Löpargruppen
Tävlingar
Träningar
Löparnyheter
Arkiverat
Länkar
Bildgalleri
Veckans Bild
Presentation
Aktiva
Tränare
Huddinge AIS
Arkiverat 2010
ARKIVERAT MATERIEL FRÅN 2010

LOVANDE SÄSONGSDEBUT PÅ FÖRSENAT DANDERYDSSPEL

Younes och Nigusu hänger på täten                                          Foto: Kim Hedbom
Första riktiga testet för säsongen var förlagt till Danderyd och en smula gråkallt väder som kändes ännu svalare p.g.a. stora förseningar på de avslutande löpningarna. Det blev 1,5 timmes uppvärmning för de flesta och laddningen rann ur ju kallare det blev.
  
Daniel och Philip i stilstudie                                                                                                                Foto: Kim Hedbom
De yngre var först ut i tidsprogrammet och våra små stora talanger Fredrik Kihlblom och Stefan Stojanovic möttes än en gång på P12 600 meter. Det blev som väntat Fredrik som tog tag i taktpinnen omgående följd av Stefan. Det blev ett tag en tvåmannaduell men efter 400 meter var loppet avgjort till Fredriks fördel med Stefan som tvåa. 1.45,05 respektive 1.48,01 skrevs tiderna till.
I P13-klassen sprang Anton Roos till sig andrapplatsen på 1.48,61 endast tiondelen från förstaplatsen.

Viktor back on track                                                                   Foto: Kim Hedbom
 P15-killarnas lopp såg likadant ut med den skillnaden att Daniel Tapia drog iväg ordentligt från start och inte gav den lika suveräne tvåan Philip Wackendal och fick en så pass bra tid som 2.16,81.
Killarna i övrigt var fördelade på två klasser. Dels hade vi P17-klassen och även seniorklassen där några juniorer skulle mäta krafterna.
P17 var lite av en första uttagningstävling inför stundande stafett-SM och gav några svar om än inte tillräckligt.
Alexander Björnberg anförde loppet från start och malde ner motståndet sakta men säkert efter att ha vänt på 29/61 sekunder och hade inga som helst problem att defilera hem loppet på fina 2 04,98. Den mest överraskande killen hittade vi annars sist i loppet nämligen Otto Kingstedt som dunderpersade med fina 2 10,94. En mycket glädjande start gjorde Viktor Björnberg som var tillbaka på 800-arenan igen efter att ha tränat med 400-gruppen över vintern. Hans 2 08,99 visade att han är på gång igen och även att Björnbergarna har bra flyt med hundradelarna...
Kristoffer Holm gjorde en bra öppning men behöver mer specifik träning för att komma till den form han hade förra året och hans 2 09,33 behöver putsas en bit för en plats i stafettlaget.


Sophia hakar på i tätklungan                                                       Foto: Kim Hedbom
F15-tjejerna representerades av Sophia Persson, Amanda Rydén och Sofia Wickström.
Sophia P. försökte i det längsta hålla de främsta stången men orkade inte riktigt ända fram kanske lite med anledning av att Turebergsstafetten från dagen innan satt kvar i benen. 2 25,79 noterades som en helt ok. säsongsöppning och tredjeplatsen i loppet.
Amanda 2 30,32 och Sofia W. 2 32,02 gav femte och sjätteplatserna i loppet.
Första testet på tilltänkta stafettlaget till stafett-SM ger goda förhoppningar. 
Resten av tjejerna var hänvisade till ett kombinerat F17+K-heat.
Josefin Eriksson öppnade mycket försiktigt i säsongsdebuten men följde upp med ett bra andravarv och gick i mål som tvåa i seniorklassen på 2.26,22. En bit kvar till formen men ändå en godkänd säsongsdebut av Jossan.
En bit till formen har även Daniela Tapia mycket beroende på en två veckor lång sjukdomsperiod men efter veckans träningar syns det att formen verkligen är på uppåtgående inför stafetterna framöver.

  
Åter en stilstudie Fredrik vs Stefan                                                                                                     Foto: Kim Hedbom
Slutligen hade vi de manliga seniorerna där vi hade hela fem löpare med i startfältet.
Från startskottet blev det omgående en förstaklunga bestående av Younes Jilali och Nigusu Solomon tillsammans med två Rånäslöpare, Henrik Jacobsson och Gustaf Jansson. Efter en öppning på 28/58 sekunder av Nigusu med Younes tätt bakom började det hända saker. Henrik tryckte på och fick en liten lycka ner till klubbkompisen Gustaf. Där bakom satte Younes fart och gick förbi Nigusu och var 25 meter före in i sista kurvan och började ta in på Gustaf. Han gick om i utgången till upploppet och bakom kom Nigusu tillbaka och hade slagit på en 200-metersspurt och gick även han om och började jaga Younes som desperat försökte hålla klubbkompisen bakom sig men fick ge sig på mållinjen. Tvåa och trea i sitt första seniorframträdande för säsongen lovar gott inför fortsättningen. Tiderna blev 2.03,20 för Nigusu med Younes halvsekunden efter. En bit ner i fältet gjorde John Kingstedt ett kanonlopp när han sprang på nya dunderperset 2.08,42. Philip Gratell 2.11,06 och Bjarne Englund 2.13,64 har en bit kvar till de bra tiderna men framför allt Philip är mycket taggad för att försöka kvala in till SM-laget.
Avslutningsvis kan vi bara beklaga att en så liten tävling skall behöva bli så kraftigt försenat i tidsprogrammet vilket ledde till sämre prestationer och irritation.

Resultat


KUNGSHOLMEN RUNT
Catharina Sundelöf tog hem K40-klassen på Kungsholmens halvmara och tog den försmädliga fjärdeplatsen totalt. Johanna Lindmark kom tvåa i K35-klassen efter suveräne totalsegraren Anna von Schenck.
På herrsidan kom Ulf Eriksson in på 28:e plats totalt och sexa i M35-klassen.
De flesta av våra långdistansare valde att avstå loppet för att satsa på andra tävlingar.

Resultat


Bildgalleri från terräng-SM utlagt!
Bildgalleri

KAJSA PÅ GÅNG IGEN
Kajsa Berg var nere i Hamburg för att testa på marathonformen.
Det blev hennes bästa lopp sedan Ljubljana 2008. Tiden 2:45.29 var endast minuten från perset som sattes då och visar att formen är på väg tillbaka.
Nästa viktiga lopp blir Svenska Cupen om tre veckor och distansen 5000 meter.


HISTORISKT SM-GULD!!!

Historiskt guld bärgat av Nigusu                                                                                                               Foto: Kim Hedbom
Efter 55 års väntan kom äntligen det första SM-guldet på långdistans och inte helt oväntat blev det Nigusu Solomon som grejade det vid helgens terräng-SM efter ett helt perfekt utfört lopp där den upplagda taktiken följdes till punkt och pricka.
    
Klungan skingras från fem till tre                                                                                            Foto: Kim Hedbom
Det stentuffa 15-årsfältet blev efter en kilometer uppdelat med en förstagrupp som anfördes av Nigusu och där även vår Henrik Malmberg var med på en femteplats. Taktiken gick ut på att köra snabbt i förstaklungan de första 1500 meterna där det jobbiga backpartiet började för att kulminera i en skidbro med ansenlig lutning.
Nigusu såg till att ligga ett par meter före de andra för att sedan slappna av i uppförspartiet. Två killar gick om och tryckte på i backen som Nigusu hoppats och när det sedan kom till det snabba partiet på andra varvet skruvades farten upp av Nigusu som kände sig helt fräsch i benen till skillnad mot de övriga som fick slita för att hålla igen luckan. En efter en fick släppa i hårdkörningen och det var till slut Daniel Strandberg och Joakim Rosenqvist som hade kvar kontakten. Nigusu fortsatte att trycka och seglade från en trött Daniel som fick släppa silverplatsen till Joakim. Det blev till slut en säker seger för Nigusu som äntligen fick sin välförtjänta fullträff efter sin målmedvetna träning. Bakom krigade Henke på och spurtslog Samuel Lundell Vakkuri och tog sjätte och sista poängplatsen. Erik Wåhlin kämpade sig in längre ned i fältet och såg till att det blev ett lagsilver endast 15 sekunder från guldet.

Otto knep en SM-poäng                     Foto: Kim Hedbom
P16/17-loppet blev lika tufft som väntat. Efter en stark slutdel kunde Napoleon Asmerom försvara guldet i P16 från förra året före Jens Petrusson och Bilal Cadimi.
Här tog Otto Kingstedt en fin sjätteplats och spädde på dagens skörd av SM-poäng.
17-årsklassen vanns av Elias Bjuhr före Jonas Wahl-Sjöman.
Enda juniortjej på banan var Sophia Persson som gjorde ett kanonlopp och kom in på en fin åttondeplats.
Veteransilver fick vi genom Monica Kingstedt K45 och Sune Södergran M50.
Här blev det även ett lagsilver tillsammans med Ulf Eriksson och Anders Ortfelt.

Tufft och trångt i P19-klassen                                                                                                                     Foto: Kim Hedbom
Söndagens P19-drabbning blev lika tuff som väntat och det var Joel Lundin som drog upp farten ordentligt den första kilometern. Av de våra så var det hårdkörning de första 500 meterna av John Kingstedt som var med i tätklungan vid avsmalningen efter startrakan. En bit ner i fältet på en 20 plats låg Jonas Nordström och Victor Hedin lade sig överraskande långt ner i fältet runt 40 plats med Bjarne Englund några placeringar efter. Jonas avancerade sakta men säkert medan John tappade placeringar efterhand och bakifrån kom Victor på andra varvet och hårdkörde. Vid avslutningen kom de rödgula på ett radband placeringarna efter varandra med Jonas före Victor och John. Bjarne hade en tung dag med håll och kom långt ner i fältet. Suverän segrare blev inte oväntat Jonas Legernäs som var storfavorit i Jonas Leanderssons och Anton Wåhlins frånvaro.
I den tuffa lagtävlingen med 14 startande lag kom vi in på en kanonfin fjärdeplats ynka 4 sekunder från prispallen.

Musse tog hem klubbmästerskapet...                                        Foto: Kim Hedbom
I seniorklassernas långa distanser fick vi se en defileringsseger av Isabellah Andersson och en till synes kontrollerad seger av Mustafa Mohamed.
Gå gärna in på det stora bildgalleriet nedan för bilder!

Bildgalleri
Resultat


TERRÄNGLÖPARNA PÅ PLATS I BORÅS

SM-löparna anlände till Borås efter en bra resa även om den innehöll några delar snöblask. När incheckningen på närbelägna Lage´s Motell var klar åkte löparna upp till Borås Skidstadion för att genomföra den traditionella banbesiktningsjoggen.
Solen sken och löparna tycktes uppskatta den fina terrängbanan som var alldeles utmärkt preparerad och även en rolig bana med mycket svårigheter men hela tiden löpbar och bitvis riktigt snabb. Omgående konstaterades att det bara var spikskor som gällde på det fina underlaget. Första start lördag klockan 13.00 och sedan rullar det på oavbrutet hela dagen.


BRA GENREP INFÖR TERRÄNG-SM
Terräng-DM avgjordes i närapå identiska förhållanden som förra året och även på samma bana på Ekerö. Detta gjorde att det blev intressant att jämföra resultaten från föregående år och få kvitto på om träningen genomförts ordentligt eller inte.
De flesta frågetecknen rätades ut även om något fortfarande återstår.

Nigusu mot seger                  Foto: Kim Hedbom
En klasseger blev det genom Nigusu Solomon som var totalt överlägsen i P15-klassen.
Intentionen var att göra ett snabbt lopp som ett test inför stundande SM och första 2,1 km-varvet gick på 6:45. Det blev svårt med motivationen då det inte fanns någon som helst kontakt med bakomvarande i loppet så det blev defilering på andra varvet och mycket gott om krafter vid målgången. Lagguld blev det tillsammans med Erik Wåhlin och Philip Wackendal som dessutom bärgade silvret i P14-klassen.
Vi fortsätter med juniorerna och här var det bröderna Kingstedt som malde på bäst och Otto tog hem ett välförtjänt brons knappt minuten efter suveräne Napoleon Asmerom och med Younes Jilali som sexa med en tid som var 1,5 minut bättre än förra året.
Laget bärgade en silvermedalj med Alexander Björnberg som tredje man.
Brorsan John hängde med bra i P19-klassen och kom in på en fin femteplats i den kanske tuffaste av klasserna.

Petra mot medalj                    Foto: Kim Hedbom
Radarparet Fredrik Kihlblom och Stefan Stojanovic fixade silver och brons i P12-klassen och kompletterades med Anton Roos till att bärga lagguldet. I P13 sprang även Simon Hector bra på fjärdeplatsen bara tre sekunder efter Simon. Det blev även en bronsmedalj för vårt andralag i klassen.
Frida Persson var uppe och nosade på en medalj i F12-klassen men det fattades tre sekunder och hon fick nöja sig med att bli fyra och ett lagbrons som tröst.
Petra Kindlund tog hem en bronspeng på seniorernas korta bana och brons gick även till Elin Wåhlin i F19-klassen. Catharina Sundelöf plockade hem ett silver på seniorernas långa bana och försvarade alltså placeringen från förra året.

Fredrik och Stefan mot mål                 Foto: Kim Hedbom
På veteransidan blev det ett silver genom Uffe Eriksson i M35 och brons av Johan Sand M35 och Nisse Olsson i M65.
Så till slut fick vi ytterligare en klasseger genom Monica Kingstedt K45.
Sammanfattningsvis massor med medaljer både individuellt och i lag vilket ger goda förhoppningar om ett bra terräng-SM i Borås nu i helgen.
Glöm inte att gå in på det fylliga bildgalleriet från terräng-DM nedan!

Bildgalleri
Resultat


DUBBELSEGER I KVANTUMLOPPET

Toppkvartetten tar kommandot redan från start och suveräne tjejsegraren likaså                                    Foto: Kim Hedbom
Årets upplaga av Kvantumloppet blev inte lika rödgult som vanligt eftersom de flesta har terräng-DM på söndagen att koncentrera sig på och därför valde att till stor del ställa upp som funktionärer i stället.

Mika drar vid varvningen före segraren Alexej
Foto: Kim Hedbom
Några av de rödgula löparna blev det trots allt som valde de 10 kontrollmätta kilometrarna med start och mål på Källbrink. Ganska omgående gick en trio bestående av Mika Repo, Aleksei Saveljev och Enhörnas Henrik Östling loss och drog ifrån. Vid varvningen hade Henrik fått släppa och det var fortfarande Mika som höll i taktpinnen med Aleksei tätt bakom. Efter 7 km fick Mika håll och fick släppa av på takten och det gav en lucka fram till Aleksei på 40 meter och bakifrån försökte Henrik komma ikapp igen men efter ytterligare någon kilometer släppte hållet och Mika kunde trycka ifrån. Aleksei tog en övertygande seger med en lika klar andraplats för Mika. Bakom trean Henrik sprang Anna Ställberg in som överlägsen segrarinna flera minuter före andra tjej. Troligtvis vaölde de flesta tjejerna att springa DM eller Run for Water på söndagen.

Alla åldrar blandas på korta banan                                              Foto: Kim Hedbom
På korta banan var det ganska glest bland topplöparna p.g.a. terräng-DM där ju våra duktiga juniorer springer. I 14-årsklassen fick vi i alla fall även där en klasseger genom Daniel Tapia.

Vår suveräne speaker Anders Kingstedt beundrar det fantastiska prisbordet                                           Foto: Kim Hedbom

Resultat


TOPPLACERINGAR PÅ RUNRUNDAN

Starten för seniorerna med mycket rödgult där framme                                                                             Foto: Kim Hedbom
Återuppståndna Runrundan som vi som var med på 80-talet minns drog en liten tapper skara löpare i konkurrens med Startmilen och Vällingby Marathon. För de rödgula var det en del i förberedelserna inför terräng-SM om två veckor. Det hade varit önskvärt med spikskounderlag hela vägen men nu bjöds det på blandad kompott på en ganska tuff bana med ideliga backar på det 6,4 km långa varvet.
Suverän segrarinna på damsidans 6,4 km blev vår egen Petra Kindlund som drog ifrån de övriga ganska omgående till en lätt seger.
På fjärdeplatsen hade vi Christina Hultman som avslutade sin tuffa träningsvecka med ett lopp inför DM och SM. Benen var förvånansvärt fräscha trots nerträningen och det ser mycket bra ut inför toppningen fram till terräng-SM.
På herrseniorsidan hade vi Mika Repo på långa banan i sitt första lopp efter Berlin och en liten sjukperiod förra veckan. Benen bar bra fram till 4 km då det blev lite tyngre och han fick kämpa för att hålla tröskelfarten uppe och kom i mål på en ohotad tredjeplats med brorsan Jari placeringen bakom. Alberto Ramos har fortfarande känningar efter sin baksida och tog det mycket lugnt runt de 6,4 km och gick i mål som fyra.
På långa banan hade vi även altmeister Lasse Degerheim i god form.
Våra juniorer sprang också de 6,4 kilometrarna som ett test inför terrängloppen och något av uttagningslopp inför lagtävlingarna på terräng-SM.
Bjarne Englund var lite mera taggad än i Påsksmällen liksom Alexander Björnberg. Kristoffer Holm hade en tung dag efter alltför lite träning sista tiden.

Fredrik och Stefan på hugget i starten för 15-åringarna            Foto: Kim Hedbom

Ungdomsloppet visade upp två av våra allra största framtidshopp i form av Stefan Stojanovic och Fredrik Kihlblom som omgående helt sonika stack ifrån det övriga fältet. Det blev sedan en härlig kamp hela vägen och 200 meter före mål ledde Stefan men blev omsprungen på upploppet av Fredrik. Det dröjde mycket länge innan tredje löpare räknades in i målfållan.
    
