre seniorloppet på 10 km. Petra visade sig stark i backarna vilket vi anade redan i vintras när hon sprang mycket bra på Snömilen som u också är en kuperad bana och gjorde ett jämnt och bra lopp som landade på 40:06 och en fin 18:e plats. Christina var inte långt efter när hon på lätta ben sprang in på 41:38 vilket är pers med 4 minuter från förra året! Snacka om framsteg denna hinder och terrängsatsande tjej gjort detta år!

Resultat


KAJSAPERS MED 6 MINUTER I ARBOGA

Kajsa segrare på 23 km tillsammans med Anna Finnson segrare på 12 km
Kajsa Berg som dragits med halsont och feber sedan SM på halvmarathon började träna lätt tre dagar före Lassemajaloppet som hon av tradition brukar springa i sin gamla hemstad Arboga. Då hon inte var helt återställd körde hon igenom loppet som ett distanspass vilket gör att man blir mycket imponerad över prestationen att springa de 23 mycket tuffa terrängkilometrarna sex (!) minuter snabbare än förra året! Då kom hon totaltvåa i loppet åtta minuter efter herrsegraren. Denna gång fick hon nöja sig med den totala tredjeplatsen men denna gång endast två minuter efter segraren i herrklassen. Tiden 1:31,25 är mycket bra på den stentuffa banan. och segermarginalen i damklassen var 26 (!) minuter...

Resultat


KASSASKÅPSSÄKER DUBBELSEGER I SÄSONGSAVSLUTNING

Vad är nu detta?                                          Foto: Kim Hedbom
Som ni ser ovan var det en rejält tilltygad Alexander Björnberg som ställde sig på startlinjen vid säsongsavslutningen Stockholm Cup som avgjordes i dagarna två på Sätra IP. Alexander och brorsan Viktor var uttagna att springa 1500 hinder vilket i förväg kändes som att de hade stora chanser att ta hem grensegern i.

Alexander                                                     Foto: Kim Hedbom
Mycket riktigt blev det en ren uppvisning i taktiklöpning för bröderna som redan gått in i grundträningen och hade tuffa träningspass i benen från veckan som gått. Första varvet lade de sig tvåa och trea och kände att utgångstempot var behagligt för deras del. Viktor gick upp i täten före första vattengraven och efter den utökades avståndet snabbt till 30 meter och det var därefter aldrig något tvivel om vem som skulle ta hem segern.

Viktor                                                             Foto: Kim Hedbom
Bakom honom hade Alexander avvaktat i rygg på tvåan i loppet men gick om vid näst sista vattengraven och ökade tempot varvid det blev en liten lucka och han började äta in avståndet fram till Viktor som låg och bevakade förstaplatsen. I mål som solklar etta och tvåa på 5:01 respektive 5:04 visade de båda att de är svårslagna i denna gren bland Stockholmslöparna.

Starten P13 600 meter                                                                 Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomon var uttagen till att springa 600 meter där han tillsammans med Calle Moskuvaara varit topp 3 i landet i år. Efter en tuff vecka med bl.a. 10000-metersloppet i onsdags var det ingen som väntade sig något allvarligt försök att springa fort utan det blev "en dag på jobbet" där han kom tvåa efter kompisen Andreas Almgren från Tureberg som åter drog det längsta strået. Han vann även dubbelt på DN-galan där det var 2000 meter också på programmet.
Huddinge AIS dominerade tävlingarna stort och det var rödgult i topp i de flesta löpningarna. HAIS noterade lagseger i samtliga klasser P/F11-P/F13-P/F15 och understryker att vi troligtvis har den bästa ungdomsverksamheten i landet.


HÄRLIGA BESKED PÅ STOCKHOLMSMILEN
Två tjejer som kommit tillbaka stod på startlinjen när Stockholmsmilen avgjordes med start och mål på Stadion. Petra Kindlund som är helt återställd efter sin fotskada men tyvärr drogs med förkylning när DM avgjordes i veckan har gått upp i distans och fick ett besked i rätt riktning när hon sprang in på 39:03
och placerade sig sjua. En som har haft det ännu kämpigare är Susanna Damm som efter sjukdomar m.m. tagit ett sabbatsår från löpningen och körde ett testlopp förra veckan i Järnaloppet som hon vann. Denna gång var det vassare motstånd men mycket fina 37:24 visade att tempot är på gång igen. Vann loppet gjorde Anna Rahm följd av klubbkompisen Anneli Fransson och därefter kom Spårvägen med Anja Lindberg och Flo Jonsson.

Resultat


ÄLDST OCH YNGST PÅ DM 10000 METER

Bill flankerar framtida långlöpare                                                 Foto: Kim Hedbom
Det var en kylslagen kväll löparna bjöds på när det avgjordes DM på Stadion.
Killarna hade 10000 och tjejerna 5000 på programmet. Först ut var tjejerna där vi från början hade fem tjejer anmälda men efter rena sjukstugan kom endast Caroline Rönnlund till start och försvarade de rödgula färgerna. Loppet gick ut i ett lugnt tempo första varvet men tempot vreds gradvis upp i täten och efter första 1000 gick Matilda Lundmark och Susanne Sjöstrand ifrån och Carro valde att ligga kvar i andraklungan där hon låg och malde med framför allt Malin Lidforss. Efter 3000 tyckte Carro att det gick för sakta och ökade farten varvid Malin omgående fick svårt att hänga med. Ett tag såg det ut som att avståndet till silvret skulle gå att ta in med Susanne hade krafter att öka mot slutet och närmade sig även Matilda i täten men avståndet blev aldrig mindre än 10 sekunder. Mot slutet kroknade Malin så pass at Maria Karlsson kunde knipa fjärdeplatsen. Bronspeng till Carro som efteråt grattades av den för dagen vilande Kajsa Berg som dragits med förkylning senaste veckan och avstod från tävlingen.

Carro gratuleras av Kajsa                           Foto: Kim Hedbom
Killarnas A-heat stod därnäst på programmet och här hade vi tyvärr ett sent återbud i form av Colm o´Callaghan som drogs med magsjuka. Trist för Colm som verkligen var i toppform inför detta lopp. Mika Repo som snackat ihop sig med Colm fick därför försvara HAIS-färgerna på egen hand klev in och gjorde ett mycket stabilt lopp där schemat var upplagt på 33:00. Vid vändningen noterades 16:28 men efter att ha fått dåligt med hjälp i dragjobbet sjönk farten lite närmaste 3000 meterna och det var först de sista fem varven farten drogs upp igen när Mika bestämde sig för att dra ifrån Anders Szalkai, Peter Kujanpää och Jesper Hansson som alla legat och följt med i rygg på Mika. Rubin McRae hade varit med i klungan men bröt efter 7000 meter. En inte alltför trött Mika sprang in på fina 33:13 och kände direkt att han kunde ha sprungit fortare men fick ett positivt besked om att magen äntligen höll hela vägen och är nu mycket laddad inför resten av säsongen. Framme i täten var det en tremannaklunga med Patrik Engström, Linus Nilsson och Johan Olsson som fick en lucka ner till de övriga. Efter hårdkörning av Patrik blev det ett sololopp och han sprang in på fina 30:28 vilket var både dunderpers och klubbrekord för Studenterna. Matchen om de övriga medaljerna togs hem av Linus som noterade 30:52 mot Johans 30:54.
B-heatet avslutade denna DM-kväll på Stadion och här hade vi fem löpare på startlinjen där vi hade både den äldsta, Bill Krohn -58 och den yngsta Nigusu Solomon -95 i startfältet. Övriga var Bjarne Englund, Johan Sand och Martin Larsson.
Johan lade sig omgående i tätklungan där ställningen växlade hela tiden och ett tag såg det ut som att det skulle kunna bli heatseger men efter att ha fått dra ganska mycket drog Studentlöparna Jonas Larsson och Mattias Gärdsback ifrån men en tredjeplats och perset 33:51 var ett fint besked inför kommande Amsterdam Marathon.
Bakom huvudklungan bildades snabbt en fyrmannaklunga med Bill Krohn, Fredrik Pettersson, Henrik Tiberg och Lilian Magnusson som denna kväll avstod DM till förmån för dubbla distansen. Bill låg länge och väl och rullade med bakom Lilian och fick en fin resa fram till nya kanonfina klubbrekordet i M50 34:53. Lilian fick 35:12 vilket är en bra bit från hennes årsbästa på 34:31.
Ytterligare en bit ner i fältet låg Nigusu Solomon och körde en bit före Bjarne Englund. Nigusu vände på 18:18 vid 5000 och blev därefter varvad av tätklungan varvid han försökte haka på vilket kanske blev han stora misstag för efter 6000 tog krafterna slut och stundtals gick det segt och det blev rena fartleken mot slutet där snabba varv blandades med riktigt långsamma. När det var 2000 kvar kom Bjarne ikapp och gick förbi i sin malande fart som skruvades upp lite och efter 2:25 på sista 800 med ett sista varv på 70 sekunder sprang han in på fina 36:22. Nigusu fick kämpa sig in i mål på 38:25 vilket ändå är en fantastiskt bra tid för en 13-årig debutant på distansen.
Martin Larsson kunde inte upprepa sin tid från förra året kanske främst pga. att han sprang 10000 också dagen innan på VDM där han blev distriktsmästare.

Resultat


TJEJERNA TREA I BELLMANSTAFETTEN
Det var ett sjukdomsdrabbat lag som ställde sig på startlinjen vid årets Bellmanstafett.
Tjejerna gjorde en mycket fin insats trots det och kom trea efter Spårvägen och Studenterna.

Resultat


CAROLINE TREA I STÅLISLOPPET
Caroline Östlund är ordentligt på väg tillbaka efter att ha fått ordning på sin sträckning i sidan och efter att ha blivit bäste HAIS:are på Tjejmilen sprang hon enligt traditon Stålisloppet som är en tävling på hemmaplan i Sandviken. Banan mäter 8 km och Carro kom trea på 32:30 endast sekunden efter andraplatsen.
Info om loppet hittar ni nedan.

Stålisloppet


SANNA GÖR COMEBACK MED VINST
Susanna Damm gjorde sitt återinträde i löparsammanhang vid den blöta upplagan
av Järnaloppet som avgjordes timmarna före Stockholm Halvmarathon.
Efter ett tävlingsuppehåll på 1,5 år med bl.a. tillkomsten av en liten tjej som var med och hejade på mamma när hon vann tjejernas 5 km före en annan HAIS:are Lena Kullstam. Välkommen tillbaka säger vi förstås till Sanna som återfått löpsuget och tycker att det är roligt igen. I K22-klassen plockade Caroline Rönnlund andraplatsen före Liza Clark som trea och Elin Nygren-Wåhlin som femma. Vann klassen gjorde Turebergs Cecilia Norrbom. Christina Hultman låg tyvärr nedbäddad med förkylning.
Bland de yngre kan nämnas Frida Persson som vann F11 och Erik Nygren-Wåhlin som kom tvåa i P13. Flera bra prestationer från de yngre kan ni kolla in på resultatlistan.

Resultat


KAJSA SM-FYRA PÅ STOCKHOLM HALVMARATHON

Nöjd Kajsa efter kanonloppet                  Foto: Kim Hedbom
När årets sista SM-poäng på löparfronten skulle fördelas på Stockholm Halvmarathon bjöds det på sämsta tänkbara väderförhållanden med regn och blåst.
Vi hade en stark uppsättning på startlinjen med Kajsa Berg som laddat om efter SM, Colm o`Callaghan som visar på stigande form inför höstens marathon, Johan Sand som är helt återställd efter sin skada, Mika Repo som passade på att ta detta som ett träningspass för att stötta brorsan Jari och Kajsa samt Catharina Sundelöf som har hitta tillbaka till löpglädjen efter en tung period under sommaren.
Det var ett mycket starkt startfält på tjejernas SM där egentligen alla toppnamn var med förutom Isabella Andersson och Hanna Jonsson.
Anna Rahm tog omgående kommandot i loppet och var ohotad hela vägen i årets första halvmara för hennes del och visar att hon är tillbaka  då hon satte sverigebästa med 1:13,51. Lena Gavelin och Lena Eliasson var de enda som försökte hänga på och var 15 sekunder efter vid 10 km-passeringen. Bakom dessa låg Lilian Magnusson väldigt bra till vid fyra km men började tappa för att vara 50 sekunder efter vid 10. Kajsa låg avvaktande en bit bakom och var vid 12 km 51 sekunder efter Lilian på femteplatsen och låg på ett tempo som lutade mot 1:18. Efter att ha fått veta att hon tog in tryckte Kajsa på mera för att fem kilometer senare passera och kunde hålla undan och även prestera en andra halva som var snabbare än den första och till stor glädje noterades 1:17,50 efter att ha noterat 36:57 vid 10 km vilket med råge sopade bort 1:20-spöket och gav en fjärdeplats både totalt och på SM samt sjätteplats på årsbästalistan. Det var också en putsning av sitt eget klubbrekord med 4,5 minuter!
Ordningen där framme höll sig och efter Kajsa kom starkt löpande kompisen Anja Lindberg och Lilian Magnusson. Catharina Sundelöf visade att hon är på väg tillbaka och sprang in som 19:e tjej och kom trea i K40 efter Lilian och Ulrika Nilsson.
Herrarnas lopp bjöd på hårdkörning från början med Henrik Skoog lite avvaktande där han låg och drog huvudklungan efter fyra kilometer men efter en fartökning fick han med sig Adil Bouafif och de noterade 30:58 på 10 km med Norrmannen Mikael Olsen 13 sekunder efter och huvudklungan ytterligare 13 efter. Vid 12 km hade Henrik gått loss och därefter var det ingen som kunde hota honom på väg mot SM-guldet.
De andra medaljerna bärgades av Fredrik Uhrbom och Said Regragui. Loppets tvåa Bouafif var inte med på SM.
Colm o`Callaghan gjorde ett fantastiskt bra lopp och formkurvan fortsätter att peka uppåt för den skönlöpande irländaren och med gott om krafter i mål noterades ett nytt pers med fina 1:12,42 vilket lovar gott inför DM 10000 meter och framför allt marathonloppet i Amsterdam i oktober.
Johan Sand fick ett mycket glatt besked om att hans hälsporre är bortblåst och sprang på utmärkta 1:14,51 vilket tyder på att höstens marathon kan föra honom tillbaka till tider under 2:40.
Mika Repos träningspass gav positiva besked då det kändes mycket lätt med distanspasset som klarades av på 1:17,25. På 10000 metersloppet vid kommande DM skall det köras fullt och siktas på tid ner mot 32 minuter.
Sammanfattat blev det en fantastisk dag trots busvädret och främst var det förstås Kajsa:s intåg i det absoluta toppskiktet som kommer att etsa sig fast i minnet. Vi får hoppas att respekten för de mera namnkunniga löparna börjar släppa så att det inte känns konstigt att springa förbi Lilian Magnusson t.ex....

Resultat


BRAGDARTAT GULD PÅ DM-STAFETTEN

Skolkompisarna (FIG Huddinge) överst på pallen                     Foto: Kim Hedbom
Efter en bragdartad insats av vårt P17-lag kunde de njuta av gulddoften efter att ha kämpad ner Hässelby och Hammarby. Efter att ha fått återbud av Victor Hedin och Oscar Martinsson inte ville riskera sina rehabtränade hälsenor gjorde Hreinn Juliusson comeback på 800-meterssträckan. Han tog förstasträckan och körde på hårt från början och vi var oroliga för att det inte skulle hålla efter hans förra lopp för en månad sedan då det gick åt pipan helt. Nu var det en helt annan Hreinn som återfått fokuseringen och kämpade på mycket bra och sprang in som tvåa efter Hammarbys Patrik Nilsson på fina 2:06. Bjarne Englund skulle ta andra sträckan men det såg länge ut som att han glömt bort att han skulle ta pinnen från Hreinn och det blev en stillastående start där två sekunder extra drog iväg. Efter missen satte Bjarne upp ett vasst tempo och efter 300 meter var han ikapp Hammarby och vid klockringningen drog han förbi och höll ledningen ända in i mål där han växlade över till en taggad Philip Gratell som hade fritt fält och gick ut i ett snabbt men bekvämt tempo. Efter klockringningen tryckte han på och ledningen hade drygats ut till Hammarby som började krokna och Hässelby kom att bli det största hotet under sista varvet. Med 200 kvar gick Hässelby förbi och lite oro spred sig då han närmade sig Philip med denne hade inga problem att svara upp och öka tempot in i mål och noterade fina 2:04 och hade även tid på sig att göra segergest före mållinjen. Ett mycket oväntat guld var ett faktum och vi får hoppas att inspirationen är på topp inför dagens svenska stafett.

Calle, Nigusu och Alexander nöjda segrare                               Foto: Kim Hedbom
P13-laget 3x600 meter såg mycket starkt ut på papperet med Calle Moskuvaara och Nigusu Solomon som kompletterades av Alexander Barck-Holst. Startsträckan togs av Calle som gjorde ett magnifikt lopp och drog ifrån det stora startfältet omgående och kunde defilera in pinnen på 1:35 och det var hundra meter ner till andra man då Alexander tog över pinnen. Efter ett jämnt lopp knappades ledningen ner till 50 meter då Nigusu tog över och körde hårt i 300 meter då han slappnade av och leende kunde defilera in hela 21 sekunder (!) före tvåan Tureberg och noterade runt 1:38.
Ett nytt fint klubbrekord på 5:14,96 var ett kross av det gamla med 8 sekunder!


P15-grabbarna hade stora avbräck och ett lag fick strykas vilket innebar att det var ett decimerat lag där Kristoffer Holm fick ta första sträckan och fick en ordentlig genom körare då de startade tillsammans med 17-åringarna. Efter ett bra lopp på 2:11 lämnade han över till Otto Kingstedt som debuterade tillsammans med 93:orna och gjorde det med bravur då han sprang på 2:30 vilket är ett par sekunder under perset. Pinnen lämnades sedan över till Sven Lundqvist som liksom förra året fick ta slutsträckan. Efter att inte ha kontakt framåt fick han köra sololopp in mot tredjeplatsen och bronsmedaljerna.

Resultat


GLÄDJEYRA EFTER MILLIMETERSEGER

Jublande segrare                                                                   Foto: Peter Gabrielsson
Vårat 15-årslag levde i ovisshet efter den mest dramatiska klubbmatchen i historien.
Inför slutstafetten skilde det omräknat i tid tre tiondelar mellan ettan Ullevi och tvåan Huddinge. Även Växjö hade segerchans inför stafetten. Efter en rafflande stafett där ledningen växlade blev det en målfotoaffär.
Efter att ha granskat tiderna följde en lång väntan med kontrollräkning av poängen.
Först att utropas bland de spänt väntande lagen på innerplan var tredjepristagarna Växjö som fick sina bronsmedaljer av Mustafa Mohamed. När sedan silvret utropades till Ullevi bröt det stora segervrålet ut bland de rödgula som efter två andraplatser de senaste åren äntligen kunde kröna med härliga guldmedaljer att hänga runt halsen.
Det var tidigt klart att pojkarna skulle stå som slutsegrare men det blev hårt om silvermedaljerna som slutligen bärgades av Växjö före Hammarby. Tjejerna hade det lite kärvare och gick in på åttondeplatsen. Västerås vann här knappt före Ullevi.

Resultat


MÄKTIG UPPVISNING PÅ NORDEAFINALEN I VÄXJÖ

Totte-Viktor-Nigusu                        Foto: Peter Gabrielsson
Mitt uppe i Zurich-gala och Finnkamp åkte vårt 15-årslag ner till Växjö till Sverigefinalen dit de kvalificerade sig tidigare i vår då kvalet vanns i Vallentuna.
Nu var det dags att mäta sig med landets bästa ungdomsklubbar och det var de 16 bästa från kvalet som möttes i dagarna två. Förutom dessa 16 som hade både tjejer och killar var det fyra tjej och fyra pojklag som var med.
Efter det halvdana SM:et för P15-killarna lades fokus på denna final samt Skol-SM om två veckor. Efter att ha varit krasslig senaste veckan tvingades Alexander Björnberg lämna återbud och det blev 13-årige Nigusu Solomon som fick förtroendet att komplettera Kristoffer Holm och Viktor Björnberg på 800 meter. En koll i startlistan visade att det skulle bli hård konkurrens bland de 84 (!) anmälda löparna. Ett mått på detta var att Totte blev seedad i B-heatet på 2:10...
Det blev åtta heat vilket innebar att vi fick vänta till näst sista heatet innan HAIS:arna gjorde entré. Nigusu och Totte hade lottats i samma heat. Inspirerad av landsmannen Kenenisa Bekele som dagen innan sprungit in på världsårsbästa på 5000 meter efter sina dubbla OS-guld visade han ingen som helst respekt för sina två år äldre motståndare utan to kommandot direkt och drog upp ett tufft tempo där Totte var den som bäst förmådde hänga med i utgångsfarten. Alla väntade på att han skulle krokna när Totte gick om men han höll emot bra och Totte sprang hem segern i heatet på nya perset 2:08,75 före Nigusu som också gick under dröm-10 med 2:09,69.
Så var det dags för A-heatet som skulle bli en dramatisk föreställning då ett flertal löpare hakade ihop och ramlade på första varvet. Viktor Björnberg hade tur i oturen att inte hamna i den skaran men fick väja och springa runt. När han väl börjat få upp tempot igen blev han knuffad och stupade ner på tartanen. En frustrerad Viktor visade i detta läge på starkt psyke genom att kriga sig igenom loppet och noterade så pass bra som 2:09,01 och kom femma i heatet.
En härlig slutsummering av löpningarna blev det när vi läser 4:a Totte, 6:a Viktor och 7:a Nigusu. Betänk att det var 84 löpare som ställde upp!
Nu kom dessutom sista sekundeninformation om att Huddinge vann hela lagtävlingen totalt med minsta möjliga marginal där det skiljde mindre än halvsekunden inför avgörande stafetten!
Jag kan bara tänka mig känslan när de fick mottaga guldmedaljerna ur Mustafa Mohameds hand...Ett stort härligt grattis till hela laget!

Resultat


IMPONERANDE REVANSCH FÖR KAJSA

Nöjda 10000-meterslöpare                                          Foto: Kim Hedbom
Revanschens dag var inne för Kajsa Berg som så trist missade SM-finalen på 10000 meter genom en för sen avprickning. Efter 5000-metersloppet på SM började tankarna på revansch att infinna sig och träningsprogrammet gjordes om med fokus på DM-loppet på 10000 meter och SM på halvmarathon. Annars är huvudmålet för säsongen marathonloppet i Ljubljana sent i oktober.
Planen för loppet var att attackera 36-minutersgränsen med en jämn farthållning där Kajsa öppnade på 3:30 första kilometern vilket var  fem sekunder under schemat vilket var perfekt utgångsfart och det syntes direkt att det var pigga ben som bar fram henne. Eftersom det var mycket löpare på banan i det 34 (!) man stora startfältet blev det många klungor och varvningar under loppet och här hade Mika Repo till uppgift att hålla farten uppe och gjorde det efter 1800 meter då farten var på väg att sänkas i en av klungorna. Resten av loppet hjälptes de åt och farten hölls på ett föredömligt sätt och det var endast två av de 25 varven som farten gick under tidsschemat.
5000 meter passerades på 17:44 vilket är endast sju sekunder över SM-tiden på 5000 meter och andra halvan avverkades på 17:56 vilket gav kanontiden 35:38.
Tiden hade räckt till fjärdeplatsen på SM och placerade Kajsa sjua på årsstatistiken.
Klubbrekordet förpassades till historien med 50 sekunder och nu börjar laddningen inför sista uppgiften innan marathonloppet, SM i halvmarathon som avgörs i samband med Stockholm Halvmarathon nästkommande helg.
När det gäller DM-guldet var det efter första kilometern aldrig något tvivel om vart det skulle hamna då loppets tvåa Annika Faager passerades och distanserades med nära två minuter efter hela distansen. Bronset bärgades av Kajsas träningskompis Catharina Sundelöf som testade på den för henne ovanliga distansen på bana.
Vi hade andra glädjande besked på långdistans och Colm o´Callaghans känsla av att formen är på väg inför nästa veckas SM visade sig stämma mycket bra då han noterade fina 32:42 och Johan Sand är tillbaka efter sin efterhängsna hälsporre och noterade 34:13. Martin Larsson sprang i det 50 man stora C-heatet på 42:38.

