Löpargruppen
Tävlingar
Träningar
Löparnyheter
Arkiverat
Länkar
Bildgalleri
Veckans Bild
Presentation
Aktiva
Tränare
Huddinge AIS
Arkiverat 2007
ARKIVERAT MATERIEL FRÅN 2007


SNÖBLÖT AVSLUTNING PÅ LÖPARÅRET
Ruggigt väder och avslappnad stämning är vanliga ingredienser när det står nyårslopp i Vallentuna på programmet och det var så den här gången också. Efter frånfall av ett antal insjuknade stod Kristoffer Holm och Otto Kingstedt som enda kvarvarande killar bland Huddingelöparna på den korta banan 2 km. Totte gjorde ett tappert försök att hänga på Albin Sjöblom men fick släppa ganska snart och loppet slutade med en säker tredjeplats med chans till andra men han fick ge sig på upploppet till förmån för hemmalöparen Max Alm. Som säker fyra kom sedan Otto in efter att ha gjort ett starkt andravarv. Bland tjejerna återfanns bara Maja Bergwik i rödgult på en sjundeplats.
I seniorloppet hade vi intressen med både bland tjejerna och killarna. I tjejklassen gjorde Tove Berg ett starkt lopp och kom in tvåa sju sekunder efter Lisa Blommé. Trea var orienteraren Sofie Johansson och på en fin fjärdeplats hittar vi Catharina Sundelöf. Josefin Eriksson (dotter till Catharina) gjorde ett fint lopp och gick under 16 minuter på de fyra kilometrarna följd av våra tre veterantjejer Monica Kingstedt, Lotta Tjernberg och Gunnel Tolfes. På killsidan hade vi förste AIS:are i mål i form av Henke Åkerlund. Endast sex sekunder efter kom Alberto Ramos, en ung talang med Mexikanskt påbrå som följdes av Victor Hedin med Jonas Nordström 20 sekunder efter. Det var ytterligare ett antal Huddingelöpare på startlinjen och resultaten hittar ni nedan.

Resultat
Bilder


HÄRLIG MELLANDAGSTRÄNING PÅ HEMMAPLAN
Det var ett träningssuget gäng löpare som mötte upp på den första träningen efter all julmat och godsaker. Vi hade trevligt besök från USA av duktige långdistansaren Alberto och Kajsa:s syster Tove. Alberto fick en tuff genomkörare på sitt första inomhuspass någonsin då våra medeldistansare körde det första förberedande passet inför sin korta tävlingssäsong inomhus. Att Alberto inte sprungit inomhus tidigare grundar sig i att hemvisten är Kalifornien där man inte har behov av att träna inomhus. Tove har just börjat sin grundträning inför tävlingssäsongen som börjar i februari utomhus och körde tvåhundringar med Carro x 2 och Kajsa som körde sitt första banpass på två månader. Hassan Saide kände på långintervaller med Alberto, Hreinn och övriga juniorer och även veteranerna hängde på med lite tuffare träning inför stundande SM på hemmaplan där vi framför allt hoppas på att Gunnel Tolfes kommer att ta hem några medaljer. Från idrottsfamiljen Berg hade vi även pappa Mats anslutit och visade att han börjat hårdträningen efter att ha antagit utmaningen att springa mot undertecknad i nästa års 23 km terränglopp i Arboga...Vi kommer att få se flertalet av dessa löpare på Nyårsloppet i Vallentuna som traditionsenligt avgörs klockan 12 på nyårsafton (på dagen...).
God fortsättning önskar vi alla löpare!

 
LÖPARGRUPPEN MOT 100.000
Huddingelöparnas samlingspunkt på Internet närmar sig sexsiffrigt.
Nu är det endast femtusen besökare kvar till magiska 100.000-strecket!
Detta sedan starten 2004 då vi hade åtta löpare på första träningen...
Totala antalet aktiva löpare har stigit från ett femtontal för fyra år sedan till dagens antal som uppskattas till ungefär 70 medel och långdistansare i klubben.
En fantastiskt rolig utveckling som inspirerar till vidare satsning.
En ny och bättre hemsida är i uppbyggnad och kommer att bjuda på mycket redaktionsmaterial i form av presentationer av intressanta profiler och artiklar kring löpning och närliggande områden. Den nya sidan kommer även att intressera utomstående läsare för att visa upp oss för en större publik och därigenom bli ytterligare hjälp för att växa och få in ännu fler löpare i klubben.
När den nya mötesplatsen är klar tar vi sats mot nästa "drömgräns", sjusiffrigt.
Idéer kring den nya sidan emottages tacksamt och även intresserade skribenter och fotografer som vill dra sitt strå till stacken är varmt välkomna!
 
SANNA OCH MATTIAS FICK EN DOTTER
Gratulerar till den fantastiska julklappen säger vi till mamma Susanna Damm och pappa Mattias Holmberg! Den lille (2540g-46cm) hade bråttom ut för att hinna med att fira sin första jul och kom den 20 december, fyra veckor före beräknat.
Ett stort lycka till önskar alla löpare och övriga i klubben!
 
SUCCÉ FÖR LÅNGPASS PÅ ANNAN ORT
Dagen före julafton visade sig vara lyckat att köra ett gemensamt långpass på annan ort. Det här var första försöket med att köra långpass på olika platser och där olika löpare tar hand om träningsrundorna. Premiären togs om hand av Kajsa Berg som drog iväg med 12 löpare ut i Rönningeskogarna. Mycket bra anslutning med tanke på att det var många bortresta över julen. Efter att ha kört ett entimmesvarv lämnade några gänget för att förbereda julmaten men de flesta fortsatte och körde drygt en timme till. Vi återkommer framöver med nya löprundor. Den som vill ta hand om något långpass är mycket välkomna att höra av sig! Ingmarie kommer att köra ett med start från Hellasgården när hon kommer hem från Indien.
  
TJEJERNA PÅ TEST
På torsdagen var det dags för första gänget ut med att testa mjölksyratröskel och maxkapacitet. Petra Kindlund, Sofie Eklund och Caroline Östlund var de första som fick det tvivelaktiga nöjet att bli plågade på testbandet där det inleddes med att köra ett tröskeltest där de fick springa fyraminutersintervaller där man kollade blodprov mellan varje för att följa den stigande mängden mjölksyra i blodet. Därefter var det dags för det tuffa maxtestet där man springer med förhöjd belastning för varje minut och där det gäller att ta ut sig till sista andetaget och tjejerna formligen rasade ihop efter sista löpsteget. Testledare var Tobias Elgh ute på Bosön. Nästa gäng ut är våra duktiga marathontjejer som kommer att få stor hjälp av testresultaten i sin fortsatta träning.
 
LEDNING I BORE CUP
Huddinge AIS tog ledningen efter första deltävlingen av fyra i Bore Cup.
Detta genom två klassegrar, tre andraplatser och en tredjeplats.
Inte nog med det, andralaget ligger femma och tredjelaget nia i sammandraget!