Segrarinnan Petra på 6,4 km och bronsmedaljören Mika på 12,8 km                         Foto: Kim Hedbom
    
Fjärdeplacerade Alberto och Christina                                                                        Foto: Kim Hedbom

Suveränerna Stefan och Fredrik Foto: Kim Hedbom
    
Alexander och Totte                                                                                                  Foto: Kim Hedbom
    
Altmeister Lasse och Bjarne                                                                               Foto: Kim Hedbom

Resultat


TOPPLACERINGAR PÅ PÅSKSMÄLLEN

Starten för juniorerna med mycket Huddingelöpare på hugget                                                                Foto: Kim Hedbom
Annandagens ruskväder stoppade inte löparna som drog ner till Enhörna och sprang årets upplaga av Påsksmällen. Tyvärr blev det ingen terrängtävling då arrangören flyttat ut banan till asfalten p.g.a. snö i skogen. Det blev ganska besvärliga förhållanden med slasket som låg kvar på banan och gjorde det svårt att trycka på i steget.
De yngre var först ut som vanligt och Stefan Stojanovic lade ribban för dagens löpningar genom att komma tvåa i P13-klassens två kilometer. Juniorerna hade gemensam start för sina fyra kilometer som ju är SM-distansen i terräng. 15-17-19-åringarna drog iväg gemensamt med killar och tjejer blandat. Det var något överraskande John Kingstedt som tog kommandot första kilometern då Nigusu Solomon gick upp och drog upp farten och även hade en liten lucka då han fick känning i sin ömmande magmuskel och var tvungen att sänka farten. John hade en kamp med en Hässelbylöpare som sprang i P17-klassen men fick vika sig mot slutet men tog hem P19-klassen med en tid under 13 minuter vilket även Nigusu fick där han bevakade sin klasseger för att inte anstränga sin onda muskel mera än nödvändigt. Otto Kingstedt sprang också mycket bra och var inte långt efter Nigusu in i mål på en andraplats i P17. Elin Wåhlin rodde hem klassegern i tjejernas 19-årsklass där vi tyvärr inte fick med oss hela det påtänkta terränglaget men hon visade att hon är duktig då det är backar med i spelet och det var det utan tvekan trots att loppet var förlagt till asfalten. Alberto Ramos tog loppet som ett distanspass för att inte riskera att dra upp sin baksidesskada och fick i stort sett sällskap av sin Tove hela vägen. Vi återkommer med mera när resultatlistorna har kommit.

John mot seger                         Foto: Kim Hedbom

Klassegrare Nigusu och tvåan Otto   Foto: Kim Hedbom

Stefan mot andraplatsen                                                                                                                               Foto: Kim Hedbom

Younes mot mål                        Foto: Kim Hedbom

Bjarne mot mål                          Foto: Kim Hedbom

Alexander mot mål                    Foto: Kim Hedbom

Massivt startfält på 10 km                                                                                                                            Foto: Kim Hedbom

Alberto med maka                    Foto: Kim Hedbom

 


VIDEO FRÅN BERLINER HALBMARATHON UTLAGT!


DAGS FÖR TERRÄNGSÄSONGEN!
På annandagen drar terrängsäsongen igång med första förberedelseloppet inför årets terräng-SM i Borås som avgörs om tre veckor. De flesta av våra tilltänkta SM-löpare står på startlinjen vid årets upplaga av Påsksmällen i Enhörna. Nästa vecka är det dags för återuppståndna Runrundan och helgen därpå är det DM-dags på Ekerö.
För er som är nyfikna på SM-banan finns en film utlagd nedan.

Video
Inbjudan


STARK FÖRSÄSONGSÖPPNING I BERLIN

Mycket rödgult på Berlins gator    Christina - Catharina - Kajsa - Kim - Mika - Alberto
Det blev en mycket lyckad säsongsdebut för långdistansarna när man drog ner till Berlin för att springa Vattenfall Berlin Halbmarathon tillsammans med 27051 st löpare från 94 länder. Efter en högsommardag på fredagen då man njöt i solen blev det en regnig lördag som tillbringades mestadels i lägenheten för uppladdning inför söndagens lopp som inleddes med duggregn vid starten för att efter en halvtimme spricka upp och slutföras i strålande solsken. Loppet i år blev ändå runt minuten långsammare än förra årets lopp där herrarna hade fyra löpare under 60 mot segertiden 60:30 i år och tjejerna hade 1:08 förra året mot 1:09 i år. Detta berodde troligtvis på den stundtals hårda motvinden framför allt första milen vilket alla fick betala för i slutet om man försökt hålla sitt planerade utgångstempo.

Mika och Brian tillsammans                       Foto: Kim Hedbom
Mika Repo var den enda som sprungit banan tidigare förra året då han fick slå av på farten efter känning i sin höft. Försiktig utgångsfart hade planerats och följdes till punkt och pricka. Efter att ha gjort första milen på 34:22 hölls farten jämnt uppe och efter en kamp med Brian Bochtrup de sista kilometrarna kom han in på nya perset 1:12.51 vilket är endast 15 sekunder från klubbrekordet vilket ger bra utgångsläge inför utomhussäsongen som närmast innebär terräng och lag-SM.
Christina Hultman gjorde sitt andra lopp över 21 km efter att ha provat på distansen i höstas uppe i Bålsta. Något nervös men taggad fick hon i alla fall en bra start och hade ganska fritt framåt på den fem kilometer långa startrakan och farten lades perfekt några sekunder under fyraminuterstempo med 40 jämnt på första milen. Det såg sedan länge ut att kunna bli ett lopp under 1:25 då hållet satte in vid 19 kilometer och farten fick dras ned ordentligt men efter att ha pressat sig sista biten in mot mål noterades 5-minutersperset till 1:26.28 som innebar en andraplats i juniorklassen och en 26:e plats totalt av 6000 tjejer samt ännu ett härligt klubbrekord.
Kajsa Berg var åter på banan "på riktigt" och hade vissa förhoppningar om ett snabbt lopp vilket det också blev inledningsvis då hon noterade 36:50 på första milen. Andra halvan gick något långsammare men det blev ändå ett bra besked inför Hamburg Marathon om tre veckor med 1:18.50.
Catharina Sundelöf var väldigt osäker på var hon stod och kom iväg dåligt i starten då hon inte förmådde att tränga sig förbi de långsammare löparna i startfållan. Efter ett par kilometer kom hon i alla fall in i rytmen och fick ett jämnt lopp fram till 1:26.52.
Tiden gav andraplatsen i K40-klassen.
Alberto Ramos tog en chansning när han ställde sig på startlinjen blott tre veckor efter sin baksidesskada. Tempot hölls nere på 3:30 de första två kilometrarna men efter fyra kom det varningssignaler från baksidan och han tog det kloka beslutet att kliva av för att inte förvärra skadan. Han hjälpte i stället de andra längs banan mot slutet av deras lopp och kommer att köra mycket distanslöpning på hemmaplan innan han börjar med intervallträningen för att kunna springa fort i sommar och höst.
Martin Larsson gjorde ett godkänt lopp efter att ha sprungit fyra distanser helgen innan på VNM i Finland och fick 1:38.
Elitfältet försökte att återigen springa under 60 minuter men släppte de två farthållarna redan på startrakan och fick därmed ingen hjälp med den svåra vinden de första sju kilometerna. Ändå låg de klart under 60-tempo vid 17 km men det hade kostat för mycket krafter i början för den trio som gått loss. Slutet blev rafflande efter att etiopiern Maregu Zewdie fått släppa vid 19 och det blev en spurtduell som togs hem av ännu en etiopier, Eshetu Wondimu som var sekunden före tvåan Peter Kirui från Kenya. Segertiden blev drygt minuten sämre än förra året, 1:00.16.
På damsidan var det återigen hemmalöperskan Sabrina Mockenhaupt som ställdes att kämpa mot de afrikanska tjejerna och försökte återupprepa fjolårets seger. Det märktes redan efter första milen att hon hade svårt att matcha de främsta tjejerna som passerade 10 km på 32:55. Det stod mellan två kenyanskor detta lopp men var inte alls så tätt som bland herrarna utan Pasalia Kipkoech vann ganska enkelt på 1:09.43. Tvåa var Eunice Kales och Sabrina kunde bärga tredjeplatsen efter att ha kämpat ner tre kenyanskor.

Resultat

 


Christina på den 5 km långa startrakan      Foto: Kim Hedbom

Catharina efter 1 km                                   Foto: Kim Hedbom

Alberto innan baksidan sade nej Foto: Kim Hedbom

Leader group efter 1 km                                                             Foto: Kim Hedbom

Christina stark vid 17 km          Foto: Kim Hedbom

Kajsa på väg tillbaka                                                                   Foto: Kim Hedbom

Mika fortfarande stark efter 17 km                                              Foto: Kim Hedbom

Brian jagar Mika                                                                          Foto: Kim Hedbom

Tättrion loss efter 17 km                                                             Foto: Kim Hedbom
  
Segrarinnan och tvåan bland tjejerna                                                                   Foto: Kim Hedbom

Förra årets vinnare nu trea                                           Foto: Kim Hedbom

Intressant diskussion med Brian...                                              Foto: Kim Hedbom

Laddning på mässan                                                                    Foto: Kim Hedbom

På väg till starten                                                                         Foto: Kim Hedbom

 
Kajsa Christina Catharina Mika Martin

BILDGALLERIET FRÅN SPANIEN-LÄGRET FINNS NU UTLAGT!

Till galleriet


 Nigusus premiär som farthållare                                                Foto: Kim Hedbom
Vid sista chansen tog några av våra veteraner tillfället i akt att försöka attackera svenska rekorden på 800 meter. Nigusu Solomon hade anlitats som farthållare till Bill Krohn som så förargligt missade rekordet med tiondelen tidigare i vinter. Ett jämnt tempo hade beställts med vändning på 1.30/600 meter. Farten blev jämn och på andra varvet gick Anders Ortfelt upp och började köra på och 400 passerades på 61,5 sekunder. Nigusu lät Anders flyta iväg eftersom han satsade på ett 600-metersrekord och gick in på sitt slutvarv. Nigusu fortsatte sitt jämna tempo men Bill hade svårt att haka på. Anders lyckades kapa åt sig det svenska rekordet på 600 meter M40 med en tid runt 1.33. Bill försökte trycka på sista varvet men missade återigen M50-rekordet och fick höga 2.05. Nigusu fick med beröm godkänt för sitt första uppdrag som pacer och landade på 2.04. Först över mållinjen var Joel Durén med höga 2.03.

Resultat


TVÅ KLASSEGRAR I TVÅ SJÖAR
Det var ett litet men vasst Huddingegäng som ställde upp i Två Sjöar Runt på söndagen och de fick liksom bandyspelarna norr om sta´n brottas med snöoväder.
John Kingstedt fortsätter att visa på bra utveckling efter sin comeback och sprang hem P19-segern på 5,7 km med 19:42. Klasseger blev det även för Stefan Stojanovic som tog hem P13. Två bronsplatser blev det även genom Sophia Persson F15 och Otto Kingstedt P17. Mycket bra sprang också Sven Lundqvist som kom sjua i P17-klassens 5,7 km.

Resultat


LÄGERRAPPORT

Stor trupp på träningslägret i Spanien                                                                                                        Foto: Kim Hedbom

Löparnas första träningsläger inför utomhussäsongen drog igång redan dagen efter avslutat SM. De första två dagarna genomfördes på hemmaplan med Storängshallen som bas för aktiviteterna. Förutom träning så genomförde Petra Kindlund en uppskattad kostföreläsning för de 25 löparna samt många föräldrar till de yngre löparna. Onsdag morgon styrde kosan ner till Spanien och den lilla staden Calella som ligger några mil norr om Barcelona. Vädret var regnigt ankomstdagen då vi genomförde en "turistjogg" då vi bekantade oss med arenan, stranden och omgivningarna.
På torsdag sken solen och vädret blev bättre ju flera dagar det gick och lördagens utflykt till Barcelona genomfördes i 18-gradig värme och strålande sol. Några gick på Barcelona Marathons expo medan andra shoppade eller bara njöt av värmen och satt och fikade. Under veckan har konstaterats att staden är helt perfekt för löpträning då allt finns endast ett par minuter från hotellet. Nere vid stranden finns en flera mil lång kustremsa med grusväg för distanslöpning, arenan är på gångavstånd med ett helt ok. gym och inomhushall för regniga dagar och sist men inte minst en helt fantastisk park för terräng och backlöpning. Att hotellet dessutom ligger mitt på shoppinggatan gör inte saken sämre samt att deras helpension är mycket bra med ett stort buffébord och fantastiskt hjälpsam och trevlig personal. Träningsmässigt har det fungerat mycket bra och specialträning har kunnat genomföras bl.a. för hinderlöparna. Inga skador har konstaterats trots dubbelpass i stort sett alla dagarna på lägret. Enda smolken i bägaren var måndagens oväder som drog in med snöblask och strömavbrott. Det var det värsta på 25 år och det har i stort sett aldrig hänt att det kommit snö i mars. På onsdag vankas det hemresa och det är ett mycket taggat gäng som kommer att fortsätta hårdträningen inför utomhussäsongen.

27-28.2   USM
ÄNTLIGEN MEDALJ!

Mycket nöjd Carro efter bronset                                              Foto: Kim Hedbom
Efter två tunga fjärdeplatser var det Caroline Kihlblom som fick axla uppgiften att bärga en medalj till löparna. Efter att ha storpersat i försöken med 58.32 fanns vissa förhoppningar även fast hennes 59 i semin bara räckte till andraplatsen och därmed bana 1 i finalen.

Återigen på väg mot pers                                                          Foto: Kim Hedbom
Taktiken var klar. Elin Axelsson och Nikita Burton hade gått ut stenhårt i försöken på 26 sekunder och därefter stumnat de sista 100 metrarna. Carro skulle försöka komma trea vid klockringningen och bara försöka hålla nere avståndet för att sedan genom ett jämnare lopp kunna avancera. Hennes 27,5 räckte emellertid bara till sistaplatsen vid klockan men vid 300 meter kände hon att avståndet började ätas in till de framförvarande och efter en fin sistakurva kunde hon avancera upp till bronsplatsen på (återigen) nya perset och klubbrekordet 58:15. Det var så när att även silvret hade plockats och hade spurten dragits upp 10 meter tidigare hade det gått vägen men det var en mycket nöjd Carro som gick fram till prispallen för att hämta sitt livs första SM-medalj. Elin tog guldet före Nikita.

Grymt lopp av Younes                                                               Foto: Kim Hedbom
P16-killarnas 1500-meterslopp blev precis lika tufft som vi hade förväntat oss och en mycket öppen affär. Napoleon Asmerom tog ganska tidigt täten och försökte få fram någon att växeldra för att få en hög fart i loppet. Det var dock ingen som var intresserad och Nappe fick sköta farthållningen själv. Younes Jilali låg bra med hela tiden och började attackera vid 900 meter och avancerade till andraplatsen men fick betala för detta i form av en hopstötning med Jens Petrusson. Jens svarade något senare på långspurten och kunde gå förbi igen samtidigt med tillfälligt akterseglade Nappe som fräckt kom på insidan och även Bilal Cadimi hade avancerat så att det blev en fyrmannaduell. När Nappe gick om på insidan i sista kurvan tog det tvärstopp och Younes fick börja om och tappade lite kontakt och blev frustrerad när han insåg att det skulle bli omöjligt att reparera skadan och han tog sig avstannande in i mål på nya perset och klubbrekordet 4:13.32. Vann gjorde Jens före Bilal och Nappe.

Nigusu och Calle i tufft lopp                                                      Foto: Kim Hedbom
Funderingarna inför P15-finalen på 1000 meter var hur storfavoriten Andreas Almgren skulle lägga upp loppet, snabbt från start eller avvaktande. Svaret gav Christian Runge Wildner som satte upp en fruktansvärd fart liksom han gjorde i försöken och öppnade på 27 sekunder på 200 och 57 på 400. Andreas och de övriga lät honom hållas och malde på i 31-fart de tre första varven. Då ökades trycket och jakten började. Joakim Rosenqvist försökte göra Andreas sällskap upp mot täten och därbakom låg Alexander Nilsson före Nigusu Solomon. Vid 300 kvar var Christian infångad och Andreas öste på för fullt och kunde ta hem ett mycket säkert SM-guld på 2:35 före Joakim strax under 2:40. Bakom dessa slet sig en kroknande Christian in på en tredjeplats medan Nigusu plockade fjärdeplatsen på 2:43 efter en stark avslutning trots problem under hela loppet med att få ut steget då det stramade ordentligt i bakbenen. Calle Muskovaara fick som väntat det jobbigt i konkurrensen efter att ha kört väldigt lite kvalitetsträning och kom avstannande i mål runt 2:48.

Sophia i första SM-finalen                                                          Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson var i sin första SM-final och hade som föresats att försöka plocka en SM-poäng. När startskottet gick knöt det sig lite för Sophia som gjorde en alldeles för långsam öppning vilket ledde till att hon tappade kontakten med huvudklungan redan på första varvet. Därefter bildades en tremannaklunga där Sophia fick göra dragjobbet och vid 300 kvar började de andra två passera och det blev en tung resa in i mål.
En erfarenhet rikare och rutin till nästa mästerskap och vetskapen att hon tagit sig till SM-final blev summeringen av sitt första SM.
Filmer från loppet är på väg att läggas upp här på hemsidan.

Resultat


27-28.2   USM
SM-FINAL!

SM-FINAL!

SM-FINAL!

SM-FINAL! SM-FINAL!

En helt sanslös SM-dag inledde årets IUSM i Norrköping.
Våra fantastiska löpare genomförde stordåd på löpande band i Stadium-Arena.
Ribban för dagen lades nog av Caroline Kihlblom där hon i försöken på F16 400 meter persade ner till 58:33 (!) alltså en putsning av sitt två veckor gamla pers och gick vidare till semifinal med bästa tid!
Ett par timmar senare var det dags för 1000-meterslöparna och först ut var killarna i P15 där vi hade två löpare med. Nigusu Solomon och Calle Muskovaara hamnade i samma försöksheat och det blev från start Christian Runge som satte upp en vild fart med 28 på första 200 och vändning vid 600 på 1:28. Våra killar brydde sig inte om att försöka följa utan körde sitt race. Nigusu låg trea i en avvaktande löpning med Calle en bit bakom. 300 kvar tryckte Nigusu upp farten lite och hade inga problem att rulla in som tvåa i heatet och direktkvalificera sig till finalen. Calle gjorde en stark avslutning och gick in som trea och gick vidare på tid.
Sophia Persson ställde sig därefter på startlinjen i tjejernas 15-årsklass och gjorde ett grymt bra taktiskt lopp där hon lät en tjej dra ifrån som hon visste var svårslagen och i stället låg kvar i huvudklungan. Två varv kvar började hon jobba hårdare och avancerade i fältet för att vid 100 kvar trycka till och mycket säkert ta hand om andraplatsen i heatet och direktavancemang.
Den jämnaste klassen på förhand var utan tvekan P16 1500 meter där ett tiotal löpare har kapacitet att plocka medalj. Efter att Jens Petrusson lätt tagit hem första heatet före Alexander Holmblad visste Younes Jilali och Otto Kingstedt att det krävdes en tid under 4:22 för final. Det blev ett avvaktande race som gick ganska långsamt vilket passade Otto utmärkt då han kunde hänga med i klungan. När man så insåg att det gick väl långsamt skruvades farten upp av Younes och Napoleon Asmerom fick med sig Bilal Cadimi bakom. Det blev dessa tre som gjorde upp om förstaplatserna och turordningen i mål blev Bilal, Younes och Nappe som gick vidare med sista tiden till final. Otto då? Dunderpers nere till 4:25 räckte inte ända fram men totalelva i sin första SM-start!
Nu laddas det om inför söndagens finaler, lita på det!

Resultat

LÖPARNA PÅ PLATS

Löparna är på plats och känner på banorna där helgens SM-tävlingar skall avgöras.Helgens SM-tävlingar kommer att liveuppdateras med bilder på HAIS-sidan.