Bill is "leading the pack"                                                                                                                                Foto: Kim Hedbom
Före 10000-metersloppen avgjordes två 2000-meterslopp där det sattes ett nytt fantastiskt klubbrekord av skönlöpande Bill Krohn vilken noterade 5:57 och i loppet fanns även Anders Ortfelt som sprang så bra på Midnattsloppet och tiden blev 6:13.
På tjejsidan hade vi en tjej med i form av Gunnel Tolfes som var nöjd med sin genomkörare på 7:48.
Men som sagt, det bestående minnet av denna sensommarkväll var det fantastiska 10000-metersloppet av Kajsa och vi säger stort grattis till denna seriöst satsande "nybörjare" som är inne på sitt tredje löparår och kan bli något riktigt stort!

Resultat


TJEJERNA VISAR FRAMFÖTTERNA

Christina-Petra-Carro-Catharina                                                  Foto: Lena Kullstam
Våra duktiga tjejer drog söderut till det omgjorda Brolöpet som numera heter Telge Stadslopp och distansen är numera fem kilometer. Främst resultatmässigt var denna gång Petra Kindlund som sprang in på en fjärdeplats och noterade tiden 18:30. Catharina Sundelöf tog sjätteplatsen på 18:59, Christina Hultman sjundeplatsen på 19:10  efter att ha drabbats av håll de sista 1,5 kilometrarna och Caroline Rönnlund blev nia på 19:49. Vann loppet gjorde Anna Rahm före Flo Jonsson.

Resultat


MIKA FEMMA I ÖREBRO

Starten i Å-stadsloppet                                                                                                                                   Foto: Kim Hedbom
Å-stadsloppet gick av stapeln i ett sensommarvarmt Örebro och Mika Repo passade på att testa formen inför kommande tävlingar med att springa halvmaran som avgörs på slingrande småvägar med blandat underlag. Målet var att hålla ett jämnt tempo som skulle leda till en tid under 1:14.

Mika vid 14 kilometer                                                                 Foto: Kim Hedbom
Det såg till en början bra ut och de första fem km passerades på planerade 17:30 då magproblem började ge sig till känna och medförde ett toalettbesök efter 11 km. Farten kunde hållas uppe på en bra nivå men loppet strulades till fem gånger pga. dåliga banmarkeringar och felvisningar vilket resulterade i ett ganska uppgivet lopp men en helt okay femteplats på 1:18 var i alla fall ett ganska hyfsat träningspass i värmen.

Martin i stilstudie                                 Foto: Kim Hedbom
Martin Larsson hade ett annat syfte med loppet och det var att köra ett marathonpass för att testa farten inför höstens marathonlopp och han fick ett positivt besked om dagsformen.

Resultat


HINDERLÖPARNA AVANCERAR

Starten går för 1500 meter hinder                                                                                                                 Foto: Kim Hedbom
När det var dags för Löplabbetspelen på hemmaplan var det ett gäng revanschsugna ungdomar på plats för att springa hinder och 800 meter. Hinderloppet var först ut för dagen och bjöd på verkligt fina prestationer där framförallt Viktor Björnberg såg till att han placerades där han skall vara på årsstatistiken vilket tyvärr schabblades bort förra loppet där man glömt ställa ut en bock på första varvet och ett antal resultat blev ogiltiga när det gäller årsbästalistan. Den här gången var det en taggad Viktor som efter att ha sprungit i 17-årslaget på söndagen där han för första gången fick ta sig an höga bockar och distansen 2000 meter fått stärkt självförtroende och körde på grymt över bockarna där han "som vanligt" klippte vattengraven. Albin Sjöblom försökte hänga med men fick ganska snart släppa och det blev därefter en rafflande duell med Hässelbys Emil Blomberg. Den ett år äldre Emil drog det längsta strået och vann med en halv sekund tillgodo på Viktor som noterade ypperliga 4:45,15 vilket resulterar i en femteplats på årsbästalistan.

Christina hittar flytet                                                                    Foto: Kim Hedbom
En annan fin duell utspelades mellan ettan och tvåan bland tjejerna där Christina Hultman matchade Emma Jansson från Ludvika mycket bra och var endast tre sekunder efter Emma som i SM-loppet förra helgen var sju sekunder före. Christinas 5:20 var återigen pers och det såg mycket stabilt ut och det såg ut att finnas mycket krafter kvar och tekniken satt verkligen hela vägen denna gång. Det ser mycket lovande ut inför säsongsavslutande avslutande hinderloppet på skol-SM där hon kanske får chans att ta revansch på Emma.

Philip gör comeback                                                                   Foto: Kim Hedbom
Philip Gratell gjorde comeback på 800 meter efter lite knäproblem vilket stoppade hans start på SM och det såg mycket bra ut. Det räckte inte riktigt hela vägen då täten öppnade på låga 27 med Philip halvsekunden efter och Bill Krohn trodde att han sprang långsamt då han i realiteten öppnade på 28,5 sekunder. Philip försökte hänga på så långt det gick men de sista 200 tog krafterna långsamt slut och Bill spurtade om på målrakan och noterade ett nytt prydligt klubbrekord i M50 med 2:05,92. Philip noterade godkända 2:06 vilket ger förhoppningar inför sensäsongen att kunna närma sig 2-minutersvallen. I det sista heatet hade vi tre löpare på startlinjen och här körde Kristoffer Holm på verkligt hårt och bet sig fast nära tätklungan då han åkte på årets mjölksyraattack i sista kurvan vilket fick honom att se ut som om han sprang i sirap. Först passerade Bjarne Englund och fram mot upploppet flög Nigusu Solomon förbi.
I första heatet gjorde Dan Bergström ett godkänt lopp och hans 2:01 indikerar att han kanske äntligen skall kunna gå under drömgränsen två minuter i höst.
Damernas 3000 meter avgjordes i ett hällande regn och här tog Lena Kullstam kommandot direkt och drog ifrån övriga fältet. Efter att ha sett hennes lopp på terräng-SM och Hässelbyloppet vet vi att Lena har talang även för längre distanser och det känns som att 3000 meter kan vara hennes grej just nu. I ett sololopp noterade hon 10:37,99 och på andraplatsen i loppet hade vi en annan debutant på distansen nämligen Catharina Sundelöf som sprang in på 11:09,99.
Det fanns förstås många fler löpare på banorna när tävlingen avgjordes på hemmaplan.
Gå in och kolla på resultatlistan nedan.

Resultat


NIGUSU OCH SOFIA I TOPPFORM I SÖDERNATTEN

Nigusu Solomon och Sofia Persson glada 95:or                       Foto: Kim Hedbom
Det var främst våra yngre löpare som trädde fram när årets Midnattslopp avgjordes i skenet av en månförmörkelse. Nigusu Solomon debuterade i detta lopp och visade att han tillhör de allra bästa när han utan respekt drog i täten från start. Efter att ha fått fel information om hur långt det var kvar till mål kom upploppet som en överraskning och trots en mycket snabb spurt hann han inte ikapp Henrik Malmberg som dragit sista delen av loppet. En mycket fin andraplats och tiden 6:47 på 2,1 km visar på stor kapacitet hos denna 13-åring. I tjejernas 13-årsklass hade vi Sophia Persson femma och Louise Gabrielsson sjua. Det bjöds på ytterligare två andraplatser i form av Sofia Wickström F12 och Alva von Gerber F8. Bra placeringar även av Andreas Dahn fyra i P11 och Frida Persson sjua i F10.

Nigusu tar kommando från start                                                  Foto: Kim Hedbom
På herrsidan hade vi ett flertal löpare och där toppade Mika Repo på 35:14 efter att ha haft problem med rörligheten i höft och ömmande vader. En som persade rejält var Anders Ortfelt som noterade 36:35 nästan minuten snabbare än förra året. En debutant på sträckan var Bjarne Englund -91 som sprang in på 39:01 med massor av krafter kvar. Test på 10000 meter är aviserat på DM senare i höst. Vann loppet gjorde Henrik Skoog efter en fight med främst Japhet Kipkorir som fick ge sig med två sekunder, Jussi Utriainen trea och därefter var det dags för kvällens tuffaste spurt uppgörelse där klubbkompisarna Erik Sjöqvist och Kristian Algers fick samma tid men Erik dömdes före i mål.

Mika sliter                                                                                    Foto: Kim Hedbom
På damsidan var Catharina Sundelöf främst på fina 39:27 på den allt annat än lätta banan med sina backar och skarpa svängar. Tjejerna hade en suverän
i Lisa Blommé som sprang in på kanonfina 34:01. Anna Rahm tvåa och på tredjeplatsen hittade vi Johanna Bohlin, en boxande 18-åring som kom före storheter som Malin Ewerlöf och Anneli Fransson.

Resultat Lilla Midnattsloppet

Resultat Midnattsloppet


TOPPLOPP NÄR DRÖMGRÄNSER KROSSADES

Bjarne och Christina gick under drömgränser                            Foto: Kim Hedbom
Sista dagens SM-tävlingar bjöd på ett stort finalpass där vi hade många löpare med framförallt på JSM i Norrtälje. Första finalen för dagen gick redan före lunch och var den efterlängtade finalen i P17 800 meter där Victor Hedin väntat ett år på att få revansch efter sin knappa spurtförlust mot Anton Wåhlin på förra årets SM.

Hårddragning ut på andra varvet                                                Foto: Kim Hedbom
Det blev ett annorlunda lopp på det sättet att Anton denna gång hade bestämt sig för att sätta upp högt tempo från start och gjorde allt för att gå till spets i loppet vilket han även lyckades med och han drog i ett mycket högt tempo där första varvet gick på 56 sekunder vilket tog musten ur de flesta som dock hängde med bra till klockringningen men på näst sista rakan drogs fältet ut och det bildades en tremannaklunga där Anton följdes tätt av Klas Persson och Johan Kvarnström sedan Rickard Gunnarsson krokat ihop och bl.a. Victor fick kliva åt sidan för att komma förbi. Luckan gick aldrig att täta utan Victor fick koncentrera sig på att behålla fjärdeplatsen medan Anton bara tryckte på ännu mer och gled ifrån till en klar seger. Segertiden stannade vid 1.55.41 efter den grymma öppningen.

Hårddragning ut på andra varvet                                                Foto: Kim Hedbom
Andra löpare ut var Caroline Rönnlund som ställde upp för att fixa värdefulla SM-poäng och distansen för dagen var 800 meter. Loppet öppnades i en mycket hög fart för hennes del där första tjej vände på 59 sekunder och Carro öppnade på 68. Det blev i snabbaste laget för henne och hon fick fokusera på att hålla farten uppe så gott det gick och det var lite tungt mot slutet men SM-poängen var hemma och trots allt var hon nöjd med helgen där hon även tog SM-poäng på 1500 meter på lördagen

Taggade tjejer vid 3000-starten                                                   Foto: Kim Hedbom
Så var det dags för dagens långlöpningar vilka inleddes med F17 3000 meter där Christina Hultman ställde sig på startlinjen i sitt andra lopp i karriären och målsättningen var att gå under 11 minuter och att ta SM-poäng. Efter ett snabbt första varv där Christina förståndigt nog lade sig fem meter bakom klungan där några tjejer låg och drog som det kändes alldeles för fort i förhållande till sin kapacitet. Kloka Christina insåg att de aldrig skulle hålla hela distansen och mycket riktigt skördade tempot sitt första offer efter fyra varv där Angelica Wiklund helt utpumpad bröt loppet när Christina närmade sig bakifrån. Efter att redan på tredje varvet gått om och passerat Hedvig Hegnell låg hon på poängplats och kunde börja plocka in tid på tjejerna framför som blev synbart slitna i den tunga värmen med hög fuktighet och nästa tjej att springa in i väggen var Emma Dahl som var en av tjejerna som drog i början på loppet och hon bröt på femte varvet efter att Christina närmat sig med sju sekunder bara på ett varv. Därefter gjordes ett försök att nå även fjärdeplatsen och det såg bra ut tills det var trehundra meter kvar då även Christina blev trött och hon fick på slutvarvet fokusera på att klara 11-minutersgränsen vilket klarades med fem sekunder tillgodo. Målet för dagen var uppnått med råge i och med att det blev två SM-poäng och under 11 minuter efter sitt 16 sekunders pers från debutloppet.
Efter Christinas fina lopp ställde sig ännu en debutant och "nybörjare" på startlinjen. Det var Bjarne Englund som i Oskar Martinssons och Hreinn Juliussons frånvaro fick försvara de rödgula färgerna. Målet med sitt första 3000-meterslopp i karriären var att gå under 10 minuter och göra ett bra lopp. En mycket klok öppning bakom huvudklungan där han låg ihop med en annan löpare passerades första 1000 på 3:14 vilket var "klockrent" tempo eftersom schemat var upplagt på 9:45 för att kunna tappa lite på slutet. Det blev ett mycket väl genomfört lopp där det plockades löpare på sista 1000 meterna vilket gjorde att debutant Englund kom före tre rutinerade löpare och noterade fina 9:53 vilket ger mersmak för en 3000-meterssatsning framöver.

Resultat


ALEXANDER TOPPADE PÅ 2000 METER

Digert startfält på 2000 meter                                                      Foto: Kim Hedbom
Alexander Björnberg var dagens ljuspunkt i ett regnigt Täby där P15-finalen på 2000 meter avgjordes. Schemat var upplagt på 6:10 för Alex och Kristoffer Holm och första 1000 passerades på ideala 3:05. Därefter tappades kontakten och Totte kroknade mentalt. Alexander fortsatte att kämpa och efter en liten svacka på fjärde varvet genomfördes ett mycket bra slutvarv och perset 6:29 noterades och Totte spurtade till sig 6:31. Loppet vanns inte helt oväntat av Johan Rogestedt men han fick oväntat hårt motstånd från Elias Bjuhr som hade kontakt med 200 meter kvar men fick ge sig.
Josefin Eriksson ställde upp på 1500 hinder och efter ett mycket snabbt första varv som passerades 9 sekunder under varvschemat såg det ett tag mycket bra ut och hon låg på tredjeplatsen efter två varv som passerades på 2:50. Tredje varvet skulle bli ett prov på vad den hårda öppningen kostat och det visade sig att mjölksyran slog till med dunder och brak och varvet blev mycket tungt efter att ha ramlat i vattengraven. Sista varvet vill nog Jossan helst glömma men publiken var i alla fall full av beundran över att hon inte klev av med mjölksyra sprutande ur öronen och sista varvet gick knappt på styrfart när hon precis klarade av sexminutersgränsen.
Tidigare på dagen hade Viktor Björnberg missat ett drömläge att gå till final på 800 meter efter att ha blivit lottat i tredje och sista kvalheatet och visste att en fjärdeplats under 2:08 hade räckt för final. Nu knöt det sig totalt och efter att ha sprungit spänt hela vägen noterades 2:12 vilket gav en erfarenhet till att lägga till inför framtiden. Viktor pratade ganska omgående att revansch skulle utkrävas och vi väntar spänt på när allt lossnar för denna supertalang som har kapacitet att springa under två minuter redan idag bara han får det ur kroppen.

Resultat
 


CHRISTINA OCH VIKTOR BÄRGAR SM-POÄNG

Christina och Viktor med SM-poäng        Foto: Kim Hedbom
Första dagens SM-tävlingar för juniorer och ungdomar avverkades hinderloppen för de flesta. Först ut var Christina Hultman som efter förra helgens senior-SM på 3000 hinder skulle ta sig an halva distansen i regnet uppe i Norrtälje. Självförtroendet var helt klart stärkt efter Västerås och det var en helt annan inställning mot förra 1500-loppet på Källbrink då hon inte var säker på hur fort hon skulle våga köra.

Starten F17 1500 hinder                                                               Foto: Kim Hedbom
Tekniken satt mycket bra och speciellt vattengravarna satt perfekt och det märks att ju mer tekniken sitter desto mer kan energin läggas på att hålla tempo och fokuseringen på själva löpningen. Olivia Lindh satte upp hög fart redan från start och den enda som någorlunda kunde följa med var Johanna Olsson. Efter dessa utkristalliserades en andraklunga med tre tjejer med Christina bakom med bra kontakt sedan hon resolut skakat av sig Helena Eriksson som före loppet var på samma statistiknivå.

Andraklungan F17 1500 hinder                                                   Foto: Kim Hedbom
På sista varvet närmade sig Christina andraklungan och när det var 200 kvar var det endast fyra sekunder fram till bronset men farten räckte inte till ända fram men det blev en sjätteplats på 10-sekundersperset 5:21. En mycket nöjd Christina kunde njuta av framstegen och i lugn och ro börja ladda för söndagens 3000-metersfinal efter omvårdnad av Niclas från Sports Medicine.

Starten P15 1500 hinder                                                               Foto: Kim Hedbom
Efter lång nerjogg och kroppslig genomgång med dusch och omklädnad var det dags att bege sig ner till Täby där det också stod hinder på programmet med Viktor och Alexander Björnberg på startlinjen. Det blev som väntat en lätt uppgift för Johan Rogestedt att bärga sitt första SM-guld och det lär inte bli det sista i detta mästerskap. Hans 4:23 var det ingen som var i närheten av utan de andra fick koncentrera sig på silver och bronsmedaljerna. Efter att ha hängt med bra på första varvet som Viktor vände på 70 sekunder började Alexander tappa fart och på tredje varvet blev benen allt stummare för Viktor som efter loppet klagade på mjölksyra i armarna. Sista varvet blev en kamp om sista poängplats som såg ut att vara helt avgjord efter sista vattengraven där Viktor som vanligt klippte och ryckte 6-7 meter men han höll sånär på att slarva bort poängen då han stannade av på mållinjen. Bakom hade Alexander börjat röra på sig och efter ett sista bra varv gick han i mål i nivå med sitt pers medan Viktor sprang in på 4:59 vilket han inte var nöjd med utan hade hoppats att vara med och kriga om pallplatserna. Det känns som att det var stundens allvar som spelade ett spratt.

Klungan P15 1500 hinder                                                           Foto: Kim Hedbom
Nu laddar killarna om batterierna för att springa kval på 800 meter (Viktor) och 2000 meter (Alexander). På 2000 meter som avgörs på lördagskvällen får Alexander sällskap av Kristoffer Holm och dessutom går Josefin Eriksson in i hetluften med sin hinderfinal.

Resultat USM
Resultat JSM


HÄRLIG SM-DEBUT FÖR CHRISTINA

Christina träffar idolen                                Foto: Kim Hedbom
Helgens stora SM i Västerås bjöd på premiär i klubbens historia på 3000 meter hinder.
För första gången tog sig en Huddingetjej an distansen och detta dessutom av en junior på senior-SM. När loppet drog igång i ösregnet var det nog ingen som reflekterade över Christina Hultmans debut i den bemärkelsen att det brast i teknik eller dylikt. Samtliga hinderpassager satt klockrent inklusive vattengravarna som togs med bravur. Målet med hennes första lopp var att springa igenom på ett bra sätt och att gå ner under 12 minuter vilket inte var några som helst problem. 11:53 stannade klockan på med mycket krafter kvar vilket ger mersmak inför framtiden och stärkt självförtroende inför junior-SM som inleds på fredag med halva distansen. Att det dessutom blev tre härliga SM-poäng för besväret efter fjärdeplatsen var en fin bonus och det lär vara de första senior-poängen  när det gäller långdistans på bana. Vid utcheckningen från hotellet fick Christina sig en pratstund med sin förebild Mustafa Mohamed vilket lär peppa henne lite speciellt. Den genomsympatiska "Musse" tyckte att det var mycket roligt att det kom en ung tjej som vill satsa på hinder och önskade henne lycka till med sin satsning. Musse själv åker ner till Japan för att ladda inför OS och kommer inte att anlända till Peking förrän tre dagar innan sitt första lopp.

Fokuserad Christina                                                                Foto: Kim Hedbom
Vår andra långdistansare på plats var Kajsa Berg som efter fredagens jättemiss med avprickningen då hon tårfylld inte fick starta på sin huvuddistans detta SM skulle ta revansch på söndagens 5000-meterslopp. Det var ett mycket starkt startfält som ställde sig på startlinjen och det blev som väntat hårdkörning direkt anfört av Lisa Blommé som stod över 10000 för att satsa på halva distansen. Hon följdes av Hanna Karlsson, Lilian Magnusson och Anneli Fransson. Bakom dessa blev det en andraklunga med Kajsa, Louise Wiker och Alexandra Svensson. Efter halva loppet tröttnade Anneli och andraklungan närmade sig främst dragen av Kajsa som ökade tempot för att jobba ikapp. Anneli förmådde svara och Louise och Alexandra som fått en bättre resa kunde sega sig ifrån Kajsa som inte förmådde svara. Efter fem mycket jämna kilometrar sprang Kajsa in på nya perset 17:34 och tog sjundeplatsen i det högklassiga fältet.

Laddning i Calling-room                         Foto: Kim Hedbom
Övriga löpare på plats var Victor Hedin som gjorde vad han kunde på 800 meter där det krävdes 1:52 för final vilket var tufft för Victor som sprang 1:56,7 vilket är strax över sitt pers. Sedan hade vi förstås våra supersprintrar Alexander Nordqvist som tog hem bronset på favoritdistansen 200 meter och Tom Kling-Baptiste som lyckades komma till final på 100 meter men inte fick till det i stundens allvar och slutade åtta.

Resultat


BILDGALLERIET FRÅN TROLLHÄTTAN INLAGT
Gå in och återupplev festen!

Bilder


TVÅ KLUBBREKORD OCH HÄRLIGA HINDERBESKED

Josefin - Christina - Petra - starka hindertjejer                              Foto: Kim Hedbom

Det var dags för sommartävling på Källbrink där det skulle springas 800 meter och hinder. En riktigt het sommarkväll bjöds där termometern fortfarande var uppe på 25 grader och solen värmde ordentligt. Först ut av löparna var 800-gänget där Hreinn Juliusson hade åtagit sig uppgiften att hålla jämn fart för Kristoffer Holm och Nigusu Solomon. Inget att klaga på när det gällde farthållningen och öppningen på 31,5 var precis vad som var beställt och vändning efter 63 sekunder. Tredje 200-ingen gick långsammare "som vanligt" vilket innebar att Nigusu började trycka på i kurvan efter klockringningen vilket kostade lite extra krafter medan Totte avvaktade till sista 100 innan han började köra. I mål noterade Totte sitt fjärde 2:11-lopp för säsongen och Nigusu sänkte sitt klubbrekord för P13 till 2:12,59 efter två helt jämna varv. Energiknippet Nigusu ställde sig även på startlinjen på 300 meter strax efter 800-loppet och sprang på fina 42:74.
Tjejernas hinderlopp hade dragit ett fint startfält och vi hade tre tjejer med för att testa SM-formen. Premiär var det för Petra Kindlund som sprang mycket starkt men har lite att lära när det gäller vattengrav. Det blev tufft att ta igen de tio meter hon förlorade vid varje grav vilket innebar att krafterna sinade men ett nytt seniorrekord på 1500 hinder noterades med 5:21. Bakom henne gjorde våra yngre tjejer mycket bra lopp och Christina Hultman närmade sig Petra allt mer och kom in på nya perset 5:30. En som persade ännu mer var Josefin Eriksson som sänkte till 5:45. Mycket lovande resultat inför JSM-USM nästa helg där båda kör hinder. Christina kommer även att springa 3000 hinder på SM i Västerås vilket blir premiär för både henne och klubben på distansen.