Lagresultat


NYÅRSLOPPET
Dags att anmäla sig till Nyårsloppet i Vallentuna.
Start på Nyårsafton 11.30 och 12.00!
Ni som är hemma i mellandagarna är välkomna på lite trevlig samkväm och löpning där de äldre springer 4 km och de yngre 2. Trevligt arrangemang med mycket priser brukar traditionsenligt erbjudas löparna.

Inbjudan


LÖPARMÖTE MED MERSMAK
Tack alla ni 60 löpare som bevistade höstens löparmöte som avhölls i HUGE:s trivsamma lokaler mittemot Storängshallen. Förutom presentation av nästa års planering hölls det föredrag om träningsmetodik för ungdomar, marathonprojektet och det visades även löparfilmer. Det diskuterades om träningsläger till Sydafrika, Spanien och Boulder där Anders Kingstedt visade upp fina vyer från ett av jordens löparparadis.
Ingmarie pratade om tjejerna och även om kommande miniläger som vi kommer att satsa på framöver. Matnyttigt (och onyttigt) serverades de många deltagarna och mycket mingel blev det. Flera "tunga" frågor togs upp och tankar väcktes för vidareutveckling. Tiden gick som vanligt alldeles för fort, som bekant blir det oftast så när man har trevligt.
Ett extra tack till Lasse Jakobsson och HUGE för all hjälp med arrangemanget.
 
MUSSE TVÅA, ERIK FYRA, LAGET FEMMA
Mustafa Mohamed var på gång att snuva favoriten Sergei Lebid på EM-titeln i terränglöpning som avgjordes i spanska Toro när han förargligt snavade på ett av de konstgjorda hindren på banan. Han var snabbt uppe igen men fick springa på lite för mycket för att hinna ikapp och tappade rytmen. Han gick upp i ledning och gjorde vad han kunde för att hänga av spurtstarke Lebid men lyckades inte riktigt bli av med honom och när det var dags för upplopp rann ukrainaren ifrån.
Det här var hans sjunde terrängguld på tio år och det första togs redan 1998.
Musse in som tvåa efter att ha knäckt en annan topplöpare, Rui Silva som kom in två sekunder efter och ytterligare två sekunder senare hade vi dagens största överraskning nämligen Erik Sjöqvist som tog ut sig totalt när han kämpade sig till en härlig fjärdeplats. Det svenska laget gjorde sitt bästa mästerskap i historien när man kom femma i lagtävlingen endast två placeringspoäng efter Storbritannien.

Läs mer på Löparnyheter


FYRA LÖPARTOPPAR I LÖPLABBET GAMES
Det var sparsamt med Huddingelöpare representerat vid helgens Löplabbet ames i Sätrahallen men de som var med gjorde det med besked.
Calle Muskovaara tog en överlägsen seger på P13 800 meter och gick under drömgränsen när han noterade 2.29.75 och var 12 sekunder före närmaste löpare.
Fredrik Kihlblom gick också under en drömgräns när han övertygande vann P10 600 meter på 1.59.15.
Sophia Persson hade det tuffare när hon gick in som tvåa i F13 800 meter på 2.43.36.
Sofia Wickström gjorde ett kanonlopp när hon vann F12 800 meter på 2.39.80 och var hela åtta sekunder före tvåan i loppet.
Frida Persson tog hem F10 600 meter på 2.06.19.

Resultat


TVÅ KLASSEGRAR - TRE ANDRAPLATSER - EN TREDJEPLATS
Lördagens tröskelträning bestod av första deltävlingen i vinterserien Bore Cup.
Colm O´Callaghan underskattade sina krafter och tog det lugnt på första varvet
av två på 10 km-loppet och hade gott om krafter kvar när han kom in på en
mycket fin andraplats i seniorklassen.
Catharina Sundelöf och Ingmarie Nilsson var etta och tvåa totalt bland alla tjejer
men sprang båda i K40-klassen. Catharina tog kommandot från start och gav inte
någon annan en chans denna regniga lördag i Vallentuna. Ingmarie låg och bevakade
andraplatsen när hon körde detta lopp som tröskelträning i en tung träningsperiod.
Tjejerna sprang 5,3 km på en relativt lätt bana med några flacka backar.
Bland seniorjejerna fick vi in Caroline Östlund som tvåa.
Dessa fyra blev med i vårt förstalag där de sex främsta poängplockarna räknas in.
Två veteraner kompletterade laget främst genom Gunnel Tolfes som tog hem
K50-klassen och Kim Hedbom som kom in som trea i M50.
Även våra ungdomar passade på tillfället att köra ett hårt tröskelpass och visade
på härliga kämpatakter när de sprang igenom de 10 kilometrarna i regnet.

Resultat


NY BANA PÅ STOCKHOLM MARATHON
Årets Stockholmsmara bjuder på en nydragen bana där Fleminggatan
inte längre ingår i bansträckningen. I stället blir det löpning via Tegelbacken,
Norra Bantorget och Torsgatan upp till S:t Eriksplan där banan ansluter till
den gamla sträckningen längs Odengatan. Har ni tänkt vara med så beräknas
platserna ta slut inom kort då det endast återstår 3000 platser.


HAREN SNODDE SEGERN
Läs vidare på
Löparnyheter


MUSSE EFTER TIO AFRIKANER
Mustafa Mohamed gjorde trots rubriken ett kanonlopp när han
efter att ha legat på höghöjdsträning i Sydafrika begav sig till
Leffrinckoucke ute vid franska atlantkusten där det sprangs
terräng i sanddynerna.
Sex kenyaner bland de tio första i mål fick se sig slagna av etiopiens
Jida Imane som tog hem segern med tre sekunder tillgodo på 10 km-banan.
Musse elva 56 sekunder efter och sprang bra gjorde även Erik Sjöqvist
som kom in på 25:e plats och fick revansch på Jussi Utriainen för förlusten
i NM-terrängen för ett par veckor sedan.
Bland tjejerna gjorde Lisa Blommé bäst ifrån sig med en åttonde plats
och Hanna Karlsson strax efter på tionde.
Loppet vanns av Masai Linet från Kenya.

Resultat


PANAM-MÄSTERSKAPEN SISTA DAGEN
Läs vidare på
Löparnyheter


MAROCKO I TOPP EFTER TREDJE DAGEN
Läs vidare på
Löparnyheter


BEKELE GIFTER SIG MED SKÅDESPELERSKA
Läs vidare på
Löparnyheter


FRIIDROTTSKALENDERN FÖR 2008 HAR KOMMIT

Internationella Friidrottsförbundet har kommit ut med sin nya kalender.
Meseret Defar, Haile Gebreselassie och Lornah Kiplagat är långlöparna som
dominerar nästa års kalender. Dessutom är det två sprint och två 400-löpare
med i denna exklusiva tolva och även en svenska finns med i form av
Carolina Kluft. Kalendern kan beställas från IAAF.