STARK TRUPP TILL NORRKÖPING
Löpartruppen till helgens USM är den största och starkaste någonsin.
Sex löpare av mycket hög klass är uttagna att representera de rödgula färgerna.
Lite info om våra löpare:

Nigusu Solomon P15 1000 meter Pb. 2:42
Gör sitt första SM som 15-åring och springer 1000 meter i bred konkurrens.
Statistiktvåa och ett av våra största medaljhopp. Ettan Andreas Almgren blir en svår nöt att knäcka men senaste träningarna har sett mycket vassa ut och främsta hoten m ot medaljerna är Joakim Rosenqvist, Alexander Nilsson, Ken Slättengren och vår egen Calle Muskovaara.

Calle Muskovaara P15 1000 meter Pb. 2.46
Stark löpare som brukar springa lite kortare distanser men blir ändå livsfarlig för medaljkandidaterna. Är femma i statistiken och har en riktig vinnarskalle. Samma konkurrenter son Nigusu ovan.

Younes Jilali P16 1500 meter Pb. 4.17
Har blommat ut i sin första inomhussäsong. Har bl.a. sprungit 2:00.83 på 800 meter.
Ligger topp 6 i statistiken men det här är förmodligen den tuffaste klassen på detta SM.
Helt öppet mellan dessa sex om alla medaljer. Ingen säker favorit även om Napoleon Asmerom sett stark ut. Men därefter har vi ett gäng som alla kan kriga om medaljerna i form av Younes, Bilal Cadimi, Jens Petrusson, Alexander Holmblad, Gustav Sandström och till sist förstår den alltid starka Benjamin Ahlbäck.

Otto Kingstedt P16 1500 meter Pb 4.30
Kvalade in till SM lite oväntat för somliga men inte alls förvånande då han har haft en mycket stark utveckling under säsongen och börjar få till taktiken i sina lopp då han inte tjurrusar med täten i alla lopp. Behöver persa med cirka fem sekunder för att kunna nå en final.

Sophia Persson F15 1000 meter Pb 3.07
Har tagit ett stort kliv mot toppen och har sjätte tid i år. En trio bestående av Betty Strandberg, Sarah Lahti och Felicia Hellberg blir svåra men sedan är det mycket öppet. Väl i en final kan Sophia mycket väl överraska och har mycket mer än de 3.07 hon gjort i år i benen.

Caroline Kihlblom F16 400 meter Pb. 60.91
Fokuserar på 400 meter denna säsong och har gjort stora framsteg. Senaste träningarna visar på att dröm-60 kommer att passeras under SM-helgen. Då blir det helt öppet även om Elin Axelsson och Lovisa Gidehag som båda gått under 59 blir svårslagna.


20-21.2   JSM
JOSSAN PERSADE IGEN I FINALEN

Så nära en poängplats                                                                  Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson sprang en mycket bra final och hängde med i den stora klungan upp till 1000 meter då tre tjejer gick loss och Jossan fick enligt ritningarna fokusera på det övriga fältet där hon två gånger gick upp och täppte till luckor som uppstod. En femteplats var inom räckhåll men tillslut blev det strid om sjätteplatsen som Erika Svanborg knep. Ett nytt inomhuspers noterades med 4:54.93.
Segrade gjorde Lovisa Lindh.

Samlat lopp                                                                                 Foto: Kim Hedbom

Jossan 1500 meter final
Tävlingens hemsida


20-21.2   JSM
JOSSAN TILL SM-FINAL!

Jossan säkert vidare till final                                                       Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson gjorde en storartad insats när hon sprang försöken på 1500 meter .
Efter att första försöksheatet gått relativt långsamt konstaterades att en tid under 4:56 och sämst sexa i heatet skulle räcka för en finalplats. Omgående drogs farten upp av Erika Svanborg när varken Youlanda Ngarambe eller Caroline Högarth var villiga att dra. Det gick väsentligt snabbare än i det första heatet och vid 600 meter låg man fem sekunder före det första heatets tider. Jossan låg avvaktande och vid 600 hade hon avancerat till femteplatsen för att två varv senare avancera ytterligare. Hon fick sällskap av Erika Svanborg och den duon kunde tillsammans skaffa sig en lucka ner till de övriga. Ett mycket säkert finalavancemang av de båda blev det och för Jossans del inomhuspers med tre sekunder, 4:55.65. Youlanda och Caroline tog som väntat de två säkra finalplatserna.

Jossan 1500 försökTung dag på jobbet för Victor                                                    Foto: Kim Hedbom
Victor Hedin hamnade i det första av tre heat och förutsättningarna var att de två första och två tider skulle gå till final. Erik Johansson drog upp en grymt tempo som inte ens Jonas Leandersson hängde på utan låg i huvudklungan tillsammans med Victor och Elmar Engholm. Efter 1000 meter började det se tungt ut när Elmar gick om och Victor förmådde aldrig svara på fartökningen utan kom fyra i loppet på 4:12.
Bildgalleri på alla HAIS:are finns utlagt på HAIS-sidan.

Victor 1500 meter försök

Tävlingens hemsida


20-21.2   JSM
SM-DAGS FÖR JUNIORERNA
Nu är Huddingegänget på väg till Malmö för att avverka junior-SM.
Vi sitter och hoppas på att tåget inte får några större svårigheter på sin färd genom Skåne. Med på resan har vi två löpare där båda springer 1500 meter.
Josefin Eriksson springer första året i F19-klassen och har som mål att ta sig till en final.
För detta krävs att hon är helt återställd från sin sjukdom då det troligtvis behövs nedåt pers för avancemang. Normalt skulle det inte vara några stora problem då det bara är fem löpare som har bättre pers så vi hoppas på det bästa.
Victor Hedin är ett oskrivet kort på 1500 meter denna inomhussäsong då han bröt det enda lopp som var inplanerat före SM och som sprangs några dagar efter rekordloppet i Globen men vi som känner Victor vet att han har mycket stor kapacitet.
Lycka till säger vi till båda två!
Löpande rapporter från SM-tävlingarna kommer förstås här på hemsidan!

Tävlingens hemsida


13-14.2   VSM
NISSE, UFFE OCH ANDERS SVENSKA MÄSTARE
Nisse Olsson Guld 400 meter Silver 800 och 200 meter M65
Uffe Guld 3000 meter M35
Anders Guld 800 meter och Silver 200 meter M40
Detta fina facit blev det när några av våra veteraner sprang Veteran-SM
i Bollnäs som inleder de närmaste veckornas SM-tävlingar.
Samtidigt sprang vår super-veteran Bill Krohn mycket fort vid söndagens 800-lopp på Formenkollen och noterade 2:05.18.

Resultat


13-14.2   DM
PETRA TOPPADE BRA INSATSER VID DM-HELGEN

Petra Kindlund ångar vidare mot SM om två veckor.
På DM förbättrade hon sitt eget klubbrekord på 800 meter ner till 2:14.05.
En stark spurt gjorde henne till vinnare endast tre hundradelar före Vendela Mindelöf och ytterligare tre sekunder före Kajsa Barr.

Tjejernas 3000 meter blev en uppvisning av Gabriella Samuelsson som vann loppet enkelt före en starkt spurtande Anna Ställberg som blev distriktsmästare före  Tove Berg. Christina Hultman försökte hänga med huvudklungan men orkade halva loppet innan hon fick släppa och Catharina Sundelöf låg och försökte försvara sin bronsplats men fick se sig omsprungen på sista varvet av Dace Landström.

Josefin Eriksson körde igenom sitt 1500-meterslopp för att försöka komma i form till nästa helgs SM efter att ha legat sjuk i en vecka. Krafterna var inte riktigt återställda men ett silver i F19 på 4:58 blev det. Skolkompisen Jenny Håland vann loppet och sin F17-klass på 4:48.

Killarnas 19-årsklass sprangs av Jonas Nordström (4:18) och John Kingstedt (4:23) och satte därmed pers båda två.

Nu vänder vi blicken till UDM som avgjordes på hemmaplan i Storängshallen.
Sophia Persson tog ytterligare ett kliv närmare den absoluta toppen när hon noterade 3:07 efter en vansinnigt snabb öppning där hon testade att gå med i 31-tempot. Betalningen för utgångsfarten fick göras under fjärde varvet men Sophia kom igen mycket starkt på sista och knep bronspengen och två snäpp upp i statistiken.
Under söndagen sprang hon även 200 meter och gick under 28 med tiden 27.93.

P12-loppet på 800 meter anfördes hela vägen av Fredrik Kihlblom som försökte dra sönder fältet. Det höll inte riktigt hela vägen utan det blev ett silver på 2:28 och glädjande var att Stefan Stojanovic var tillbaks skadefri och fick 2:30 vilket visar att han kommer att ta upp kampen med kompisen Fredrik framöver.

Nigusu Solomon gjorde vad han kunde för att springa fort på P15 1000 meter men bristen på motstånd gjorde att fjärdevarvet gick alldeles för sakta men farten trycktes upp vid klockringningen och efter en 31:a gick han in på fina 2:43. Bakom honom öppnade Calle Muskovaara försiktigt för att sedan även han springa på vid klockringningen och andraplatsen var kassaskåpssäker på 2:48. Ett intressant SM blir det med dessa två snabblöpare i samma klass.

Younes Jilali såg fram emot ett revanschmöte med Bilal Cadimi och Napoleon Amsmerom men endast den senare kom till start. Bra utgångsfart drogs upp och Younes fick en bra resa som fjärde man i tätklungan. Efter att farten bedarrat på det femte varvet drogs farten upp igen och bl.a. Nappe försökte utmana. Younes fick allt svårare att täppa till och fick släppa de sista 100 meterna för att se Nappe spurta till sig seger på 4:13 medan Younes noterade uppgivna 4:18. Otto Kingstedt var denna gång mer taktisk än vanligt och fick en bra rygg som han sprang förbi med ett par varv kvar och noterade nya perset 4:30.

Daniel Tapia gjorde ett mycket bra lopp i täten på P14 1000 meter. Tyvärr lyckades han inte svara på attacken bakifrån vid sista kurvan utan blev omsprungen och trängd då löparna gick in alldeles för snävt och slog av på farten inför upploppet vilket medförde att han tappade rythmen och kom i mål på 2:56 endast en sekund från pers.

Resultat


10.2   GE-Galan
VICTOR OCH PETRA SATTE KLUBBREKORD I GLOBEN
Victor Hedin sprang 800 meter vid de nationella förtävlingarna på GE-Galan.
1:55.26 innebar dubbla klubbrekord, förutom nytt P19-rekord även ett av klubbens allra äldsta noteringar sopades bort som var satt vägg i vägg på Johanneshov och deras gamla 430-metersbana som gick bakom läktarna, 1.58,20.
Petra Kindlund bättrade på sitt några dagar gamla rekord på 1500 meter och fick denna gång 4:42.74. Även denna gång fick Petra tyvärr problem med sin höft och haltade sig runt de två sista varven.
Både Victor och Petra är nu snubblande nära kvalgränserna till SM och vi hoppas att de går åka fast det fattas några futtiga tiondelar till seniorgränserna.

Resultat


7.2   Hammarbyspelen
KANONTIDERNA SCHABBLADES BORT

Andra dagens tävlingar i Hammarbyspelen blev lite av en parodi för rundbanelöparna.
Efter att arrangörerna legat efter i tidsprogrammet med 35-45 minuter bestämdes att herrarnas finaler på 800 skulle skiftas så att A-finalen gick först. Detta meddelades inte till löparna utan blev en överraskning vid uppropet. Efter att ha meddelat i högtalaren att långlöpningarna var försenade med över halvtimmen trodde alla att det var gott om tid för slutfasen av deras uppvärmning som redan hade hållit på runt timmen.
Då blåser man plötsligt för kvinnornas 800-final och säger samtidigt att det bara blir ett heat för tjejerna vilket innebär att A-heatets löpare plötsligt fick fem minuter på sig att dra på sig spikskorna och möjligtvis hinna med en stegring innan loppet.
Efter dessa förutsättningar var det en frustrerad Younes Jilali som tog täten direkt från sitt innerspår i A-finalen och höll farten uppe i två varv innan den obefintliga uppvärmningen gjorde sig påmind och han hade inget att sätta emot när de starka 1:57-löparna attackerade på näst sista varvet. Han kom ändå i mål på 2:01 vilket var mycket bra med den uppladdningen men förstås en stor besvikelse för Younes som laddat för att komma under dröm-2 hela veckan.

B-heatet hade fem minuter extra på sig att förbereda sig och Nigusu Solomon tog kommandot och vände första 400 på 59 blankt. På tredje varvet körde Dan Bergström på hårt och drog ifrån Nigusu och Bill Krohn som gjorde ett jämnt lopp en bit bakom täten. När det var dags för upplopp vaknade Nigusu till liv igen och spurtade ner altmeister Krohn och det var så när att han även plockat en trött Dan. Alla tre Huddingelöparna landade på 2:05. Anders Ortfelt gjorde ett bra lopp när han sprang in på 2:07 och till sist kan vi inte missa att nämna den lättspringande Napoleon Asmerom som var på väg mot en kanontid när han snubblade på en kon 50 meter från mål.

Fredrik Kihlblom fick det mycket tufft ända in på mållinjen när han vann sitt 600-meterslopp på fina 1:47. Stefan Stojanovic som hade missat att skriva seedningstid blev tvungen att springa B-finalen som han vann stort och fick ett besked att hans ömma baksida hade frisknat till och kan köra fullt på helgens DM-lopp.
Resultat


6.2   Bore Cup 3 Vallentuna
TVÅ KLASSEGRAR I VALLENTUNA
Det blev mycket fin utdelning för det fåtal löpare vi hade med på den tredje Bore Cup deltävlingen som gick av stapeln i Vallentuna. Ett halt och moddigt underlag gjorde det svårsprunget och tiderna blev därefter.
Klassegrarna var det tjejerna som stod för denna gång.
Seniorklassen vanns av Christina Hultman och K40-klassen av Catharina Sundelöf.
Banan var 5,3 km för tjejerna så deras 21 minuter i halkan var absolut godkänt.
Bland killarna var det Mika Repo som fick bäst ordning på halkan med en fin tredjeplats med Ulf Eriksson på sjätte och Bjarne Englund på 15:e plats.

Resultat


6.2   Hammarbyspelen
ÄNNU ETT KLUBBREKORD

Ännu ett gammalt klubbrekord ströks ur listorna när Nigusu Solomon sprang in på 4:22.34 vid lördagens 1500-final på Hammarbyspelen. Hade inte utgångsfarten varit hypersnabba 30 sekunder5 på första varvet skulle troligtvis rekordet putsats ytterligare. Det 16-åriga rekordet som innehades av Magnus Norberg kompletterade sviten av rekord mellan 800-3000 meter för den talangfulle Nigusu.

Alberto Ramos anförde B-heatet mesta tiden och spurtslog superveteranen Johan Engholm. Bra sprang också John Kingstedt med nya perset 4:26.

Calle Muskovaara hade den otacksamma uppgiften att försöka springa fort
på 1000 meter P15 utan svår konkurrens vilket skulle visa sig vara mycket svårt.
Efter ett alldeles för snabbt förstavarv var det redan en stor lucka ner till de övriga
men farten sjönk för varje varv och en trött Calle kom in som segrare på 2:50.
Nästa helg på hemmaplan lär bjuda på betydligt tuffare motstånd
bl.a. av vår egen Nigusu och Andreas Almgren.

Petra Kindlund såg länge ut att vara på väg mot ett kanonlopp i 1500-finalen när hon fick fin draghjälp av Tove Berg. När denne tröttnade gick Petra upp tillsammans med Susanne Grimfors och körde. Efter 1000 meter hände någonting med Petras löpning då hon såg ut att halta fram vilket gjorde att hon inte kunde trycka på och bakifrån kom Yolanda Ngarambe smygande och kunde ta silverplatsen efter Susanne och Petra som trea medan Tove rasade ner till en fjärdeplats. Tiden för Petra 4:44.85.

Otto Kingstedt skulle få en tuff resa på sitt 1000-meterslopp i P17 som öppnades av Otto på alldeles för snabba 30,5 sekunder. Trots den snabba öppningen låg han sist efter ett varv och hade det mycket kämpigt då han drog på sig mjölksyra redan där.
En trött Otto kämpade sig in på 3:02 vilket i alla fall var pers med 5 sekunder.

Resultat


30.1
Lilla GE-Galan

VASSA PÅLÄGGSKALVAR

Vassa löpare på GE-Galan                                                    
Våra yngre löpare visade vid lördagens Lilla GE-Gala att det är god återväxt på medel och långdistans. Daniel Tapia visade återigen att han är en vinnare genom en överlägsen seger på P15 1000 meter där Hellas Archie Casteel i det längsta försökte stå emot hårddragningen från Daniels sida men de sista två varven var det inget snack om var segern skulle gå och Daniel sprang in i mål på 3:00 utan att behöva maxa.
Nils Jarlöw gjorde också ett bra lopp och knep bronspengen på 3:08.
600-meterskillarna i P13-klassen gjorde ingen besviken utan tog hem en dubbelseger genom Fredrik Kihlblom och Simon Hector och det var nära att det blev storslam då Anton Roos belade fjärdeplatsen. Före loppet spekulerades om Simon skulle kunna hota starke Fredrik men då tempot drogs upp efter 250 meter blev det defilering mot mål.

Resultat


31.1
Raka Spåret

TVÅ NYA KLUBBREKORD

Väl samlad start på 1500 meter                                                  Foto: Kim Hedbom
Som vanligt var det hög klass på 1500-metersloppen på Raka Spåret och Younes Jilali hade tillsammans med Nigusu Solomon och John Kingstedt lottats in i C-heatet.
Nigusu tog kommandot i loppet och drog de två första varven innan Bilal Mohammed Seid gick upp och fick efter något varv en lucka ner till Huddingelöparna. Younes anade faran lite för sent och gick upp och försökte täppa till men han fick aldrig riktig kontakt förrän på sista varvet. Bakifrån hade även Hässelbys Adam Lindström kommit smygande och Younes gick till slut in på tredjeplatsen på nya perset och klubbrekordet 4:17.02. Nigusu hade en tung dag efter den hårda träningsveckan och fick 4:26.36 och där bakom sprang pånyttfödde John in på fina 4:29.17.

Loppet på video


Hårda tag i A-finalen                                                                   Foto: Kim Hedbom
En annan som hade det tungt var Victor Hedin som senare på dagen sprang A-finalen på 1500 meter. Inledningen på snabba 31 sekunder höll i sig ett par varv innan han började tappa mark till det starka startfältet. Efter 900 meter tackade han för sig och klev besviket av. Loppet vanns av Daniel Lundgren före Oskar Käck.

Loppet på video


Carro stabil                                Foto: Kim Hedbom
Caroline Kihlblom höll på att missa starten då hon sett fel på starttid eftersom A och B-finalerna på 400 meter gick senare på dagen. Väl vid start genomfördes ett lite annat upplägg än förra loppet på Scandic och utgångsfarten var sekunden långsammare.
Efter att ha kommit mycket starkt gentemot de övriga i fältet kom hon in på nästan exakt samma tid som sist, 61,9.