Resultat


NIGUSU OCH CALLE RADERAR KLUBBREKORDEN

Nigusu och Calle förbättrar klubbrekorden                                Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomon och Calle Moskuvaara hade en härlig fight ända in på mållinjen vid den första dagens tävlingar i DN-galan på Stadion. Distansen var P13 600 meter och öppningen var stentuff då Nigusu vände på 28 blankt vid 200 och 61,5 vid 400. Vid 300 meter försökte han öka farten men kunde inte rycka ifrån starke Calle som bet i och det blev en rasande spurtduell där båda gick under gamla klubbrekordet och Calle drog det längsta strået och noterade 1:34,36. Nigusu skulle säkert ha mera att sätta emot de sista 200 om han inte i träningsivern varit ute på ett 45 minuters distanspass på förmiddagen som uppladdning...
Vann gjorde suveräne Andreas Almgren från Tureberg på 1:29,95.
P17-killarna hade 1500 på programmet och här gjorde både Bjarne Englund och Oskar Martinsson mycket bra lopp och persade med ett par sekunder.
Kristoffer Holm fick inte riktigt till det i P15 efter att ha haft lite problem med andningen. Trots allt nöjd efter omständigheterna och senaste veckans hårdträning.
Efter en bra öppning i P16-heatet orkade inte Philip Gratell hänga på täten och då han kände stelhet i baksidorna valde han att bryta loppet. Han avstod torsdagens 800 efter känning i knäna och ville inte riskera någon inför SM utan åker ner till Grekland för att ladda inför SM med lätt träning och några snabba lopp.
Josefine Eriksson hade en tung dag i F16 800 meter där hon inte lyckades komma upp på sin kapacitetsnivå och får koncentrera sig på hinder fram till SM.

Starten P15 800 meter                                                                                                                                    Foto: Kim Hedbom
Andra dagens tävlingar inleddes med P15 800 meter där Kristoffer Holm ville ha revansch på sig själv. Det blev ett stenhårt utgångstempo där Totte noterade 28 vid 200 på tredjeplats i klungan. Suveränen John Rogestedt borgade för att det skulle gå fort och fortsatte att köra i ett grymt tempo vilket innebar defilering och kanontiden 1:55,11.
Totte hängde med mycket bra upp till 600 där de båda Mölndalslöparna Jakob Leo och Alexander Lötvall gick ifrån och hade en spurtstrid sinsemellan om silver och brons.

Totte grillar Mölndalslöparna                                     Foto: Kim Hedbom
Totte som vände på 61 sekunder höll mycket bra tills det var 200 kvar då det tuffa utgångstempot började visa sig och han kämpade sig i mål på 2:11 vilket var hans tredje lopp på den tiden. I stafett-SM noterades 2:10 på hans sträcka så nu väntar vi på ett nytt kliv framåt på distansen framöver när träningen lättas med sikte på SM där det är osäkert på vilken distans fokuset kommer att ligga eftersom det är mycket svårt att dubblera 800 och 2000 meter.

Starten P17 800 meter                                                                                                                                  Foto: Kim Hedbom
Efter att Philip avstod 800 var det dags för två intressanta P17-heat. I B-heatet startade Bjarne Englund och Oskar Martinsson där den rutinerade Oskar gjorde ett stabilt lopp och sprang jämnt och var nöjd med sina 2:06 efter att han haft stora hälseneproblem och inte fått den hårda träningen som krävs för att närma sig 2 minutersgränsen. Bakom honom fick Bjarne en bra resa där första varvet gick så långsamt som 66 sekunder och han hade häng framåt hela tiden. I tidigare lopp har utgångsfarten varit mycket hög och vi minns speciellt på Huddingespelen då han öppnade på 58 sekunder och tvärdog strax efter klockringningen. Nu blev det ett lopp som gick snabbare på andra varvet där han även plockade löpare och fick nya fina perset 2:10,00. Försmädligt at inte vara under 2:10-gränsen men den här killen kommer mycket snart att springa ännu snabbare.
Inte illa efter knappt ett års träning!

Starten P17A-heatet 800 meter                                                                                                                     Foto: Kim Hedbom
A-heatet representerades av Victor Hedin som skulle ta sig an några av de absolut bästa 800-löparna och han fick starta på gemensam bana med kompisen och ärkerivalen Klas Persson. Första varvet gick lite trevande på 62 sekunder men andra varvet skulle tempot skruvas upp rejält. In på upploppet blev det en rasande duell mellan Klas, Victor och Erik Smedhs och det såg länge ut som att Klas skulle vinna med Victor ivrigt pressande bakom men så kom lilla Erik bakifrån i en mycket snabb avslutning och snuvade Victor  på silvret varpå Victor besviket rullade in på tredjeplatsen. Fem löpare under 2 minuter toppades av Klas med 1:57,60.

Startskottet P13 2000 meter                                                                                                                           Foto: Kim Hedbom
Senare på kvällen var det återigen dags för Nigusu att ställa sig på startlinjen och nu gällde det P13 2000 meter. Taktiken låg klar att lägga sig tvåa se första varven oberoende av utgångsfart. När farten sjönk på tredje varvet bestämde sig Nigusu för att börja köra när det var 500 kvar eftersom han var ute efter klubbrekordet. Fartökningen tog de flesta på sängen då de började bli riktigt trötta men gårdagens suverän Andreas Almgren hängde på och det blev snabbt en lucka ner till tredjeplatsen. I ingången till sista kurvan försökte Nigusu trycka på ännu mer men den starke Andreas hade mer krafter kvar. Nya klubbrekordet lyder på 6:24,79. Mycket roligt att se när Nigusu och Andreas blivit så goda vänner efter 800 meter att de körde gemensam uppvärmning. Dessa två lär mötas flera gånger i framtiden och naturligtvis även Calle Moskuvaara som tävlar i Finland på söndag där han springer 1000 meter.

Hård fight i täten                                                                                                                                            Foto: Kim Hedbom
Nästa anhalt för löparna är resultattävlingen på tisdag där några kör 800 meter och några hinder. Kajsa Berg kör ett hårt tröskelpass i form av halvmarathon i Motala som blir en svettig historia då det utlovats 30 grader när loppet startar klockan 14.00. Komande helg är det så dags för SM som avgörs i Västerås medan juniorerna har en vecka till att lätta på träningen och vässa formen.

Resultat


 

STORA FRAMGÅNGAR PÅ KRAFTPROVET

Årets starka HAIS-trupp i Trollhättan
Det blev en härlig slutsummering av HAIS-löparnas insatser på årets Kraftprov.
Trollhättan bjöd som vanligt upp till stor folkfest och härligt väder när första startskottet gick på fredagseftermiddagen. Persen från förra året raderades ut ordentligt av samtliga löpare med mellan 40 sekunder och över fem minuter. Fyra pallplatser och en mängd prisplaceringar noterades. Tjejtruppen togs om hand av Gunnel Tolfes som hade inkvartering på sin gård strax utanför Trollhättan och killgänget bodde i campingstuga.

Kajsa och Isabella med eldsjälen Harry  Foto: Kim Hedbom
Det verkliga kraftprovet utspelades på den 11,6 km långa stentuffa banan med ett otal backar och trappor uppför slussarna och ett mått på banans svårighetsgrad är att banrekordet fortfarande inte kommit under 3:00/km trots upprepade försök av framförallt Kenyaner som är flitiga gäster i loppet. På damsidan såg det mycket intressant ut med förra årets femma Kajsa Berg på startlinjen samt Christina Hultman och Caroline Östlund som gjorde sin första bekantskap med banan. Det märktes direkt att det var en stark Kajsa som flöt upp de tre första kilometrarnas stigning och hade bra driv i steget när hon började utförslöpningarna. Isabella Andersson drog som väntat iväg från start med norskan Siris Störmer en bit bakom jagad av Kajsa som vid 6 kilometer endast var 20 sekunder efter. De avslutande 3 kilometrarna bjuder på massor av backar och är inte optimalt för Kajsa som är relativt långsam i uppförslöpningen vilket gjorde att ytterligare sekunder rann iväg på vägen mot mål. Bakåt fanns inget hot så långt ögat kunde nå så det blev en skön defilering genom de stora åskådarmassorna och 44:11 noterades endast 2:14 efter Isabella och 46 sekunder efter Siris. Kajsa har med detta lopp åter tagit ett jättekliv framåt och hon känner att hon börjar närma sig de bästa tjejerna.

Starten långa banan                                                                                                                                      Foto: Gunnel Tolfes
Bakom henne har vi några nya tjejer som är på gång och en mycket lovande 17-åring är Christina Hultman som är mycket stark på långdistans och även gillar backiga banor.
Hon följde upp sitt fina lopp i Trosa med en 11:e plats i det över 200 löpare stora startfältet med tjejer. En mycket glädjande insats hittar vi på 13:e plats där Caroline Östlund sprang in mycket starkt efter att ha blivit återställd efter sin stora järnbrist och hon känner sig nu helt återställd och tränar mycket bra. Hon var tillsammans med Kajsa och Catharina Sundelöf med dotter Josefine och tränade i veckan efter Helsingborg.
Bland herrarna var det denna gång Mika Repo som fick försvara de rödgula färgerna.
Visserligen var detta hans debut för HAIS i detta lopp men den gamle Trollhättebon har sprungit banan åtskilliga gånger framför allt på träning och var väl medveten om vad som väntade ute på banan. Ett mycket bra lopp presterades även om han hade lite problem med en sätesmuskel. En 17:e plats och femminutersperset 42:11 noterades.
 
Starten juniorloppet                                                                                                                                       Foto: Kim Hedbom
Juniorloppet skulle bli en högklassig tillställning och vi hade här fyra löpare på startlinjen i två klasser. I P15-16 hade vi Philip Gratell, Kristoffer Holm och Sven Lundqvist och dessa startade tillsammans med P13-14 där vi hade Nigusu Solomon. Philip, Totte och Nigusu var överens om att köra tillsammans och försöka hjälpa varandra och detta gjorde de hela loppet igenom. När upploppets 500 meter kom växlade placeringarna mellan dessa hela vägen in och i mål skiljde endast en sekund mellan de tre. Philip lyckades klämma sig före Totte och med det lägga beslag på tredjeplatsen medan Nigusu kom tvåa i sin klass endast slagen av 14-årige Simon Spencer som underskred banrekordet och noterade 8:11 med Nigusu 12 sekunder efter. Sven gjorde även han ett toppenlopp och persade med 50 sekunder från förra året.
Några av förra årets killar har nu blivit för gamla för juniorklassen och ställde upp på 6 km-banan för att försvara HAIS-färgerna. Allra bäst gick det för Bjarne Englund som gjorde ett superlopp och sprang in på en tredje plats före kämpen Oskar Martinsson på fjärde plats. Martin Larsson sprang bra och kom in som nia. Liza Clark dunderpersade med två minuter och kom trea bland tjejerna och Anna-Lisa Lundqvist kom åtta.

Resultat
 


NIGUSU ETTA, KAJSA TVÅA OCH REKORDRAS

Nigusu i topp                                                                               Foto: Kim Hedbom
Söndagens tävlingar i Öresundsspelen bjöd på många kanonresultat i den hårda konkurrensen från framför allt Qatar och Tyskland. Nigusu Solomon sprang sitt första 600-meterslopp i karriären och hade siktet inställt på att försöka kämpa om den fina guldplakett som han sett Kajsa få på fredagens 3000-meterslopp.Ovanan vid tävlingssituationen medförde att han kom på mellanhand i starten och kom ut ur första kurvan som sjunde man bakom framför allt den bortflyende Qatarlöparen Musab Adam Mahmoud och tyske Juliane Franke. Vid utgången av kurvan jobbade Nigusu ifatt försprånget vilket gjorde att lite för mycket krafter togs i anspråk och när han dessutom rundade de sista löparna efter klockringningen var det inte många som trodda han skulle hålla hela vägen. Avståndet drygades emellertid ut och när det var 200 kvar var det en ganska stor ledning att förvalta in på upploppet där den snabba andra tvåhundringen började kännas i benen men utan större problem bevakade den starka Nigusu förstaplatsen ända in i mål. Bakom blev det en kamp om silvret men ställningen i loppet stod sig hela vägen. 1:37.65 i segertid var två sekunder snabbare än vinnartiden i Världsungdomsspelen och endast en sekund från klubbrekordet.


Starten P19 1500 meter                                                                                                                                  Foto: Kim Hedbom

Resten av gänget skulle springa 1500 för att få en första genomkörare på längre distans. Eftersom distansen inte fanns på programmet ställde alla killar upp i P19-klassen istället för att springa sina egna 800-klasser. Det blev en mycket snabb rusning från de många Qatarkillarna som satte upp ett mycket hårt tempo som emellertid avtog efter ett varv men hade dragit ut fältet ordentligt. Håkan Runvik var den enda av svenska löparna som kunde matcha Qatarkillarna och med ett smartare utgångstempo lyckades han till slut besegra samtliga och knipa guldpengen. Noterbart är att han var tre år äldre än de duktiga Team Aspirelöparna. Bakom denna grupp blev det utspritt och samtliga fick göra sina egna lopp och detta gjordes på ett förnämligt sätt. Efter att Oskar Martinsson klivit av med hälseneproblem och Viktor Björnberg med en krånglande mage var det idel kanoninsatser av de rödgula.
Här följer en snabb genomgång av tider och pers.
Philip Gratell 4:31 - pers med 10 sekunder
Kristoffer Holm 4:32 - pers med 17 sekunder
Bjarne Englund 4:40 - pers med 23 sekunder
Alexander Björnberg 4:41 - pers med 22 sekunder
Härliga besked inför den avslutande träningsperioden inför SM!

  Prispallen 1500 meter                               Foto: Kim Hedbom
Efter dessa kanonlopp infann sig inspirationen hos tjejerna som skulle springa 1500 i seniorklassen. Före loppet såg det ut som de våra inte skulle ha något med medaljerna att göra efter att ha kollat igenom persen men här var det en marathonlöperska som gick emot alla experter och utan problem hängde med i den grupp på tre tjejer som efter ett varv började lämna det övriga fältet. Sandra Byléhn låg och drog i ett jämnt och bra tempo med Linda Damgren och Kajsa Berg i släptåg och avståndet ner till de övriga drygades stadigt ut. Kajsa såg mycket stark ut och elmassagen på axlarna verkade ha gjort susen då det såg mycket avslappnat och bra ut genom hela loppet och löpningen hölls uppe hela vägen. I sista kurvan bestämde sig försiktiga Kajsa för att göra en attack och kämpade sig förbi en kroknande Linda och hade kunnat hota även slutsegrarinnan Sandra om hårdkörningen inletts hundra meter tidigare. Tiden på Kajsa, 4:49.64 var 12 sekunders pers som sattes när hon sprang kortare distanser än marathon och inger ett härligt självförtroende inför kommande tävlingssäsong och ett första test på längre distanser blir på fredag i Trollhättan där fjolårets femteplats skall försvaras och kanske rentav förbättras. Banan där är väl inte någon önskebana eftersom Kajsa är utstuderad slätlöpare och Kraftprovet bjuder på grymma utmaningar i form av backar men blir en fin genomkörare inför snabbare lopp framöver och kanske framför allt SM i augusti.

Resultat


TVÅ VINSTER OCH ETT KLUBBREKORD I HELSINGBORG

Victor-Nigusu-Kajsa                                                                    Foto: Kim Hedbom
Det blev en fin HAIS-dag på blåsiga Heden i Helsingborg där Öresundsspelen inleddes på fredagen. Det här en av de absolut största tävlingarna i landet med stort internationellt deltagande.
Det stod 800 meter på programmet för P17 där alla killarna sprang samma klass för att få ett gemensamt tävlingsupplägg under den stora tredagarstävlingen.
Först ut var denna dag A-finalen där vi hade tre löpare med efter att Oskar Martinsson avstod efter känning av hälsenorna. Loppet öppnades i lugnt tempo där första varvet gick runt 60 sekunder och en frustrerad Victor Hedin fick ta initiativet själv och försöka köra på andra varvet. Philip Gratell hängde med bra i tätgruppen som förutom Victor bestod av tre Qatar-löpare även om det började luckras upp när Victor började pressa. Vid 500 hade Victor släppt lucka och fick tufft i den hårda motvinden. Philip hamnade lite i ingenmansland men körde på mycket bra och lyckades gå om en löpare och gå in på en fin fjärdeplats medan Victor gjorde en mycket stark upploppsraka och tog en "klar" seger med sju hundradelar tillgodo på bäste Qatar-löparen. Philip tog den sista prisplatsen och tiderna var fullt godkända i den hårda blåsten men Victor missade förargligt tvåminutersgränsen med några futtiga hundradelar och Philip visade åter att han är bergsäker på tider runt 2:05. Bra förhållanden och en vässning av formen skall leda till att tvåminutersvallen kommer att raderas ut inom en närmare framtid.

Starten B-finalen                                                                 Foto: Tommy Andersson
B-finalen bjöd på en mycket intressant debut av P13-killen Nigusu Solomon som vi på träning har anat skall kunna prestera något alldeles extra. Eftersom 800 meter inte stod på programmet för åldersklassen togs beslutet att han körde med P17-gänget liksom även P15-killarna gjorde. Första 200-passeringen gick snabbare än A-finalen och Nigusu hängde med som trea och passerade på 29 blankt och klockringningen passerades på 62 sekunder. Bakom låg Bjarne Englund och försökte hålla ett jämnt tempo och 400 klockades på 66 sekunder och en bit efter kom Kristoffer Holm medan Alexander Björnberg aldrig riktigt kom in i loppet och kroknade när motvinden gjorde sig påmind. Efter 500 meter kom Totte smygande och var nästan förbi Nigusu som emellertid svarade omgående vilket kanske inte var helt rätt rent taktiskt eftersom han därmed fick ta den hårda motvinden och Totte kunde ligga tätt bakom och hängde med i fartökningen. På upploppet visade sig rutinen och Nigusu fick vika ner sig men sprang in på 2:14,90 och raderade ut ett av våra allra bästa klubbrekord som slogs för ett år sedan av Bilal Cadimi som i sin tur snodde det från Victor Hedin. Detta gjorde han alltså i sitt första lopp i karriären! På söndag kommer han att ta sig an sin egen P13-klass på 600 meter och det blir synnerligen intressant att se vad han kan prestera.
Bakom sprang Bjarne in på 2:16 och var lite förgrymmad att han inte hade kört tillräckligt hårt då han inte var speciellt trött i mål.

Kajsa första varvet                                                             Foto: Tommy Andersson
Kajsa Berg hade lagt in ett 3000-meterslopp som snabbhetsträning inför nästa veckas Kraftprov och hade hoppats på lite draghjälp för att kunna göra en bra tid men det skulle visa sig redan på första varvet att ingen var intresserad eller hade kapacitet att köra så hon tog över kommandot efter 500 meter och därefter var det enmansshow där Kajsa fick göra sitt eget lopp och varvningarna började redan på fjärde varvet.
Efter blåst och mycket sololöpning flöt hon i mål på 10:21 och tog hem en mycket klar seger före Sandra Södergren och Lethu Abraha. Detta var Kajsas andra pass för dagen så det måste betecknas som ett mycket bra träningspass speciellt som hon har övergett 3000-metersträningen och helt fokuserar på längre distanser. Det var också pers med flera sekunder även om hon sprungit tre sekunder snabbare inomhus.

Resultat


LENA PÅ BANAN IGEN
Lena Kullstam var back on track på Gurkspelen där hon sprang 1500 meter.
Hon kom trea på 4:56 vilket visar att hon har en bit kvar efter sjukdomsperioden men positivt är att hon åter är fit for fight.
Caroline Kihlblom gjorde ett kanonlopp när hon sprang 800 meter F14 på 2:23,13 och var endast två hundradelar från segern. Hon börjar närma sig ett av de äldsta klubbrekorden vilket är på 2:20 och 22 år gammalt. Brorsan Fredrik passade på att ta hem P10 600 meter på 1:52.
Sofia Wickström vann F12 600 meter på fina 1:46,90 vilket är klubbrekord med tre tiondelar och som tidigare innehades av Sandra Knezevic.

Resultat


OTTO DEBUTERADE PÅ 5000 METER
Otto Kingstedt stod för den ovanliga bedriften att som P14 springa seniorloppet på 5000 meter där han noterade alldeles utmärkta 18:28.
Caroline Kihlblom tog hem en säger seger då hon noterade 2:27 och vann F14 med tre sekunder på Uppsalaspelen. Brorsan Fredrik tog en lika säker seger på P10 600 meter.

Resultat


VICTOR UNDER TVÅ PÅ VÄRLDSUNGDOMSSPELEN
Victor Hedin fortsätter att rada upp sub 2-resultat då han sprang på 1:59,19 på 800 meter P17. En tid som vi misstänker att han inte är helt nöjd med utan var mer som "en dag på jobbet".
Dan Bergström fortsätter att så smått få upp farten och noterade 2:01 på 800 meter. En bit kvar till toppen men får han bara vara frisk och hel kommer resultaten att komma.

Resultat


LÖPARNAS KVÄLL
Bill Krohn noterade ännu ett fantastiskt klubbrekord i M50 då han sprang 1000 meter på 2:43,22 vid Sommarspelen på Sätra. Tiden är endast två sekunder från det svenska rekordet.

Resultat


TRÄNING I VECKAN
Denna vecka präglas av tävlingar där några löpare springer Folksam GP i Sollentuna på tisdag och SM-gänget åker ner till Helsingborg för att skruva upp farten i Öresundsspelens 3-dagarstävling. Vi tränar endast på måndag 17.00 på Källbrink och där kan de som vill även köra hinderträning med vattengrav. Väl mött!
 

OTTO TOPPADE TOPPRESTATIONER

Starten huvudklassen                                                                   Foto: Kim Hedbom
Trosa Stadslopp målade smågatorna i idylliska Trosa röda och gula när ett stort antal HAIS:are gjorde entré.
Kvällen inleddes med en mjukstart där det sprangs ett fyrakilometerslopp och två av killarnas supportrar, Lina och Marina, visade upp sina löpartalanger.


Därefter var det dags för de yngre och Otto Kingstedt skulle omgående visa vart kvällen skulle gå mot när han vann P14-klassen och fick gå upp på scenen och hämta fina priser bl.a. ett par nya löparskor.
När startskottet för huvudloppet gick var det en härlig rödgul blandning i startfältet. Omkring femtontalet HAIS:are stod på startlinjen och det skulle bli ordentlig fart på många håll.

Kajsa grillar Anders                                                                     Foto: Kim Hedbom
Vi börjar med tjejerna som stod för den största andelen där Kajsa Berg skulle försöka upprepa sitt fina lopp förra året då hon kom femma. Det var lite osäkert om formen eftersom hon nu är uppe i full träning igen efter Stockholm Marathon och tog detta som en genomkörare i form av ett tröskelpass. Det blev omgående en tätduo i form av Lisa Blommé och Anna von Schenck men redan vid fyra kilometer drog Lisa från och vann loppet i suverän stil. Bakom dessa blev det en tvekamp mellan ytterligare en Hässelbytjej Karin Sennvall men Kajsa förmådde inte hänga med mot slutet utan slutade på en mycket fin fjärdeplats nästan minuten snabbare än förra året, 32:45 på en mycket backig 9 km-bana är mycket bra mitt inne i en hård träningsperiod.
Catharina Sundelöf har börjat hitta löpningen igen och gjorde ett fint lopp och kom in på en åttondeplats och på elfteplatsen hittar vi Christina Hultman som sprang 1:10 snabbare är fjolåret och var totalt överlägsen i 18-årsklassen där hon var nästan fyra minuter före tvåan. Placeringen efter hittar vi Caroline Rönnlund och på plats 14 altmeister Monica Kingstedt och på 20:e Caroline Östlund. Monica var också helt överlägsen i K45-klassen nästan sex minuter ner till tvåan.

Mika och Colm satsar                                                                  Foto: Kim Hedbom
På herrsidan var det aldrig något snack om vem som skulle ta hem segern även om trion Rubin mcRae, Oskar Landin och Patrik Engström försökte haka på Kenyas Boniface Usisivu de första kilometrarna. Efter fyra km var det Oskar som hängde med bäst men avståndet hade blivit 12 sekunder och han fick betala för den hårda satsningen mot slutet då Rubin gick om och knep andraplatsen. Avståndet till lätt löpande Boniface hade drygats ut till 46 sekunder och segertiden blev fina 27:02.
Bäst för dagen av våra killar var Colm o´Callaghan som tog en fin 10:e placering efter ett mycket jämnt och bra lopp. Mika Repo försökte matcha de första kilometrarna men efter en andra km på 3:05 räckte inte krafterna till mot slutet då de tre sista tuffa backarna kom och de senaste två veckornas stora träningsmängd gjorde sig påmind och detta var trots allt bara ett tröskelpass. En 23:e plats för Mika och en bit ner gjorde Anders Ortfelt Kajsa sällskap den sista biten och träningkompisen och namnen Berglund ytterligare en bit ner i resultatlistan.