Beställ här


KOLLA IN INGMARIE OCH ANDERS HEMSIDA
Här kommer ett länktips för er som vill ta del av Ingmarie Nilsson:s
och hennes sambo Anders Gustafson:s tankar och funderingar.
Det tas upp alla möjliga ämnen och även förstås löpning.
Här hittar ni även en mycket bra löpkalkylator där man snabbt
kan få fram ett tidsschema om man vill springa på en fastställd tid.
Det går att knappa in alla distanser, även udda, och man får snabbt
fram ett tidsupplägg på loppet. Det går även mycket snabbt att jämföra
varv- eller km-tider om man vill förbättra sig och gå under nästa tidsmål.

Ingmarie & Anders


EN LITEN TANKESTÄLLARE...
Svenska Fri:s hemsida har gjort en summering av marathonsäsongen
så här långt och man får sig en rejäl tankeställare efter att man har
spekulerat i om Etiopien har varit på väg att ta över kungatronen när
det gäller långdistanslöpning. När man ser statistiken på marathon är
det lätt att omgående konstatera att på denna distans är det inget snack
om saken vem som regerar.
Hittills i år har det sprungits under 2:10 hela 64 gånger i år!
Nu kommer vi till det mest anmärkningsvärda.
Av dessa 64 tider är det fantastiska 44 (!) som är satta av kenyaner!
Sug på den karamellen...


MÅNGA FINA PRESTATIONER PÅ TÖMILEN

Startaction                                                                                                     Foto: Jonas Hesselgren
Här går startskottet för 10 km-loppet i Studenternas traditionella tävling
Tömilen som Löpargruppen hade som första testlopp under grundträningen
som siktar mot utomhussäsongen 2008 med bl.a. Terräng-SM som mål.
Mycket HAIS-gult på startlinjen var det med över 20 löpare på plats.
Bland alla fina prestationer är det svårt att peka ut några enstaka men
Hreinn Juliusson´s debut på sträckan var mycket imponerande då han
sprang på lätta ben hela vägen och gick in på en mycket imponerande 6:e plats.
Många duktiga seniorer fick bita i snön när de försökte matcha denna duktiga 91:a.
Bäst bland killarna var annars inte helt oväntat den alltid duktiga Johan Sand som
hade en match och bronspokalen men till slut fick ge sig och gick in på en 4:e plats.
En annan som börjar komma igång med träningen är Anders Ortfelt som gjorde vad
han kunde för att matcha Hreinn och kom in halvminuten efter på sjundeplatsen och
Ulf Eriksson åtta ytterligare 40 sekunder efter. På femtonde plats hittar vi en av dagens
absoluta topprestationer när 14-årige Kristoffer Holm sprang in före samtliga ungdomar
förutom Hreinn och än en gång visade att han har en fantastisk talang för långlöpning.
Tjejernas lopp saknade två av våra bästa tjejer, Kajsa Berg och Sofie Eklund som låg
nerbäddade med halsont och feber. Då klev två av våra andra tjejer fram ordentligt och
Petra Kindlund som aldrig sprungit så långt lopp som 10 km imponerade stort.
Hon gick ut försiktigt osäker på hur långt krafterna skulle räcka och Catharina Sundelöf
låg med länge i loppet. Åt segrarinnan Hanna Jonsson var inget att göra denna gång
utan det blev en match om andraplatsen och när det var en km kvar tryckte Petra
ifrån med sina medeldistanskvaliteter och långdistansare Catharina fick ge sig.
I intervjuerna efter loppet tyckte hon med glimten i ögat att det var lite pinsamt att
få ge sig mot en som aldrig hade sprungit så långt tidigare...
Som grädde på moset vann Huddinge AIS lagtävlingen som består av mixade lag
med minst en tjej i varje lag. Det var ett mycket trevligt arrangemang där speakern
Lorenzo Nesi åtskilliga gånger påtalade att det händer mycket i Huddinge AIS just nu
när det gäller medel och långdistans och löparsverige har börjat få upp ögonen
ordentligt för vår växande verksamhet vilket är mycket positivt för vår vidare satsning.

Resultat
Bilder


TJEJTRÄFFEN GAV MERSMAK
Ett steg i arbetet för att få fart på tjejlöpningen är att med jämna mellanrum samla
ihop så många som möjligt för att umgås och utbyta idéer med varandra och nu
var det åter dags när ett tjugotal tjejer högg in på lunch och tilltugg i klubbhuset.
Några av oss passade på att köra ett långpass innan för att bli riktigt hungriga.
Den här gången var det extra roligt eftersom det kom tre helt nya tjejer som kommer
att börja träna med oss redan den här veckan. Två av dessa har tävlat tidigare och skall
återuppta sina karriärer och en började träna för tre år sedan och samtliga kommer att
satsa på långdistans. Det riktigt bubblade av entusiasm från tjejerna och det kommer att
bli mycket aktiviteter framöver. Ingmarie Nilsson kommer att arrangera miniläger med
jämna mellanrum och har även stor del i planeringen av vårens träningsläger.
Som mentor och bollplank blir hon en stor tillgång till gruppen och vi kommer även
att få ta del av föreläsningar och hon kommer även att skriva på hemsidan.
Hon är redan flitigt anlitad frilansare med artiklar bl.a. i Runner´s World
och går just nu på journalistutbildning i Stockholm. Det togs även upp andra aspekter
om vad vi kan göra för att stimulera gruppsamvaron och bl.a. diskuterades hur vi tar
hand om varandra när vi är skadade. Här tog Johanna Bjermqvist omgående initiativ
genom att bli samordnare för de som kör Rehabträning och vi kommer även att
planera in förebyggande träning i form av Wetwest m.m.
Det fördes även samtal om hur vi integrerar de yngre med de äldre och vi kommer
framöver att gemensamt se till att framför allt de nya löparna skall ligga på rätt
träningsnivå på de olika passen och i början kommer att alternera mellan grupperna
beroende på vilken typ av träning som passar bäst. Vi kommer även att jobba för att
få fram en arbetsplan för hur vi lägger upp träningen upp genom åldrarna dels med
antalet träningspass och dels vad vi tränar i de olika åldrarna. Vi kommer att träna
våra aktiva långsiktigt och bygga upp en bra volym i träningen för att kunna gå upp
till seniornivå och inte fokusera på stark resultatutveckling upp till 17 år.
Detta ligger i Friidrottsförbundets riktlinjer och vi kommer att göra allt för att följa
detta upplägg även om det blir en stor utmaning att få med sig aktiva och föräldrar
i denna långsiktighet. Det kan många gånger vara mycket svårt att förklara för en
lovande löpare att resultatkurvan skall ha en jämn uppgång i många år.
Det här är egentligen inget nytt när det gäller löpträning utan Lydiard & Co tränade
efter dessa principer redan på 60 och 70-talet men av någon anledning har
träningsmetoderna förändrats de senaste decennierna och blivit upphov till att
standarden på långdistanslöpningen har sjunkit markant. De som idag gör stora
framsteg är afrikanerna som får sin stora volymträning redan från sex års ålder.
De första intervallpassen genomförs inte förrän efter kanske åtta års träning och det här
är förklaringen till att de kan träna seniormässigt från 14 års ålder och nå elitnivå vid 19.
Vad vi har gjort de senaste decennierna är att vi har slarvat igenom första steget och
direkt gått in på den specifika träningen vilket har lett till att grunden för tuff träning
inte har funnits.