Petra  snabb i starten                                                                   Foto: Kim Hedbom
Petra Kindlund bestämde sent omsider sig för att välja 800-metersloppet som bjöd på bra konkurrens. Utrgångsfarten 31 sekunder var kanske lite för tuff då andra varvet gick ner mot 34,5 och tredje på 35. Vi väntade på ett snabbt sista varv med denna dag räckte inte krafterna utan tiden blev i mål 2:17.98. Vann loppet gjorde Sanna Mustonen och på tredjeplatsen sprang FIG:aren Jenny Håland mycket bra in på (pers?) 2:16.02.

Sophia i rekordlopp                 Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson tog tillfället i akt att springa en överdistans inför stundande SM och DM-tävlingar och sprang med seniortjejerna på 1500 meter. Första varvet blev en aning snabbt med en 36-öppning men det såg mycket bra ut upp till 1000 meter då det blev tufft och återbetalningen för inledningen fick inledas. En mycket fin kämpainsats ledde fram till nya klubbrekordet 5:02.48 och loppet vanns överlägset av Kajsa Barr på 4:40.
Våra veteraner Bill Krohn och Anders Ortfelt hade valt att springa 800 meter. Det blev ett ganska ojämnt lopp där Bill inte fick till det riktigt efter att ha varit lite småförkyld men ändå sprang in på 2:07.38 och Anders förbättrade sig från förra loppet och fick denna gång 2:08.94.

Loppet på video

Resultat


NÄRA DRÖMGRÄNSEN OCH KANONCOMEBACK
23.1
Vinthundsvintern


Younes steget före även i blicken                                             Foto: Kim Hedbom
Vinthundsvintern var en mellanlandning på vägen mot formen till SM för några.
Younes Jilali visade återigen vilken kapacitet han har genom att efter ett mycket väl genomfört lopp som öppnades på 59 blankt efter 400, en sekund över planerad utgångsfart. Det tredje varvet var som vanligt svårast att hålla uppe farten på och 600 passerades på 1:30. Efter att först Dan Bergström brutit p.g.a. en ömmande vad och därefter Nigusu Solomon klivit av hårdgrillningen återstod bara Spårvägens Marcus Gustafsson och han blev pressad in på mållinjen av Younes som landade på nya klubbrekordet 2.00,83 vilket var en sänkning med nära tre sekunder från Scandic.

Calle i draget efter Bill              Foto: Kim Hedbom
Seniorernas B-heat mönstrade super-Bill Krohn och Calle Muskovaara som även han likson killarna i A-heatet gått upp bland de stora killarna. Det såg länge ut som att Bill hade så mycket respekt i sin uppenbarelse att han skulle knäcka Calle men sista varvet visade Calle att yngst är äldst...eller vad det nu heter och kom in på kanonfina 2.05,43 och Bill fick 2.06,85 efter att ha fått ett ojämnt lopp med några omlöpningar i kurva.

John i stark comeback              Foto: Kim Hedbom
En efterlängtad comeback gjorde John Kingstedt som tagit en timeout från löpningen och lirat basket men hållit igång lite med löpträningen genom distanslöpning.
2000 meter stod på programmet där han gjorde brorsan Otto sällskap med ett gäng veteraner bl.a. vår egen Ulf Eriksson. Efter ett negativt lopp med andra tusingen snabbare än den första slet han sig i mål på kanonfina 6.14,54. Otto hade oturen att få bryta med ett varv kvar då han var på väg under 6:20. Uffe gjorde ett stabilt lopp och landade på 6.18,23.

Jossan åter stark                                                                          Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson stuvade om i upplägget och kom till Sätra för att få ett lopp innan hon kopplas av med lite snowboard i fjällen. Ett mycket gediget lopp som gick ut i ett perfekt 34-tempo blev lite naggat i kanten av några ytterkurvor i försöken att avancera i fältet. Dock andra snabbaste loppet i karriären och återigen inomhuspers med 2.23,54.

Haren Repo                              Foto: Kim Hedbom
Mika Repo körde igenom 3000 meter som ett test på om höften och vaden skulle hålla.
Efter att ha blivit lottad in i B-heatet så var det Mika som drog efter tredje varvet och blev farthållare åt Ulrika Johansson som fick ett perfekt lopp innan Mika klev av efter 1600 meter. Ulrika kom in på otroligt starka 9.14 vilket är tredje snabbaste genom tiderna.


800-METERSLÖPARNA FLÖG FRAM

Kvartett som imponerade                                                          Foto: Kim Hedbom
Det blev en klang och jubelföreställning när sista dagens tävlingar gick av stapeln Storängshallen på söndagen. De SM-aktuella sprang sitt andra lopp för helgen för att förbereda sig på att dubblera på SM med kval och final inom ett dygn.

Nigusu grillar hårt                                                                      Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomon var först ut i C-heatet som blev ett ganska öppet lopp. Första halvan gick på 61,5 sekunder och såg mycket avspänt ut och Hässelbys Emil Mårtensson var den som längst försökte utmana Nigusu men han började krokna och bakifrån kom en jämnt löpande Bill Krohn sakta men säkert närmare Emil. Efter att ha jobbat sig igenom tredje varvet släppte Nigusu ut steget ordentligt och gjorde en markant fartökning på sista varvet och han sololöpte in på nya perset 2.03,58. Bakom honom lade Bill beslag på andraplatsen i heatet på ypperliga 2:07,07. En mycket belåten Nigusu konstaterade att han besegrat Bill för första gången och att han ypperligt klarat av att springa två snabba lopp efter att även ha sprungit 1000 meter (2:42) på lördagen. Bill var också riktigt nöjd och med tanke på att han springer i M50-klassen måste man bara vara imponerad av hans löpning som återigen visade vilken stor löpare han varit.
Finalen på video
Besegrad till slut...                                                                      Foto: Kim Hedbom
I B-heatet sprang Younes Jilali som enda HAIS:are och hade tänt till efter att ha sett Nigusu:s lopp. Han fick en helt annan resa med ett väl samlat fält som sprang på ett ledband och det såg inte ut att gå så snabbt i början men första 400 noterades till 60,5 sekunder varvid Younes kände sig stark och försökte att utmana men han kom inte förbi när han försökte i kurvorna. Detta tog lite för mycket krafter för att han skulle kunna utmana de främsta i heatet men i mål fick han 2:03,66 som nytt pers.
Finalen på video

Otto åter med storpers                                                              Foto: Kim Hedbom
Lite i skymundan körde Otto Kingstedt på riktigt bra bak i fältet efter att ha öppnat på alldeles för snabba 14 sekunder de första 100. Han höll mycket bra hela vägen och in kom han återigen in på ett dunderpers med 2:17,29.
Finalen på video

Inte Victors dag                                                                          Foto: Kim Hedbom
A-heatet mönstrade Victor Hedin som nyss hemkommen efter ett hårt träningsläger kände sig redo att ta upp kampen med de snabbaste löparna. Första 400 passerades av täten på 54 sekunder med Victor sekunden efter och han fick under tredje varvet bra kontakt med alla utom Anton Asplund som var i en klass för sig denna dag. Jobbet med att passera Albin Johansson på tredje varvet tog för hårt på krafterna som tog helt slut efter 680 meter och det blev riktigt tungt på slutet med jogg in i mål på 2:02.
Finalen på video

Petraq närmare SM                                                                     Foto: Kim Hedbom
Seniortjejernas 800 meter presenterade fem Huddingelöpare. Petra Kindlund sprang A-final mot kvalificerat motstånd där vi tyvärr inte fick se Jenny Håland som var anmäld till start. Elin Moraiti gick ut i ett mycket hårt tempo och fick omgående en lucka ner till övriga fältet där det endast var Petra Kindlund som någorlunda kunde hänga med i tempot. Efter halva loppet var avståndet uppemot fyra sekunder men Petra gav sig inte utan gjorde en stark sista 400-ing och fick 2:16,03 men det fattades ytterligare två sekunder till segrande Elin med Kajsa Barr som trea ett par tiondelar efter efter att också hon gjort en bra andrahalva av loppet. Nu är det bara sekunden kvar till SM-biljetten för Petra.
Finalen på video

Vass HAIS-trio                                                                           Foto: Kim Hedbom
I B-heatet hade vi tre tjejer med, Caroline Rönnlund, Josefin Eriksson och Caroline Kihlblom. Efter ett bra förstavarv där täten passerade på 34 sekunder var det ett tätt sammandraget fält som tappade fart och alla verkade bli bekväma så att till slut alla tankar på att springa under 2:20 lades på hyllan speciellt efter att Hammarbylöperskan Hilde Adrianzon snubblat och ramlat handlöst vilket blev en störning i loppet då de andra fick springa åt sidan för att inte trampa henne. Efter händelsen var det som att alla kom av sig då Carro R. helt plötsligt låg i täten och det blev en lugn resa för samtliga i loppet som Carro vann på 2:23,98 och Jossan hade 2:25,66. Caroline K. fick inte ihop loppet riktigt utan sprang in på 2:30,65.
Finalen på video

Sophias form på uppåtgående                                                    Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson sprang återigen SM-distansen 1000 meter. Snabba Felicia Hellberg tog täten programenligt men satte inte upp den fart som vi räknat med utan öppnade på 35 sekunder och Sophia kunde lätt följa med i tre varv då det blev ett litet glapp som utökades till en lucka. I mål fick Sophia 3:09,28 endast 2,5 sekunder efter segrarinnan.
Lite tuffare löpning kombinerat med uppåtgående formkurva så kan det bli riktigt intressant när det är SM-dags.
Finalen på video


Sofia imponerade                                                                       Foto: Kim Hedbom
Sofia Wickström imponerade stort när F14-tjejerna sprang sina 1000 meter då hon var på hugget hela loppet men inte gick upp och drog i onödan. Efter att ha gått upp i täten efter 700 meter ökade hon trycket för att på näst sista rakan sätta in en långspurt som ingen kunde svara på och hon kom in i mål på mycket fina 3:12,28.
Finalen på video
Besegrad till slut...                                                                      Foto: Kim Hedbom

Veteranerna var också igång                                                    Foto: Kim Hedbom

Anna-Lisa i bra lopp                                                                   Foto: Kim Hedbom
Finalen på video

Resultat
Länk till filmerna


FÖRSMAK AV SM-FINALERNA

Het trio 1 i SM-försmak                                                              Foto: Kim Hedbom
Andra dagens Scandic-tävlingar bjöd på stor löpning då flera av loppen i stort sett kunde jämställas med en SM-final. Först ut av dessa heta lopp var P15-killarnas 1000-meterslopp som bjöd på mycket kamp och hög fart. Andreas Almgren visade från början att han ville ha fart i loppet och killarna gick ut i ett högt tempo med 63 sekunder på första 400. Nigusu Solomon och Calle Muskovaara jobbade på för att inte släppa lucka och höll bra ända upp till 700 meter då Andreas gjorde en tempoväxling som ingen kunde stå emot. Calle gick förbi Nigusu för att täppa igen luckan men fick betala för det de sista 100 meterna då han fick se sig omsprungen igen. I mål visade klockan på 2.36,92 för Andreas med Nigusu som tvåa på 2.42,81 och trean Calle på 2.44,54. Calle blev med detta SM-klar tillsammans med Nigusu som redan bokat in sin biljett. Allt talar för att det blir en fight på SM där de här tre återigen kommer att ha några av huvudrollerna.
Finalen på video

Het trio 2 i SM-försmak                                                              Foto: Kim Hedbom
"SM-final" två stod P16-killarna för på 1500 meter där först Bilal Cadimi tog kommandot före Younes Jilali och Napoleon Asmerom. Sin vana trogen gick Nappe upp och drog i ett högt tempo medan de andra följde med lätt. När det var 250 kvar tyckte Younes att det blev lucka upp till Nappe och gick därför om på yttern i näst sista kurvan vilket skulle visa sig vara ett misstag då den tempoväxlingen skulle straffa sig på de sista 100 meterna då Bilal vaknat till ordentligt och körde för fullt. En frenetiskt spurtande Nappe kunde inte stå emot och Bilal  vann på 4:15,38 två tiondelar före Nappe och en uppgiven Younes rullade in på 4.22,63. En tröst i sammanhanget var det kanske att SM-biljetten i och med detta var klar.

Otto i 27-sekunderspers och SM-klar                                        Foto: Kim Hedbom
I skuggan av dessa giganter gjorde Otto Kingstedt ett lysande lopp när han sänkte sitt pers med 27 (!) sekunder till 4.34,76 och även han fixade en SM-biljett vilket var mycket kul för denna ambitiöse kille.
Finalen på video

Fredrik i uppvisning                                                                   Foto: Kim Hedbom
P12 800 meter blev en uppvisning av Fredrik Kihlblom som inte hade någon konkurrens denna dag då Stefan Stojanovic hade problem med sin baksida och inte kunde löpa ut för fullt. 2.29,69 blev den fina tiden och Stefan sprang in på tredjeplatsen.

Daniel stark anförare                                                                   Foto: Kim Hedbom
Daniel Tapia visade att han kunde regissera ett lopp helt på egen hand när han sprang 1000 meter i P14-klassen. Han drog hela loppet och höll 35,5-varv hela loppet och landade följdaktligen under 3 minutersgränsen med fina 2.57,95. Det torde varit några som var nöjda med den perfekta farthållningen i loppet och det känns som att Daniel har mycket mer att ge på den här distansen.
Finalen på video

Tätt i 1500-starten                                                                        Foto: Kim Hedbom
Tjejerna hade 1500 meter på programmet med ett stort startfält.
Tove Berg gick ut i ett högt tempo och det var ingen som hade ambitioner att följa med. Bakom henne blev det Josefin Eriksson som var den som åtog sig dragjobbet. Hon väntade bara på att det skulle komma upp några och utmana av de tjejer som gjort flera sekunder bättre tider men det var ingen som ville försöka dra upp tempot så efter 800 skruvade Jossan på egen hand upp farten med ett par sekunder och fältet splittrades omgående så att det bara var Erika Svanborg som förmådde hänga på. Jossan fortsatte att trycka på och fick en stadig lucka ner till Erika och andraplatsen på 4:57,14 var aldrig hotad. Tove vann loppet på 4.44,79. Christina Hultman hade en tung dag då veckans hårda träning satt kvar i kroppen. Grundträningen inför terrängsäsongen har satt igång för hennes del.
Finalen på video

Mycket Huddinge i starten                                                        Foto: Kim Hedbom
Finalen på video
Killarnas 1500-lopp led av ett stort manfall och vi hade fyra man i B-heatet.
Av dessa gick Alberto Ramos ut snabbast och såg vass ut några varv men förkylningen han haft i kroppen under veckan satt kvar och han fick slå av på tempot och rullade trött i mål på 4:30.

Nigusu - Andreas - Calle                                                           Foto: Kim Hedbom

What´s up?                                                                                 Foto: Kim Hedbom

P17 1500 meter                                                                          Foto: Kim Hedbom

Tove drar första varvet                                                             Foto: Kim Hedbom

Jossan drar hela loppet                                                               Foto: Kim Hedbom

Nappe - Bilal - Younes                                                               Foto: Kim Hedbom

Prispallen KS 1500 meter                                                           Foto: Kim Hedbom

Resultat

Länk till filmerna


TJEJERNA VÄSSAR FARTEN
Scandic dag 1 bjöd på 400-meterslopp för tjejerna som vässar farten inför 800 meter på söndag. Mycket nöjda tjejer på samtliga håll där Sophia Persson debuterade på distansen. Innan tjejerna avgjordes 200-metersloppen för killarna och i A-heatet ställdes Tom Kling-Baptiste mot veteranen Mattias Sunneborn. Det blev en säker seger för Tom som under lördagen får mottaga stipendium från Scandic och kommer därefter att springa sin huvuddistans 60 meter.
Först ut av tjejerna var Sophia Persson och Anna-Lisa Lundqvist. För Sophia var det debut på distansen medan Anna-Lisa gått ner i distans för att prova på. Heatvinst för Sophia på 63.90 (30.14) och Anna-Lisa 72.39.
Andra heatet var det rödgult genom Caroline Kihlblom som kom in som tvåa på 61.87 efter att ha öppnat på 29,67 och andra bästa HAIS:are för dagen.
Även tredje heatet hade både en HAIS-löperska och en Carro i form av Rönnlund.
Hon hängde med bra första varvet på låga 29 men stumnade lite på andra varvet och gick in som trea på 62.19.
I sista heatet var det dags för Petra Kindlund att beträda banorna och hon fick möjlighet att kontrollera fältet från sin innerbana. 28.42 på första varvet innebar att det blivit lucka fram till de övriga och det blev ett slit in i mål på 60.92.

Carro - Petra - Carro - Anna-Lisa - Sophia                                Foto: Kim Hedbom

Snabba ur blocken                                                                                                                                      Foto: Kim Hedbom

Tom jagar Mattias i starten                                                         Foto: Kim Hedbom

Tom tar hem segern                                                                   Foto: Kim Hedbom

Sophia och Anna-Lisa i starten                                                                                                                    Foto: Kim Hedbom

Sophia och Anna-Lisavid varvningen                                      Foto: Kim Hedbom

Carro i starten                                                                                                                                              Foto: Kim Hedbom

Carro i mål                                                                                 Foto: Kim Hedbom

Carro i starten                                                                                                                                              Foto: Kim Hedbom

Carro vid varvningen                                                                 Foto: Kim Hedbom

Petra i starten                                                                              Foto: Kim Hedbom

Petra i mål                                                                                   Foto: Kim Hedbom

Glada tjejer efter loppen                                                             Foto: Kim Hedbom

Resultat


VINTHUNDSVINTERN
Dags att anmäla er till nästa helgs Vinthundsvinter!
Distanser 800, 2000, 3000 och 5000 meter.
Sista dagen på söndag!

Inbjudan


BERLIN HALVMARATHON
Vi kommer att göra en resa ner till Berlin för att springa Berlin Halvmarathon den 28 mars. Det är dags att boka biljetter och boende nu.
Hör av er senast i helgen på Scandic Indoor om ni är intresserade av att följa med.
Dagspriset på flygbiljetterna t.o.r. är 380:- (totalpris).
Från flygplatsen åker man bäst med pendeltåget som tar 35 minuter och kostar runt 3 Euro. Vi kommer att åka ner på fredag och tillbaks på måndag. Flygbiljetterna bokas enskilt liksom anmälan till loppet där man måste göra en hälsodeklaration på Internet.
Vi kommer att bo på Best Western 5 minuters promenad från start/målplatsen.
Tänk på att boka Business-room ifall ni vill vara säkra på att få rökfritt!
Anmäl intresse för att vi skall kunna boka upp rum och flygstolar i tid!

Inbjudan


KOM IGEN NU ! ! !