Härligt gäng efter loppet                                                              Foto :Kim Hedbom
Gå in på Bildgalleriet och kolla in fler bilder från Trosa Stadslopp.
Nästa anhalt för löparna blir Helsingborg och Öresundsspelen där framförallt de SM-
aktuella kommer att få ett par bra lopp i hård konkurrens.
Därefter blir det Trollhättan och det härliga Kraftprovet. Vissa säger visserligen att det härligaste med det loppet är att det inleder Fallens Dagar och att man efter den tuffa tävlingen kan koppla av och ha fantastiskt roligt i en semesterstad som sjuder av musik och aktiviteter i dagarna två.

Resultat
Bilder


14 (!) ST LÖPARE PÅ 24 DISTANSER PÅ ÅRSBÄSTALISTAN!
Efter att ha summerat försäsongen med dubbla SM-medaljer i både Terräng-SM och Stafett-SM och dessutom kryddat med SM-poäng på marathon är nu årsbästalistorna uppdaterade. Det råder nog inget tvivel på att vi aldrig förut haft hela 13 löpare på listan samtidigt när det gäller medel och långdistans. En härlig utveckling som visar resultat efter mångårigt hårt arbete från många håll i klubben som gör att det känns extra inspirerande att fortsätta utveckla löpningen i klubben.
Samtliga löpare, naturligtvis även de som inte återfinns på denna lista, skall ha en stor eloge för deras härliga engagemang och inställning som gör att vi har en mycket sammansvetsad grupp som ställer upp för varandra i alla väder.
Det är trots allt ni som har presterat och utvecklats efter mycket hård träning!
 
ÅRSBÄSTALISTAN
K Kajsa Berg 7:a Marathon 8:a 5000 meter 13:e Halvmarathon
K Catharina Sundelöf 20:e Marathon
F17 Christina Hultman 7:a 1500 hinder 7:a 3000 meter
F16 Josefine Eriksson 5:a 1500 hinder
F14 Caroline Kihlblom 7:a 800 meter
M Colm o´Callaghan 9:a Marathon 17:e 3000 hinder
M Henrik Åkerlund 24:a 5000 meter
P17 Victor Hedin 2:a 2000 hinder 3:a 800 meter 4:a 400 meter
P17 Hreinn Juliusson 5:a 3000 meter
P17 Oskar Martinsson 7:a 2000 hinder
P16 Philip Gratell 11:a 800 meter 14:e 400 meter
P15 Viktor Björnberg 2:a 1500 hinder 7:a 800 meter
P15 Alexander Björnberg 5:a 1500 hinder 11:a 2000 meter
P15 Kristoffer Holm 8:a 2000 meter 17:e 800 meter

 


BILL SATTE SVENSKT REKORD
Bill Krohn:s fina milelopp på Huddingespelen innebar ett nytt svenskt rekord i M50.
Detta var det första svenska rekordet som sattes endast några dagar efter att han fått sitt svenska medborgarskap. Vi gratulerar till bådadera! Nästa rekordattack blir på tisdagskvällens 1000-meterslopp i Sommarspelen på Sätra.
 

SOLDRÄNKT TRÄNING
Tisdagskvällen bjöd på ett härligt soldränkt KIP och till och med intervallerna kändes "mysiga" att köra igenom. Tre olika träningsupplägg blev det efter den gemensamma uppvärmningen och ett gäng körde mjuka gräsintervaller medan de andra körde på lite tuffare banintervaller. Hårdträningen har inletts... För de som inte hinner till 14.00 på torsdagsträningen finns möjlighet at köra tillsammans med de som jobbar på sommaridrottsskolan som slutar 16.00!

Träningar


HÄRLIGA BESKED I AVSLUTNINGEN

Hreinn-Mika-Martin-Colm 3000 meter                                        Foto: Kim Hedbom
Lördagen var vikt åt P15-killarna som sprang 800 meter och här hade vi Viktor Björnberg som efter sitt fina hinderlopp på fredagskvällen skulle försöka slåss om DM-
medaljerna. Det var många som var nyfikna på att kolla in Johan Rogestedt som nyligen sprang fenomenala 1:56 och det visade sig ganska omgående att han inte skulle göra någon besviken utan han drog upp ett mycket hårt tempo från början där första 400 gick på 57 sekunder vilket skulle passat Viktor perfekt i normala fall och han hade även som avsikt att följa med så länge han orkade men hinderloppet satt kvar i benen och farten räckte inte riktigt till och även om han vände på fina 61 var han alldeles för långt efter för att kunna utmana. Jonas Wahl-Sjöman låg i ingenmansland mellan dessa och det blev aldrig någon fight om placeringarna och efter ett slutvarv på 59 sekunder gick Johan in som segrare på 1:56,15 före Jonas 2:01 och Viktor på 2:08.
Tredje loppet i rad för Viktor på 2:08 och DM-silver när nu hårdträningen dras igång inför SM i augusti.
Bill Krohn fortsatte att slakta klubbrekord när han ställde upp på den för honom vanliga distansen 1 mile där han gjorde ett kanonlopp och skuggade Johan Engholm hela vägen i ösregnet och satte ytterligare ett fint klubbrekord på 4:42,02 i M50.

Prispallen 800 meter P16                                                             Foto: Kim Hedbom
Söndagen var det dags för många av löparna att göra sitt andra lopp för helgen med undantag för Philip Gratell som fokuserade på 800 meter. Efter ganska bra utgångsfart på 28,5 låg han mycket lätt i rygg på Elmar Engholm och upp till 600 meter som vände på 1:30,5 var det mycket jämnt men i sista kurvan fick Philip släppa och rullade in som tvåa på 2:05,29 vilket gav DM-silver i P16.

Prispallen 800 meter P17                                                             Foto: Kim Hedbom
P17 800 meter gav oss en härlig duell mellan kompisarna Victor Hedin, Klas Persson och Joel Lundin. Efter ganska avvaktande löpning vred Victor upp tempot på andra varvet och Joel fick släppa ganska tidigt medan Klas desperat försökte bita sig kvar men det blev till slut HAIS-seger på kanonfina 1:58,47 före Klas och Joel.
Bjarne Englund öppnade på 61 sekunder första varvet vilket var i mastigaste laget för en som har 2:13 som pers och bröt efter 450 meter med mjölksyran sprutande i benen.
Dan Bergström gjorde återigen ett stabilt lopp och tog hem DM-silvret på 2:03 i P19.

Prispallen 800  meter F16            Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson försvarade de rödgula när F16 800 meter avgjordes. Det blev ett mycket jämnt lopp och en bra genomkörare inför hårdträningen och säsongsbästa 2:29 noterades samt ett bärgat DM-brons.
Kristoffer Holm hade laddat för söndagens 2000-meterslopp där han gjorde en attack mot SM-kvalgränsen 6:19. Det blev ett lopp där han fick dra hela vägen för att hålla uppe farten och Emil Gustavsson tackade för draghjälpen och var inte alls intresserad av att springa fort. Efter att ha kört i täten i den byiga vinden fanns inga krafter kvar när Emil gick om i sista kurvan och Totte fick nöja sig med DM-silvret och mycket fina 6:23. Längre ner i fältet gav Alexander Björnberg bort en bronsmedalj efter att ha kommit i mål med fullt av krafter kvar men ändå ett pers med närmare 20 sekunder!
Ett par debutanter på 3000 meter skulle vi få studera och först ut var tjejerna där vi hade Christina Hultman som gick ut i ett mycket klokt tempo som pekade ner mot 11:15 och hon lät de andra rusa ifrån och började redan efter andra varvet plocka in på tjejerna framför. Efter halva loppet gick hon först om och tätade en lucka och ett par hundra meter senare gick hon om tre tjejer till och fick sedan ligga och dra i sitt eget tempo och fast det var ganska besvärliga vindar höll hon tempot in i mål och noterade 11:11 vilket gav ett DM-silver och en härlig kick inför sommarens träningsperiod. Den här tjejen har stora kvaliteter som långdistansare då hon förutom att vara mycket duktig löpare även springer med skallen och lägger upp sina lopp mycket klokt.

DM-medaljörer 3000 meter F17                                    Foto: Kim Hedbom
När killarna ställde sig på startlinjen hade vi hela fyra löpare nämligen Mika Repo som debuterade på distansen, Colm o`Callaghan som är desto mer rutinerad, Hreinn Juliusson som gått upp i distans och körde loppet som träning samt slutligen Martin Larsson som laddar inför VSM om tio dagar. Loppet bjöd på jämn fart där Colm efter första tusingen drog ifrån Mika en aning vilken inte vågade hänga på eftersom magen började bråka med honom. Ställningen höll i sig och den sista kilometern avverkades på 3:00 av båda och de slog varsin löpare i spurtdueller och tiderna 9:06 resp. 9:13 för de båda träningskompisarna. Hreinn kämpade på en bit ner i fältet och var halvminuten från sitt pers men loppet gav positivt besked om att kroppen är med inför den fortsatta träningen.

Supportrarna på  3000 meter                                                        Foto: Kim Hedbom
Totala DM-skörden på medel och långdistans blev hela 12 stycken medaljer vilket
torde vara det ojämförligt bästa UDM-JDM vi har presterat genom tiderna!
Ett stort jättegrattis till er alla och tack för alla helgjutna kämpainsatser!

Resultat


FYRA HINDERLÖPARE SM-KLARA!

Nöjda hinderkillar                                       Foto: Kim Hedbom
Vid första dagen av DM-tävlingarna var det hinderlöparna som skulle ge sig i kast med att försöka kvala in till SM och det blev flera lysande insatser där ytterligare tre löpare sållade sig till Christina Hultman som redan var klar efter Cupmatchen i Falun.
Killarna i P15 inledde och efter 200 meter tog Viktor Björnberg kommandot och drog upp farten tillsammans med Alexander Palm. Vid första vattengraven efter 500 meter satte Viktor in stöten med att klippa denna och ryckte genast ifrån och på rakan hade han fått 15 meter tillgodo. Efter detta ryck fortsatte Viktor att köra på i oförändrad fart och klippte också resten av hindren och gick i mål på supertiden 4:50, nio sekunder före närmaste konkurrent och pers med 17 sekunder och även klubbrekord med 12. Bakom dessa gjorde brorsan Alexander ett mycket bra lopp och höll jämn fart hela vägen och gick i mål på 5:05 vilket är pers med 9 sekunder och även han SM-klar med fyra sekunder tillgodo. Tredje HAIS:are i loppet Sven Lundqvist gjorde även han ett fint lopp och noterade 5:46.
Före detta lopp hade P17-killarna sprungit och här var för dagen Victor Hedin starkast då han bärgade DM-titeln på 6:37 medan en krasslig Oskar Martinsson slet sig i mål.
Viktor Björnberg laddar om för lördagens 800-meterslopp som bjuder på rena SM-
startfältet och Alexander gör Sven och Totte sällskap på 2000 meter samt Oskar skall försöka kurera sig för att kunna springa 800 på söndag tillsammans med Philip Gratell och Bjarne Englund.

Nöjda hindertjejer                                       Foto: Kim Hedbom
Dagens tävlingar avslutades med ännu en höjdpunkt nämligen F16 och F17-tjejerna där redan SM-klara Christina fick sällskap av Josefin Eriksson som debuterade på hinder. Christina gick ut försiktigt som vanligt och släppte iväg tre av tjejerna bl.a. Erika Svanholm och Emma Jansson och Josefin skuggade en bit bakom. Efter halva distansen började Christina hämta in försprånget och när det var 200 meter kvar gick hon upp på tredjeplatsen i loppet och förmådde öka farten betydligt sista varvet vilket resulterade i 5:35 och pers med åtta sekunder. Jossan kämpade på mycket bra och lyckades trots att hon har missat mycket i träningen att notera 5:50 vilket är tre sekunder under SM-kvaltiden och med det har vi fyra hinderlöpare inkvalade. Bakom dessa kämpade Anna-Lisa Lundqvist på och fick inkassera ett DM-brons för besväret.
Nu laddar Christina om för söndagens 2000-meterslopp och Josefin laddar för 800.

Resultat


RAPPORT INFÖR SISTA FÖRSÄSONGSTÄVLINGEN
Tisdagskvällen bjöd på sol och blåst uppe på KIP. Ungdomarna och juniorerna körde igenom sitt sista gemensamma pass inför DM-tävlingarna som börjar på fredag.
Vi kommer att ha flera löpare igång redan första kvällen då hinderloppen avgörs.
Det andra specifika hinderpasset genomfördes på tisdag där det finslipades på tävlingstempo och sex av våra sju hinderlöpare som springer på fredag var på plats.
Tekniken sitter redan mycket bra och Christina Hultman börjar få in ett fantastiskt flyt över bockarna och kommer att göra mycket bra ifrån sig redan på fredag. Viktor och Alexander Björnberg tränade på övergångar i hög fart där de körde 400-ingar på 1:11 med hinder. Tekniken på att klippa även vattengraven sitter bättre och bättre och det blir spännande att se hur tekniken kommer att resultera när det blir allvar.
Philip Gratell och Totte Holm vässade snabbheten och satsar helhjärtat på en distans i helgen, 800 respektive 2000 meter och målet med dessa lopp är att gå under SM-kvalgränserna.
En som redan är klar efter sitt fina hinderlopp i Svenska Cupen är Christina som dessutom springer 3000 på söndag medan kompisen Josefine Eriksson gör en attack på hinder och 800 meter. Viktor dubblerar med 800 meter och Alexander gör Totte sällskap på 2000 meter på söndagen. Även Sven Lundqvist gör Alexander sällskap i sin dubblering och attackerar framför allt 7 minutersvallen på 2000 meter. Oskar Martinsson gör också ett försök att kvala in till SM och det på specialdistansen 2000 meter hinder där han kom femma i SM-finalen förra året.
Hreinn Juliusson går upp i distans framöver och kommer att fokusera på långdistans från 3000 och uppåt. Åter efter sjukdomar körde han sitt första kvalitetspass tillsammans med Mika Repo och dessa två kommer att köra ett testlopp på 3000 meter på söndag där de kör i seniorklassen efter att P17-klassen strukits från DM-status.
Lägg till detta att Bill Krohn nu har kört lite specifik 800-träning och kommer att springa distansen för att förbättra sitt klubbrekord och smyga ner mot tvåminuters-
gränsen så blir det mycket att titta på i helgens tävlingar på Källbrink.
 

VIKTOR OCH VICTOR TOPPAR BLAND MÅNGA KANONER

Totte och Viktor gratuleras av supporter Kajsa                          Foto: Kim Hedbom
Helgens heta tävlingar vid SAYO i Sollentuna medförde en mängd pers och fina resultat av Huddingelöparna. Efter att Bill Krohn inspirerat med sitt 3000-meterslopp på fredagen var det dags för P17-killarna att mäta sina krafter på 800 meter på lördag.
Det blev en högklassig A-final där Victor Hedin och Philip Gratell var med i tätklungan hela första varvet. Efter klockringningen drogs fältet ut en aning och in i sista kurvan blev det en trekamp med Victor, Anton Wåhlin och Marcus Hallbäck i huvudrollerna. Anton drog ifrån på upploppet och Victor som låg trea in på rakan tempoväxlade och pressade sig förbi med tre tiondelar och tog andraplatsen på nya perset 1:57,55.
Bakom dessa såg det ut att gå långsamt men det var en synvilla då Philip klockades för 1:30 vid 600 men mjölksyran slog till i kurvan och 2:05,57 noterades som nytt pers.
På DM i helgen känns det som att det kommer att gå ännu fortare för herr Gratell som då inte kommer att ha en avslutningsbal in på småtimmarna i benen...
Dan Bergström börjar få till det efter sina långvariga skadeproblem och gjorde sitt bästa lopp på flera år när han säkert tog hem segern i P19-klassen på goda 2:03,78.
Får han bara vara skadefri en längre period så hoppas vi att resultaten börjar komma.

Starten P15 800 meter                                                        Foto: Tommy Andersson
Om det var varmt på lördag med sina 28 grader skulle det bli ännu ett snäpp hetare på söndag och när starten för P15 gick stod kvicksilvret på 32 grader och stark vind.
Viktor och Alexander Björnberg skulle tillsammans med Kristoffer Holm ta sig an det vassa startfältet. Det blev en "långsam" öppning där Viktor något instängd öppnade på 31,7 istället för planerade 29 sekunder. Det medförde i och för sig att han slapp den mycket hårda motvinden på första rakan men också att han blev frustrerad över den låga utgångsfarten och började köra hårdare i andra kurvan där han sprang om alla på utsidan för att sedan dra själv. Klockringningen visade på 61,5 sekunder och vid 500 gick Marcus Hallbäck upp i rygg och fick hjälp med vinden och försökte sedan gå förbi innan sista kurvan men Viktor höll honom bakom sig in på upploppet där det följde en ny attack men även den blev besvarad och Viktor kunde ta segern på perset 2:08,50.
Bakom dessa gjorde Totte ett smart lopp i skymundan och gick väldigt jämnt genom loppet och efter första varvet kunde han börja plocka löpare från sin sjätteplats och när sista kurvan kom tog han sig förbi tredje man i loppet och kunde med krafter kvar trycka på ända in i mål och noterades för nya perset 2:11,48.
Totalt sett gav tävlingarna positiva besked inför helgens DM på Källbrink som blir killarnas sista lopp innan hårdträningen inför SM tar vid.

Resultat


MIKA I TRÖSKELTRÄNING PÅ NATIONALDAGSLOPPET
Mika Repo passade på att köra veckans tröskelträning i form av att ställa upp i Nationaldagsloppet som avgjordes på fredagen i härlig värmebölja där termometern visade på sköna 28 grader. Banan gick i trakterna av Hammarby Sjöstad och bestod av 10 kilometer asfalt. Eftersom det var ett förutbestämt träningspass ställdes pulsklockan in på tröskelpulsen vilket gav ett jämnt och bekvämt tempo och efter att ha legat tolva i början av loppet började Mika att plocka löpare en efter en. Inte ens mot slutet i stridens hetta tillät sig den målinriktade Mika att köra på hårdare än tröskelfarten men det resulterade ändå i mycket fina 33:15 på milen och en femteplats i loppet. Perfekt besked att träningen fungerar bra fick han och tränar vidare mot slutmålet i år Ljubljana och halvmarathon där det blir attack mot SM-kvalgränsen 1:12.
Denna löpare har gjort en fantastisk frammarsch som löpare efter att han för 1,5 år sedan tog upp en avslutat friidrottskarriär nio år och lika många kilon tidigare.
Han bestämde sig då för att börja träna igen och körde ett 10-kilometerslopp där han sprang på 53 minuter och alltså har sänkt sin tid med 20 minuter på denna korta tid!
Härligt att ha en så målmedveten och positiv kille i gruppen och han är ett mycket uppskattat tillskott för Hreinn, Colm, Kajsa och de övriga långdistansarna som har fått en perfekt träningspartner framöver. Resultaten har tyvärr inte kommit ut så vi återkommer om resten av deltagarna senare.

Resultat
 


 

SUPERBILL PRESSAR KLUBBREKORDET
Bill Krohn satte ett nytt fantastiskt klubbrekord när han på SAYO:s första dag sprang alldeles utmärkta 9:34 på 3000 meter. Det hade varit utmärkt för en seniorlöpare men Bill är ju fyllda 50 så det är helt enkelt fantastiska 9:34! Kanonbra Bill!

Resultat


 

CHRISTINA GÖR EN KAJSA

Christina tillbaks på Stadion                         Foto: Kim Hedbom
Christina Hultman fortsätter att visa på sin stora potential på långdistans.
Förra veckan kom den 17-åriga Christina trea på Scaniamilen, ett lopp som drog över 3000 startande och avgörs på en jobbig 10-kilometersbana med mycket backar.
Jobbig bana var det även på söndagens Minimara där landets bästa ungdomar brukar ställa upp för att mäta sina krafter på den 4 kilometer långa krävande banan.
Det blev ett styrkeprov för henne efter lördagens heldag på Stockholm Marathon där hon hjälpte till med vätskelangningen åt HAIS-löparna och missade att dricka och äta själv så uppladdningen kunde ha varit bättre. Starka Christina visade emellertid inga trötthetstecken utan körde på mycket bra även om mjölksyran gjorde sig till känna efter halva loppet. Åt segrande Rebecca Öberg från Lidingö var inget att göra och hon var också den enda tjejen som sprang under 15 minuter. Därefter var det desto jämnare och Christina noterade mycket fina 15:36 vilket gav en sjätteplats (samma plats som tjejen hon langade vätska till dagen innan) och det var endast 19 sekunder fram till silverplatsen. Det var aldrig fara för sjätteplatsen och sista prisplats då det var halvminuten ner till nästa tjej. Med bättre uppladdning så kanske det hade räckt ända fram men det här var bara ett inplanerat tröskelpass i rolig form som avbrott i vanliga träningen. Framöver blir det mycket hinderträning där det förstås står DM på programmet men framför allt SM senare i augusti för denna mycket talangfulla och sympatiska långdistansare.

Resultat


FANTASTISKT HISTORISKT LOPP AV KAJSA

Kajsa efter sin första SM-mara              Foto: Kim Hedbom
Väderprognoserna hade gått fram och tillbaka som en jo-jo på SMHI:s hemsida under hela veckan och när det var dags för startskottet i årets jubileumslopp av Stockholm Marathon (30:e) stod termometern på 25 grader och skulle under loppet krypa upp mot 27 vilket var kusligt nära förra årets tuffa värmemara.
Kajsa Berg debuterade i Stockholm-sammanhang sedan hon genomfört en testmara i höstas då hon sprang 2:55 i Växjö Marathon. Den här gången skulle bjuda på betydligt tuffare förhållanden och med tanke på att banan dessutom är 5-6 minuter långsammare skulle det bli verkligt intressant att se hur hon skulle hantera loppet.
Taktiken var att köra helt sitt eget lopp där utgångsfarten skulle vara lugn och de första fem kilometrarna skulle få ta allt mellan 20-22 minuter. Vi noterade 20:00 efter fem och farten skruvades upp något och 10 km passerades på 39:27. Halvmaran klarades av på 1:24,13 och vid Strandvägens 28 km-passering sade hon att det kändes mycket lätt. Från 25 km fanns tanken att börja köra lite hårdare men Kajsa valde att fortsätta i samma avslappnade fart eftersom hon var osäker på hur kroppen skulle reagera med tanke på värmen m.m. Sista tre kilometrarna började det bli lite jobbigare men farten hölls uppe och tiden 2:51 var fantastiskt bra och gav en sjätteplats bland svenskorna endast två minuter efter Anna von Schenck och Malin Ewerlöf och en åttonde totalt.
Det var också ett historiskt ögonblick i HAIS historia då det var första gången under klubbens 53 år långa historia som det bärgades SM-poäng på marathondistansen!
Catharina Sundelöf hade en lite jobbigare resa men vände på 1:32 för att sedan inte riktigt orka med att bibehålla farten i värmen men kom in på 3:13, en tid som hon var nöjd med efter sina senaste problem med kroppen och att värme inte riktigt är hennes grej. På herrsidan sprang Johan Sand igenom loppet och gjorde något av en bragd när han relativt otränad efter sin hälsporre testade om det skulle hålla och fick ett glädjande besked och kan nu återgå till full träningsnivå. Dessutom sprang han förstås för laget där vi fick in alla fyra efter det att Henrik Åkerlund debuterade med att springa in på 2:51 efter att ha tappat en minut för varje mil efter 36 minuter på första milen.
Lasse Degerheim gjorde ett mycket starkt lopp när han sprang in på 3:11 vilket torde ha resulterat i en topplacering i M60-klassen.
Positiva besked på flera fronter där Johan fick ett verkligt test på om skadan var läkt och Kajsa nådde sitt första delmål genom att ta SM-poäng i sin första SM-mara och kommer efter en lugn vecka skruva upp träningen för att utvecklas ännu ett steg i marathonlöpningens ädla konst där nästa mål blir en snabb tid i oktober vid någon av Europas banor som i allmänhet är snabbare än tungsprungna Stockholm. Innan dess skall ett SM på bana avverkas för att få upp lite mera snabbhet i benen och ett par halvmaror innan dess.