YNGRE FÖRMÅGOR SOM INVIGDE NYA HALLEN
Den gistoriska första tävlingen i nya Storängshallen ägde rum i helgen.
Många HAIS:are passade på tillfället att tävla på hemmaplan.
När det gäller löparna ser det ut att finnas god tillväxt i klubben.
Här följer några av alla fina resultat under de två dagarna.
1:a Calle Moskuvaara P95 800 meter 2:25,94
2:a Jesper Arbinge P97 400 meter 1:11,41 (klubbrekord)
1:a Fredrik Kihlblom P98 400 meter 1:12,90 (klubbrekord)
2:a Sophia Persson F95 800 meter 2:38,54
1:a Emilia Stenström F97 400 meter 1:10,46 (klubbrekord)
2:a Frida Persson F98 400 meter 1:19,21 (klubbrekord)

Resultat


KAJSA PRISADES FÖR ÅRETS PRESTATION

Kajsa efter målgången i Växjö Marathon
Vid årets traditionella avslutningsmiddag med de aktiva juniorerna och
seniorerna uppmärksammades Kajsa Berg:s fina marathondebut i form
av utmärkelsen för årets prestation när hon klev rakt in i långlöpareliten
på en sjunde plats och tiden 2:55 som var en putsning av det gamla
klubbrekordet med 27 minuter!
Hon har redan påbörjat långtidssatsningen som siktar på högre höjder i
marathon och långdistansgebitet och har börjat trappa upp träningen för
att ta sig ett snäpp upp i nivå redan nästa år.
Långdistanssatsningen kommer att omfatta ett tjugotal löpare som alla kommer
att hjälpa varandra för att ta ett steg framåt i utvecklingen och för att vi i första
hand skall få upp några tjejer på elitnivå.
Stefan Broström fick även han mottaga ett uppmuntringspris för hans landslagsdebut
och han är ju också nominerad i OS-truppen till Beijing nästa år.


FÖRSTA LÅNGPASSET EFTER VÄXJÖ GAV DUBBELSEGER

Kajsa Berg och Catharina Sundelöf har njutit av framgångarna i Växjö Marathon
med lätt träning i två veckor där man har varvat lätta joggpass med spinning och
simning och körde sitt första lite längre pass genom att springa Tullinge-Tumbaloppet.
20 km mycket tuff terränglöpning med ett 15-tal mer eller mindre branta backar har
detta lopp att erbjuda och en mycket fin bana som till en tredjedel består av svårsprungen
terräng och resterande av böljande grusvägar. Soligt och blåsigt var det denna fina höstdag.
Efter en lugn öppning av båda började Kajsa köra på lite mera efter 4 km och därefter var
det aldrig någon som kunde hota henne att ta hem segern och första priset på 1000:-.
Catharina började öka vid de första riktigt tuffa backarna efter 7 km och körde på bra
upp mot 11 km då hon fick slå av på takten lite men rullade på bra de sista 4 km och
kom in på en ohotad andraplats och fick en 36-timmarskryssning som belöning.
Båda fick förstås även eleganta pokaler att pryda prisskåpen med hemma.

Resultat


INGMARIE TREA I LJUBJANA MARATHON
Ingmarie Nilsson avrundade säsongen med att springa marathon i Ljubljana.
Efter att ha åkt på en elak blodförgiftning efter S:t Eriksloppet visste hon inte
riktigt var hon stod formmässigt och skulle vara nöjd med att kunna genomföra
en mara på ett bra sätt så att hon kan sikta på nya mål nästa säsong.
En snabbrapport säger att det blev en mycket jobbig mara där det kändes tungt
redan efter två kilometer och hon fick slita hela vägen för att komma runt.
Vädermässigt var det heller inte optimalt då det var kyligt och fuktigt precis
som i Dresden förra veckan och det vet vi sedan gammalt att Ingmarie vill ha
mycket värme som det t.ex. var i Stockholm Marathon i år.
Efter att ha vänt på 1:29,45 såg det bra ut att kunna gå under 3 timmar men orken
räckte inte ända fram denna gång och tiden blev 3:06,19.
Det räckte till en tredjeplats i K40-klassen och en sjundeplats totalt-

Resultat


VÄLKOMMEN ALLA NYA LÖPARE!
Vi har fått tillökning på löparfronten i form av fem mycket kompetenta
löpare varav fyra tjejer och en återvändande kille.
På tjejsidan har vi fått fin förstärkning på både medel och långdistans.

Långdistans - Ingmarie Nilsson
En av de mest rutinerade löpartjejerna genom tiderna med ett tiotal SM-guld
på distanser mellan 4 och 42 km. Dessutom ett tiotal silver och bl.a. totalsegrare
i Stockholm Marathon. Är fortfarande i hög klass vilket hon bevisade i år då hon
blev SM-fyra på marathon. Blir mycket viktig pusselbit i arbetet med att föra upp
långdistansen på en hög nivå och kommer att bli en mentor för alla tjejerna.
Kommer från Hässelby SK.

Långdistans - Catharina Sundelöf
Även hon en mycket duktig tjej som sprang 3:07 i Växjö och kommer att träna
tillsammans med Kajsa Berg för att utvecklas och siktar i första hand under tre timmar.
Vill vara topp 10 och är redan idag på 14:e plats i statistiken.
Kommer från Södertälje IF.

Medeldistans - Petra Kindlund
Mycket stor talang som tog dubbla SM-guld på 800 och 1500 meter i F19.
Var femma på senior-SM inomhus i vintras. Kommer från Falun och har
flyttat till Huddinge för att plugga och träna med HAIS.
Kommer troligtvis att satsa på 1500 och 3000 hinder.
Kommer från Falu IK.

Medeldistans - Sofie Eklund
Också hon en stor talang som har SM-medaljer på både bana och terräng som junior.
Gick på Löpargymnasiet med Johanna Bjermqvist och har varit i USA och pluggat
tillsammans med Petra. Satsar på distanser från 800 meter och uppåt.
Kommer från Hässelby SK.

Långdistans - John Kingstedt
Kanonkille som redan vid födseln har uttryckt vilja att bli marathonlöpare.
Stor kapacitet på längre distanser och kommer att bli en stor tillgång framöver
när det vankas terräng-SM m.m.
Kommer från IF Linden

LYCKA TILL ÖNSKAR VI ALLIHOPA!


LASSE VANN DRESDEN MARATHON
Lars Jakobsson visade ännu en gång att han tillhör världstoppen på marathon
när han vann M55-klassen i Dresden. Segern var inte hotad då han vann
övertygande på 3:11,24 fyra minuter före tvåan Matthias Ascher.
Ola Sand gjorde också ett bra lopp när han gick in som sjua i M60 på 3:47.
I M45-klassen hittar vi en gammal bekant i Thomas Malmgren som blev
nedbjuden av sitt företags kund som är sponsor till tävlingen och tog hem
en fjärdeplats i klassen på 2:54.