En förutsättning för att vi skall kunna satsa fullt ut idrottsligt är att vi har ekonomiska möjligheter och en stor del av kakan kommer från våra egna arrangemang.
Nu är det återigen stor brist på funktionärer inför helgens 3-dagarstävling Scandic.
Ställ upp om ni inte tävlar själva eller prata med familjemedlemmar
och kompisar om de kan hjälpa till.

NI BEHÖVS !
Maila till Pelle HÄR


10.1
Örebro Indoor

ÄVEN SOPHIA SM-KLAR

Sophia Persson befann sig på resande fot och i stället för den inplanerade utomhusträningen flyttades passet inomhus till Örebro´s inomhushall.
På passet stod ett testlopp på 1000 meter som kördes utan några speciella förberedelser.
Åt Sverigeettan Betty Strandberg fanns inget att göra men en kanonfin andraplats på 3.10,45 blev det och även denna gång kämpade hon ner Lisa Bergdahl som kom tvåa efter Sophia i Eskilstuna. Tiden innebar att SM-biljetten är klar och träningen kan nu i lugn och ro riktas in mot 1000-metersloppet på SM.
I P15-loppet 1000 meter sprang Nils Jarlöw bra och kom in som tvåa på 3.10,95.
P13-killarna sprang 600 meter och bakom segrande Filip Jakobsson blev det tredubbelt rödgult genom trion Sinom Hector, Anton Roos och Ludvig Hillenfjärd.
En till som sprang bra var Emilia Stenström som kom tvåa i F13 600 meter på 1.48,50.

Resultat


9.1
Täby Indoor

KLUBBREKORDEN RYKER

Rödgult från start                                                                         Foto: Kim Hedbom
När Bore Cup blev inställt passade tre av våra yngre löpare på att springa ett 1000-meterslopp i Sätrahallen. Younes Jilali tog kommandot tillsammans med Nigusu Solomon och Christian Runge från Täby. Efter två varv tryckte Younes på och fick direkt en lucka ner och hade chansen att springa under 2:40 med ett slutvarv på 30 sekunder men orkade inte ända fram men det nya fina klubbrekordet skrevs till 2:43,88 vilket är mycket bra med tanke på att det bestämdes samma dag att loppet skulle springas. Det var dessutom andra klubbrekordet på tre dagar då även 800-loppet i Eskilstuna resulterade i ett nytt klubbrekord.
Nigusu hade en fight om andraplatsen i loppet och drog till slut längsta strået
och slog även han nytt klubbrekord med 2:45,54.
Daniel Tapia sprang sitt första 1000-meterslopp i karriären och var mycket nära att direkt gå under dröm-3 med bara 1,43 sekunder över.
Scandic i helgen är läge för att göra det inför hemmapubliken...

Younes grillar i täten                                                                   Foto: Kim Hedbom

Resultat


HÄRLIG SÄSONGSÖPPNING I ESKILSTUNA

Mycket rödgultr i seniorernas 800 meter                                 Foto: Kim Hedbom
Det blev en mycket bra inledning på inomhussäsongen när löparna släpptes loss på Eskilstunas blåa inomhusbanor på Ärlaspelen. De yngre var först ut denna eftermiddag och Stefan Stojanovic lade ribban när han tog hem segern i P12-klassens 600 meter.
Före honom hade Jonathan Bergdahl knipit andraplatsen bland de ett år yngre före Niclas Wallin.

Stefan anför loppet                                                                     Foto: Kim Hedbom
Sedan var det dags för HAIS-debut på bana för Daniel Tapia som sprang mot de ett år äldre killarna i P15-klassens 1500 meter. Efter att ett par Eskilstunalöpare tjurrusat det första varvet på 30 sekunder medan Daniel öppnat på snabba 34 kunde han ganska omgående äta upp försprånget och vid 500 meter blev det ett rent sololopp som han genomförde på ett mycket fint sätt och efter ett sista varv på 33 sekunder landade han på dunderperset 4:43,91 vilket är sex sekunder snabbare än han gjorde utomhus vid regionsfinalen i Uppsala och det redan i första loppet för säsongen!

Det sista de såg av Daniel...                                                       Foto: Kim Hedbom
15-årstjejerna hade 800 meter på programmet och Sophia Persson stod på startlinjen oviss om formen efter diverse sjukdomar. Loppet blev en tät uppgörelse där Sophia låg med mycket smart hela vägen för att dra upp spurten innan sista kurvan p.g.a. det korta upploppet och gick lätt om på utsidan och tog hem en säker seger på fina 2:25,72.

Sophia i perfekt genomfört segerlopp                                       Foto: Kim Hedbom
Flera HAIS-tjejer kom i seniorloppet som slagits ihop med F17-tjejerna för att få bättre motstånd. Josefine Eriksson låg med hela vägen där loppet var trångt och bökigt de första två varven. Samtliga seniortjejer hade släppt och sista varvet blev det en kamp mellan Jossan och Agnes Sjöström som tog hem heatsegern men båda blev vinnare i var sin klass och Jossan noterade fina säsongsöppningen 2:25,05 utan att det kändes alltför jobbigt vilket ger förhoppningar om en fin säsong. Det var dessutom inomhuspers med sex sekunder men 2:20 är inom räckhåll under den korta säsongen där 1500 meter är SM-distans och därmed ligger även fokuset på den längre sträckan i vinter. Anna-Lisa Lundqvist kämpade på bra längre ner i fältet och gick in som fyra i seniorklassen.

Jossan i mycket stabil säsongsdebut                                          Foto: Kim Hedbom
Så hade vi de äldre killarna där några hade gått upp i seniorklassen för att få mera konkurrenskraftigt motstånd. Nigusu Solomon, Younes Jilali och Alexander Björnberg hade lämnat fältet fritt i P17-klassen. Även comebackande Dan Bergström och 800-debuterande Ulf Eriksson stod på startlinjen.
Startskottet gick och det blev inte den höga fart från början som hade tippats utan första varven klockadews på 30 och 61 sekunder för täten som anfördes av Philip Engblom och Erik Inge med resten av fältet samlat efter två varv och Dan hade fått en bra resa när farten vässades. Younes gjorde allt för att hänga med täten med Nigusu någon sekund bakom. Längre ner hade Uffe fått släppa och Alexander hade släppt lucka framåt men kom starkt igen på sista varvet. Dan hade tredjeplatsen i loppet men var hotad in på upploppet av Younes som inte ville ge sig. Erik Inge hade lyckats pressa sig förbi och vann på 2:00,09. Dan noterade 2:04,02, Younes som debuterade inomhus fick fina 2:04,58 som är i nivå med utomhusperset och Alexander fick den bästa säsongsöppningen någonsin med 2:07,08 utan att ta ut sig. Nigusu som är på väg tillbaka efter operationen rullade in på 2:09 medan Uffe fick 2:18.

Totte och Sven i P17-loppet                                                     Foto: Kim Hedbom
P17-loppet drogs hela vägen av Napoleon Asmerom. Bakom gjorde Kristoffer Holm sitt första lopp efter SM och hängde med bra i två varv då krafterna sinade i takt med astmakänningar och längre ner gjorde Sven Lundqvist ett tappert försök att gå under 2:30 men hade en bit kvar denna gång.
Traditionsenligt avslutades Ärlaspelen med 3000-metersloppet där vi tyvärr fått ett par återbud. Bill Krohn och Alberto Ramos gjorde sällskap tills det var tre varv kvar och de drogs av Napoleon Asmerom som även sprang denna distans liksom kompisen Nigusu.
Mycket jämna varv hela vägen och den första att få släppa var Alberto. Nappe höll undan hela vägen och knep sista pallplatsen före Bill som fick 9:19 med Alberto som femma på 9:30. Nigusu i ingenmansland på 9:53 och Martin Larsson stängde på 11:52.
Vann loppet helt planenligt gjorde Henrik Löfås på 8:48.

Trio som följdes åt. Alberto-Bill-Nappe                                     Foto: Kim Hedbom

Resultat

SVENSKT REKORD I SÄSONGENS ELFTE TIMME


SM-BRONS!

F19-tjejerna tog ett brons                                                           Foto: Kim Hedbom
Dag 2 av stafett-SM bjöd på 200% bättre väder och solen sken hela dagen.
F19-tjejerna Christina Hultman och Josefin Eriksson kompletterades av F16-tjejen Daniela Tapia på 3x800 meter. Lagen hoppade av ett efter ett och till slut var det endast tre lag som gjorde upp om SM-tecknen. Rehab-tränande Christina tog startsträckan och sprang på bra efter att ha kört väldigt lite löpning senaste tiden men tappade lite mark till täten. Jossan tog över och hade till uppgift att försöka koppla ihop laget med framförvarande igen och chansade därför med att gå ut hårt med en 65-öppning och var ikapp tvåan i näst sista kurvan. Farten lyckades förståeligt inte hållas riktigt uppe och avståndet drogs ut en aning till sista växeln då Daniela tog pinnen och försökte ta igen på silverplatsen. Åt bortflyende Uppsala fanns inget att göra men efter 500 meter dog Ludvikalöperskan så pass mycket så att Daniela närmade sig betydligt och hoppet tändes men in till sista kurvan fick även hennes ben känna på mjölksyra och det blev till att springa i mål som bronsmedaljörer.
Sträcktider: 2.34.67   2.23.41   2.41.28


P17 blev en av dagens höjdpunkter och vi hade vissa medaljförhoppningar och det var ett revanschsuget gäng som ställde sig på startlinjen efter förra årets miserabla diskning där även Sävedalen råkade illa ut. Viktor Björnberg hade fått startsträckan och han gick ut i ett försiktigt 63-tempo men luckan framåt var inte alltför stor efter 2:08 på första sträckan men ändå en bit från hans kapacitet när brorsan Alexander tog över och satte upp ett betydligt snabbare tempo på 58,5 sekunder vid varvningen. Farten drogs därefter ner betydligt då benen fick känna av mjölksyra och det blev ett för Alexander riktigt dåligt andravarv varvid han landade på 2:05. Avståndet framåt när Younes Jilali var i stort sett omöjligt att ta igen men Younes gjorde ett tappert försök. Bra tryck i steget från första metern gjorde att ett hårt och stadigt tempo hölls uppe och varvningen noterades till 57.8. Det blev tyvärr sololopp hela vägen även om flera av konkurrenterna fick finna sig i att bli omsprungna men ett kanonlopp totalt sett blev det och åter kunde konstateras att 2-minutersgränsen inte kommer att vara några som helst problem framöver. Vi får väl passa på att gratulera Tureberg med Bilal Cadimi i laget till den överlägsna vinsten före Sävedalen och Mölndal.
Sträcktider: 2.08.67   2.04.96   2.00.18

Loppet på video

P19-loppet blev lite av en antiklimax efter att det beslutats att lyfta ur Victor Hedin för att springa M22 i stället och det blev ett reservbetonat lag efter att John Kingstedt avstod p.g.a. sjukdom. Philip Gratell tog första sträckan och gjorde absolut sitt bästa lopp på mycket länge. Han noterades för en tid runt 2.06 och sade själv efteråt att han hade lite mer att ge. Pinnen övertogs av Bjarne Englund som gjorde allt han kunde för att försöka jaga ikapp något av lagen framför. Klart godkänd löpning av Bjarne som ändå inte räckte riktigt till mot de andra lagen. Kristoffer Holm tog sistasträckan och sprang ett bra andravarv men närmade sig inte nämnvärt framförvarande lag varvid han av okänd anledning tog beslutet att jogga runt på det sista varvet. Som sagt, ett lopp som kändes som en antiklimax efter våra för övrigt fina framgångar även på sprintsidan där 4x100-laget tog revansch från gårdagens tappade pinne i seniorklassen och tog hem segern i M22 på en segertid under seniorsegrarnas...
Sträcktider: 2.06.67   2.07.62   2.14.06

Loppet på video

Resultat


SM-GULD!

P15-killarna försvarade titeln!                                                    Foto: Kim Hedbom
Efter skadeproblem med Calle Muskovaara var det in i det längsta ovisst om laguppställningen i P15-stafetten över 3x800 meter. Daniel Tapia värmde tillsammans för att kunna hoppa in vid skadekänning före starten. Det löste sig emellertid och Calle gick ut som startman och sprang ett mycket klokt lopp där han öppnade på 63 sekunder och låg en bit bakom Sävedalen som tvåa. På andra varvet höll han farten mycket bra och var endast fem meter bakom vid växlingen då Henrik Malmberg tog över pinnen efter 2:07 på första sträckan. Det var lätta ben på Henke denna dag och han öppnade strax under 60 sekunder och kunde på näst sista rakan gå ikapp och därefter passera för att lämna över pinnen med 10 meter tillgodo på nya perset 2:03.
Nigusu Solomon drog iväg i ett stadigt tempo som registrerades till 58 blankt på första varvet men ändå var Sävedalen på väg att äta upp försprånget efter en tuff 56,5-öppning av Joakim Rosenqvist. Vid ingången till sista kurvan låg han jämsides och det såg ett tag ut som att krafterna var slut för Nigusu men det visade sig att han låg och "vilade" och hade planerat att tempoväxla då han blev hotad på utsidan. Taktiken fungerade alldeles förträffligt och Joakim backade omedelbart ner till innerbanan igen och dog därefter totalt och Nigusu kunde kosta på sig defilering med vinkningar till publiken och sprang lugnt i mål på 2:02. Nya klubbrekordet 6:12.92 skrevs in av Gunnar Olausson.
Sträcktider:   2.07.66   2.02.76   2.02.54

Loppet på video

sm-bRONS!

Kanontjejer! Lisa-Lisa-Jasmine-Caroline                                    Foto: Kim Hedbom
F17-tjejerna på 1000-metersstafetten hade inget tur med vädret som visade sig från den sämsta sidan vid deras båda lopp med regn och blåst. Försöksheatet blev en tuff uppgörelse och kändes från början som en liten SM-final med mycket vassa lag med i heatet. Lisa Berg som vanligt säker på startsträckan lämnade över utan problem till Lisa Sernbrandt som gått in på andrasträckan vilket var den enda ändring sedan DM-segern i förra veckan. Ändringen gjorde att Jasmine Burestam hade bättre kontakt med de framförvaravde tjejerna och kunde få häng direkt. Hon avancerade upp från fjärde till förstaplatsen och noterade vassa 40,2 då hon lämnade över till Caroline Kihlblom som klarade andraplatsen efter vassa Betty Strandberg från Gävle i heatet med mycket fina 58,5 i regnrusket. Fina 2:19.92 räckte till final med tredje tid av samtliga lag. Omgående nerjogg och massage följt av lunch följde för att snabbt återhämta sig till finalen fyra timmar senare. Som redan tidigare nämnts så var himlen åter öppen med regn under hela uppvärmningen och det blev stora problem med att hålla sig varm. Finalen blev rafflande med fyra lag tätt ihop då Jasmine tog över pinnen. Denna gång växlade tjejerna som trea när Carro gick ut på slutsträckan. Åt Betty från Gävle var det denna dag inget att göra men en tredjeplats vid 200-passeringen gjorde att det kändes lovande inför upploppet eftersom Carro haft den vassaste avslutningen på samtliga sina 400-lopp och även denna dag hade den näst snabbaste tiden i försöken efter Betty. På upploppet malde hon ner Bromma och Hässelby och kunde ohotad ta hem bronspengen efter att Västerås tagit silvret. Sänkning av försökstiden till 2:19.41 endast en sekund från klubbrekordet blev det.
Sträcktider: Carro/400 Fö 58.47 Fi 58.45   Jasmine/300 Fö 40.4 Fi 40.0

Försöksloppet på video
Finalen på video

F15-tjejerna gjorde ett tappert lopp efter att Sofia Wickström legat sjuk i veckan och inte var i toppform på lördagen. Amanda Rydén gjorde sitt bästa 800-lopp när hon gick ut och drog första 300 och sprang in på 2:27 då Sofia W. tog över pinnen. Första varvet såg lovande ut med en öppning på 69 sekunder men sedan var det stopp och det fanns ingen ork kvar i benen och 2:30 noterades för en trött Sofia som lämnade över till namnen Persson. Öppningen på 71 sekunder såg bra ut men farten orkade inte riktigt hållas uppe utan det blev den försmädliga fjärdeplatsen två sekunder från silvret. Synd om tjejerna, med en helt kurant Sofia W. hade vi kunnat vara med om medaljerna.

Finalen på video

Resultat


1:59.58 !

Youines Jilali under 2 minuter!                                                    Foto: Kim Hedbom
Younes Jilali sprang ett alldeles ypperligt lopp i sommarvärmen på Sätra IP när han gick under den beryktade 2-minutersgränsen på 800 meter. Efter en ganska lugn öppning där han låg femma i klungan hela första varvet och passerade 200 på 29 sekunder skruvades farten upp. Nigusu Solomon vände på 56 sekunder med Younes två sekunder bakom. Trycket ökades de sista 300 meterna och Younes passerade Nigusu vid 200 kvar och efter ett mycket starkt upplopp gled han inte alltför medtagen in i mål som tvåa på nya kanonperset 1:59.58. Nigusu persade även han och kom in på 2:01. Längre ner i fältet hade Alexander Björnberg en tung dag men kämpade sig ändå in i mål vilket är bra inställning.
                                                              Loppet på videoYounes ännu avvaktande                                                            Foto: Kim Hedbom
P19-killarnas B-heat var lite av en sista uttagning till stafettlaget på SM nästa helg.
Här överraskade Philip Gratell med att visa lite av sina gamla takter och gjorde ett mycket väl upplagt lopp när han sprang in på 2:07. Bjarne Englund var lite sliten efter sin dubblering på DM-stafetterna och Kristoffer Holm tycktes även han ha stafettloppet i benen.

Stafettplatser på spel                       Foto: Kim Hedbom
Otto Kingstedt gjorde ett säkert lopp i P17-klassen där han sprang in på 2:10 och verkar ha lyft sin lägstanivå väsentligt sedan förra utomhussäsongen.

Tätt lopp för tjejerena                                                                  Foto: Kim Hedbom
Tjejerna fick springa i samma heat efter sammanslagning och Josefin Eriksson var den som löpte mest offensivt med Caroline Kihlblom följande med i rygg. Efter ett mycket fint lopp där hon var lite för försiktig på näst sista rakan där hon inte vågade gå om blev det lite trångt på upploppet och spurten resulterade i en tredjeplats någon tiondel efter segrarinnan. Nytt pers runt 2:21 skrevs in på Jossan och bakom henne sprang Carro på väldigt bra med tanke på hennes rena 400-träning sista månaden och sprang in på 2:25 med ganska lätta ben. Mycket positivt med tanke på att det bara var ett testlopp på dagsformen. Nästa test för Carro blir på Världsungdomsspelen. Daniela Tapia kämpade på men krafterna tröt lite på andra varvet efter en lite för snabb öppning på första 200-ingen men visade i alla fall på att hon är på väg tillbaka.