Resultat


MIKA, CHRISTINA OCH KAJSA MAXAR
         
Måndagseftermiddagen var vikt för tester ute på Bosön.
Tröskeltest och maxtest stod på programmet och därefter genomgång av muskler och idrottsmassage som utfördes av duktiga Helena på Sportsmedicine i Segeltorp.
Kajsa Berg kollade av formen inför SM-maran på lördag och fick svart på vitt att formen är i topp och träningen har gett resultat. Detta var et uppföljningstest som visade på stor utveckling när det gäller framför allt löpekonomin som har blivit markant bättre de senaste fyra månaderna som en följd av ökad träningsdos och snabbare nivå på framför allt tröskel och distanspass.
Det var även dags för två av våra nyaste tillskott Mika Repo och Christina Hultman att köra ett test för att fastställa träningsnivåer för den närmaste framtiden.
Mika som gjorde ett testlopp i samband med Göteborgsvarvet kommer efter onsdagens test på 5000 meter vid DM på Sätra gå in i en lång tuff träningsperiod med första mål att göra några bra lopp under höstsäsongen.
Christina Hultman kommer även hon att gå in i en träningsperiod som i första hand leder till SM i augusti där det troligtvis blir hinder och 3000 meter och därefter ännu längre distanser som Lidingöloppet 10 k och oktober månads halvmara i Ljubljana.
Testresultaten kommer att bli till ovärderlig hjälp i deras träning som bygger mycket på att pressa upp mjölksyratröskeln och få en bättre löpekonomi som är en grund för att bli en bra långdistansare.
 

NY MEDALJ EFTER KANONINSATSER
Dag 2 på Stafett-SM skulle bjuda på ännu ett rafflande lopp när våra P17-killar ställde sig på startlinjen på 3x800 meter. Den sjukdomsförföljde Hreinn Juliusson fick denna dag inta reservplatsen i laget och ersattes av den ett år yngre Philip Gratell. Tretton lag var anmälda i denna tuffa klass men de klarade sig från kvallopp och det blev final direkt. Philip fick ta sig an första sträckan där uppgiften var att hänga i rygg på täten så långt det gick. Snabbe Philip hade inga problem att hänga med Elmar Engholm, Hässelby och Patrik Nilsson, Hammarby på första varvet och öppningen på 28 blankt kändes mycket lätt och det såg perfekt ut upp mot klockringningen som passerades på 57,5 då adrenalinet strömmade till och han gjorde ett ryck och gick upp i täten och började köra. Detta höll en bit in i sista kurvan då han fick betala för rycket och mjölksyran steg men ett kanonpers noterades på 2:02,5 då han lämnade över pinnen till Oskar Martinsson. Oskar kämpade sin vana trogen mycket bra och nötte på i ett högt och jämnt tempo på andra sträckan där det blev diverse omplaceringar. Sävedalen och Sundbyberg kom smygande medan Hammarby och Hässelby började få det lite tungt och när sista sträckan inleddes hade Sumpan ryckt åt sig ledningen före hemmaklub- ben Sävedalen och Hässelby. Victor Hedin tog upp jakten på i första hand Hässelby-
löparen Filip Holmström som han gick om före sista kurvan. Vi väntade på en sista tempoväxling men lördagens två 400-meterslopp satt lite i benen men det var ytterst nära att han kom ikapp totalt slutkörda Desmond Manu från Sävedalen och det skiljde endast tre tiondelar i mål. De närmade sig också Joel Lundin men avståndet inför sista sträckan var lite för långt för att nå ända fram. Sundbyberg stod som segrare och vi lyfter på hatten för deras perfekt genomförda taktik och Victor gratulerade träningskompisen Joel till segern men började redan prata om revanschmöte...
Oskar 2:05 och Victor 1:59 visade på vår fina bredd där vi kunde bärga en medalj trots att vi fick möblera om i laget men det visar på styrka att "bänkade" Hreinn stälde upp till 100% för att stötta sina lagkompisar och fick naturligtvis den fjärde lagmedaljen.
Slutsummering av SM-helgen blev det bästa facitet i HAIS historia med fyra medaljer.
Förutom 3x800- medaljerna även silver i P19 4x400 meter och guld i P19 4x100 meter.

Resultat


BJARNE GÅR FRAMÅT
Vår "nya" löpare Bjarne Englund är på väg att ansluta till vår jämna skara av duktiga 91:or då han tidsmässigt stadigt kryper ner mot snabbare tider. Bjarne vet fortfarande inte riktigt vilka distanser han kommer att fokusera på utan kör tills vidare lite olika och vid helgens tävlingar på Sätra sprang han 2:15 på 800 meter vilket är ett pers med sju sekunder och det finns mer att ta redan fram till sommaren.
I samma tävling sprang ett par av våra duktiga veteraner 1500 meter. Bill Krohn noterade 4:27 och Jonny Karlsson-Briem 4:24. Även Martin Larsson var med och noterade 5:36.

Resultat


HÄRLIGT SM-BRONS EFTER SUVERÄNA LOPP
P15-killarna Alexander Björnberg, Kristoffer Holm och Viktor Björnberg gjorde sina livs lopp när de tog hem sina första SM-medaljer på bana. Den stentuffa klassen P15 på årets stafett-SM bestod av hela 16 lag vilket innebar att det skulle bli både kval och final och loppen skulle dessutom avgöras med endast fem timmars mellanrum. De två bästa lagen i varje heat samt fyra tider skulle gå vidare till finalen.
Första heatet blev en trekamp som Hässelby tog hem knappt före Enhörna och Mölndal. Så var det dags för Huddingelöparna att ta sig an de övriga topplagen.
Förstasträckan togs om hand av Alexander som gick ut mycket avslappnat och noterade 30 sekunder på första tvåhundringen där han låg och rullade i rygg på Albin Sjöblom och Rasmus Söderberg. Positionerna var oförändrade vid växlingen och nya perset 2:12 noterades då han lämnade över till Totte. Det var en mycket laddad andraman som gick ut stenhårt och vände på 63 sekunder och vid 600 kom mjölksyran smygande och han slog av på farten på sin stadiga andraplats även han på 2:12 och nytt pers även det. Viktor kunde köra sista sträckan ganska avslappnat och efter en halvsnabb öppning på 63 sekunder tog han det lugnt in i mål med vissheten att finalplatsen var säkrad. Och tiden då? 2:12 förstås och ett bevis på att vi verkligen har tre löpare på jämn nivå.
Ordentlig nedjogg och intag av återhämtningsdryck åtföljdes av en ordentlig lunch innan den spännande väntan på finalen började i den 23-gradiga sommarvärmen.
När det var finaldags stod det tre mycket laddade löpare på startlinjen och startordningen var oförändrad. Hässelby däremot hade stuvat om i laget och Bilal Cadimi flyttades ner till andrasträckan vilket innebar att Alexander fick ta sig an Måns Aboreslan vilket innebar snabb utgångsfart men Alexander höll sig enligt planen och hade bra häng på täten efter första varvet. Efter 600 meter började förra loppet göra sig gällande och det blev segare på slutet och växlingen till Totte skedde ungefär 30 meter efter täten. Totte kände att han hade kört lite före tufft i början på kvalheatet och hade bestämt sig för att flyta med avslappnat första 300 metrarna för att inte riskera för mycket mjölksyra och han vände på 65 sekunder. De flesta trodde att han var trött men så var inte fallet utan han började köra på och började plocka in på lagen framför och var förbi Hässelby vid 600 meter men fick sedan släppa på upploppet. Hans lugna utgångsfart ledde till att det blev ett jämnt lopp där han återigen persade på 2:10.
Vid det här laget hade Mölndal dragit ifrån i ledningen med Rånäs febrilt jagande före Hässelby och Enhörna. Viktor fick börja jaga och började per omgående att gnaga in på försprånget och vid klockringningen hade han bra kontakt framåt. På näst sista rakan gick han om Enhörna och i sista kurvan flöt han även förbi Hässelbys Olle Forslin och hade inga svårigheter att hålla undan på upploppet utan var snarare på gång att plocka in andraplatsen men en snabbt kroknande Markus Hawkins kunde försvara Rånäs silverplats efter vinnande Mölndal.
Vi gratulerar killarna till en suverän prestation där de hanterade svårigheterna med att köra kval och final inom kort tid på ett fantastiskt sätt och det var en fröjd att se dem gå runt med stora leenden och verkligen njöt av sina SM-medaljer efter prisutdelningen.

Resultat


CHRISTINA TREA PÅ SCANIAMILEN
Christina Hultman som gjorde en sån fin debut i Cuplaget i söndags tog tillfället i akt att köra igenom ett tufft tröskelpass i form av Scaniamilen i Södertälje som drog omkring 3000 löpare varav ett 150-tal i damklassen på den långa 10 km-sträckan.
Det här är ett mycket tufft millopp med ansenliga nivåskillnader vilket man kan ana när man kollar förra årets segrare Hanna Jonsson som då hade en tid över 40 minuter och normalt har kapacitet för låga 36. Vårt unga löparlöfte Christina hade ingen större respekt för seniortjejerna utan kunde trots stelhet i benen efter även en skoltävling på tisdagen på "kortdistans" 400 och 800 meter avverka en mycket bra tröskelpass på ett förnämligt sätt och sprang in på en tredjeplats i det stora startfältet. Nu stundar träning inför hindersäsongen och långdistans bl.a. naturligtvis Lidingöloppet senare i höst.

Resultat

 

LYCKAT GENREP FÖR KAJSA OCH CATHARINA

Tjejer i topp                                                                                  Foto: Kim Hedbom

Kajsa Berg och Catharina Sundelöf gjorde sitt sista framträdande inför SM-maran nästkommande helg när de sprang Milspåret på en tvåvarvsbana runt Djurgårds- brunnsviken. Benen börjar kännas lättare nu efter den tidigare hårdträningen och loppet gav det besked de var ute efter. Åt segrarinnan Ingunn Weltzien från Norge var inget att göra denna soliga tisdagskväll men en andraplats noterades för Kajsa och Catharina knep fjärdeplatsen i loppet. Tiden för Kajsa 37:24 var i realiteten låga 36 om banan varit de utsatta 10 kilometrarna men liksom förra året konstaterades att banan var för lång och flera av löparna kollade av sina GPS-klockor och fick det till att banan var 200-300 meter för lång. Första varvet bjöd på två ordentliga backar emedan det andra varvet hade en annan karaktär med tiotalet småbackar och var inte så platt som man kunde tro efter att ha sett banprofilen. Catharina var också mycket nöjd med att vara tillbaka med piggare kropp och att hon återigen med lätthet springer på 38 minuter. En annan tjej som var tillbaka efter vitaminbrister i kroppen var Caroline Östlund som äntligen känner att hennes kropp är redo för hårdare träning.

Kajsa släpper loss                           Foto: Jonas Hedman
Killarna då? Förutom Mika Repo som denna dag hade "tävlingsförbud" efter sitt fina lopp på Göteborgsvarvet men var ett härligt stöd utefter banan där han pushade på de rödgula löparna och hängde med på uppvärmning och nedjogg hade vi Anders Berglund som även han sprang i Göteborg men trotsade kroppssignalerna och sprang igenom det här loppet i ett lugnare tempo än han har kapacitet till och så förstås Martin Larsson som bibehåller formen och frågan dyker återigen upp om hur mycket som är de nya strumpornas förtjänst... Skämt åsido så är han verkligen värd de framsteg han gör för närvarande då han är en av de seriösaste löparna vi har och tränar mycket målmedvetet.
Resten av killarna finslipar som bäst inför kommande helgs Stafett-SM i Göteborg.

Anders                                            Foto: Jonas Hedman

Martin                                             Foto: Jonas Hedman

När Kajsa och Catharina blev inbjudna av arrangören till loppet fick undertecknad för sig att ställa upp och springa med dem. Det kändes hyfsat men en reflektion gjordes. Första gången jag mötte Kajsa i ett lopp var för 1,5 år sedan på 10 km vid Lilla Tullinge-Tumbaloppet och då var det inga större problem att efter första varvet hinna upp henne och dra ifrån med minuten på det andra. Nu noteras i resultatlistan att samma tjej spöar sin tränare med fyra minuter. Snacka om utveckling!

Resultat


CHRISTINA I FIN DEBUT OCH KAJSA DROG SNABBT 5000-LOPP

Det var en bister syn när HAIS-laget anlände som första förening till Falun och Lugnets friidrottsarena för att deltaga i Svenska Cupen på söndag. Snön låg på banorna och arrangörerna fick skotta fram ansatserna. Beslut togs att flytta in hoppgrenarna inomhus men hinderlöparna som var först ut av medel och långdistansarna fick bita ihop och försöka ladda för sina lopp.
Colm o´Callaghan var den som sprang först och gjorde en mycket stark insats där tekniken börjar sitta riktigt bra och en klar förbättring märks framför allt på vattengraven där det nu flöt på mycket bra. Efter ett smart lopp där han tog draghjälp i fyra varv på tredjeplatsen släppte han de två snabba killarna Johan Lindberg och Marcus Liwing i täten och behövde bara avslappnat bevaka sina fyra poäng. Mycket bra inledning av matchen där det blev en placering bättre än förra året.
Christina Hultman gjorde sin bandebut för HAIS med att springa hinderloppet och var nervös och osäker på om hon skulle klara vattengraven. Det här var hennes första hinderlopp och som vi trodde skulle hon klara av det alldeles förträffligt med den fantastiska hinderteknik hon har och efter ett avvaktande första varv började hon ta för sig ordentligt och gick upp på en tredjeplats. När hon väl kommit in i loppet försökte hon närma sig tätduon men höll jämna steg in i mål. Åt förra årets SM-silvermedaljör i F16 Johanna Olsson och Sverigetrean i F15 Stina Jansson fanns det denna dag inget at göra men vi som såg loppet och vet Christinas kapacitet anar att dessa kommer att få konkurrens om topplaceringarna framöver. Tiden 5:42 hade räckt till en åttondeplats på statistiken förra året för denna talangfulla 17-åring. Osäkerheten byttes ut mot självförtroende genom att hon sprang det här loppet och hon kommer att fortsätta med hinderlöpning jämte sin långdistanssatsning och terränglöpning. Det är härligt med ett tillskott till gruppen av denna genomsympatiska och ödmjuka tjej som fann sig väl tillrätta och trivdes med övriga aktiva.
800 meter skulle bli ett taktiskt rävspel och Victor Hedin fick uppleva ett mycket ryckigt och ojämnt tempo där det stångades om positioner. Efter en ganska lugn öppning på 60 sekunder för täten blev det trångt efter klockringningen och Victor blev instängd vilket medförde att han kom lite efter när farten drogs upp efter 500 meter. I sista kurvan sänktes farten igen och vid utgången blev det en kamp där Thobias Ekhamre gled ifrån till enkel vinst före Henrik Astfors och Victor trea, en placering bättre än förra året.
På tjejsidan ställde vi upp Petra Kindlund som skulle visa upp sig på sin gamla hemmaarena. Petra som har kört rehab hela vintern har precis kommit igång med banträningen igen och hade inte kört ett enda pass med spikskor. Det märktes av i loppet att hon inte sprungit 800 på tre år och hon kunde inte svara på fartökningen i loppet. Bristen på specifik träning märktes och hon hade inte krafter att sätta emot de övriga men det positiva är att träningen är igång och sakta men säkert trappas upp mot full volym igen. Den tilltänkta dubbleringen avstods efter småkänningar i den skadade foten eftersom vi inte ville ta några risker.
5000 meter för herrar fick en ganska vanlig upplösning där Henrik Åkerlund återigen ställdes mot Henrik Löfås och Emil Lerdahl. Henke hängde med i fyra varv men fick sedan släppa. Då hade han redan jobbat upp ett betryggande försprång ner till fyran och tredjeplatsen hölls ända in i mål. Goda 15:45 blev det på sista testet inför Stockholm Marathon om två veckor.
På tjejsidan fick vi se en härlig löpning som anfördes av Kajsa Berg där hon resolut gick upp och drog från första metern. En genomkörare där hon gjorde sitt eget lopp var taktiken och Therese Sjöström låg som ett häftplåster bakom. Efter att ha blivit trampad på hälarna tre gånger och försökt släppa förbi henne utan resultat kunde Kajsa inte svara när hon ryckte vid 4000 meter. 17:41 var ett formbesked efter att ha dragit hela loppet och att persa med 1,5 minuter med specifik marathonträning är mycket bra och utvecklingskurvan ligger över den planerade vilket ger goda förhoppningar inför SM-maran om två veckor. Ett tröskelpass vis tisdagens Milspåret ligger i planeringen innan det blir uppladdning med ett inlagt test på Bosön, nertrappning och massage sista 10 dagarna.
1500 meter blev något av en akilleshäl efter alla återbud och på tjejsidan hade vi från början segervittring men efter diverse sjukdomsproblem fick vi ställa Catharina Sundelöf på startlinjen. Inget önskeläge för denna duktiga marathonlöperska men hon gjorde ett fint lopp där hon hade kontakt med klungan ända in på upploppet men inte besitter den snabbhet som medeldistansarna har. Trots allt nöjd med att ha genomfört sitt första medeldistanslopp på 20 år tog hon hem en poäng till klubben.
På herrsidan var det också tunnsått efter att Hreinn Juliusson fortfarande har sviter från sjukdomar och inte hittar formen. Duktige långdistansaren Jonas Nordström fick ta sig an den otacksamma uppgiften att springa mot de snabba medeldistansarna.
Erik Emilsson drog upp mycket bra fart från början vilket ledde till att Jonas fick svårt att hänga med redan efter första varvet. Efter 1000 meter låg han i ingenmansland och försökte hämta in luckan som sakta växte och fick även han säkra en poäng till klubben.
Klubbmatcherna fick två helt olika utfall.
På herrsidan var det ovisst in i det sista och det skiljde endast två poäng upp till ledande Hammarby inför avslutande stafetten. Vi har sett avgörandet tidigare år och minns framför allt på Sätra för två år sedan då det var lika inför stafetten som vanns av Hammarby före Huddinge. Även denna gång lyckades Bajen klämma sig in före på tredjeplatsen och vann matchen totalt med tre poäng. Tyvärr saknades Tom Kling-
Baptiste som ådrog sig en skada under förra veckans träningsläger vilket blev ett stort avbräck på sprintsidan. Gävle blev det lag som fick respass ur serien medan nyuppflyttade Falun klarade sig kvar.
Tjejerna mäktade inte med att bjuda suveränen Västerås tillräckligt med motstånd utan fick inrikta sig på att hänga kvar. Den här gången var det med god marginal till skillnad från mötet i Västerås förra året. Även här klarade sig nyuppflyttade Falun kvar emedan Hammarby fick finna sig i att ramla ur serien.

Resultat


STARKA LÖPARINSATSER NÄR HAIS TOG SIG TILL FINAL
Det blev en fantastisk avslutning av lördagens utdragna kval till finalen i Nordea-Cup som avgörs i Växjö i augusti. Denna cup är 15-åringarnas motsvarighet till Svenska Cupen, dvs. SM för friidrottslag. Efter många avbräck på tjejsidan i löpningarna hängde mycket på våra tre 800-meterslöpare. En liten antydan till oro kunde skönjas från lagledare Anders Rydéns håll men det skulle snart visa sig att han kunde spricka upp i ett avslappnat nöjt leende. Orsaken till detta var det andra heatet av tre där den första Huddingelöparen Viktor Björnberg ställde sig på startlinjen. Efter en taktikgenomgång small startskottet och första 200 passerades exakt på planerade 29 blankt. Han låg då i rygg på en löpare och höll positionen till 300 meter då han började köra hårt. Omgående ökade avståndet till 30 meter fram till klockringningen som passerades på 60 blankt och vid 500 meter tryckte han på max och det höll fram till sista kurvan då mjölksyran bromsade farten efter 1:32,5 passering men i sololöpning kunde Viktor notera 2:07 vilket är helt enastående speciellt med tanke på att det var säsongspremiär och det var blåsigt, regnigt och kallt. Tredje heatet bjöd på de två återstående Huddingelöparna och här var det Kristoffer Holm som tog initiativet och gick upp och körde med en annan löpare medan Alexander Björnberg låg fem meter bakom. Ledningen växlade och passeringarna 30,0 och 61,5 gjorde att det blev mycket syra i benen under andra hälften av loppet men efter en upploppsstrid fick Totte ge sig med ett par tiondelar men fick förträffliga 2:12, dunderpers även det. Bakom kämpade Alexander med mjölksyran som slog till ända ut i armarna och han kom in som trea på fullt godkända 2:17 som även är utomhuspers för honom.
Tidigare på dagen avverkades ett 800 meterslopp för de äldre och här bjöds det bara motstånd från en löpare, Johan Engholm. Det blev från början en taggad Philip Gratell som drog upp farten och passerade på planerade 28 sekunder men tappade lite och vände på 59,5 med Oskar Martinsson och Johan bakom. Ställningen hölls till sista kurvan då Oskar hade släppt lite och rutinerade Johan hade krafter kvar att passera vid utgången av sista kurvan och på upploppet kom även Oskar starkt bakifrån men efter Johan krigade Philip till sig andraplatsen ett par tiondelar före Oskar och noterade nya kanonperset 2:06. Bakom gjorde Bjarne Englund ett bra lopp och persade på 2:21 medan Sven Lundqvist hade det lite tyngre och sprang in i nivå med sitt pers. Hreinn Juliusson var sjuk och gjorde sig inte rättvisa i loppet och den enda tjejen Anna-Lisa Lundqvist gjorde ett stabilt lopp inte långt från sitt pers.
På 5000 meter sprang Martin Larsson mycket fint och noterade 19:57.
Efter loppet sågs han diskutera löpning med trevliga Lilian Magnusson som körde snabbhetsträning inför SM-maran och noterade 17:01.
Sammantaget kan konstateras att det blev en mycket fin säsongsdebut för alla löparna vilket lovar gott inför nästa helgs stafett-SM.
I Göteborg sprang Mika Repo mycket bra i sitt testlopp på halvmaran. Upp till 15 kilometer kändes det mycket avslappnat då det började stelna till lite i vaderna och han fick slå av på takten lite när han inte fick ut steget som han ville men loppet gick enligt ritningarna även om det var vissa problem att ta sig fram från den tillbakadragna startgruppen. Utmärkta 1:17 ger bra kvitto på att han kan köra igång hårdträningen och sikta in sig på höstens tävlingsperiod. Det blir även ett bantest i form av 5000 meter på DM om tio dagar där det blir intressant att se var han står just nu inför satsningen.

Resultat


MÅNGA LÖPARE PÅ TARTANPREMIÄR I HELGEN

Allvaret stundar för många av löparna där mästerskapssäsongen på bana inleds med två klubbmatcher i helgen. Först ut är ungdomarna som springer i Vallentuna och kvalmatchen i Nordea Cup. De uttagna är Victor och Alexander Björnberg och Kristoffer Holm som alla skall köra sitt första 800-meterslopp för säsongen.
Testloppet i söndags och sista intervallslipningen på onsdagskvällen pekade på mycket stora framsteg och vi ser fram emot fina prestationer på lördagskvällen där f.ö. loppet avgörs 19.00 på kvällen!
För resten av löparna som inte är uttagna till seniormatchen på söndag är det samma arena några timmar tidigare och även här är det 800 meter som gäller i Sommaröset. Intressant blir det att följa bl.a. Philip Gratell som under de sista träningarna visat på grym snabbhet och formen är på gång ordentligt. Efter att ha vilat mycket ser även Oskar Martinsson bättre och bättre ut och hälsenorna är på gång att läka.
På söndag åker klubben upp till Falun för en match i Svenska Cupen och det ser mycket lovande ut i år där laget överlag ser starkare ut än förra året och chansen finns till avancemang kanske framför allt på tjejsidan. Bland löparna har både Kajsa Berg och Lena Kullstam segerchans. Petra Kindlund är skadefri och kommer att få springa inför sin gamla hemmapublik för första gången. Vår tilltänkta hinderlöperska Josefine Eriksson kan tyvärr inte vara med men den här gången har vi två till som springer grenen, förutom Petra även Christina Hultman och det kan bli så att Petra får ta 800 meter istället. På herrsidan är det lite pusslande i laget och det är väl bara Henrik Åkerlund som vet att han kommer att springa 5000. När det gäller de andra sträckorna blir det beslut på plats som gäller bland Victor Hedin, Colm o´Callaghan, Jonas Nordström, Philip Gratell, Oskar Martinsson och Hreinn Juliusson. Hur som helst blir det en mycket spännande helg som nästa vecka följs upp med ytterligare spänning i form av Stafett-SM.
Det finns även några som nöter asfalt i Göteborgsvarvet och här har vi främst Mika Repo som gör HAIS-debut med ett test på halvmarathondistansen. Helt skadefri och riktigt laddad inför detta testlopp som blir en genomkörare för en tuff träningsperiod som inriktar sig på höstsäsongen med slutmål Ljubljana Halvmarathon.
 