Resultat


GRABBARNA KÖR IGÅNG GRUNDTRÄNINGEN MED TJURRUSNING
Tjur och Kalvruset gick av stapeln i ett fint höstväder och vissa hade väl
önskat en "geggigare" bana än den som erbjöds. I de här sammanhangen
är det "ju värre desto bättre" som gäller och senaste tidens måttliga regnande
gjorde att banan blev lite mer lättsprungen är vad som var väntat.
Bäste HAIS:are bland tjurarna var Colm o`Callaghan som stångade in på en
fin tionde plats på 37:34. Sedan var det ett rejält kliv till näste man som var
Hreinn Juliusson som för första gången sprang 10 km-distansen och gick in
på 42:06. Camilo Martinez en halv minut efter och Oskar Martinsson ytterligare
en minut efter. Altmeister Anders Kingstedt kämpade sig igenom loppet på 46:27
och fd. vattenpoloproffset Christodoulos Marinos kämpade sig in i mål på 54:07.
Bland kalvarna hittar vi en klassegrare i form av Fredrik Kihlblom.
John Kingstedt 2:a, Martin Wallin 4:a, Kristoffer Holm och Emil von Gerber 5:a
samt Viktor Björnberg 6:a var övriga framstående placeringar.

Resultat


KAJSA VANN VÄXJÖ MARATHON PÅ 2:55
SVERIGESJUA PÅ STATISTIKEN OCH KROSSAT KLUBBREKORD

Kajsa Berg gjorde en storstilad debut på marathondistansen när hon sprang
in på 2:55 vid Växjö Marathon som är landets näst största marathonlopp,
endast fyra minuter från förra årets banrekord satt av Isabella Andersson.
Hon gjorde ett negativt lopp där hon sprang första halvan på 1:29 och den andra på 1:26.
Schemat var upplagt för att gå under tre timmar men det visade sig ganska omgående efter
en klok inledning att om bara orken inte drastiskt skulle ta slut skulle det bli en bra bit under.
Detta torde vara första HAIS:aren genom tiderna som har vunnit en mara. Efter ett varv låg
hon tvåa men efter att ha gått upp i ledning på det tredje av åtta varv var det aldrig något snack
om saken och avståndet till övriga drygades ut hela tiden.
Tiden räcker till en sjundeplats i Sverigestatistiken och även ett fullständigt demolerat
klubbrekord som slogs med en minut per år och eftersom det gamla är 27 år gammalt kan ni
själva räkna ut vad det gamla var...
Kajsas nya träningskompis Catharina Sundelöf gjorde också ett fint lopp men fick kanske betala
lite för att hon sprang 30 km-banan på Lidingöloppet för två veckor sedan. De sista två varven
var tunga men tiden blev trots det nya perset 3:07. De två kommer att satsa tillsammans på
hel och halvmarathon nästa år och är en del av tjejsatsningen kommande år.
Detta var ett testlopp av Kajsa för att bekanta sig med distansen och hon gick på ett förutbestämt
2:59-schema för att se hur länge krafterna skulle räcka. Tiderna låg hela tiden mellan 20-50 sekunder
under vid 5km-varvningarna och när hon gick ut på sista varvet vågade hon släppa på och var inte
nämnvärt trött vid målgång. Mycket bra besked som bekräftade att det är denna distans som
kommer att bli Kajsas bästa i framtiden och det blir marathon som står främst i målsättningen.
Efter att ha tränat sex veckor inför detta lopp med avbrott för två sjukveckor anar vi att det finns
stor kapacitet hos denna toppentjej. Kajsa, Catharina och Ing-Marie kommer att sporra varandra
framöver förhoppningsvis till stora framsteg på långdistans.

Resultat
Bilder


CAMILO - BLIVANDE LÅNGDISTANSARE?
Vår medeldistanstalang Camilo Martinez lade fram bevis för att han har börjat träna
igen och även lägger in ett och annat distanspass också när han var en av våra löpare
som sprang Hässelbyloppet så söndagen. 37:08 var en tid som han var mycket nöjd
med efter att ha gått ut på 6:40 de två första kilometrarna vilket var i snabbaste laget och
det blev en jobbig resa resten av loppet. Micke Markstedt 38:29 och Anders Berglund 38:46
var också under 40-vallen. Alexander Netscher var en till som siktade under 40 men denna
gång fick han nöja sig med 40:44 efter skoproblem. Duktige marathonveteranen Lasse
Jakobsson laddade inför Dresden nästa helg med fina 41:26 och Stefan Broström har inlett
marschen mot Peking och körde loppet som grundträning och var nöjd med sina 44:26.
På tjejsidan var det framförallt Monica Kingstedt som satsade hårt på att gå under dröm-40.
Försmädkiga två sekunder skiljde med 40:01. En som lyckades komma under var tjejen före
i resultatlistan Lena Kullstam som gjorde 39:55. Lotta Tjernberg sprang in på 44:20 vilket hon
inte alls var nöjd med denna gång.

Resultat


JONAS I FIN DEBUT PÅ 10000 METER
Jonas Nordström som är en av våra duktiga 91:or satsar för fullt på
orientering och är sverigefemma där. Han kombinerar med att träna
friidrott och kommer bl.a. att springa terräng-SM för att försöka hjälpa
till att ta hem ädla medaljer till laget. Att han är en utstuderad långdistansare
fick vi se när han provade på att springa 10000 meter på senior-DM som
avgjordes på Stadion under onsdagskvällen. Han gjorde ett mycket bra lopp
där han kanske gick ut lite optimistiskt och låg på 32-minuterstempo i början.
Detta var hans första banlopp i karriären och det är inte det lättaste att veta
vilket tempo man kan köra. Trots att tröttheten satte in ordentligt kom han
i mål på mycket fina 36:21 vilket innebär ett snyggt klubbrekord i P16.
Det blir spännande att se utvecklingen hos denne målinriktade löpare som
kombinerar löpgrenarna för att kunna utveckla sig och bli en bättre löpare.
Han kommer att köra grundträningen tillsammans med bl.a. Hreinn och Oskar
som på onsdagen gjorde en kanoninsats när de tog hand om Jonas och hjälpte
till med uppvärmning, avprickning m.m. som skiljer sig helt från rutinerna
i orienteringen. Under loppet coachade de honom på ett mycket bra sätt.
Ytterligare ett bevis på att sammanhållningen i gruppen är fantastisk! 
Även Jonas orienterarkompis Mikus Zagata från Lettland hängde på och
21-åringen kom i placeringen före Jonas på 35:36.
Om man dubblar åldern på Jonas så kommer vi ungefär upp i Johan Sand´s.
Han var vår bästa DM-löpare denna gång när han sprang in på 34:07 och
en åttonde plats totalt. En tredje löpare i form av vår veteran Martin Larsson
sprang in på 42:33.

Resultat


POKALEN BÄRGAD!