Vi har sett dem förut...                                                                Foto: Kim Hedbom
Så var det favorit i repris. P13-klassen äntrades av radarparet Stefan Stojanovic och Fredrik Kihlblom och denna gång var det 800 meter som gällde. Båda persade rejält och även denna gång var det Fredrik som drog längsta strået med målgång halvmetern före Stefan.


HÄRLIGA STAFETTSEGRAR

Härlig seger för Sandra, Lisa, Caroline och Jasmine                Foto: Kim Hedbom
Massor av kanoninsatser stod Huddingelöparna för när stafett-DM avgjordes i dagarna två på ett varmt och soligt Sätra. 3/4 av det tilltänkta SM-laget i F17 svensk stafett ställdes mot hårt motstånd och skulle dessutom springa två lopp på 1,5 timme om man gick till final. Försöken blev ganska rafflande men Huddingetjejerna sprang i det sista försöksheatet så avslutande 400-sträckan kunde springas någorlunda bekvämt med vetskap om vad som behövdes för att komma bland de sex finallagen. Vi gick till final som femte lag men visste att det fanns mer att ge framför allt på 300 där Jasmine Burestam debuterade på distans över 200 meter och inte körde på för fullt och 400 där Caroline Kihlblom medvetet höll igen och sprang in på 61 sekunder. Startsträckan sprangs av Lisa Berg som lämnade över till Sandra Håkansson.
Finalen blev ett helt annat lopp där luckan efter andra sträckan täpptes till betydligt bättre efter att Jasmine gjort ett par sekunder snabbare på 300-sträckan och det var endast fem meter fram till täten när Carro tog över pinnen. Ett målmedvetet tuggande med en ganska lugn 30,8-öppning följdes av en sista del i loppet som blev mycket snabb och dramatisk. Efter utgången av sista kurvan var det endast metern fram och på spurtrakan kunde Carro mala ned motståndet och gå förbi vid 20 meter kvar och ta hem segern. Andra 200-ingen sprangs på imponerande 28,4 och tiden 59,2. Laget pressade sin kvaltid med fyra sekunder till 2:22.
Ett helt gäng med fina insatser för övrigt där kanske P17 3x800 var den mest lovande inför SM nästa helg. Viktor Björnberg hängde med bra på första sträckan på strax under 2:08 när han lämnade över till brorsan Alexander som gjorde en kanoninsats och hade inga som helst problem att gå upp i täten och glida från på fina 2:01. Younes Jilali kunde i lugn och ro fullborda segern med ett sololopp på 2:02. Minst sagt lovande inför nästa helg då även Totte sprang mycket bra i andralaget på 2:09.
P19-killarna fick springa seniorklassen och Victor Hedin imponerade när han sprang mycket lätt på 1:56,8. Annars blev det en till som gav sig med i leken när det gäller plats i SM-laget och det var Bjarne Englund som sprang in på 2:07.
P15-laget representerades av ett rent 96-lag efter att Nigusu Solomon sprang senior (2:03). Daniel Tapia imponerade på fina 2:14,5 på första sträckan och kompletterades av Philip Wackendal och Nils Jarlöw vilket gav en fin bronspeng.
P13-killarna med Stefan Stojanovic, Fredrik Kihlblom och Anton Roos tog hem en överlägsen seger och här var Huddinges andralag på silverplatsen.
2/3-delar av SM-laget på F15 3x800 sprang hem en mycket meriterande seger efter att Sofia Wickström gjort en formidabel slutsträcka och plockat in ett försprång på 80 meter och noterade 2:24. Amanda Rydén sprang startsträckan på 2:31 och andra sträckan sprangs av reserven Frida Godling med den äran. Betänk att lagets kanske starkaste kort Sophia Persson stod över p.g.a. sjukdom så vaknar vissa förhoppningar om chanserna på SM...

Resultat


HERRLAGET I SM-FINAL

Traditionsenligt åker lagledaren i graven efter vinsten                                                                              Foto: Kim Hedbom
När det var två grenar kvar av kvalmatchen till lag-SM stod det redan klart att Huddinge skulle ta hem slutsegern och gå vidare till sommarens final.
För tjejerna blev det betydligt mer spännande och det var inte klart förrän efter sista stafetten att vi klarade oss kvar i högsta serien med tre poäng tillgodo på Örebro.

Jossan i häckdebut                                                                      Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson fick hoppa in på dagens första gren 400 meter häck eftersom Sophia Persson insjuknat under natten. Hon gjorde ett alldeles utmärkt debutlopp på distansen även om det tyvärr inte räckte riktigt ända fram till mer än en poäng men 71 sekunder är utmärkt för att vara första gången och helt oförberedd.
Caroline Kihlblom gjorde en kanonfin utomhusdebut på 400 meter där hon ställdes mot riktigt bra motstånd. Efter en försiktig öppning kom som vanligt en mycket stark sista del i loppet knep hon femteplatsen och var sånär på väg att plocka en till. 59,5 med endast ett par veckors löpträning efter sin skada lovar mycket gott inför säsongen.

Victor i tuff uppgörelse                                                              Foto: Kim Hedbom
Victor Hedin fick också möta tufft motstånd och det gick inte speciellt fort första varvet men efter ett andra varv på 56 sekunder gick man i alla fall under 2-minutersgränsen. Victors starka avslutning räckte fram till en tredjeplats.
Petra Kindlund försökte genomföra ett taktiskt lopp för att spara krafterna till det kommande 1500-metersloppet som hon skulle få springa i stället för häcklöpande Jossan. Det blev hög fart de första 300 meterna mot vasst motstånd och det gick kanske lite för fort för Petra som slog av lite in på andra varvet och lät tre tjejer rusa ifrån. När det var 150 kvar fick hon häng på tredjeplatsen och gjorde en fartökning och sprang in en viktig poäng extra till laget. Omgående nerjogg inför 1500-loppet två timmar senare gällde.

Kajsa vann förvånande enkelt                                                    Foto: Kim Hedbom
Kajsa Berg gick in med stor respekt för Karin Sennvall och lade sig som tvåa i den ganska blåsiga vinden. Efter två varv tyckte Kajsa att hon skulle gå upp och hjälpa till att dra. Efter två varv i täten började Karin släppa och Kajsa kunde lätt flyta ifrån och tog hem en mycket säker seger på 17.43.
Eurosport
Mika taktiskt fulländad                                                                Foto: Kim Hedbom
Mika Repo släppte iväg en bortflyende Erik Widing för att fokusera på att ta andraplatsen. Efter ett mycket säkert taktiskt lopp var det en lika säker fempoängare som Kajsas vinst. Tiden 16.19 var helt ok. med tanke på att segertiden skrevs till 15.17 och inte var riktigt nåbar denna dag för Mika. Marginalen ner till trean 22 sekunder.

Younes i optimistiskt lopp                                                          Foto: Kim Hedbom
Younes Jilali fick kliva in på 1500 meter och ställdes mot mycket rutinerat och vasst motstånd av framför allt Rickard Pell. Efter 600  meter tyckte Younes att det gick för långsamt och ryckte förbi en förvånad Rickard som omgående gick upp och svarade för att känna på den som utmanade honom. Han fick med sig Martin Stjernlöf och Younes hamnade i ett tomrum och efter ytterligare ett varv fick han finna sig i att dra en andraklunga i den kraftiga vinden. När det var dags för slutvarv fanns krafterna inte kvar att svara upp i fartökningen och det var en besviken Younes som lommade in på femteplatsen och hade lärt sig ett och annat om taktiklopp i seniorkonkurrens.

Petra i stark dubblering                                                               Foto: Kim Hedbom
Petra Kindlund hade hoppats på en låg utgångsfart på 1500 efter sitt 800-lopp och hon fick som hon ville. Farten första halvan pekade på en tid över 5 minuter men det bildades ändå två klungor där Petra var med i tätklungan tillsammans med Jenny Holmroos och Nathalie Tolvers och där hon lät de andra anföra. Vid 300 kvar började hårdkörningen och i sista kurvan var det Nathalie som först fick släppa. Upploppet blev mycket jämnt där Petra närmade sig centimeter för centimeter och i mål skiljde det bara ett par decimeter fram till segrande Jenny.

Christina åter på banan                                                                Foto: Kim Hedbom
Christina Hultman kom till hinderloppet med endast två riktiga löppass den senaste månaden efter att ha kört rehabträning för sina ömmande vader. Det blev ett bra besked inför resten av säsongen då det kändes riktigt bra men farten fanns inte riktigt där ännu. I mål som trea utan att ha blivit trött och vi hoppas på att träningen kan trappas upp framöver för att komma i riktigt bra hinderform fram till augusti.

Lydig irländare som inte går på gräset...                                   Foto: Kim Hedbom
Colm o`Callaghan gjorde som vanligt ett mycket rutinerat lopp och höll ungtupparna stången genom sin jämna löpning och lät de snabbare dra iväg. En kassaskåpssäker tredjeplats blev det trots att krafterna började sina de sista två varven efter att även han ha kört mycket alternativträning för sina hamstrings.

Resultat


TRE PALLPLATSER MED NIGUSU I TOPP PÅ VU-SPELEN DAG 1

RekordslaktarnaNigusu, Bill och Younes                                  Foto: Kim Hedbom
Fredagens inledning av Världsungdomsspelen mönstrade tre av långlöparna och samtliga belade pallplatser i högsommarvärmen med 29 grader i skuggan och säkert det dubbla i Ullevigrytan om man höll sig i solen.
Först ut var Fredrik Kihlblom som är en av de som sett starkast ut på träningarna senaste veckan och vi hade lite förhoppningar om ett bra 600-meterslopp i P12-klassen.
Hög fart blev det också framför allt genom Leo Magnusson från Sävedalen som var klart starkast och noterade 1:36.20 som segertid. Bakom honom blev det en trekamp med Fredrik, Casper Stenersen Norge och dansken Jens Gjörsöe. Den sistnämda lyckades knipa silvret medan Fredrik bärgade ett brons på 5-sekunderperset 1:39.83

Qatar och Etiopien i stilstudie                                                    Foto: Kim Hedbom
Hinderloppen var förlagda till kvällen och först ut var Nigusu Solomon som skulle ställas mot högklassigt motstånd i 15-årsklassen. Taktiken var lagd att gå ut lugnt med 50 sekunder på första 300 och 70 på första varvet med bockar. Tiderna följdes till pricka och när dessutom den inplanerade fartökningen vid första vattengraven gav ett försprång på 15 meter var loppet redan mentalt vunnet. Sävedalens Jacob Vikenadler och Qatarlöparen Mousab Adam Mahmoud Ali Tonja gav direkt upp försöken att hänga med och fick finna sig i att kämpa om platserna efter suveräne Nigusu.

Topptrion på hinder                                                                    Foto: Kim Hedbom
Efter att ha varit sjuk hela veckan och ännu lite sviter i kroppen räckte inte krafterna riktigt för att attackera 4:20-gränsen denna gång men ett sololopp där han persade med 5 sekunder och var 10 sekunder före tvåan Jacob var ett verkligt styrkebesked.
Förutom guldmedaljen blev det förstås klubbrekord för "Baby".
Nu laddas det om för 2000 meter på söndagen där det blir ett mycket vasst motstånd som kommer att kräva tider ner mot 5:50 för att ta medalj.

Younes öppnar optimistiskt                                                        Foto: Kim Hedbom
Younes Jilali satsade friskt i P17-klassens 2000 meter hinder och gick med i täten de första två varven. Då släpptes norrmannen Sander Sekkingstad iväg mot en säker seger men det blev en kamp om andraplatsen mellan Younes och Örgrytes Carl Senorski där placeringarna växlade. På sista varvet blev det en miss på andra hindret som innebar att flytet i löpningen kom av sig och trots en hård kamp för att komma ikapp kunde Carl hålla undan före Younes på tredjeplatsen. Tiden 6:32.32 var helt ok. med tanke på de varma förhållandena även om det är en bit kvar till toppformen.

Fokusering över vattengraven                                                 Foto: Kim Hedbom

Topptrion hinder P17                                                                 Foto: Kim Hedbom

Resultat


TROSALOPPET
De som inte valde att åka ner till Världsungdomsspelen hade ett utmärkt alternativ närmare då Trosaloppet avgjordes på fredagskvällen.
På seniorsidan klarade sig Catharina Sundelöf bäst bland tjejerna med en sjätteplats och på herrsidan var det Colm o´Callaghan som kom bäst till placeringsmässigt med en 12:e plats. Bakom dessa gjorde bröderna Kingstedt bra lopp med John 25:a endast två sekunder före brorsan Otto.
På 4-kilometersbanan var Sophia Persson totaltrea och tre minuter före andra tjej!
Syrran Frida vann 12-årsklassen med Erika Sandberg på tredjeplatsen.
Sofia Wickström kom trea i F14-klassen efter att ha missat starten med halvminuten.
I P14-klassen kom Daniel Tapia tvåa med Philip Wackendahl på tredjeplatsen.

Resultat


DAGS ATT ANMÄLA TILL HÄLSOLOPPET
Hälsoloppet arrangeras av HAIS tillsammans med Ronald Mc Donalds hus
och går i omgivningarna bakom Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.
Du kan välja mellan 10 km Elit, 5 km eller 10 km Motion samt ungdomsklasser.
Start för samtliga klasser är kl 18.30.
Du som är medlem i HAIS springer gratis under förutsättning att du anmäler dig själv på tävlingens egna hemsida >> före  den 7 juli. Använd koden HAIS.


TRE REKORD I SAMMA LOPP

RekordslaktarnaNigusu, Bill och Younes                                  Foto: Kim Hedbom
1000-metersloppet på Sommarspelen som avgjordes på Stadion på tisdagskvällen skulle bli ett rekordlopp av stora mått. Svenskt M50-rekord sattes av Bill Krohn på 2:40,47.
Före sig hade han Nigusu Solomon som satte P15-rekord med 2:37,91 (pers med 6 sekunder) och mellan dessa hittar vi Younes Jilali som noterade nytt P16-rekord med 2:38,83 (pers med 9 sekunder). Loppet kommer snart att läggas upp på video.

Kliubbmästerskap...?                                                                   Foto: Kim Hedbom
På DM-distansen 5000 meter var det inte helt oväntat Aleksei Saveljev som klarade sig bäst och sprang in på fina 15:32 och med den sista 800-ingen på 2:18 vilket visade på att han kunde kört på lite hårdare tidigare i loppet.

Resultat


HUDDINGE VISAR UPP SIG PÅ HINDER

Alberto - Aleksei - Nigusu                                                         Foto: Kim Hedbom
På söndagen var det dags för hinderpremiär och det såg ut som ett litet klubbmästerskap när tre HAIS:are ställde sig på startlinjen för herrarnas 3000 meter.
Vassast denna dag var utan tvekan Akeksei Saveljev som följde sin plan att öppna lugnt för att öka när han kommit in i loppet. En bortflyende Rånäslöpare bekymrade honom inte utan efter 1600 meter ökades farten och ett varv senare var han upphunnen och det var inga problem att glida förbi denne och sedan var det inget snack om saken var segern skulle hamna denna dag. Med meriter som Baltisk mästare på hinder och marathon har han mycket stor kapacitet. Från början var det annars hindercoachen Alberto Ramos som satsade hårdast bland de rödgula allt medan Nigusu Solomon tog det väldigt försiktigt efter att ha varit sjuk hela veckan. Alberto tröttnade dock efter tre varv och resten blev en tuff resa för honom. Nigusu malde på i sin lugna fart och det var inte förrän sista 150 meterna han lade in en spurt för att nå den framförvarande löparen och efter sista 100 på 13 sekunder (med ett hinder!) lyckades han klämma sig in före på fjärdeplatsen. Måttliga 10:29 noterades men debuten på höga hinder är i alla fall avklarad och nästa lopp lär gå betydligt fortare speciellt som det blir 1000 meter kortare och hans "egen" klass 1500 låga lär bli som snabbhetsträning för den starke Nigusu.

Stilstudie Nigusu                                                                       Foto: Kim Hedbom

Stilstudie Aleksei                                                                       Foto: Kim Hedbom

Stilstudie Alberto                                                                       Foto: Kim Hedbom

Resultat


MIKA SATTE ALLA PÅ PLATS

Mika på väg mot seger                                                             Foto: Kim Hedbom
Mycket rödgult på startlinjen vid Sätraspelen då det stod 1500 meter på programmet.
Younes Jilali, Mika Repo, Bill Krohn, Philip Gratell och Kristoffer Holm var gänget som hade ett KM i miniatyr på distansen. Meningen var att Younes skulle försöka köra 4:00-tempo från start men så blev inte fallet då han inte fick någon hjälp med farten.
I stället blev det till slut Mika som tog tag i loppet när farten bedarrade. Totte blev mör efter två varv och Philip häll ett par hundra meter till medan Bill förtvivlat försökte få till ett jämnt lopp. Mikas fartökning höll hela vägen in i mål även när Younes till sist vaknade till liv på sista varvet och gjorde vad han kunde för att hinna ikapp från sin fjärdeplats i fältet. Dubbelseger grejades i alla fall med Mika på 4:15 och Younes sekunden efter.

Younes "nedjogg"                                                                    Foto: Kim Hedbom
En halvtimma efter 1500-loppet skulle P17-killarnas 800 meter avgöras och en frustrerad Younes efter den oförklarliga blackouten på 1500 där målet var satt ett tiotal sekunder snabbare klev in och körde utom tävlan. Viktor och Alexander Björnberg fick då chansen till fin draghjälp då Younes inte fick springa förbi framförvarande före första rakan och han rundade hela fältet för en 30-passering efter 200. Det var dock ingen som förmådde haka på utan det blev en ren defilering hela loppet. Troligtvis var det hans jämnaste lopp i karriären som efter 30-31-31-32 gav fina 2:02 utan att ta ut sig.
Viktor bröt loppet medan Alexander gjorde ett hyfsat lopp runt 2:06. Resultaten har ännu inte kommit så vi kan tyvärr inte ge några exakta siffror.

Resultat


KAJSA TOG SM-BRONS PÅ MARATHON!
Kajsa Berg hade chansen att kvalificera sig till sommarens EM i Barcelona i händelse
av en tid under 2:45 och att inga nya ej tidigare EM-aktuella tjejer var före i mål.
Schemat lades upp på 2:44-tempo som hölls första milen då hon låg tillsammans med Gabriella Samuelsson men efter 12 km släpptes de iväg då farten kändes lite hög.
Första halvan gick på ganska exakt 1:22 och det kändes då som att det skulle kunna hålla hela vägen. Efter 30 km låg hon 1,5 minuter efter Gabriella och andraplatsen efter suveräne Isabellah Andersson men ett tag senare var hon förbi både henne och blivande trean Therese Nordström men sista delen av loppet "fegade" Kajsa enligt henne själv och ramlade återigen ner på fjärdeplatsen och tog bronset bland SM-löparna på 2:49.07. En trots allt nöjd Kajsa som måste börja jobba med den mentala biten för att våga ta ut sig ordentligt i loppen. Catharina Sundelöf gjorde ett mycket fint lopp då hon sprang in på 3:09.58 efter att ha vänt på 1:33.