2009 MÄSTERSKAPENS ÅR PÅ "HEMMAPLAN"
Veteranerna kan se fram mot ett gediget mästerskapsår 2009 utan att behöva förflytta sig alltför långt från Huddinge och runt jordklotet eller vad sägs om följande godbitar.
 
14-15/2 IVSM Storängshallen - Huddinge (igen!)
25-29/3 IVEM Ancona - Italien
ca 1/5 SM Terräng Stockholm - Tanto?
9/5 VSM Halvmarathon Vännäs
29-31/5 VEM Non Stadia Århus - Danmark
26-28/6 VNM Källbrink - Huddinge
28/7-8/8 VVM Lahti - Finland
21-23/8 VSM Norrtälje
10-18/10 World Masters Games Sydney - Australien
17/10 VSM Marathon Växjö

Tillkommer gör DM-tävlingarna.
Det är tufft att vara veteranidrottare...VICTOR PREMIÄRVANN
Victor Hedin säsongsdebuterade på Brommaspelen med ett bra premiärlopp som han vann och var mycket nära att gå under två minutersgränsen, 2:00,56. Yngst i fältet vann han med nio hundradelar före Carl Larsson, Hässelby och det ser lovande ut för Victor som börjat återhämta sig från sjukdomen han ådrog sig före terräng-SM.
I samma lopp sprang Dan Bergström in på 2:06 och vi hoppas verkligen att det skadeförföljde Dan kommer att få en hel säsong, i så fall den första på flera år.
Fredrik Kihlblom sprang hem segern i P11 enkelt före de ett år äldre konkurrenterna.
Syrran Caroline sprang också ett mycket bra lopp mot de ett år äldre tjejerna i F15 och kom trea på fina 2:27 efter Johanna Busk, Enhörna och Sara Rönby som också börjat springa för de gulsvartrandiga.

Resultat


GUNNEL RENSADE OCH BILL SPRANG FORT
Bland alla tävlingar i helgen hade även årets VDM lagts. Bill Krohn visade att han fortfarande tillhör de stora på medel och långdistanslöpning när han sprang kanonfina 17:16 på 5000 meter och putsade klubbrekordet i M50 med en hel evighet. Bill, som från början sade att han inte skulle gå upp längre än till 1500 meter har nu slaktat rekorden på 800, 1500 och 3000 meter inomhus och nu alltså även 5000 meter utomhus.
Vi väntar bara på att han kör ett 10000 meterslopp och varför inte en halvmara och marathon...
Gunnel Tolfes måste nästan ha noterat ett slags rekord när hon tog hem hela sju (7)! guldmedaljer i årets VDM. Förutom sex löpningar upp till 800 meter även ett guld i kula och klassen är K50.
En annan flitig medaljskördare är Nils Olsson som tog tre guld och ett silver i löpgrenarna upp till 800 meter.

Resultat


MAGSJUK KAJSA KÄMPADE SIG RUNT KUNGSHOLMEN

Toppduon

Årets varmaste dag med 27 grader på termometern blev en tuff utmaning för de som sprang Kungsholmen Runt på lördagen. En som verkligen fick kämpa hårt för att ta sig runt var Kajsa Berg som med svåra magsmärtor lyckades slita sig runt de 21 kilometrarna och inte kunde göra sig själv rättvisa. Normalt hade hon kunnat ge Anna von Schenck en match om segern men märkte redan efter tre kilometer att benen var mycket lätta men att orken försvann i magsmärtorna. Anna Rahm bröt efter första varvet då hon körde loppet som ett test och inte tyckte att hon var tränad för hela distansen än. Fyra minuter efter Anna sprang hon in på andraplatsen och Catharina Sundelöf hade det också jobbigt men sprang in som femma och distriktsmästare i K40 före Kajsa Friström. En stor eloge skall ges till Hreinn och Bjarne som cyklade in från Huddinge för att stötta långlöparna. Totalt fyra timmars cyklande blev det eftersom man förflyttade sig runt hela banan och hejade på samt tog mellantider. Snacka om alternativträning...

Eftersnack med Anna Rahm
På herrsidan gick Henke Åkerlund ut offensivt med 34:00 på första milen men började redan då att se sliten ut och farten bedarrade när han sprang in som fyra på 1:15.
På veteransidan hade vi en dubbelseger i M60 genom Lasse Degerheim och Ola Sand samt ett silver i M65 genom Åke Ödmark. Vid en intervju med Åke som är en av de löparna som har sprungit alla Stockholm Marathon sade han att årets 30:e lopp skulle bli hans sista. Vi som känner Åke tvivlar på det...

Glada trots allt
I milloppet försökte Colm o`Callaghan hänga på Jonas Larm men fick släppa efter tre kilometer och sololöpte sedan in på andraplatsen. Han fick det besked han ville ha efter sina benhinneproblem och laddar nu för årets första banlopp i Svenska Cupen där han springer hinder.

Resultat
 


ÅTER TILL VARDAGEN
Hög stämning och träningssugna anlände merparten av SM-löparna till ett sommar-
soligt Källbrink där banförberedelserna inleddes för att som första mål ta upp kampen i Svenska Cupen och Nordea-kampen om två veckor. Förvånansvärt pigga och snabba ben kunde konstateras och det märktes klart och tydligt att man längtad efter att få ösa på ordentligt på tartanen. Mycket vassa tider noterades på många håll på tvåhundringarna. Marathontjejerna med Kajsa i spetsen körde sitt sista hårda pass innan Kungsholmen Runt på lördag och det kommer att bli vansinnigt roligt att se tjejerna visa upp sig på halvmaran som är en viktig del av förberedelserna inför SM-maran om fyra veckor. Även Christina och Gunnel körde med delar av det tuffa intervallpasset medan Louise och Elin körde lätt distans inför morgondagens hårdare FIG-träning.
 

 

SM-SILVER FÖR P15-GRABBARNA
Efter en fantastisk laginsats av 93:orna som drabbats av diverse sjukdomar och avbräck i sista stund kunde trion Alexander Björnberg, Viktor Björnberg och Kristoffer Holm kliva upp på prispallen för att hämta sina välförtjänta silvermedaljer. Det blev jämnheten som fällde utslaget i slutändan där man distanserade tredjelaget med åtta och fjärdelaget med elva sekunder. Viktor gick ut starkast under första varvet men plockades in under andra varvet av Totte som låg i rygg och tryckte ända in i mål. Den viktiga tredjemannen i laget Alexander fick äntligen till det och körde på mycket bra vilket ledde till den första lagmedaljen i terrängsammanhang för killarna.
 
SM-BRONS FÖR P17-GRABBARNA
P17-laget hade ännu större problem innan SM med Jonas Nordström som varit magsjuk i fem dagar, Victor Hedin som haft sjukdomsproblem, Hreinn Juliusson som varit hängig, Philip Gratell och Oskar Martinsson med vadproblem och John Kingstedt som låg i sjuksängen. Den enda som varit frisk hela vägen är den färskaste i gänget Bjarne Englund som inte är fulltränad än. Samtliga som sprang gjorde en strålande kämpainsats och presterade det bästa man kunde efter omständigheterna och visade på lagmoral och fick in Hreinn, Victor och Jonas i förstalaget med bronsmedaljer som belöning. Andralaget var endast tre sekunder från sjätte och sista poängplatsen.
En fin revansch för förra årets terräng-SM där medaljerna tappades på sista kilometern.
En som var med förra året var Oskar Martinsson som denna gång ledde andralaget med Philip Gratell och Bjarne Englund tvåa och trea i laget.
 
F17-TJEJERNA SM-FYRA
Våra härliga tjejer gjorde en mycket fin insats i P17 där den starka långdistansaren Christina Hultman var först in trots att hon varit sjuk en vecka innan SM. Kompisen Josefine Eriksson som är mera medeldistansinriktad kom in som tvåa och Louise Markstedt placeringen efter. Totalt räckte det denna gång till en fjärdeplats och lovar gott inför framtiden för dessa tjejer.
 
MONICA SVENSK MÄSTARINNA
Det var ingen som hade någon chans mot vår starka K45-veteran Monica Kingstedt när hon totalt dominerade den stora klassen. Ett härligt guld bärgades i hennes förra hemstad och hon visade att gamla takterna fortfarande sitter i.
 
LENA SILVERMEDALJÖR
Efter några avhopp pga. skador och sjukdomar togs beslutet att vi inte skulle ställa något K4-lag på startlinjen. Detta öppnade för Lena Kullstam som istället sprang sin egen klass K35 mot mycket starkt motstånd. En skadefri Lena hoppas vi mycket på inför bansäsongen utomhus med Svenska Cupen som första anhalt.

Bilder 
Resultat


LASSE VANN I HANNOVER

Hannover bjöd på marathon och "kortdistans" 10 k i helgen och vår duktiga veteranlöpare Lasse Degerheim sprang den korta banan så bra att han tog hem den stora M60-klassen efter en tuff slutstrid med Hans Ernst. Segermarginalen blev till slut så pass stor som femton sekunder på tiden 41:23.

Resultat


TERRÄNGLÖPARNA PÅ PLATS

Största delen av HAIS-truppen inspekterade SM-banan efter en problemfri bussresa.
En mycket trevlig och utslagsgivande bana stod till buds konstaterades av samtliga provjoggare under fredagskvällen då atmosfären avnjöts tillsammans med löpare från hela landet. De röda tälten sattes upp inför morgondagens allvar och färden gick tillbaka till hotellet där en god middagsbuffé intogs.

Bilder 


KAJSA PRISAS

Kajsa Berg tar emot priset för 2007 års bästa tjej på seniorsidan av JSK-ordförande Mats Krigh. Hon kom direkt från en mycket tuff träning uppe på soliga Källbrink där hon vässade formen inför Kungsholmen Runt och Stockholm Marathon med att köra sex mycket snabba 12-hundringar som visade att formen är på väg att spetsas ordentligt.
Med på årsmötet var även Mika Repo som sparrade Kajsa på träningen och han gladdes såväl av Kajsas utmärkelse som av att han nu är helt återställd efter sina vadproblem och kan köra fullt på SM-terrängen i helgen.


SM-UPPLADDNING

Våra härliga tjejer som skall ner till Växjö för att kämpa om lagmedaljer i terräng-SM körde ett mycket bra uppladdningspass och det var mycket glädjande att samtliga har blivit friska lagom till helgens drabbning i P17-klassen.


NI LÄSER VÄL BLOGGARNA

Ni har väl inte missat våra bloggare Ingmarie och Anders?
Gå in på deras sidor och ta del av lite trevlig läsning och bilder.
Massor av löpning men även annat smått och gott erbjuds!

Ingmaries Blogg
Anders Blogg


MIDSOMMARLÄGER

Nu när värmen börjar komma kommer tankarna på sommaren.
Vi kommer att arrangera ett miniläger över Midsommarhelgen.
Platsen är Falun och Ingmarie Nilsson står för värdskapet och arrangemang.
Stugor finns bokade på lugnet där en stor 5-bäddsstuga kostar 750:-/dygn.
Lägret är från den 19-22 juni. Maila till Kim eller Ingmarie om ni vill hänga på.


GENREP INFÖR TERRÄNG-SM

Årets KM i terränglöpning avgjordes på hemmaplan i Källbrink-spåren.
Den tuffa banan blev en ordentlig genomkörare inför SM-terrängen i helgen.
Hreinn Juliusson tog hem totalsegern och därmed naturligtvis även P17-klassen efter en hård duell där Totte Holm, Viktor Björnberg, Philip Gratell och Otto Kingstedt följdes åt under första varvet. Vid varvningen såg det ut som att Otto fick släppa men denne kämpe kom igen efter en kilometer då Philip och hårt kämpande Oskar Martinsson kroknade. Totte och Viktor hängde med mycket bra tills det var femhundra meter kvar då det blev en duell mellan Hreinn och Otto där den förstnämnde drog det längsta strået och var först över mållinjen.

Mycket glädjande för dagen var att vi fick se tre av våra skadade tjejer till start och den som kommit längst träningsmässigt var Lena Kullstam som såg mycket stark ut och inte hade några problem att ta hem guldet. Petra Kundlund gjorde en efterlängtad comeback och var nöjd men hade fortfarande lite känning av skadan i nedförslöpningen.

Resultat


HÄRLIGA LAGINSATSER PÅ DM-TERRÄNGEN
Terräng-DM bjöd på två lagmedaljer i de tuffa P15 och P17-klasserna.
Högst upp på pallen fick våra duktiga P15-killar beträda för att hänga på sig de välförtjänta guldmedaljerna. Mycket starka insatser där Otto Kingstedt höll i taktpinnen och blev bäste man i laget som kompletterades av Kristoffer Holm och Viktor Björnberg. Fjärde man i mål var Alexander Björnberg som kämpande mot kramp i låren fick toppa andralaget med Sven Lundqvist och Fredrik Ekstrand.
Den starkaste årskullen just nu anses vara 91:orna och när det är dags för Stockholms-DM står flera av landets bästa löpare på startlinjen och det brukar även komma några utomstående för att passa på att få bra konkurrens. HAIS-debut i mästerskapssammanhang gjorde Jonas Nordström och visade direkt att han blir att räkna med på de längre distanserna. Efter ett lopp som han själv inte var nöjd med kom han in på en mycket meriterande fjärdeplats endast sekunden från bronset och med sig i laget som tog hem silvret hade han Hreinn Juliusson och Oskar Martinsson. Det såg länge ut som att Philip Gratell skulle bli dagens höjdare då han mycket lätt följde med Hreinn i ett varv men på andra varvet blev det för tufft och han fick bryta. John Kingstedt kom in som fjärde löpare av de våra och starkt kommande Bjarne Englund var endast åtta sekunder efter. En som var på rätt sida denna gång var Dan Bergström som bärgade bronspengen i P19. Så till en debutant i rödgula färgerna nämligen Louise Markstedt som gjorde ett klart godkänt debutlopp när hon med håll kämpade sig runt och kom in sexa endast några sekunder efter bronset i det täta loppet. Tyvärr hade vi två tjejer borta i F17 så det räckte inte att Anna-Lisa Lundqvist sprang bättre än på länge eftersom vi inte fick ihop ett lag i klassen. Liza Clark gjorde en efterlängtad comeback där hon i avsaknad av K22-klass fick springa med seniorerna och visade med besked att hon är riktigt på gång med löpningen efter att ha byggt upp mycket styrka under vinterhalvåret. Annars var det rena sjukstugan bland tjejerna där vi hade tre tjejer borta på korta banan. Bland veteranerna lyckades Monica Kingstedty bäst med DM-guld i K45 och Martin Larsson sprang hem ett silver i M35.

Bilder
Resultat


 

KAJSA IMPONERADE I SÄSONGSDEBUTEN

Mika och Kajsa efter loppet                        Foto: Kim Hedbom
Kajsa Berg gjorde en formidabel uppvisning när hon startade upp årets "riktiga" tävlingssäsong med att springa Kvantumloppet på hemmaplan i värsta tänkbara "Stockholmsvinter" med 2-gradigt regn och blåst. En stor omställning bara det efter träningsvistelsen i Kalifornien men jetlagen verkar ha släppt i kroppen för det blev ett mycket fint formbesked och ett kvitto på att träningen fungerat bra efter planerna. Kvantumbanan fick förra året en beskrivning av segraren Alfred Shemweta att det var den tuffaste 10 km-banan han sprungit vilket ger hennes segertid 36:52 extra glans.
Hon var totalt överlägsen bland damerna och hennes tid var 5,5 minuter bättre än förra året! Tvåa bland tjejerna var träningskompisen Catharina Sundelöf och trea "altmeisterin" Monica Kingstedt. Nu följer de två sista volymveckorna för Kajsa och Catharina innan träningen trappas ner med sikte mot Stockholm Marathon och SM med mellanlandning på Kungsholmen Runt. 

Glatt gäng efter loppet                                                                 Foto: Kim Hedbom
Herrklassen bjöd på en rödgul debutant, Mika Repo som har återupptagit sin friidrottskarriär han hade i Trollhättan där för övrigt Harry Lindell var hans tränare och numera är eldsjälen bakom Kraftprovet och alltså samme man som bjöd in HAIS-löparna på middag när vi var där förra året. Mika gör en seniorsatsning och har redan visat stor kapacitet och kommer i första skedet satsa på 5 och 10000 meter.
Nu fick han slå av på takten efter sex kilometer när hans vad gjorde honom påmind om tvåhundringarna han körde i stekande värme på asfalten i Brasilien förra veckan.
Det blev i alla fall mycket goda 35:36 blev det i debuten och en sjätteplats i loppet. Under bättre förhållanden och återställd vad kommer denna duktiga löpare med all sannolikhet gå under 34 minuter nästa millopp. En som lyckades med detta var Henrik Åkerlund som gjorde ett fint lopp och gick in som tvåa på 33:44 och putsade därmed fjolårstiden med två minuter. Vann loppet gjorde Jan Amnéus från Väsby som länge hade en figt med Henke om segern och drog det längsta strået med 15 sekunder tillgodo. Bra sprang också Ulf Eriksson med en tiondeplats.

Starten korta banan                                                                       Foto: Kim Hedbom
Ungdomarna sprang 3,4 km som en förberedelse inför terrängsäsongen och gjorde det på ett övertygande sätt. Hreinn Juliusson dominerade loppet och låg i tätklungan uppför den jobbiga backen mot Källbrink men visade sedan ingen pardon i terrängavsnittet utan drog enkelt ifrån alla löpare och gick in på fina 11:27. De som fick släppa var duktiga Gösta Gustavsson från Enhörna och Albin Sjöblom från Hagunda som gick in på platserna efter. Bland övriga Huddingelöpare var det några som stack ut hakan ordentligt och vi börjar med Philip Gratell som sprang över minuten snabbare än förra året, 12:15  vilket även starkt kommande Sven Lundqvist gjorde och noterade 13:18. Endast fem sekunder efter Philip sprang terrängstarka Kristoffer Holm och visade att han närmar sig toppen stadigt och får bara hans höft friskna till kommer det att hända stora saker framöver på långdistans. En intressant start gjorde Christina Hultman -91 som nyligen hemkommen från Österrike sprang mycket fint i detta testlopp och noterade fina 13:29. Christina blir en fin förstärkning för F17-laget redan till helgens DM-terräng som blir hennes första tävling i det nyutprovade HAIS-linnet.
 

Bildgalleri
Resultat 3,4 km
Resultat 10 km


 

LASSE TOG SM-SILVER PÅ MARATHON

Lars Degerheim är en av de allra bästa marathonlöparna bland veteranlöparna och visade återigen att han har hör kapacitet när han tog hem ett SM-silver i M60.
En kul notis är att fyra löpare samåkte i samma bil ner till Heleneholm där loppet gick och att samtliga dessa kom på pallen i olika klasser. Thomas Malmgren vann M50, Petri Helminen vann M40 och Uhlie Evertsson kom tvåa i M45.

Resultat


 

KAJSA VANN I USA
Kajsa Berg avslutade sin träningssejour i Kalifornien med att springa ett fem kilometers-
lopp "Santa Anita Derby Day". Loppet hade gemensam start för killar och tjejer och det var ett stort startfält med nästan 2200 löpare. När tolv killar hade gått i mål var det dags för första tjej och Kajsa lyckades spurtslå Hannah Valenzuela och ta hem tjejsegern på tiden 18:06. Träningskompisen Alberto Ramos sprang också bra och kom in på andraplatsen bland herrarna. Prispengar och löparskor blev belöningen för de båda efter det tidiga loppet som gick av stapeln redan 7:45 på morgonen.

Resultat


 

USA-RAPPORT
Senaste rapporten från Kajsa Berg som är på träningsläger i Kalifornien säger att träningen har gått mycket bra och att det går åt rätt håll inför hennes första marathonsäsong. Hårda backträningar där löparna sprang upp till den berömda Hollywoodskylten har varvats med fyrahundringar på bana och specifika långpass. Om allt känns bra kommer lägret att avslutas med ett testlopp över 5 kilometer på lördagen innan tjejerna sätter sig på planet hem till Sverige.
Första testet på hemmaplan blir Kvantumloppet nästa söndag. 
 

 

ÖLANDSRAPPORT SÖNDAG

Sista dagen på det mycket lyckade Ölandslägret bjöd på ett testlopp på terräng som kontrollmättes till 4x1000 meter. Banan var lagd i en mycket omväxlande terräng med blandat underlag av jord, sand, gräs och barrstigar. En ganska krävande bana mycket lik SM-banan i Växjö som kunde konstateras efter att löparna kvällen innan fått se filmen från SM.banan som finns utlagd på arrangörens hemsida. Ett mycket nöjt löpargäng stretchade i vårvärmen innan det bar iväg till Sandby för en avslutande lunch. Gunnar Jämtin som flankerar löparna av sin son Fredrik som driver pensionatet berättade en intressant historia som utspelats på pensionatet. Inför OS i Sydney fick Högby IF ett telefonsamtal från en manager som hade två löpare från Bahrain som skulle kvala in och ville springa ett lopp på en snabb bana och de kom för att springa och bodde på pensionatet. Efter loppet där den ena löparen missat OS-kvalgränsen med 30 sekunder ringde de upp sultanen som var deras chef där de var anställda och han fick ok att springa OS-maran ändå. Resan hem gick utan problem och det var ett trött men nöjt gäng som klev av bussen i Huddinge på söndagskvällen.

 


 

CATHARINA FYRA PÅ PREMIÄRMILEN
Catharina Sundelöf tog en fin fjärdeplacering i det stora startfältet på Premiärmilen som avgjordes på ett soligt Djurgården. Lite seg efter en hård träningsperiod var hon lite missnöjd med tiden men tyckte att placeringen var ok. Hon hoppas på tidsmässig revansch i nästa testlopp Kvantumloppet och därefter Kungsholmen Halvmarathon.
 

 

HENKE PRESTERADE I PRAG HALVMARATHON
Henrik "Duracell" Åkerlund sprang en mycket bra halvmara då han kom 26:a på tiden  2:12.51 och kan fortsätta laddningen inför Stockholm Marathon med lugn i sinnet.
 


 

ÖLANDSRAPPORT LÖRDAG
Strandjogg och löpskolning i sanden var menyn för förmiddagspasset. Efter lunchen analyserades videofilmerna som togs vid fredagens teknikpass. Efter att ha lagt en terrängbana inför söndagens avslutande testlopp bussades löparna ut till raukarna på västra kustremsan där ett lätt löppass genomfördes i de trollska Ölandsskogarna på härligt sviktande underlag med en blandning av sand och barr. Efter middagen gjordes en slutsummering av lägret där även den kommande årsplaneringen presenterades.
Mycket positiva intryck noterades på lägrets sista kväll där det konstaterades att samtliga genomfört lägret på ett alldeles ypperligt sätt och gjort markanta framsteg på alla plan både träningsmässigt och kunskapsmässigt när det gäller löpningen svåra konst och det svåra att få ihop alla pusselbitar till ett framgångsrikt recept.
 