Våra duktiga ungdomar gjorde det igen!
Andra inteckningen i den maffiga vandringspokalen är ett faktum efter
söndagens terränglopp i Brantbrinksskogarna. Det var aldrig något tvivel
om vilken klubb som var starkast denna gång och när två klasser återstod
var det 7 poäng ner till Tureberg och ytterligare en till arrangörsklubben TTFF.
När sedan P och F17-klasserna summerades inkasserades ytterligare två andraplatser
och en tredjeplats och segermarginalen drygades ut med ytterligare 14 poäng!
Det var stor bredd på framgångarna alltifrån klassegern i F7 genom Alva von Gerber
upp till damsegern genom Monica Kingstedt.
Resultatlistan har inte kommit ut än men kommer att finnas nedan.
Under tiden kan ni gå in och titta på Bildgalleriet från loppet!

Resultat
Bilder


VIKTOR STARK PÅ ÖN
Victor Hedin var den som hade mest krafter kvar i slutet av säsongen
när Lidingöloppet avgjordes och det stod 10 km på programmet för första
gången för 91:orna. Viktor gjorde ett bra lopp och kom in som sjunde man
bland P17 och tredje 91:a.
Av seniorerna var det Johan Sand som lyckades bäst på herrfronten då han sprang
tre minuter snabbare är förra året och bland tjejerna var det Lena Kullstam som blev
36:a i tjejloppet. Många yngre förmågor gjorde goda resultat och här kommer de främsta.
Alva von Gerber 8:a i F7
Frida Persson 10:a i F9
Sophia Persson 12:a i F12
Louise Gabrielsson 14:e i F12
Stina Rosenberg 16:e i F10
Fredrik Kihlblom 9:e i P9
Otto Kingstedt 13:e i P13
Kristoffer Holm 20:e i P14
Viktor Björnberg 23:a i P14
Alexander Björnberg 26:a i P14

Resultat


KAJSA VANN OCH BLEV TOTALTVÅA I LASSEMAJALOPPET
Kajsa Berg visade på styrka när hon ställde upp i det tuffa Lassemajaloppet.
23 km hård terräng ligger framför de startande i detta klassiska lopp som
inleder med 3 km stigning bl.a. uppför en skidbacke. Loppet som var en del i
träningen inför ett marathontest framöver kördes igenom som ett tröskelpass.
Trots en fadäs där hon sprang fel och fick springa en kilometer extra var hon
helt ohotad bland tjejerna och lyckades med bravaden att komma tvåa totalt
med endast en kille framför sig i resultatlistan. Loppet kändes lätt och det var
relativt pigga ben efteråt och det ser mycket bra ut med tanke på att hon är inne
i den tyngsta fasen av träningen inför marathontestet.

Resultat 


VIKTOR OCH CAROLINE AVSLUTADE SÄSONGEN MED PERS

Den sista bantävlingen för säsongen för våra yngre löpare var helgens Stockholm Cup.
Det märktes på många håll att det skall bli skönt med ett avbrott i de snabba loppen.
Framöver blir det några längre lopp i form av bl.a. Lidingöloppet och Tullinge-Tumba.
Den som har varit flitigast sista veckan är utan tvivel Caroline Kihlblom som sprang
sitt femte lopp på en vecka efter bl.a. den lyckosamma dubbleringen i Regionsfinalen.
Hon sprang 600 meter på nya perset 1:44 och tog en överlägsen seger. En tjej till stod
på startlinjen och det var Sophia Persson som tyvärr fick springa B-heatet vilket gjorde
att hennes fina lopp troligtvis hade blivit ännu snabbare om hon hade fått springa med
A-heatet och hon körde helt själv och tog en överlägsen seger i B-heatet. Tyvärr har
fortfarande inga resultatlistor kommit ut men vi tror att det blev en mycket bra placering
efter att de tre heaten slagits ihop. Maxpoäng till laget blev det i alla fall eftersom bara
det bästa resultatet räknas i varje gren.

En till som persade i sista stund var Viktor Björnberg
som har börjat hitta åter till formen och sprang 2:17,04. Vår andra löpare i P15 var
Philip Gratell som ställde upp med halsont för att fixa poäng till laget. Han gjorde vad
han skulle och 2:15 räckte till en tredjeplats efter en spurtstrid med Niklas från Hammarby.
Viktor kom totalt sexa efter att hans tid stod sig mot B-heatets vinnare.

 Sammantaget kan konstateras att HAIS var det dominerande inslaget när det
gällde långlöpningarna och återväxten ser ut att bli mycket bra i framtiden.
Efter lördagens tävlingar såg det också mycket hoppfullt ut att vi skulle kunna
ta hem segern i alla tre åldersklasserna när det gällde lagtävlingen.
Vi återkommer med fler prestationer efter att resultatlistorna kommit ut.


LOTTA OCH MONICA TOG SM-SILVER
Veteranernas SM på halvmarathon avgjordes i samband med Norasjön Runt.
Lotta Tjernberg lyckades hålla undan med 49 sekunder tillgodo på trean Lena
Bäckman från Norberg. Segrarinnan Helene Nilsson från IF Start var däremot
helt omöjlig denna gång och tog hem ett överlägset SM-guld.
Det andra silvret togs hem av Monica Kingstedt efter en hård fight med Lotta
Frenander även hon från IF Start. Monica fick till slut ge sig med 48 sekunder.
Bakom dessa var det långt ner till trean Jenny Nelson från Östansjö.
En till rödgul löpare var med i detta SM och det var Martin Larsson.
Ett mycket bra lopp av Martin som gav 1:36 på denna mycket kuperade bana.

Resultat


CAROLINE OCH CAROLINE I HUNDRADELSSTRID
Spårvägens Säsongsavslutning bjöd på en rafflande uppgörelse i tjejernas
800-meterslopp. Caroline Rönnlund fick ge allt för att pressa sig före 8 år yngre
Caroline Kihlblom som gick i mål på fina 2:31,18 två hundradelar efter "Carro".

Resultat


KAJSA TOG HEM DM-GULDET PÅ ETT ÖVERTYGANDE SÄTT
Kajsa Berg hade inga problem att vinna DM på 10000 meter som avgjordes
i samband med Löparnas Kväll på ett något kylslaget Sätra IP.
I ett stort startfält på 27 löpare var det inlagt detta DM för tjejerna.
Loppet inleddes lugnt enligt planerna och Kajsa såg till att ligga och bevaka
andraplatsen efter Letu Abraha från Sundbyberg. Efter 2000 meter tyckte
Kajsa att det var dags att börja köra lite och drog upp tempot ett snäpp och
fick direkt en lucka som växte till 80 meter efter två varv. Kajsa fortsatte i ett
jämnt malande tempo och Letu fick allt svårare att hålla luckan liten.
Trean i loppet Susanne Sjöstrand från Studenterna släppte omgående och
blev aldrig något direkt hot mot de två där framme.
Kajsa som hade det här loppet inlagt som snabbdistansträning och här inne i
en tuff träningsperiod hade mycket mer att ge men nöjde sig med att göra ett
jämnt lopp med 18:48 och 18:45 på 5000-ingarna vilket gav utmärkta 37:33
och sitt första DM-guld var ett faktum.
Martin Larsson var nyss hemkommen från VVM i Italien och laddade inför
helgens VDM på halvmarathon i Nora med att köra igenom 10000 meter.
En nöjd Martin konstaterade att formen är god inför helgen.
Det var häftigt att som gammal långlöpare se vilket intresse det har blivit för
långdistans på bana. Två heat fick man till med 25 respektive 27 löpare på startlinjen!
Caroline Kihlblom har ett flitigt tävlande sista dagarna innan säsongsavslutningen
i Lidingöloppet. Efter helgens dubblering var det återigen dags för 1500 meter.
Tyvärr har resultaten inte kommit ut än men rapporterna säger att det blev en
spurtstrid om segern där Caroline fick vika sig med ett par tiondelar och tiden
endast fyra sekunder från sitt pers. I helgen väntar mästerskapslopp igen när
Stockholm Cup avgörs.