Resultat


KANONINSATSER AV LÖPARNA VID LAG-USM
Det var ett starkt Huddingelag som åkte upp till Gävle på söndagsmorgonen och det var stora förhoppningar att försvara SM-guldet från förra året uppe i Falun.
Klockan 13.00 gick första gren av stapeln vilken var 100 meter häck och det blev en riktig kalldusch då Fredrik sprang in i sjätte häcken och blev diskad. En förväntad 11-poängare blev till en snöplig nolla och de övriga väcktes till liv och insåg att det skulle behövas maxinsatser resten av dagen då tävlingen förutspåddes bli mycket jämn.
Nigusu var från början uttagen på hinder men blev i sista stund överflyttad till 800 meter där han skulle få kriga med mycket vasst motstånd. Det blev en ganska behaglig fart med 28/58 på första varvet då det blev en markant fartökning av Jens Petrusson och Nigusu inte var riktigt på tårna och tappade mark p.g.a. en tröttnande löpare framför. Jens fortsatte att hårdra med Albin Sjöblom bakom men ställningen höll sig in i mål med Joel Durén som trea och Nigusu fyra. Åtta välbehövliga poäng blev det.
Sophia Persson tog sig an 3000-metersdistansen mot 17-åringarna och gjorde ett perfekt taktiskt lopp i hennes första start på distansen. Taktiken från början var att lägga sig tvåa och inte gå upp och dra och hon höll sig till det. Vid 1200 meter började anförande Moa Enmark titta sig om efter draghjälp med Sophia höll sig kall och avvaktade. Farten sjönk på andra kilometern och det kändes fortfarande lätt efter 1600. Ytterligare ett varv senare planerades en fartökning och vid utgången 900 kvar gick Sophia upp och började köra och fick lucka direkt och resten av loppet blev en uppvisning där avståndet bara blev större bakåt och en överlägsen seger blev det i första 3000-metersloppet. En tröttnande Moa fick även släppa förbi sig Julia Schutzer.
En härlig 11-poängare till laget blev belöningen.
Caroline Kihlblom var ett mycket osäkert kort på 400 meter efter 10 dagars sjukdom och endast två träningspass veckan före loppet. I starten syntes inga tecken på tappad form utan det gick mycket snabbt och lätt de första 300 meterna och hon kom in på upploppet som tvåa efter Betty Strandberg och fortfarande vid 30 meter kvar låg hon tvåa då benen stumnade totalt och två placeringar tappades på slutet. Men ett glädjande besked var det att komma fyra och hon var på väg mot en tid under 59 sekunder då benen dog.
Younes Jilali fick ta 2000 hinder i stället då det enligt planerna inte spelade någon roll placeringsmässigt då det inte var någon i fältet som kunde matcha våra löpare tidsmässigt. Men nu fanns det ett ospelat kort i form av Jens Petrusson som i sista stund fick ta även denna distans. Det var hans första hinderlopp och ingen visste var hans kapacitet låg men med ett 3000-pers på 8:46 och en Finnkampsstart två veckor tidigare kändes det att han nog kunde springa fort även med bockar. Hindertekniken var väl inte den bästa men löpstyrkan gjorde att han tog igen marken han förlorat efter alla bockarna. Det blev tidigt en en tvekamp mellan Younes och Jens och efter tre varv gick Jens upp och drog i ett hårt tempo. Det var ovisst in i det längsta och Younes gjorde allt för att komma förbi men fick ge sig med sekunden på nytt 4-sekunderspers 6:25.
Matchen avgjordes i stafetterna och vi fick denna gång nöja oss med ett silver.
Räknar man "matchen i matchen" mellan löparna tog vi däremot hem segern bland de 11 klubbarna vilket verkligen visar att HAIS står sig starka löpmässigt nationellt.

Resultat


MEDALJREGN ÖVER AROSVALLEN
Årets Skol-SM bjöd på en veritabel medaljfest av Huddingelöparna där de flesta
sprang för FIG Huddinge men vi hade även ett par 15-åringar med på festen.
FIG:et ledde efter andra dagens tävlingar före samtliga riks-FIG men fick ge sig på de allra sista grenarna bl.a. för att några hade fått ställa in p.g.a. sjukdom.
En överlägsen seger i Gymnasieklassen för sjunde året i rad blev det och för första gången kom vi även före Löpargymnasiet vilket var grymt kul.

Younes första medalj - brons 1500                                             Foto: Kim Hedbom
Första löparmedaljen skulle komma redan på fredagskvällen då 1500-metersloppen avgjordes. Younes Jilali gjorde ett mycket jämnt och bra lopp där han avancerade hela loppet igenom efter att ha gått ut lite avvaktande eftersom han var osäker på formen efter fem veckors Ramadan och sjukhusvistelse för njursten. En mycket bra avslutning där sista varvet gick på 61 sekunder förde upp honom på bronsplatsen. Han tyckte själv att han hade för mycket krafter kvar men måste vara mycket nöjd med sin medalj efter de dåliga förberedelserna och tiden var 4:15 endast sekunden från perset.

Jossan så nära medalj på 1500   Foto: Kim Hedbom
En annan som haft usla förberedelser var Josefin Eriksson som varit sjuk nästen hela sommaren och endast kört tre riktiga träningspass före sista årets Skol-SM för FIG:et.
Caroline Högarth med årsbästa runt 15 sekunder bättre än de övriga släpptes ganska omgående iväg och det var en klunga med fyra tjejer som följdes åt hela loppet. Före klockringningen hade det dragits ut en aning och Jossan avancerade upp till fjärdeplatsen och gjorde ett ordentligt försök att hota medaljplatserna och var så när ikapp men fick ge sig med sex tiondelar på en fjärdeplats med 4:54 endast 5 sekunder  från pers vilket var ett härligt besked inför fortsättningen på mästerskapet.

Younes så nära guldet                                                                Foto: Kim Hedbom
Lördagen var bl.a. vikt åt hinderlöparna och Younes hade vissa förhoppningar om revansch från missen på SM. Loppet inleddes i hög fart och Younes lät de andra köra på medveten om att de gick ut för hårt i ett tempo under 6 minuter. När det var 600 kvar ökade Younes trycket och började äta in försprånget och på sista vattengraven var han uppe ledaren Gustav Sandström och vi väntade på en spurtuppgörelse där Younes hade högre fart ut ur sista kurvan men när det var dags att gå om på den sista bocken hade han oturen att haka i hindret och föll och vi kom automatiskt att tänka på en viss OS-final där Anders Gärderud blev mästare då hans motståndare föll på sista bocken. En besviken Younes konstaterade att skrubbsåren blev ett minne från loppet där han var på väg mot ett 5-sekunderspers och blev förbytt i en silvermedalj men ändock ett bevis på att han tillhör landets bästa hinderlöpare bland 16-17 åringarna.

Sophia i silverloppet                                                                 Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson hade också längtat efter revansch efter missen på hinderloppet på SM där hon missade medaljerna så snöpligt. Sophia gjorde denna gång ett kassaskåpssäkert lopp där hon släppte iväg "omöjliga" Sara Lahti och koncentrerade sig på att göra sitt eget lopp. Efter 500 meter var det aldrig något snack om vem som skulle lägga beslag på silverplatsen och Sophia noterade 5:25 betryggande tiotalet sekunder före trean i loppet.

Daniela plockar poäng                                                               Foto: Kim Hedbom
I Samma hinderlopp sprang även 16-årstjejerna där Daniela Tapia gick in och sprang hem segern i klassen i sitt första hinderlopp någonsin och bärgade värdefulla poäng till FIG Huddinge.

Jossan visar på hinderkapacitet                                                  Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson har inte sprungit ett hinderlopp på två år efter SM i Täby men ställde sig nu på startlinjen för att plocka poäng åt FIG:et. Fantastiskt bra hinderövergångar blandades med ganska för att inte säga urusla vattengravar... Trots att hon tappade omkring fyra sekunder på vattenhindren noterade hon en så pass bra tid som 5:37 vilket visar på samma nivå som specialisten Sophia som dock är tre år yngre.
Det räckte för att ta hem fjärdeplatsen i loppet och det förbereddes för namnbyte till Josefin Nylander...

Sophia på väg mot andra silvret                                                Foto: Kim Hedbom
Sophia fortsatte sin medaljjakt på söndagen då det var dags för 2000 meter.
Här gjorde Sophia en helgjuten insats med ett perfekt disponerat taktiskt lopp där hon lät Sara Lahti gå loss och låg avvaktande som fyra. Efter två varv var hon uppe på tredjeplatsen och vid utgången av kurvan vid 900 kvar gick hon resolut upp och ökade tempot och de övriga fick svårt att hänga med. De två sista varven avverkades som ett långt stegringslopp och det var aldrig något snack om var silvret skulle hamna denna dag. Tiden blev utmärkta 6:58 och var en bra genomkörare inför nästa veckas Lag-USM där det blir 17-åringarnas 3000 meter.


Jossan och Daniela på medaljjakt,                                                                                                                Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson var som sagt flitig denna SM-helg och ställde sig även på startlinjen när 3000-metersloppet avgjordes och i samma lopp var även Daniela Tapia med efter att man slagit ihop åldersklasserna. Då det satt två lopp i benen släpptes blivande segrarinnan Tilda Helgesson iväg och taktiken gick ut på att bevaka resten av fältet och silverplatsen. Det var ett perfekt upplagt lopp där Jossan avvaktade till sista 900 innan hon ökade farten och enkelt gled ifrån de övriga och det blev en kassaskåpssäker silvermedalj i F18-klassen. Daniela tog hem guldet i F16-klassen.

Jenny krigar hem guldet                                                             Foto: Kim Hedbom
Som avslutning på helgen sprang Jossan även 400 meter och plockade här femteplatsen.
Totala poängskörden blev 27 vilket ger henne delad topplats genom tiderna för Sjödalsgymnasiet. Den hon delar förstaplatsen med, Jenny Håland krigade hem guldet på 800 meter efter att ha misslyckats på 400. Hon satsade på de kortare distanserna denna gång eftersom hon inte varit frisk sedan JSM.


Jossan på väg mot bronset                                                         Foto: Kim Hedbom
Josefin Eriksson ställde sig på startlinjen på 800 meter i ett försök att knipa sin första medalj. Hon efteranmälde sig när hon fick höra om planerna på namnbyte... Det blev ett liknande lopp som på 1500 men klungan höll ihop nästan hela loppet och drogs sakta ut och när det var 1 varv kvar fick hon lucka ner till fyran i loppet och försökte jobba framåt men även där framme hade tempot skruvats upp och ställningen höll sig in i mål. Äntligen medalj för Jossan och det på en distans hon inte tänkt springa.

Younes så nära guldet                                                                Foto: Kim Hedbom
Även Younes tävlade flitigt och var uppe och utmanade om medaljerna på 800 meter. Vid 200 som öppnades på snabba 28,5 sekunder ryckte han upp i täten då han var rädd för att bli stängd och började köra. Efter klockringningen kom ett par löpare bakifrån och lyckades pressa sig förbi och det blev bibehållna placeringar de sista 300 meterna men det räckte till en säker bronspeng och blev en liten revansch för SM-missen.

Alexander i stark comeback                                                       Foto: Kim Hedbom
Alexander Björnberg såg mycket stark ut i 800-kvalet där han sprang fortare än vad som behövdes för att det kändes bra i benen. Här blev det en tjurrusning i början av Christoffer Ohlsson som öppnade på 54,5 sekunder på första varvet. Albin Sjöblom var den som i första hand försökte komma närmare på andra varvet och avståndet krympte betänkligt och där bakom närmade sig även en jämnt löpande Alexander och hade kanske kunnat hota om silvret med en tuffare körning men en fin bronspeng blev det.

John och Medhane i duell                                                          Foto: Kim Hedbom
John Kingstedt hade en taktisk fight om medaljerna bakom Elmar Engholm som släpptes iväg av det övriga fältet där Medhane Temesgen bromsade för att ge Elmar lucka. Ett taktiskt rävspel ledde till att Medhane tackade för sig vid 200 kvar då han enkelt flöt ifrån och det blev en tuff kamp bakom om bronspengen vilken till slut togs hem av John.

Resultat


KANONER I LAG-SM-FINALEN
Det blev en rafflande uppgörelse på Stadion när årets final i Lag-SM avgjordes på tisdagskvällen i strålande sol. Förtidskalkylerna visade på att vi hade chans att komma topp-4 och därmed vara direktkvalificerade till nästa års final men ett par avbräck p.g.a. sjukdom gjorde kampen mycket oviss.

Jonas i hinderdebut                                                                    Foto: Kim Hedbom
Först ut på löpsidan var Jonas Nordström som tog sig an 3000 meter hinder efter att endast ha kört ett pass med vattengrav i förra veckan. Första halvan av loppet var han offensiv i löpningen och var inte alltför långt efter tätklungan som bestod av mycket bra löpare där den svagaste av kvartetten var förre landslagslöparen Henrik Skoog...
Däremot hade han efter 2000 meter skakat av sig Götas Johan Kensby och lyckades hålla honom bakom sig ända in i mål och tog därmed en pluspoäng extra. Tiden blev 10:25 efter att ha kroknat sista kilometern då helgens långbane-SM i orientering gjorde sig påmind i benen där han för övrigt kom in som fin fyra.

Victor i spurtseger                   Foto: Kim Hedbom
Nästa man ut var Victor Hedin som tagit flyget ner från Östersund där han börjat plugga dagen innan. Efter att i stort sett vilat sig i form efter en förkylning var vi mycket osäkra på dagsformen. Loppet drogs upp av P16-killen Jens Petrusson som körde på i ett jämnt 1:58-tempo hela vägen. De övriga låg avvaktande bakom och tackade säkert för draghjälpen. Vid 300 kvar började de röra på sig ordentligt och Jens fick släppa två man förbi sig, SM-vinnaren Karim Mohammadi och Albin Johansson och fick även en lucka ner till Victor. I utgången av sista kurvan hade han ätit upp försprånget och kunde spurtslå den unga Ullevi-löparen och kom in som fin trea på 1:57. Karim spurtslog Albin som en repris på SM-finalen.

John hade det tufft                     Foto: Kim Hedbom
John Kingstedt fick den tuffa uppgiften att springa 5000 meter mot namnkunnigt motstånd. Redan på första varvet fick han släppa en lucka till tätklungan som drog upp ett hårt tempo och hade bara kontakt med en Växjö-löpare. Hela loppet blev ett malande för att försöka komma närmare men ställningen stod sig hela vägen i mål. Finnkampslöparen Mats Granström tog en övertygande seger på fina 14:14.

Nigusu tog fin skalp                                                                   Foto: Kim Hedbom
När det var dags för 1500 meter som var dagens näst sista gren stod det klart att vi hade ett jätteläge att ta fjärdeplatsen. Vi hade även en som vi trodde mikroskopisk chans att nosa på bronset. Nigusu var totalt nederlagstippad då den löparen med sämsta perset hade 3:55 men Nigusu var inte helt överens med alla tippare. Han hoppades på ett taktiklopp så att han skulle få nytta av sin mycket starka långspurtskapacitet och det stod tidigt klart att det skulle gå långsamt, mycket långsamt! Första 800 var klungan ute och joggade och passerade på 2:43 då farten för första gången drogs upp en raka men sjönk åter i kurvan för att vid 500 kvar dras upp mycket hårt. Fältet drogs ut och Nigusu kämpade för att hålla luckan nere och lyckades hålla Götalöparen Niklas Rangelind med ett pers på 3:55 bakom sig.
Där framme blev det en hård uppgörelse där Jonas Legenäs var den första som fick vika ned sig och Elmar Engholm kämpade ner alla kanonerna efter en sista 400-ing på 57 sekunder. Nigusu hade sin egen uppgörelse och släppte aldrig Niklas förbi sig efter att ha avverkat sista varvet på 59 sekunder och hade tagit en mycket fin skalp.
Som grädde på moset fick vi en pluspoäng på Göta vilket innebar att chanserna till bronset ökade betydligt då vi behövde vara tre placeringar före i stafetten.
Det såg mycket bra ut efter två sträckor där vi tyvärr tappade två meter i växlingen.
Tom Kling-Baptiste gjorde nog ett av sina allra snabbaste lopp på slutsträckan och var mycket nära att nå ända fram men det fattades ynka två tiondelar till segern.

Resultat


SNABBA KILLAR PÅ LÖPARNAS KVÄLL
John Kingstedt vässade SM-formen genom att springa 2/5 av SM-distansens 5000 meter på Löparnas Kväll. Efter ett mycket jämnt lopp rullade han in som tvåa på 5:47.73.
Mycket spännande blir det på fredag då han kommer att kriga om SM-medaljerna på 5000 där han ligger femma på årsstatistiken. Daniel Tapia gjorde lite för många tempoväxlingar för att orka riktigt hela distansen där halva passerades på 3:05 precis i nivå med målet 6:10 men efter tunga sista 600 blev det 6:20.54. Stefan Stojanovic var tillbaka från Serbien och hade återigen en match med Fredrik Kihlblom och fick återigen ge sig. Fredrik fick 6:47.08 och Stefan 6:49.28. En till som var tillbaka var Philip Wackendal som noterade 6:40.14.

Resultat


NIGUSU OCH CARRO SM-MEDALJÖRER!
Efter tekniska problem har vi fått fram materialet från SM-tävlingarna.
Text kommer att läggas ut inom kort. Håll tillgodo med lite bilder så länge!

Resultat JSM

Resultat USM


DANIELS KANONVECKA MED SEGER I MIDNATTSLOPPET...
Daniel Tapia börjar hitta formen ordentligt vilket vi fick en förhandsaning
om på DN-Galan där han storpersade på 1500 meter.
Midnattsloppet var ett av de lopp han siktat mest på denna säsong och han gjorde en kanonlöpning och vann överlägset P14-klassen där han i ett sololopp på 6:33 (2,1 km) endast var några sekunder sämre än förra årets dubbelsegrare Nigusu och Henke som hade en tuff kamp hela vägen in i mål. Även Stefan Stojanovic gjorde ett fint lopp som trea i P12-klassen.

Resultat

...OCH KANONLOPP I TELGE STADSLOPP
I Södertälje följde Daniel upp sin toppenvecka med att springa seniorklassens 5 km.
Första kilometern gick mycket försiktigt i 4-minuterstempo innan han började trycka på lite mera. Tempot drogs upp hela vägen och utan att ha tömt alla krafterna kom han in på mycket fina 17:14 på de fem kontrollmätta kilometrarna och en 18:e plats bland seniorerna!

Resultat


SNABBA KILLAR PÅ LÖPARNAS KVÄLL
John Kingstedt vässade SM-formen genom att springa 2/5 av SM-distansens 5000 meter på Löparnas Kväll. Efter ett mycket jämnt lopp rullade han in som tvåa på 5:47.73.
Mycket spännande blir det på fredag då han kommer att kriga om SM-medaljerna på 5000 där han ligger femma på årsstatistiken. Daniel Tapia gjorde lite för många tempoväxlingar för att orka riktigt hela distansen där halva passerades på 3:05 precis i nivå med målet 6:10 men efter tunga sista 600 blev det 6:20.54. Stefan Stojanovic var tillbaka från Serbien och hade återigen en match med Fredrik Kihlblom och fick återigen ge sig. Fredrik fick 6:47.08 och Stefan 6:49.28. En till som var tillbaka var Philip Wackendal som noterade 6:40.14.