 

ÖLANDSRAPPORT FREDAG
Fredagen bjöd återigen på strålande sol och på förmiddagens uppladdningspass utforskades ännu en ny strandremsa med en härlig lätt distanslöpning.
Emil passade på att ta årets första dopp även om det kanske inte var på frivillig basis...
Passet avslutades med teknikträning på IP.
Efter lunchen blev det återigen Guitar Hero för hela slanten.
Lägrets andra banpass var mycket lyckat med härlig fokusering på de tuffa intervallerna. Vid hemkomsten blev det middag och dusch med mycket fixning av utseende inför kvällens stora begivenhet Påskdisco nere på ungdomsgården.
 

ÖLANDSRAPPORT TORSDAG
Torsdagsförmiddagen bjöd återigen på strålande vårväder med fem plusgrader och en härlig distansträning i Bödaskogarna. Efteråt blev det nedjogg på stranden och även lite solande och det var omkring 15 grader i lä på stranden när havet låg helt stilla.

Efter att ha återfunnit bortsprungna orienterar-Jonas var det ett hungrigt gäng (som vanligt) som högg in på den läckra (som vanligt) lasagnen. Lite läxor avverkades i solen på verandan inför eftermiddagens alternativpass som hölls hemligt om innehållet.
När det så var dags för eftermiddagspasset stod det trekamp på programmet.
Sandby Pensionat´s gräsmatta togs i besittning och det avverkades doppboll, bandy och spikstafett. Efter att den avslutande stafetten leddes av gamlingarna nästan hela vägen blev det kortslutning för Bjarne som slog dubbla slag på spiken och det togs beslut om nytt avgörande race som snorungarna tog hem med marginal. Efter sammanräkning av alla matcher kunde konstateras att det blev oavgjort i den totala kampen så alla kan sova lugnt i natt. På menyn stod ugnsbakad lax som verkligen stimulerade smaklökarna och åter intogs en imponerande mängd mat av de hungriga löparna.
 

ÖLANDSRAPPORT ONSDAG
Så var vimpeln på plats i fint sällskap... Sandby Pensionat har varit bas för otaliga klubbar både inom friidrott och fotboll. Hammarbys A-lag var här och spelade match mot det lokala laget och fick äran att stå som hemmalag på affischerna. Det sägs även att proffskontrakt förhandlats inom dessa väggar.
Förmiddagens lätta distans kryddades med hårdgnuggning av löpskolningstekniken och genomfördes i strålande vårväder. Patrick fick sitt jätteskavsår behandlat av distriktssköterskan och lunch följde med en smaskig potatisgratäng.
Eftermiddagen var vikt för ytterligare ett tröskelpass på terrängbanan som bjöd på riktig terränglöpning med mjukt gräs, lera och delvis ett tunt lager med snö där spikarna fick visa vad de dög till. Alla tyckte att det var härligt att dra på ordentligt med spikskorna på den sugande banan som är perfekt träning inför den kommande terrängsäsongen som de flesta satsar stort på i år.
Denna toppendag avslutades med en fantastiskt god kycklingwok innan dagen avslutades med lite löparfilmer och en intressant genomgång av rekord och meriter bland världslöparna.
 

ÖLANDSRAPPORT TISDAG
På tisdagsmorgonen hade vinden lagt sig och det hade lagt sig ett tunt snötäcke på marken. Ännu ett distanspass genomfördes i en fantastisk omgivning där vi sprang på skogsstigar med vykortsliknande vyer och en gnistrande sol. Temperaturen hade stigit till fem plusgrader och det droppade vårlikt från träden. Tillbaka till lunch serverades en god Öländsk specialitet i form av Lofsa. Därefter var det dags för fem att åka hem till Huddinge. Eftermiddagen var avsatt för alternativträning med vattenlöpning och lattjo lajban. På kvällen anslöt Jonas till lägret efter att ha varit i Skåne och sprungit några tävlingar. Efter middag och sammanfattning av dagen blev det Guitar Hero för hela slanten efter att Jonas räddat kvällen med att ha tagit med sig sladden som glömdes kvar hemma i Huddinge.
 

ÖLANDSRAPPORT MÅNDAG
Måndagen bjöd på soligt men aningen blåsigt väder och termometern kröp upp över plusstrecket. Förmiddagspasset bestod av ett lätt uppladdningspass inför lägrets första tuffa banpass. Frikostiga Högby stod till tjänst med plogade banor och tillgång till lokaler och litet gym på IP. Under dagen genomfördes de sista utvecklingssamtalen med löparna. Ett mycket bra genomfört intervallpass följdes återigen av god mat och kvällsunderhållning i form av filmvisning. Förutom presentation av några av de största kvinnliga löparna igenom tiderna visades även en tänkvärd film från propaganda-
olympiaden i Berlin där Jesse Owens tog fyra guld. De avslutande filmerna som visades var från träningen på förmiddagen där några nya löpskolningsövningar genomfördes. Många skratt blev det när vi jämförde tekniken med en instruktionsfilm.
 

ÖLANDSRAPPORT SÖNDAG
Dagens rapport bjuder på en fantastisk löpardag som vädermässigt varit helt underbar med en minusgrad och strålande sol och när dessutom vinden lagt sig blev det mycket fina förhållanden för dagens träningar. Innan det var dags för dagens första träningspass blev det visning av olika löptekniker och det visades undervisande löparfilmer där vi fick ta del av experters analyser av stora löpare och dessutom förklarades olika begrepp inom löpningens biomekanik.
Först på träningsprogrammet stod distanslöpning och vi drog åter iväg till de fina löpskogarna kring Böda Sand där vi fick ett mycket givande distanspass på de böljande löpstigarna med mjukt och skönt underlag. Efter passet togs tillfället i akt att få lite solbränna och det kändes som vår när vi satt i solen på Böda camping. På vägen tillbaks passade de glömska på att ladda med återhämtningsdryck på den lokala Ica-butiken. Efter en efterlängtad lunch fortsatte de personliga samtalen med löparna och förberedelserna inför eftermiddagsträningen som skulle bestå av alternativträning i form av innebandy utomhus och vi begav oss till IP och spelade ett par trevliga matcher i solen på de mjuka tartanbanorna. Därefter blev det löpstyrka följt av A-styrka inomhus och några fortsatte efter träningspasset med gymstyrka.
Efter en god middag (som vanligt) på Sandby gjordes en sammanfattning av dagens träningar och därefter fortsatte presentationen av stora löpare genom tiderna där det var dags för storheter som Seb Coe och Anders Gärderud m.fl. världslöpare. 
 

USA-RAPPORT
Rapporterna från de olika träningslägren har börjat droppa in
Kajsa Berg her kommit igång med sin träning ordentligt i Kalifornien där hon fått matchning i form av Alberto Ramos som anslutit till tjejerna.
Alberto var ju här och tränade med oss under jul och nyårshelgerna och är en mycket lovande marathonlöpare som för några veckor sedan sprang sin andra mara vid endast 23 års ålder. Just nu ligger han och Kajsa på samma nivå och har stor glädje av varandra under träningspassen i den Kaliforniska solen.
 

ÖLANDSRAPPORT LÖRDAG
Första dagens aktiviteter inleddes med inspirerande visning av löparfilmer där vi dels tog del av hur Kenyanerna tränar på sin berömda träningscamp där de ligger och tränar på internat från 14 års ålder. De flesta slogs av hur primitivt dessa löpare lever och satsar allt för sin löpning. Därefter visades en instruktionsvideo som berörde terränglöpningsteknik. Dessa kunskaper skall tas med på eftermiddagspasset då vi drar iväg till SM-terrängbanan vi Böda där en 1 km-bana lagts på morgonen. Förmiddagspasset bestod av jogg ner till Löttorp för att reka metropolens centrum och naturligtvis begav vi oss till arenan för att inspektera tartanbanorna.
Efter en god lunch inleddes utvecklingssamtalen med löparna där det pejlades om säsongen som varit och vilka mål som skulle sättas upp inför det kommande året.
Därefter begav vi oss ut till terrängbanan vid Böda där lägrets första tröskelpass inleddes med ett antal tvåkilometersintervaller på 1000-metersbanan som var lagd på den gamla SM-terrängbanan och bjöd på sugande kortbackar på golfbanan kryddad med lite snö på backen. Samtliga genomförde passet på ett mycket bra sätt där det fokuserades på tekniken och att försöka hålla ett jämnt och hårt tröskeltempo.
Efter passet kom vi tillbaka till Sandby Pensionat och fick oss serverade en alldeles ypperlig påskmiddag med allehanda godsaker på bordet. Filmvisning följde där vi inledde med serien om några av de största löparna genom tiderna och det kändes helt rätt att börja med Haile Gebrselassie som torde vara den största genom tiderna med sina världsrekord på distanser mellan 1500 meter och marathon.
Vi uppmärksammade även de stora kontrasterna när vi fick ett besök i hans palats i Addis Abeba och kom ihåg hur de Kenyanska juniorlöparna bodde på sitt internat i väntan på att slå igenom som löpare.
 
 

ÖLANDSRAPPORT DAG 1

16 st löpare begav sig på fredagsförmiddagen ner till Öland för ett 10-dagarsläger som ett led i förberedelserna för den kommande utomhussäsongen som inleds den 10 april. Fokuseringen ligger framför allt på terrängsäsongen med sin kulmen på terräng-SM första helgen i maj. Förutom mycket varierad träning med tyngdpunkten lagd på grundträning och uthållighet. Även tekniken kommer att specialgnuggas både i form av praktik och teori där vi kommer att studera löparfilmer och instruktionsvideos. Säsongsplaneringen kommer att fastställas tillsammans med de aktiva och mål för säsongen kommer att sättas upp. Lägret kommer även att fokusera på tränings-
inställning och att få in rutiner när det gäller att förbereda sig inför tuffa pass.
Resan ner blev ett äventyr i sig efter att vinterns värsta snöoväder drog igång precis lagom till avresan och ställde alla tidsplaner på tvären per omgående. En riktigt spännande färd över Ölandsbron blev det med stormstyrkor där räddningen blev att vinden kom rakt framifrån och inte från sidan vilket hade inneburit stora problem med att hålla den 3:10 höga bussen kvar på vägen. Vi kom dock fram välbehållna men fick finna oss i att ställa in den planerade kvällsjoggen och istället sätta oss vid det dukade middagsbordet på Sandby pensionat i Löttorp.
 

TRÄNINGSLÄGRENS TID
Påsken närmar sig och löparna laddar för terrängsäsongen med att åka på träningsläger. Längst åker Kajsa Berg som i sin marathonsatsning drar kosan västerut för att träna på varmare breddgrader i Kalifornien där hon slår följe med syrran Tove och några andra Spårvägen-tjejer. Catharina Sundelöf åker inom rikets gränser och kommer at avsluta sin påskvecka med ett test på Premiärmilen nästa söndag.
Mika Repo åker till Brasilien för att få lite träning i varmare nejder.
Juniorerna drar till Öland för ett volymläger med sikte på framför allt terräng-SM som blir killarnas och tjejernas första stora mål denna intressanta säsong där våra duktiga löpare spås fina framgångar efter sin långvariga satsning inför kommande säsong.
Första gången vi ser alla löpare tillsammans igen blir vid årets upplaga av Kvantumloppet som blir en del i förberedelserna inför DM- och SM-terrängerna.
 

TRE SEGRAR OCH TVÅ ANDRAPLATSER PÅ BORE CUP
Sista deltävlingen i vinterns träningsserie Bore Cup avgjordes i Gävle och Hemlingby på lördagen. Huddinge AIS tog en fin andraplats i lagtävlingen totalt efter att förgäves ha försökt plocka in försprånget på vinnande Hemlingby som dock hade för stort försprång efter att vi tappat för många poäng på tredje deltävlingen där vi förutom VSM-löparna även hade Catharina Sundlöf i sjuksängen.
Om vi börjar med klassegrarna så hade vi Catharina Sundelöf som var helt överlägsen i K40 där hon tog hem tre delsegrar och nådde maxpoäng. Tilläggas bör att man individuellt får räkna bort sämsta placeringen för totalen.
Den andra klassegern togs av Gunnel Tolfes i K50 som lade en andraplats den här gången till sina två segrar i de två första loppen till en ointagbar slutseger. Det flitiga tävlandet och vissheten om att totalsegern var klar gjorde att hon kunde springa avslappnat och njuta av loppet fram till en andraplats.
Tredje segern för dagen togs individuellt av Kajsa Berg som totalt körde över motståndet och noterade fina 27:52 på den mycket tuffa banan som mätte 7,5 km och  delvis gick på motionsslingan med start och mål på toppen av slalombacken i Hemlingby. Underlaget var mycket sugande på dessa avsnitt och på grus vägarna låg snöblasket som gjorde det slirigt.
På herrseniorsidan visade Colm o`Callaghan att han är still going strong när han sprang in på en andraplats och därmed även säkrade andraplatsen i totala cupen.
Härlig sporre att ta med sig in i träningen inför marathon framöver.
Övriga pallplatser i totalcupen blev Kim Hedbom trea i M50 och Caroline Östlund som kom på samma placering bland damseniorerna.
Denna träningsserie som var mycket uppskattad bland löparna har haft över 20 HAIS:are i genomsnitt på startlinjen i vått och torrt. Det har varit mycket positivt för teambuildingen bland både långdistansare och juniorer som har resulterat i många nya kontakter och flera gemensamma träningar vilket varit huvudsyftet med denna träningsserie.
Den avslutande buffén i mysiga Hemlingbystugan som intogs efter bastu och ombyte var mycket trevlig med allt från pannkakor till lax och färskpressad juice på bordet.

Resultat


VIKTOR KANONEN PÅ USM
Viktor Björnberg gjorde en mycket bra insats när han sprang försöken på 1000 meter P15 och persade med tre sekunder ner till 2:55. Det räckte fram till en tredjeplats i heatet men tyvärr inte hela vägen till final. Han har under 2:50 i kroppen men fick inte ut allt till 100% men var ändå nöjd med resultatet. Alexander Björnberg hade det tungt och kroppen var inte riktigt med denna dag och det såg ut som att han joggade runt när han målade på 3:04. Philip Gratell drogs med i ett alldeles för långsamt tempo på 1500 meter och eftersom han missat ganska mycket träning senaste månaden tröt krafterna när farten drogs upp efter 1000 meter och han inte kunde dra nytta av sin snabbhet när benen började kännas tunga. Sista loppet innan den tuffa försäsongsträningen sätter igång blir hinderloppet i Storängshallen på tisdag där alla ungdomar och juniorer kommer att testa på den nya distansen hinder inomhus.

Resultat


VI FIRAR 100.000 !

Under lördagen passerades det magiska 100000-strecket för Löpargruppens hemsida.
Tack alla ni som under dessa fyra år varit inne och följt löparnas bravader.
Nu siktar vi vidare och kommer snart med en nyuppbyggd hemsida där många nya idéer skall luftas. Lycka till med träning och tävling det kommande löparåret!
 

SVENS FANTASTISKA RESA
Sven Lundqvist tillhör de tappras skara som har fått kämpa hårt och länge för att nå framsteg i sitt idrottande. I förra säsongens slutskede kunde vi skönja att något var på gång när han gjorde ett kanonlopp i Tyresö och någon vecka senare fick kliva in i DM-stafettlaget som slutman. Före måndagskvällens propagandalopp på 1500 meter såg vi en revanschsugen Sven som var besviken efter sitt lopp i lördags där han inte lyckades gå under 2:30-gränsen. Han visade redan från start att han var på plats för att satsa hårt och låg från start 1-2 sekunder snabbare per varv och såg mycket stark ut där han låg och körde med Sture och Carro. Efter en schackningsperiod mellan 1000 och 1200 meter tog han tag i loppet igen och pressade Sture ända in på mållinjen och noterade 5:05 vilket var 32 (!) sekunder under sitt pers. Ett stort grattis till härligt kämpande Sven och nu väntar vi bara på att två drömgränser skall slås, 5:00 och 2:30.

 


 

ÄNTLIGEN ALEXANDER!
Alexander Björnberg har väntat flera år på att få stå överst på prispallen.
När helgens Formenkollen avgjordes i Sätrahallen visade han på stor mental styrka när loppet en halvtimme försenat släpptes iväg på P15 800 meter. En bra utgångsfart de första 300 som passerades på 50 sekunder där Alexander låg och flöt med som trea i loppet. Efter att en tendens till fartsänkning visades de närmaste 200 drog han upp tempot i utgången till målrakan och rundade fältet så att han fick klockringning i täten. Den som trodde att han spurtade för tidigt fick se en mycket stark Alexander som hade loppet i sin hand och gick i mål med krafter kvar på nya familjerekordet 2:13.
Brorsan Viktor stod vid sidan denna dag med halsont och fick något att bita i framöver. Med detta lopp blev även Alexander SM-klar där de springer 1000 meter om två veckor. Philip Gratell sprang bra de två första varven i sitt lopp men efter att en konkurrent bröt framför honom lyckades han inte täppa till luckan och sprang i ingenmansland. En frustrerad Philip lyckades inte köra på egen hand utan gick i mål på för honom mediokra 2:13. Även Hreinn Juliusson var i elden men fick kämpa för att inte släppa kontakten med täten. Det märktes att han har tappat mycket träning när han varit sjuk och har en bit kvar mot formen. Hreinn var inte nöjd med sina 2:06 denna dag men ställde direkt om siktet till måndagens 1500-meterslopp på hemmaplan där även de andra ungdomarna och juniorerna kommer att springa. Slutligen hade vi Sven Lundqvist som sprang en godkänt lopp men hade alldeles för mycket krafter kvar och kunde göra en rejäl fartökning de sista 300. Pers blev det men tyvärr missad 2:30-gräns men Sven får ta revansch på 1500 meter på måndag istället.
 

 

COLM VISAR KAPACITET PÅ MARATHON
Colm o`Callaghan har lagt om inriktning en aning inför 2008 och kommer att ge sig på den längsta mästerskapsdistansen 42195 meter. Detta var hans andra lopp i karriären. Det första avverkade han för fem år sedan i Stockholm där han sprang precis under 2:40-gränsen. Den här gången var det betydligt vassare fart i benen och första loppet i hans nya satsning avverkades i Valencia där han sprang på 2:34.42 efter ett lopp där han sprang snabbare på andra halvan och noterade 1:17:33 respektive 1:17:09.
Det blir en mycket spännande marathonsäsong i klubben där nu Johan Sand fått ordentlig matchning vilket säkert inspirerar båda framöver. Colm´s försiktiga mål att gå under 2:40 överträffades som väntat stort och det känns som att 2:30-gränsen kan passeras under hösten där vi kommer att göra en gemensam satsning på ett internationellt lopp tillsammans med tjejerna för att göra bra tider i säsongens slutskede. Kajsa Berg, Ingmarie Nilsson och Catharina Sundelöf ligger i full träning och är för närvarande friska och skadefria och första huvudmålet för säsongen är naturligtvis Stockholm Marathon och SM som avgörs i samband med loppet. Med Colm och Johan med i laget kan vi de fram mot en härlig fight om medaljerna i lagtävlingen där tiderna beräknas efter banrekorden på M respektive K och måste dessutom vara mixat män och kvinnor.

Resultat


KAJSA TESTAR POSITIVT
Kajsa Berg testade mjölksyratröskel och körde maxtest som ett led i hennes marathonsatsning. Tobias Elgh blev imponerad av hennes kapacitet och vi ser med spänning fram emot hennes kommande utveckling framöver. Testet visade att hon ligger rätt i träningen och det ser lovande ut inför hennes första marathonår.
Fem veckors träning på hemmaplan blir det innan kosan styr västerut för träningsläger i Kalifornien där hon kommer att träna tillsammans med sin syster Tove och några andra tjejer i två veckor.
  
HÄRLIGA LÖPNINGAR AV BILL OCH ANDERS

Våra härliga stafettlag                                                                  Foto: Ulf Johansson
Överst:   Anders Ortfelt - Kim Hedbom - Per Öhrland - Johan Schagerström
Mitten:    Bill Krohn - Peter Gabrielsson - Peter Engström - Nils Olsson
Nederst:  Lotta Tjernberg - Gunnel Tolfes - Inger Moge - Monica Kingstedt

Direkt efter Bore Cup-löpningarna begav det sig till hemmaplan och VSM som avgjordes i Storängshallen. Stort intresse på 1500 meter var det framför allt i M50 och M35-klasserna där vi hade en verkligt rutinerad medeldistansare i form av Bill Krohn (M50) och en debutant i Anders Ortfelt (M35).
Först ut var Anders som skulle komma att få en mycket tuff fight med flera duktiga medeldistansare. Efter en mycket jämn och bra utgångsfart passerade han 1000 meter på 3:01 och hade för tillfället ett brons i sikte. Då han såg mellantiden tryckte han på ytterligare för att gå under 4:30 som var målet för dagen. Efter att ha avverkat sista 500 på 1:27 blev han snuvad på bronset av en frenetiskt spurtande Hans Bärring från Rånäs. Vann gjorde Stefan Pettersson från Ystad som i en lika tuff spurtuppgörelse slog Niclas Svensson från Hovslätt. Det skiljde endast två sekunder mellan dessa fyra löpare och det var en mycket nöjd Anders som med 4:28 i sitt första lopp redan har kommit en bra bit på väg mot de riktigt vassa tiderna. I samma lopp noterade Patrik Bredin 5:04 och Martin Larsson 5:31. Sedan var det dags för Patrik att beskåda träningskompisen Bill som ställde upp i det på förhand mycket tuffa startfältet i M50. Efter diverse strykningar där bland annat Sture Åhs tvingades lämna återbud var det egentligen bara Thomas Malmgren som såg ut att kunna hota Bill. Thomas vet vad gamla klubbkompisen har för kapacitet och lät Bill dra iväg utan at hänga på och det var nog ett klokt beslut. Bill flöt iväg i ett jämnt malande tempo som visade på 4:30-fart. Lite förvånande var det att han inte drog på mera för att attackera svenska rekordet som han var en sekund från i förra veckan men efter loppet fick vi svaret. När startskottet skulle gå såg han med förfäran att han hade glömt att knyta spikskorna vilket gjorde att han fick hålla ned farten eftersom hälen åkte ur så fort han kom upp i löpning. En kassaskåpssäker seger på 4:32 resulterade i en guldmedalj för vackert löpande Bill.