Resultat


CAROLINE NÄRA DUBBELSEGER OCH
VIKTOR FEMMA NÄR STOCKHOLM TOG HEM FINALEN
Viktor Björnberg gjorde en bra säsongsavslutning när Regionsfinalen
avgjordes i Katrineholm. En femteplats på 800 meter som togs hem av
en annan stockholmare, den omöjlige Jonas Wahl-Sjöman var mycket
starkt med tanke på det mycket starka startfältet där landets bästa 93:or
stod på startlinjen. Kristoffer Holm som var uttagen på 2000 meter kunde
tyvärr inte ställa upp då han liksom flertalet av våra löpare åkt på halsont
och förkylningar den senaste veckan.
En som inte hade någon förkylning lagrad i kroppen var Caroline Kihlblom
som gjorde två kanonlopp när hon dubblerade 600 och 1500 meter.
Hon inledde med att springa 600 meter på lördag och tog hem segern i sitt
heat på fina 1:47,81 sekunden före Emma Olsson från Kils AIK.
En spänd väntan på det andra heatet i det 22 tjejer starka fältet blev det för
att se hur långt det skulle räcka i sammandraget. Hanna Engholm från
Kvarnsveden tog hem det andra heatet och tiden blev 1:48,22.
41 hundradelar till Carolines favör alltså.
Caroline Widgren, Täby 5:a och Emma Takman, Tureberg 7:a kompletterade
till ett mycket starkt löpargäng och gav Stockholm många sköna poäng.
På söndagen var det så dags för 1500 meter som avgjordes i ett heat med
15 tjejer och det blev mycket hög klass på loppet. Här dominerade Stockholm
totalt och tog hem de fyra första platserna! Nu var det Carolines tur att snöpligt
missa segern med fem tiondelar och den som tog hem loppet var denna gång
hennes namne Widgren som vann på 5:09,33. Trea var Emma Takman på 5:10
och fyra Anna Hedström från Täby på 5:14. Om det var många poäng till laget
efter 600-loppet så var det nu rena störtfloden med de fyra första platserna.

Resultat


VICTOR NÄRA STORSLAM PÅ SKOL-SM
Victor Hedin avslutade säsongen på ett storstilat sätt när årets Skol-SM
avgjordes i Gävle. Victors skövling i resultatlistorna påbörjades i fredags
då han sprang 1500 meter och tog hem en lätt seger på 4:22 före Rickard
Gunnarsson 4:23 och kompisen Joel Lundin 4:27.
På lördag var det meningen att det skulle bli försöksheat på 800 meter men
pga. få anmälda blev det direktfinal på söndag istället. Detta gjorde att Victor
beslutade sig för att springa 2000 hinder istället och gjorde det så pass bra att
det blev en andraplats på nya klubbrekordet 6:22 efter omöjlige Simon Sveder.
800-metersfinalen på söndag blev återigen en uppvisning där han hade full
kontroll över loppet och vann på 2:00 och Rickard var återigen tvåa på 2:01.
Hreinn Juliusson och Oskar Martinsson var sjuka i veckan och försökte så
gott det gick men febern och halsont hade tagit ut sin rätt och det blev varsitt
"jogglopp" på 1500 och 2000 hinder. Det blir till att kurera sig och inleda
grundträningen inför nästa säsong.

Resultat


ALJ OPEN OCH DM 5000 METER FLYTTAD!
Ännu en tävling som har flyttats fram så här mot höstkanten.
Nu är det ALJ Open som flyttas fram en vecka till den 10 oktober.
I samband med denna tävling avgörs också tjejernas DM på 5000 meter.

Inbjudan


MONICA VM-SJUA PÅ 5000 METER
Monica Kingstedt visade att hennes karriär som långlöpare är långtifrån slut.
Efter ett mycket bra lopp i Italien kom hon in som sjua i den hårda konkurrensen.
Hon hade även VVM-terrängen inbokad men den blev tyvärr framflyttad pga. regn.

Resultat


ANDERS TOG VDM-SILVER PÅ 10000 METER
Duktige Anders Ortfelt tog i sitt första banlopp någonsin hem ett silver i M35.
Anders som har haft svårt med träningstid sista halvåret har nu kört igång träningen
"på riktigt" igen och det blir intressant att följa denna snabba långdistansare i fortsättningen.

Resultat


SILVER TILL ETT RESERVBETONAT STAFETTLAG
Trion Oskar Martinsson, Adam Chiguer och Victor Hedin hade räknat med en tuff
match mot Sundbyberg på 3x800 meter. Joel Lundin blev tyvärr sjuk och de
fick ställa in laget. Efter att även vi drabbats av ett sent återbud från febersjuka
Hreinn Juliusson ställde Adam upp för sina kompisar på FIG:et.
Fighten kom istället att stå i första hand mellan Hammarby och Huddinge.
Efter omstuvningar på sträckorna körde Oskar första sträckan och sprang mycket
bra men fick släppa några meter på upploppet till Hammarby. Därefter tog Adam
pinnen och den växlingen gick bättre än när han på 4x100-stafetten missade växeln
från Tom Kling-Baptiste. Det såg bra ut i femhundra meter innan mjölksyran gjorde
sig påmind och visade att han inte tränat för den här långa distansen.
När så Victor gick in på sista sträckan skiljde 100 meter och under första varvet tog han
in ett tjugotal av dessa. På andra tröttnade Victor lite och avståndet i mål var oförändrat.
Hur som helst blev det ett silver och ett tack till Adam som ställde upp!
Även P15-killarna drabbades av ett par sjuka och en som inte kom loss från skolan.
Detta gjorde att vi bara kunde ställa ett lag på benen och Emil sparade sig till 4x100.
Toppning av laget skedde i hopp om att ha kontakt så länge som möjligt och taktiken
höll mycket bra. Philip Gratell sprang fort på första sträckan och vi växlade i klar
ledning över till Viktor Björnberg. Även han gjorde en bra sträcka men fick släppa
ett lag före sig tillsista växlingen. Sven Lundqvist som ursprungligen var reserv och
sjunde man i lagen hade plötsligt blivit slutman i förstalaget vilket inspirerade honom
till att göra ett mycket bra lopp och återigen var under sitt nysatta pers från i söndags.
När det var trehundra kvar passerade Hammarby och vi låg fyra men Sven av sig inte
och på sista 200 tog han in hälften av försprånget men det räckte inte ända fram.
Fyra i mål och mycket bra sträckor av samtliga.