Resultat


DANIEL OCH SOPHIA DN:S KANONER
Helgens DN-Gala Youth bjöd på förvånansvärt bra resultat framförallt under lördagens kraftiga skyfall under eftermiddagen. Våra löpare passade på att lägga sista handen innan kommande helgs SM-tävlingar i Karlstad och Kil.
Daniel Tapia fick springa sina 1500 meter i regnet och lät taktiskt statistikettan Gustaf Stensjö dra iväg och låg långt fram i bakomvarande klunga men efter 700 meter tyckte han att det gick för långsamt och gick upp och körde på egen hand. Sista två varven blev en match mot klockan helt solo med regnet och han satte ett maffigt 8-sekunderspers med fina 4:28.64. Det var synd att han inte blev inbjuden till 1000-metersloppen på fredagen där han garanterat hade matchat de flesta.
Caroline Kihlblom vässade SM-formen med att springa 200 meter. Det gick så pass bra så att hon gick till final som fjärde tjej. Det värsta regnet hade lugnat ner sig till finalen där hon kom fyra med bra häng på medaljörerna. På söndag följde hon upp med sitt livs första start på 100 meter där hon återigen gick till final men nu som sista tjej. Finalen såg mycket avslappnad och bra ut och hon vässade tiden ytterligare och lyckades komma in som femma på 13:26. Inte illa för en medeldistansare...
Younes Jilali höll på att missa hela 800-metersloppet när han inte kom till callingen förrän fem minuter innan start och ännu inte ombytt efter uppvärmningsjoggen. Det var som en ren SM-final där alla de bästa löparna var med och det blev från början Bilal Cadimi som drog upp ett tufft tempo med vändning på 56 sekunder och Younes öppnade bra på runt 58. Luckan till Bilal försökte täppas till av Younes som hårdkörde efter 600 meter men i början på upploppet räckte inte krafterna till utan han gled ner i fältet och loppet vanns av en starkt spurtande Fredrik Finstad före en tröttnande Bilal med Younes som femma.
Nigusu Solomons 800-meterslopp var även den som en ren SM-final och här var det Nigusu som höll farten uppe. Vändning på 60 sekunder var i långsammaste laget men gjorde i alla fall att han fick en liten lucka ner till de övriga med ganska snart anslöt Andreas Almgren och den var i fortsättningen en duell mellan dessa två och i sista kurvan såg det ett tag ut som Nigusu hade övertaget när Andreas backade ner men han hittade lite extra krafter sista 50 meterna och lyckades återigen komma före Nigusu som aldrig slagit Andreas. Positionen som statistiketta stod sig däremot då segertiden skrevs till 1:59.12 med Nigusu sekunden efter.
Philip Gratell fortsatte sin kamp tillbaka till hetluften och gjorde ett stabilt lopp på 2:02.45 efter två jämna varv och vi hoppas på att han får en lång bra träning framöver så skall tiderna snart börja klättra neråt igen.
Bröderna Kingstedt sprang 1500 meter på lördagen och Otto noterade 4:31.43 medan brorsan John fick 4:31.43.
Och så har vi sparat bland det bästa till sist. Sophia Persson visade att kroppen
börjar må bra igen och gjorde ett formidabelt fint lopp på 1500 meter.
Första 300 gick på snabba 54 sekunder och hon låg en bit ner i fältet på en nionde plats men avancerade ganska omgående upp till sjunde där hon låg till det sista varvet.
Två tjejer plockades in ganska omgående och när det var dags för upplopp ytterligare en och efter en sista 200-ing på 35 sekunder flög hon in som fyra på nya perset 4:58.12.
Fantastiskt kul för Sophia som har haft det jobbigt med sjukdomar hela säsongen.
Nu ser vi verkligen fram emot fredagens hinderlopp på USM!

Resultat


NIGUSU 1:58.99!

Loppet börjar vid 600...                                                              Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomon krossade äntligen dröm-2 efter att ösregnet lagt sig på Källbrink under torsdagskvällens Sommaröz. Det var ett historiskt lopp då det aldrig varit två HAIS:are under 2 minuter i samma lopp och även historiskt i ett annat perspektiv då det aldrig varit tre löpare samtidigt i klubben som springer under två minuter då Victor Hedin som denna gång var engagerad som farthållare också tillhör det sällskapet.
Loppet blev mycket jämnt fartmässigt då 29,5-30-30-29,5 klockades för Nigusu som tillsammans med flera andra gjorde ett snabbare andravarv vilket hör till ovanligheterna speciellt i juniorsammanhang. Hans 1:58.99 förde upp honom i topp på årsstatistiken där han även toppar 1500 hinder och är trea på 2000 meter.
Younes Jilali var den andra Huddingelöparen i loppet att vara under två minuter med 1:59.87 men var inte alls nöjd med sin insats då han hade mycket krafter kvar och hade behövt lite hårdae utgångstempo. Bra lopp gjorde även Philip Gratell 2:04.09 och Kristoffer Holm 2:05.68.

Loppet på video


Huddingeklungan                                                                       Foto: Kim Hedbom
3000 och 5000 meter bjöd på ett mastigt 30-mannafält som omgående anfördes av Napoleon Asmerom som sololöpte in på 8:55 efter 3000 meter. Bland alla som sprang 5000 var det länge en trio HAIS:are som låg ihop men först fick Alberto Ramos släppa och några varv senare Mika Repo då John Kingstedt tryckte på för att försöka kvala in till JSM på distansen. Efter en mycket stark andrahalva kom han in med stor marginal under kvalgränsen 16:30 på 16:04.97. Bakom rullade Mika in på 16.19.

Suveräne Nappe                                                                         Foto: Kim Hedbom

Johan tar i så det ryker...                                                             Foto: Kim Hedbom

Resultat


SOPHIA MOT SM-FORMEN EFTER KLUBBREKORD

Sophia Persson stack emellan med ett hinderlopp på Slottsskogsvallen där ASS Open avgjordes i bra förhållanden på tisdagskvällen. 1500 meter var distansen och det blandades tjejer med P15-killar vilket gav ett bra race. Efter en 58-öppning första varvet var det dags för bockarna där hon visade på mycket bra teknik och återigen var outstanding på vattengravarna. Krafterna räckte bättre den här gången även om det är en bit kvar till fullträning men steget såg mycket bra ut hela vägen vilket gav ett nytt klubbrekord där hon putsade sitt gamla med 6 sekunder och noterade 5:25.
Nu väntar Falkenbergs Stadslopp på lördag för att få upp uthålligheten innan sista tuffa passet i nästa vecka inför DN-galan som avslutar SM-förberedelserna.

Resultat


CARRO TOG SENIORSILVER
Caroline Kihlblom var den som lyckades bäst mästerskapsmässigt när DM på 400 och 1500 meter avgjordes på Stadion under den andra Friidrottskvällen. Efter att ha gått vidare från försöken med bästa tid förutom heatsegrarna blev det final endast 1,5 tim senare och det skulle bli ett test på snabb återhämtning. Tiden 59,98 sattes efter att ha öppnat på (alltför) snabba 26,6. I finalen blev det annat upplägg där hon gick ut lösare för att hålla mjölksyran i schack och vid utgången av kurvan låg hon femma men avancerade upp till tredjeplatsen i loppet men silver på DM eftersom en tjej inte var från distriktet. Tiden var endast två tiondelar sämre än i försöken.
På 1500 meter hade vi en handfull löpare och främst våra juniorer som visade på lovande framtid för klubben när det gäller medel och långdistans. Snabbast var inte oväntat Younes Jilali som börjar närma sig SM-formen som noterade 4:14 efter att ha kroknat ihop på sista 200 då han var på väg mot en tid under 4:10. Bakom honom hade Nigusu Solomon lite tungt efter att ha trampat snett i starten och fick ont i fotleden. Loppet fullföljdes i alla fall på 4:18. B-heatet var rena klubbmästerskapet där John Kingstedt länge var med och krigade om täten. Det höll inte riktigt hela vägen utan blev en tredjeplats i heatet på 4:17. Glädjande besked bakom honom där Philip Gratell fick 4:24, Otto Kingstedt 4:26 och Kristoffer Holm 4:27. Alberto Ramos var med länge men orkade inte de sista 500.

Resultat


NIGUSU I 400-DEBUT PÅ BLÅSIGT GUNDER HÄGGSTADION

Nigusu i 400-debut                                                                     Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomon visade på kvalitet även på kortare distans när han debuterade på 400 meter i Valbo Games. En avslappnad löpning i motvinden gav fina 53,82 och visade att tider mot 51 sekunder kan vara aktuellt med ett par tävlingar till i bättre förhållanden.
Seger i P17-klassen blev det och hade så när räckt till seger även i P19!

Carro laddar i motvinden                                                           Foto: Kim Hedbom
Caroline Kihlblom sprang också 400 meter och fick till ett mycket bra lopp som dock tidsmässigt stördes av den hårda motvinden i 150 meter. Trots detta så gjorde hon sin snabbaste öppning hittills och vände på låga 27 vilket kanske tog lite mycket av krafterna till upploppet men det klart bästa loppet hittills den här säsongen.

Daniel persar men har mer att ge                                               Foto: Kim Hedbom
Daniel Tapia hade vilat en dag sedan sin hinderdebut för att springa 2000 meter. Till en början var planen att hänga på ryssen Danil Popov som vann hinderloppet och låta Andreas Almgren sticka iväg men efter två varv tyckte han att farten var för låg och gick om varvid det blev ett sololopp i blåsten och ett mycket starkt sistavarv då det fanns väldigt mycket krafter kvar resulterade i nya perset 6.17,26. Ett bra lopp och det kommer att bli mycket nära 6-minutersvallen för Daniel.

Sophia nära seger                                                                      Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson fick ett mycket positivt formbesked när hon på lätta ben sprang 800 meter i ett från början tätt och bökigt lopp där hon helt kom bort i startkurvan och var bland de sista ut på rakan och fick börja avancera direkt. Vid klockringningen var hon uppe som fyra och närmaste 200 tog hon ytterligare två placeringar och rullade i mål på säsongsbästat 2.25,34.

Nigusu flyter fram på 800                                                          Foto: Kim Hedbom
Nigusu ställde även upp på 800 meter två timmar efter 400-loppet för att få lite mer träning och visade omgående klass då han helt sonika bara drog ifrån de övriga och i ensamt majestät rullade in på 2.05,22 tiotalet sekunder före två ryssar.

Bröderna Kingstedt i duell                                                         Foto: Kim Hedbom
John och Otto Kingstedt sprang 3000 meter och låg de första varven ihop för att sedan splittras sedan Otto fått magproblem. John fortsatte starkt vidare och sprang in på 9.17,64 och Otto kämpade sig in i mål på 9.31,99.

Avslappnad stilstudie på 400    Foto: Kim Hedbom
På lördagen gjorde Philip Gratell ett stabilt lopp på 800 meter och noterade 2.06,59 efter två jämna varv. Kristoffer Holm gjorde ett lovande 1500-meterslopp på 4.30,77.

Resultat


DANIEL I STARK HINDERDEBUT

Daniel i stark hinderdebut                     Foto: Kim Hedbom
Första dagen av Valbo Games var som vanligt vikt åt hinderlöpning.
Det skulle bli en intressant start av ännu en medlem av hindergänget i form av Daniel Tapia som har den styrka som krävs av en hinderlöpare. Efter att ha varit osäker på utgångsfarten sattes ett jämnt tempo upp som pekade mot en sluttid under 5 minuter på de 1500 meterna. Sista varvet sprangs också snabbast av de fyra varven vilket visar att utgångsfarten kan vara högre nästa lopp. En rysk 15-åring var den enda som blev för svår denna dag för 14-årige Daniel som med sina 4:54 endast var sekunden från att vara statistiketta!
Efter att ha provat på lite hinder i veckan gav det här mersmak till att träna mera med hindergruppen framöver. Att det ger resultat visar statistikplaceringarna 1-2-2-3 av fyra av våra hinderlöpare. 

Sophis med imponerande teknik                                               Foto: Kim Hedbom
Sophia Persson har haft en jobbig försäsong med sjukdomar och letar fortfarande efter formen. Nu har hon fått ett par veckors regelbunden träning och det börjar peka åt rätt håll. F17-klassens 1500 hinder var det som bjöds denna gång och här imponerade hon stort på åskådarna med en helt outstanding teknik framförallt över vattengravarna där hon vid en passering tog 15 meter på en konkurrent. Avundsjuka blickar från de övriga tjejernas tränare utmynnade i kommentarer som "tänk om hon hade haft DEN tekniken..." 5:32 och sekunden från perset visar på att hon är på gång och det såg bra ut hela vägen och hon gjorde också en bra avslutning vilket visade att det fanns lite reserver kvar att ge.

Younes och Nigusu i hett möte                                                 Foto: Kim Hedbom
Nigusu Solomons debut på 2000 meter hinder kom i P17-klassen där han fick möta träningskompisen Younes Jilali och dessa ställdes mot P19-motstånd vilket borgade för bra fart från början. Simon Sveder och Elmar Engholm följdes åt i täten de två första varven då Elmar ryckte från och ohotad kunde springa in under dröm-6 på 5:59,99!
Younes och Nigusu följdes åt hela loppet och det blev en intern kamp om att bli bäste HAIS:are. Kampen dem emellan gjorde att avståndet fram till Simon började ätas upp för att nästan helt försvinna på upploppet. Simon höll dock undan på 6:31 före Nigusu på 6:32 och Younes 6:33. Helt okay lopp i värmen och motvinden men killarna kan bättre vilket vi hoppas på att de kommer att visa på kommande SM.

Resultat


NIGUSU PRESSAR PERSET MEN BEDRÖVAD EFTER LOPPET

Nigusu möter tufft motstånd                                                       Foto: Kim Hedbom
2000-metersloppet skulle bli precis den tuffa batalj som förutspåddes med mycket vasst motstånd. Taktiken var att inte gå upp och dra och hålla jämn fart första delen av loppet vilket lyckades mycket bra. Efter två varv blev det i alla fall Nigusu som tog hand om farten som var 2:57 på första 1000. Farten hölls på samma nivå och det samlades krafter för ett snabbt sista varv. När klockan ringde var det flera som tänkt samma sak och det blev trängsel varvid Nigusu blev trängd och helt kom ur rytmen och snabbt gled ner i fältet. När farten återigen var där jagades ett par löpare ikapp men det var för långt avstånd till täten. Loppet vanns på mycket fina 5:46 och Nigusu noterade ett nytt storpers med fem sekunder och tiden 5:53,30. Det var en klen tröst för en bedrövad Nigusu som laddat för att vinna loppet men absolut en bra erfarenhet att ta med sig hem i bagaget.

Younes på 800                                                                            Foto: Kim Hedbom
Sist ut på söndagskvällen runt 21-tiden var seniorerna på 800 meter och i det sjätte heatet sprang Younes Jilali. Från en början såg det mycket bra ut och öppningen på 28,5 gav en vändning på 58,5 sekunder vid klockringningen. Younes låg en bit ner i fältet men höll jämn fart och vände vid 600 på 1:28 då han gick runt på utsidan och passerade ett par löpare och tog sikte framåt i fältet där ledaren började krokna efter att ha öppnat på 56 sekunder. Efter kurvan hände något då benen stumnade och farten sjönk även för Younes och han kämpade sig in på höga 2:01. Nu blir det hårdträning inför den "riktiga" säsongen fram emot augusti och SM.


JOSSAN PERSADE OCH SLOG KLUBBREKORD PÅ VU DAG 2
Tätt startfält som vanligt i VU-spelen                                                                                                          Foto: Kim Hedbom
Andra dagens tävlingar på Ullevi skulle bli ännu hetare temperaturmässigt och väldigt hett även på resultatsidan. Josefin Eriksson var länge tveksam till att åka ner till Göteborg för att tävla eftersom hon inte känner sig helt genomtränad efter att ha varit sjuk och därför missat mycket träning. Efter att ha sett tisdagsträningen såg vi ändock att det såg mycket bra ut även om hon själv förnekade det så det var med blandade meningar vi såg fram mot loppet.

Kamp om medaljerna i sista kurvan                                           Foto: Kim Hedbom
Startskottet för B-heatet gick och Erika Svanborg gick upp och drog upp ett bra 4:45-tempo på första varvet. Jossan hade lite segt i början men hade hela tiden kontakt på sin femteplats. Skotskan Emma Rice gick upp och drog hårt på andra varvet och skaffade sig en 15-meterslucka ner till de övriga i fältet. Huvudklungan lät sig inte gripas av panik utan malde på i ett bra tempo men sista 200 före klockringningen gick långsamt och när det var 300 kvar började Jossan köra på då hon kände att det fanns krafter kvar för att kanske avancera i fältet. Vi 200 kvar hade hon gått förbi en tjej och efter sista kurvan hade hon gått om två till. Upploppet avverkades mycket starkt och även den sista konkurrenten plockades in och Jossan gick fram till en klar heatseger.
Klockan stannade på nya perset och klubbrekordet 4:49,80 efter att ha avverkat sista 200 meterna på 35 sekunder.

Fredrik i 1500-debut                                                                   Foto: Kim Hedbom
Fredrik Kihlblom följde upp fredagens fina 600-meterslopp med att debutera på 1500 meter. Han hängde med tätklungan de två första varven men utgångsfarten var lite för hög och han fick slå av på takten i värmen. Fina 4:57.04 noterades och en åttondeplats mot de ett år äldre löparna i klassen.

Carro i startkurvan                                                                      Foto: Kim Hedbom
Det var en mycket nervös Caroline Kihlblom som debuterade i VU-spelen. Efter en uppvärmning som blev helt fel ställde hon sig i startblocken med två korta stegringar fem minuter innan. Nervösa ben darrade i blocken och hela loppet blev mycket spänt och jobbigt. Tiden blev inte alls den som hon har kapacitet till att göra utan hon får ladda om inför söndagens 800-meterslopp. Förhoppningsvis håller sig nerverna i styr och förhoppningar om att ta en revansch kan infrias.

Hårdkörningen börjar efter 500 meter                                                                                                       Foto: Kim Hedbom
I Nigusu´s frånvaro, han satsar på 2000 meter på söndag, representerades HAIS av Calle Muskovaara i P15-killarnas 800-meterslopp. Ett mycket beskedligt tempo på första varvet som täten passerade på 61,5 sekunder blev till hårdkörning efter näst sista kurvan och Calle kunde avancera i fältet för att springa in på sjätteplatsen med perset 2:03,60.

Calle avancerar på bortre rakan                                                 Foto: Kim Hedbom

Resultat


 

Till arkivet