Bill snabb från start                                                                        Foto: Kim Hedbom
På damsidan hade vi sett fram emot att få se Lena Kullstam debutera i veteransammanhang efter hennes fina 4:45-lopp på DM men efter en skadekänning i veckan ville hon inte riskera något inför stora SM utan valde att stå över. Men det fanns ändå intressanta löpningar på tjejsidan där flitigt tävlande Gunnel Tolfes gav sig in i en taktikkamp i K50 där hon låg och avvaktade bakom Eva Wahlberg från Uppsala LK som hon har krigat mot många gånger tidigare. Gunnel hade is i magen och när det var 300 kvar tryckte hon till och bara flöt ifrån en desperat kämpande Eva som inte kunde sätta emot utan Gunnel tog ett av sina två guld denna dag. I K45 hade vi tränare Monica Kingstedt i farten. Mot bortflyende Karin Wåhlstedt fanns inget at göra utan hon fick inrikta sig på kampen om silvret med Yvonne Brandberg och tog hem den matchen säkert med fyra sekunder tillgodo.
Avslutningen av dag 1 bjöd på tre stafetter där det blev två herrlag och ett damlag som ställdes mot övriga duktiga veteranlag. Först ut var tjejerna som i Lena Kullstams frånvaro ändå gjorde ett mycket bra lopp och satte ett prydligt klubbrekord och tog hem guldet med hjälp av Inger Moge, Gunnel Tolfes, Monica Kingstedt och Lotta Tjernberg. Även herrarna drabbades av bortfall i och med att våra två snabbaste 50-åringar Sture Åhs (baksida) och Sture Holmberg (feber) inte kunde ställa upp. I stället fick Nisse Olsson och Bill Krohn kliva in från andralaget. Peter Gabrielsson kom iväg mycket bra i starten och växeln till Bill gick utan problem och vi hade et bra häng till framförvarande lag. Det blev sedan lite stopp i andraväxeln där Nisse körde på mycket bra när han väl fått upp farten. När slutmannen Peter Engström tog över pinnen var det en lite för stor lucka för att han skulle ha en rimlig chans att ta ifatt. Mycket fina 1:53 noterades och förstås ett nytt klubbrekord. Andralaget följde upp med ett bra lopp och noterade 1:59, även det under gamla rekordet med uppställningen Pelle Öhrland, Anders Ortfelt, Johan Schagerström och Kim Hedbom som kom direkt från 10-kilometersloppet i Östhammar. Vi trodde att förstalaget hade kommit på en fjärdeplats men Rånäs blev diskade eftersom man hade kastat pinnen och bronset var ett faktum. Vann gjorde Studenterna före Oskarshamn.
Andra SM-dagen blev lika rafflande som den första när det gällde medeldistans.
Vi såg fram mot 800 meter där Bill och Anders återigen skulle ta upp kampen med de bästa i landet. M35-loppet bjöd på den mesta dramatiken när farten drogs upp omgående och det blev ganska snart en kvartett där Anders gjorde allt för att inte släppa kontakten. Ett tag såg det ut som han skulle kunna hota om medaljerna med på sista varvet drogs tempot upp ytterligare och det blev en rafflande slutstrid om medaljerna där Anders återigen fick dra nitlotten med en fjärdeplats men det var en mycket nöjd herr Ortfelt som noterade ypperliga 2:08,86 i sitt tredje 80-lopp i karriären.
Dramatiken utmynnade i att Hans Bärring bärgade guldet, det var för övrigt han som snuvade Anders på bronset på 1500, före Niclas Svensson som inkasserade sitt andra silver och trea var Måns Åkerberg. Differensen mellan första och fjärde löpare var endast 92 hundradelar. Patrik Bredin sexa på 2:23 och Martin Larsson åtta på 2:42 kompletterade det stora HAIS-deltagandet i klassen.
Så var det dags för en av dagens absoluta höjdpunkter där förre världslöparen på medeldistans Bill Krohn skulle ge sig i kast med utmanarna i M50. Han tog omgående kommandot och drog upp ett malande tempo och klockan visade på 63 sekunder efter halva distansen. Vid det laget var det bara Hans Tove som i det längsta försökte hänga på i det rasande tempot. Den här dagen fanns emellertid bara en löpare i loppet och det var Bill som tryckte på ännu mer när det var 150 kvar och var totalt överlägsen när han målade på formidabla 2:11,35. Bakifrån kom Lars Jansson och det var på håret att han nådde fram till stumnande Tove men denne lyckades hålla undan och ta hem silvret.
Så var det bara Nils Olsson kvar bland herrarna och konkurrensen i M60 var mycket stor. Efter att ha genomfört ett mycket jämnt lopp med två lika snabba halvor väntade vi på att han skulle tempoväxla på sin fjärdeplats men Ingemar Lemel skakade fram extra krafter och kunde svara på upploppet och knep bronspengen.
Bland tjejerna så blev det dramatik när Gunnel Tolfes hade en riktig fight med ärkerivalen Lilly Wizén. Dessa två har haft flera uppgörelser under detta mästerskap och det är frågan om det här inte var den allra jämnaste bataljen. Efter en frenetisk spurt från båda håll fick det tas till målfoto för att skilja de två åt. Den här gången var hundradelarna på Lillys sida och hon var fyra hundradelar före i mål. Lotta Tjernberg tog hem segern på 800 meter K40 och Monica Kingstedt vann 3000 meter K45.

Resultat


JONAS OCH KAJSA DAGENS KANONER
Bore Cup:s tredje deltävling avgjordes i Östhammar med ett behagligt 5-gradigt väder utan regn. Den tuffaste banan hittills med två rejäla backar per varv kryddades av en del ishalka med vatten på. På dessa vintertävlingar får man vänja sig vid lite knepiga förhållanden och det är ju som någon sade, det är lika för alla!
Det var en decimerad trupp förföljd av sjukdomar och dessutom ett bortfall av duktiga veteraner som valde att tävla på VSM på hemmaplan.
Kajsa Berg gjorde sitt första lopp sedan i höstas och hade inga stora förväntningar före loppet då hon tyckte att hon har tappat snabbhet efter att ha fokuserat på specifik marathonträning. Hon blev därför mycket förvånad efter en titt på klockan vid målgång efter 4,9 kilometer som avverkades på 17:53. En solklar seger i seniorklassen följdes upp av Caroline Östlund som gjorde sitt första lopp efter sin hälskada och plockade viktiga poäng med sin tredje plats. Två tunga bortfall var det när Gunnel Tolfes av förklarliga skäl prioriterade SM och Catharina Sundelöf låg i sjuksängen. När dessutom Colm o`Callaghan laddade för marathon nästa helg i Valencia och Johan Sand jobbade så såg det tufft ut för lagtävlingen. Då klev en annan kanon fram ordentligt nämligen Jonas Nordström som kom femma bland seniorerna. Detta 16-åriga kanonlöfte sprang den 9,7 km banan på ypperliga 34:51 och han följdes av Ulf Eriksson på sjätte och Hreinn Juliusson på en sjunde plats. Sjätte man i laget blev Kim Hedbom som plockade hem en fjärdeplats i M50 på 38:41.
Laget stärkte sin andraplats i cupen men det blir tufft att bärga lagpokalen sista deltävlingen i Gävle om fyra veckor.
Går vi in på individuella ställningen där man får räkna bort en deltävling ser det mycket trevligt ut på många håll.
Gunnel Tolfes säkrar totalsegern i K50 om hon kommer sämst trea i sista loppet.
Catharina Sundelöf behöver bara komma femma i K40.
Caroline Östlund har segerchans från sin tredje plats.
Ulf Eriksson och Hreinn Juliusson har en match om tredje platsen i seniorklassen.
Fortsättning följer i Gävle!

Resultat


INGMARIE TOTALTVÅA OCH MASTERSSEGRARE I OKAHEELE
Ingmarie Nilsson inledde sin USA-turné med att ställa upp i ett 5-kilometerslopp i Okaheele Park. Gå in på hennes blogg och läs om hennes lopp och resa! Även hennes sambo Anders sprang och kom fyra i M35.

Ingmaries blogg


VIKTOR UNDER DRÖMGRÄNSEN OCH TVÅ SVENSKA REKORD
Viktor Björnberg var en av de få i sjukstugan som kunde springa i helgens Hammarbyspel och det gjorde han med besked. I ett lopp där han inte kom med i loppet från början sprang han mycket starkt ensam nere i fältet och noterade 2:58 på 1000 meter P15 och har därmed sopat undan en barriär och han kände efteråt att han har mycket mer att ge så nu börjar satsningen på att gå under 2:50 under året.
Även den här gången hade vi ett par debutanter på distansen och vassast av dessa var Jonas Nordström som sprang in på utmärkta 2:51 i P17 och kompisen Bjarne Englund på 3:04. Noterbart bland killarna är även Fredrick Ekholms kanonfina 1:38 på P14 600 meter. Bland tjejerna är det vår superveteran Gunnel Tolfes som stod för de största rubrikerna när hon gjorde attack på svenska K50-rekorden på 600 och 1000 meter.
Detta gick alldeles briljant när hon pulvriserade rekorden med 8 respektive 4 sekunder och noterade 1:48/3:19. Det ser mycket bra ut inför helgens SM på hemmaplan.
En annan veteran som vässade formen inför SM var Bill Krohn som putsade sitt nysatta klubbrekord på 1500 meter M50 med ett par sekunder till 4:27.

Resultat


STARTSKOTTET FÖR PIONJÄRERNA
Så var de första hinderloppen inomhus genomförda.
Jonas Nordström, Oskar Martinsson och Victor Hedin stod för det rödgula inslaget i det första av två premiärlopp och distansen var 2000 meter med höga bockar.
Oskar drog upp ett jämnt tempo med Victor och Jonas tätt efter. Vid 1000-metersvarvningen råkade Oskar ut för ett litet missöde när han hakade i med spikskorna och ramlade. Victor lyckades undvika krocken och gick upp i ledning samtidigt som han rutinerat passade på att skruva upp tempot. Jonas tog upp kampen mot Victor men hade inte ork att hänga med i tempot och Victor kunde behärskat glida in i mål som historisk första löpare på distansen.

Så var det dags för 1500 meter med låga bockar där det blev en kul blandning av åldrar. Hetast iväg var hinderspecialisterna Viktor och Alexander Björnberg som drog upp ett 5:00-tempo där ingen kunde hänga med. Det blev en tvekamp som togs hem av Viktor endast en sekund över utomhusperset 5:07. Även Alexander var endast en sekund över sitt pers på andraplatsen. Bakom dessa gjorde Sven Lundqvist ett mycket starkt lopp där han tangerade sitt pers på 1500 utan hinder. Superveteranen Gunnel Tolfes tog chansen att få lite matchträning inför sommarens hindersatsning där hon siktar på internationella medaljer. Sture Åhs var en annan veteran som fick sig en genomkörare. Han skall ju normalt ha höga bockar men ville inte riskera något inför nästa helgs SM-start. Bjarne Englund testar på alla distanser under inomhussäsongen och klarade även bockarna klart godkänt. Så slutligen hade vi en liten FIG-kamp mellan Fotte och Anna-Lisa där den förstnämnde var överraskande stark och tog hem den matchen. Detta även efter en viss svårighet med fokuseringen om man kollar startbilden...Sprinters brukar väl vara iväg snabbare än så här, eller?

Bilder


LENA HELGENS HÖJDARE PÅ DM
Lena Kullstam visade återigen att hon är på väg tillbaka efter sin långdragna skada.
Vid helgens DM sprang hon in på en femteplats i årsbästastatistiken på 1500 meter med fina 4:45 och börjar nosa på en SM-start inomhus. Hon plockade dessutom hem ett dubbelt klubbrekord när hon som nybliven K35 både tog veteranrekordet och seniorrekordet inomhus.
På herrsidan var det bara Bill Krohn och Ulf Eriksson som sprang.
En efterhängsen förkylning sitter fortfarande i kroppen hos Bill och han var långt från sin kapacitet. Han fick nöja sig med att slakta klubbrekorden i M50 på 800 och 1500 meter (2:13 resp. 4:29). Uffe hade det tungt och noterade 9:48 på 3000 meter.
Bland juniorerna fanns intressen i både P17 och P19. De äldre inledde och här gjorde Dan Bergström ett mycket bra taktiklopp på 1500 meter och låg och avvaktade i två varv innan han gick upp och drog. När det var 40 meter kvar till klockringning tryckte han så gasen i botten och skaffade sig en 30-meterslucka ut på näst sista rakan och gick enkelt in som distriktsmästare.
P17 1500 meter hade hela fem Huddingelöpare på startlinjen varav två debutanter på distansen. Hreinn Juliusson tog täten från start och drog de tre första varven före Anton Wåhlin och Victor Hedin. In på fjärde varvet drogs tempot upp betydligt och Hreinn kunde inte haka på utan det blev en lucka fram till fyra löpare som drog iväg. När det var dags för klockringning var det en tvåkamp mellan Victor och Anton som anfördes av den senare och Victor gjorde ett försök att gå om i sista kurvan men Anton hade inga svårigheter att svara upp och gå i mål som distriktsmästare. Bakom dessa hade Hreinn det tungt och bakifrån smög sig en debutant upp, Jonas Nordström som sprang 1500 för första gången. Han gick upp på sista varvet och blev andre HAIS:are i mål och noterade 4:33 med massor av krafter kvar efter att ha avverkat sista 200 på 30 sek.
Oskar Martinsson hade en jobbig dag och är inte helt återhämtad efter sin sjukdom förra veckan. Bjarne Englund testade också denna ädla distans och gjorde precis vad han siktat på, att gå under fem minuter. Bjarne är nykomling i löpningen och visar på stora framsteg och har en härlig träningsinställning och är medveten om att det är en bit kvar till de andra duktiga 91:orna.

Resultat
 


REPORTAGE FRÅN TJEJERNAS TRÄNINGSLÄGER
Tjejerna kom hem på söndagskvällen från ett mycket lyckat träningsläger uppe i Falun där Ingmarie Nilsson höll det första minilägret för tjejer. Det var så lyckat att man på stående fot bestämde sig för ett nytt läger till midsommar.
Det här blir även Ingmaries första reportage på Löpargruppens hemsida där hon framöver kommer att bidra med trevliga och intressanta artiklar. Hon är ju redan flitig skribent bl.a. i Runner´s World och pluggar journalistik i Stockholm.
Gå in på artikeln nedan och läs om lägret!

Till artikeln


MÅNGA PERS, DEBUTER OCH TVÅ KLUBBREKORD
Inomhussäsongen fortsatte på lördagen med Vinthundsvintern där de flesta av ungdomarna fick sitt andra 800-meterslopp för säsongen. Först ut för dagen var emellertid två av våra veteranlöpare som finslipade inför DM på söndag. Dels sprang Sture Åhs 400 meter och fick positivt besked inför morgondagen. Gunnel Tolfes gjorde sin bandebut i HAIS-färger och sprang mycket bra och hade ett par sekunder bättre än inomhusdebuten förra året och det verkar som den ökade träningsdosen har börjat ge resultat. Så var det dags för de yngre tjejerna där vi bara hade en tjej på startlinjen och det var Caroline Kihlblom. Hon låg i rygg på Frida Friström i tre varv när hon tackade för sällskapet strax före klockringningen och bara flöt ifrån med ett sista varv på 36 sekunder landade hon på fina 2:32. Hon hade sett fram emot en duell med Jenny Håland men hon kom tyvärr aldrig till start. Så var det dags för P15 där vi hade fem löpare anmälda men Totte Holm valde att vara åskådare efter en känning i höften. I första heatet sprang Sven Lundqvist kanonfint och persade till 2:32 och som det ser ut nu så kommer 2:30-vallen att sprängas redan nästa 800-meterslopp. I nästa heat stod tre HAIS:are på startlinjen. Bilal Cadimi som numera springer för Hässelby tog kommandot från start men bröderna Björnberg lät sig inte dras med utan låg med bra kontakt några meter bakom. Efter andra varvet tvingades tyvärr Patrick deMeijere bryta sedan han fått känning av sitt känsliga knä och inte ville ta någon risk. Kampen fortsatte därframme och det såg länge ut som att Alexander B. skulle utmana brorsan men det räckte inte ända fram. Viktor kom in 6-7 meter efter Bilal på nya perset 2:14,7 och Alexander dunderpersade denna första gång han gick under 2:20 och noterade 2:16,1. Så var det dags för P17 där vi hade tre löpare med. Dels rutinerade Oskar Martinsson och debutanterna Jonas Nordström och Bjarne Englund. Oskar tog kommandot från start och efter att ha varit sjuk hela veckan och inte tagit ett steg på sex dagar gjorde han ett försök att springa taktiskt och lyckades perfekt att föra loppet i sitt eget tempo och besvarade alla tendenser på attacker bakifrån och lyckades även hålla undan på upploppet för att mycket snyggt ta hem segern i klassen. Jonas har aldrig sprungit kortare än 3000-metersloppet han sprang i Eskilstuna och gick ut i ett jämnt tempo men hade mycket krafter kvar inför sista varvet som han sprang på 30 sekunder och noterade fina 2:12, en tid som kan slipas mycket när han lär sig att hålla högre tempo från start. En som höll hög fart från början var Bjarne som hängde med hyggligt de två första varven men efter 500 meter slog mjölksyran till och han kom i mål mycket trött på 2:21. Bjarne är helt ny i löparsammanhang och kommer att testa på alla distanser i början för att hitta det som han kommer att inrikta sig på framöver.
Vi hade två löpare som valde att gå upp i senior, Hreinn Juliusson och Dan Bergström som gjorde Anders Ortfeldt sällskap i M800. Första heatet av tre bjöd på en bra fight med Dan i huvudrollen där han ganska snart valde att gå upp och dra men fick ingen hjälp och körde i täten fram till 2:06 i mål. Anders hängde med mycket bra och det var först på sista varvet farten bedarrade men han noterade nytt pers med 2:12, ett bra besked inför morgondagens VDM på 3000 meter. Det andra heatet höll högre klass och efter att två löpare runnit ifrån låg Hreinn envist kvar i rygg på Johan Engholm som höll ett jämnt 30-31 tempo och på spurtrakan tryckte Hreinn till och vek sig före på mållinjen och noterade nya årsbästat 2:04.
På 3000 meter fick vi bevittna en mycket efterlängtad debut av Bill Krohn, den mest meriterade löparen vi har haft i våra färger på manliga sidan. Efter några skador runt jul och förkylning blev det ganska långt ifrån hans kapacitet men det blev ett krossat M50-rekord på 9:49. Vi hoppas på att han kan springa VSM på hemmaplan där vi kommer att få chansen att få se en storlöpare som fortfarande kan prestera.

Resultat
 


TJEJERNA DRAR IVÄG
Några av medel och långdistanstjejerna drog idag iväg till Falun för ett miniläger där de kommer att mötas upp av Ingmarie Nilsson som står för arrangemanget.
Kajsa Berg, Catharina Sundelöf, Liza Clark, Johanna Bjermqvist och Lena Kullstam kommer att kompletteras av Caroline Östlund för träning och angenäm samvaro under dagarna tre. Vi återkommer med rapport från lägret.
 
ANDERS OCH PATRIK FÅR MVG I DEBUTEN
Anders Ortfelt och Patrik Bredin gjorde bandebut i helgens Scandic Indoor där de båda sprang 800 meter. Anders har erfarenhet av långlopp tidigare och Patrik är relativt ny som löpare men båda visade på att snabbheten finns där. I veteransammanhang springer båda i M35 och båda är födda -70 så de har alla möjligheter att bli mycket duktiga löpare framöver. Denna gång var det Anders som drog det längsta strået och noterade 2:15.99 mot Patriks 2:21.71. Det blir kul at se dessa mötas på stundande mästerskap DM nu i helgen och därefter SM på hemmaplan i Storängshallen. Nästa gång lär det bli jämnare dessa två emellan eftersom Patrik "värmde upp" på lördagen med att även springa 1500 meter vilket lär ha suttit i benen på söndagen. Vi passar på att hälsa Patrik välkommen i veterangänget och även hans träningskompis Bill Krohn som lär ut lite av sina hemligheter för nybörjaren Patrik. Med tanke på att Även Colm o`Callaghan har gått upp i M35 och Johan Schagerström är på gång igen har vi tillsammans med 50-löparna Bill och Sture Åhs ett mycket vasst stafettgäng på hemma-SM. Vi hoppas även på sprintrarna Peter & Peter och det ser ut att kunna bli två mycket bra stafettlag på SM.
De flesta av de yngre löparna laddade inför nästa veckas 800-meterslopp med att köra tröskelpass på Bore Cup men Victor Hedin testade snabbheten genom att springa 400 meter mot bl.a. klasskompisen Anton Wåhlin. Victor noterade 53.72 med Anton nära sekunden före.
På tjejsidan var Caroline Kihlblom tillbaka från sin Sydafrikaresa och årsdebuterade med klasseger på 1000 meter där hon spurtslog Emma Takman från Tureberg och noterade fina 3:17.20. Hon raderade ut det precis ett år gamla klubbrekordet med fem sekunder.

Resultat


LENA PÅ GÅNG
Lena Kullstam är äntligen på gång efter sin långvariga skada. På Scandic Indoor hade hon en medaljfight med Olivia Lindh från Gävle och Linda Lövkvist från Rånäs. Lena fick till slut ge sig och nöja sig med en bronspeng men visade att formen är på gång och vi får verkligen hoppas att hon får vara skadefri framöver så att hon kan göra sitt utsökta löpsteg rättvisa. Vi ser med spänning fram emot utomhussäsongen framöver.

Resultat


HAIS TVÅA I BORE CUP EFTER STARKA INSATSER
Det var en riktig "Stockholmsvinter" som Bälinge bjöd på när den andra deltävlingen av Bore Cup avgjordes i regn och 3-gradig värme. Efter att några löpare tyvärr var förhindrade att springa ställde sig femton rödgula på startlinjen. Bland seniorerna drog Colm o´Callaghan iväg snabbast med Hreinn Juliusson som hakade på i början. Han fick dock släppa relativt snart när rutinerade Colm började trycka på. In i mål på en fin tredjeplats efter at ha sololöpt hela loppet utan kontakt bakåt eller framåt. Hreinn gick in som mycket fin sjua bland seniorlöparna och hade mera krafter kvar denna dag. Jonas Nordström gjorde ett stabilt lopp och kommer att hävda sig mycket bättre framöver när han börjar ta för sig mer i starten och inte förlorar för mycket mark första kilometern. Denna gång fick han vika sig för kompisen Hreinn efter att ha hakat på Ulf Eriksson som drog ända in i mål på en tionde plats med Jonas placeringen efter.
Två topplaceringar noterades denna dag och återigen var det tjejerna som stod för dessa prestationer. Catharina Sundelöf var snabbast av alla tjejerna, även seniorerna när hon enkelt tog hem segern i K40-klassen och välbehövliga poäng i lagtävlingen. Gunnel Tolfes tog även hon en klasseger i K50 efter att ha kämpat ner en av sina svåraste konkurrenter Eva Wahlberg med sju sekunder tillgodo. En annan glädjande start gjorde Johan Schagerström som börjar komma igång med träningen igen och siktar på VDM och VSM framöver. Han tog hem en mycket stark tredje plats i den tuffa M40-klassen. Samtliga av våra löpare gjorde mycket bra ifrån sig och ser bra ut inför den stundande mästerskapssäsongen inomhus där veteranerna står först i tur nästa helg. Vi ser fram emot tredje deltävlingen av Bore Cup som mäter 10 kilometer, alltså lite längre än dagens 7,6 och där vi även kommer att ha våra seniortjejer på startlinjen.
Laget ligger på en stark andraplats efter att Hemlingby gått om på "hemmaplan".
De sex bästa poängplockarna som gick in i förstalaget var Gunnel och Catharina med sina klassegrar, Colm och Johan med tredjeplatser, Kim med femteplats och Annalisa med en sjätteplats. Individuellt ligger Colm kvar på andraplats med Uffe 5:a och Hreinn sexa i seniorklassen. Gunnel och Catharina toppar efter sina klassegrar i båda tävlingarna och Kim ligger kvar på tredjeplatsen efter två deltävlingar.
Vi ser fram emot en hård match de sista två deltävlingarna.

Resultat


LOVANDE INOMHUSDEBUT
Löparna drog traditionsenligt till Eskilstuna på trettondagen för att springa Ärlaspelen.
En snabb första genomgång visar på mycket bra resultat mitt inne i grundträningen inför kommande utomhussäsong.
Hreinn Juliusson och Oskar Martinsson sprang på 2:06 med Oskar halvsekunden efter.
Alexander Björnberg persade med sex sekunder inomhus och hade 2:19 några hundradelar efter brorsan Viktor. Patrick de Meijere tog det försiktigt med sitt knä och noterade 2:27 med "Totte" Holm sekunden före. Sven Lundqvist sprang lätt in på 11-sekundersperset 2:36 och visade att det kommer att bli under 2:30 i vinter.
Några föredrog 3000 meter istället och Jonas Nordström debuterade på inomhusbana med 10:06 och Martin Larsson 11:55.

Resultat
Bilder


 

 

Till arkivet

 


 
Well-built, innovation, hublot replica uk are labels; careful self-improvement, pioneers, is hublot replica uk human spirit. Tour of the site design using the latest 2014 global image, in modern city night sky, lit orange passionate personality. New image to the city, ocean, desert, sky as the background, the brand's iconic orange box silhouetted against the protagonist of the screen - the courage to open up people's hearts symbolizes the moment is to control the aggressive urban and wilderness, good times and difficult source of power. Basel is definitely the female form this year bloom, although many people think last year has been the rise of the female form, but this year saw a huge lineup of Basel female form female form just know that this year is the year. And Fiyta this "Clover" female form can be said to be the most popular this year, a Fiyta. This far-reaching implication stylish female form Global Limited 1000, openwork design carved into a wonderful disk Clover. As the light and angle changes, lobes will show different light, such as offshore clouds like a dream, but can be observed through the lobe under the movement of its beauty. Aspect previous cartier replica sale show is always the most complex process, and look at the complex process of cartier replica watches not miss Tourbillon, Chinese people love the fake rolex sale has a unique tourbillon plot, but this limited edition 100 to commemorate the success of China's first manned space flight 10th anniversary of Fiyta tourbillon can not even be missed.