Resultat


SVEN DAGENS HÖJDARE I SÄSONGSAVSLUTNINGEN

Det börjar närma sig slutet av säsongen för våra ungdomar och juniorer.
Kommande helgs Skol-SM och Regionsfinaler blir de sista banloppen och
dessförinnan skall det avverkas stafetter på DM tisdag och onsdag.

Den individuella avslutningen för Sven Lundqvist var det regngråa
Hanvikens Ungdomsspel där vi hade ett gäng unga löpare på startlinjen.
Sven gjorde ett otroligt fint lopp där han gick ut på för honom mycket
snabba 32 sekunder och lade sig sedan i rygg på en annan löpare och farten
drogs ned litet efter den snabba öppningen. Efter klockringningen tog han sedan
ny sats och gick förbi och drog i ett högt tempo igen. Farten tog sedan ut sin rätt
på upploppet och han fick kämpa sig i mål 8-sekundersperset 2:35.

Debut på 800 meter gjorde vår nya 92:a Emil von Gerber. Helt utan
uthållighetsträning provade han på distansen och det såg mycket bra ut de första
500 meterna då den berömda mjölksyran slog till med storsläggan.
På mycket tunga ben kämpade han sig in i mål på 2:33 där det andra varvet
gick 10 sekunder långsammare än det första.

Stefan Broström stängde säsongen med att återigen göra
ett stabilt lopp på 2:26 och kommer nu att lägga sig i hårdträning för kommande
tävlingar bl.a. det stora målet OS i Peking nästa år. Våra Skol-SM löpare testade även
de formen men hade lite svårt att ladda inför den här gråblöta tävlingen och gjorde
"en dag på jobbet" med Hreinn Juliusson 2:05 och Oskar Martinsson 2:06.

Philip Gratell fick göra ett sololopp och gjorde det mycket imponerande där han tog
hem en överlägsen seger på 2:13. Victor Björnberg 2:18 och Kristoffer Holm 2:25
stod för stabila insatser. Klasseger för Victor och silvret till Totte belönades med
pepparkakor som alla löpare på prispallen fick åtnjuta.
Slutligen hade vi Dan Bergström som körde ett test inför Skol-SM och sprang på 2:04.

Resultat


TJEJERNA SEXA I BELLMANSTAFETTEN

Rapport från Lena Kullstam:
Huddingetjejerna hade en kul dag trots regnvädret på stora skuggan i lördags.
Efter en grym inledning av Johanna var vi i ledning. Vi kämpade för att hålla de andra lagen bakom oss så länge som möjligt. Först efter ungefär halva loppet hann Spårvägen ifatt oss. Vi slutade sedan på en klart godkänd 6:e plats med mersmak inför nästa år, då vi gärna ser att vi är med i tätstriden hela vägen.
Laget bestod av Johanna, Carro, Lisa, Mimmie och Lena.
Sluttiden blev 1tim 45 min.


KAJSA SATTE NYTT KLUBBREKORD PÅ HALVMARAN
Kajsa Berg fortsätter sin satsning på långdistans och som ett delmål på vägen
stod S:t Eriksloppet på programmet. Hon genomförde det helt enligt planerna
och gick ut lugnt första halvan av loppet. Efter 39 minuter på första milen började
Kajsa trycka på lite mer och farten skruvades upp lite. Hon kom i mål fräsch och
pigg i benen och hade kunnat springa fortare men det blev i alla fall nytt klubbrekord
på distansen med 1:22:22. En fin åttonde plats resulterade detta i och för första gången
kom Kajsa före kompisen Hanna Jonsson från Enhörna i resultatlistan.
Träningen trappas nu upp framöver för att ta sikte på nästa års tävlingar med SM på de långa
distanserna som huvudmål och även ett bra terräng-SM står på önskelistan där vi ser ut
att få ihop ett mycket slagkraftigt lag på tjejsidan nästa år.
Övriga Huddingelöpare i lördags var Colm O´Callaghan 1:14.27, Johan Sand 1:15.57,
Uffe Eriksson 1:24.21. Övriga tjejer fick tyvärr stå över pga. olika skavanker.

Resultat


HREINN OCH VICTOR STOD FÖR KANONINSATSER I LAG-USM
Efter att ha genomfört en tuff SM-helg var det dags för några av löparna att åka ner till
Växjö för att representera HAIS i lag-USM. Det blev fantastiska insatser av killarna.
Hreinn Juliusson sprang 3000 meter och det var osäkert om han skulle ha återhämtat
sig efter förra helgens tuffa dubblering. En ny taktik testades genom att gå ut lugnt första
halvan av loppet för att sedan öka farten hela vägen. Det blev en mycket framgångsrik
taktik som efter en fin avslutning med 3:00 på sista 1000 såg ut att sluta med en andraplats
efter starka David Lövgren från Göta men alldeles på mållinjen kom en frenetiskt kämpande
Patrik Nilsson från Hammarby som kastade sig in sex hundradelar före och snodde andraplatsen.
Det här var det absolut närmaste Hreinn har varit Patrik på hans specialdistans där han har
varit 10-20 sekunder före i loppen. Nu hoppas vi att respekten har släppt och vi ser med spänning
fram emot deras nästa duell.
Victor Hedin sprang den för honom ovanliga distansen 400 meter som han normalt bara springer
i stafettsammanhang men nu fick han chansen att visa sin snabbhet för eventuella tvivlare.
Kanonfina 52:50 gav en överlägsen heatseger och en total andraplats efter snabba Malte Fibel.
Slutligen måste vi nämna helt suveräne Alexander Nordqvist som lekte hem 100-meterssegern
tre tiondelar före närmaste löpare. Stafettlaget tog sedan hem en mycket överlägsen seger
på 4x100 meter där man var nästan två sekunder före närmaste lag Hammarby!
Totalsegern i lagtävlingen togs hem av Bajen med Huddinge på en mycket fin andraplats.
Det bästa resultatet i lagsammanhang genom tiderna om jag inte misstar mig...

Resultat


PHILIP TOG FIN SEGER I TÄBY OPEN
Philip Gratell går från klarhet till klarhet och gjorde ett härligt lopp när det stod elva
P15-killar på startlinjen när 800 meter avgjordes. Philips mål när han stod på startlinjen
var att vinna loppet vilket han genomförde med bravur. Trots ett flertal försök från de
övriga svarade han på alla attacker och visade vem som var starkast för dagen med att
ta hem en säker seger på 2:14, sekunden före två Hässelbylöpare.
Bra lopp även av Viktor Björnberg 2.19, Alexander Björnberg och Kristoffer Holm 2.24,
samt Sven Lundqvist som satsade friskt och persade med tre sekunder.
Dagen innan hade Oskar Martinsson kommit tvåa i P17 på 2:07 och i samma lopp
sprang Stefan Broström 2:26.
Dan Bergström sprang 2:05 i P19 och var med i stafettlaget tillsammans med Stefan,
Oskar och Robin Nordqvist som tog hem en bronsmedalj på 4x100 meter.

Resultat


LÄS OM HELGENS LÖPARFRAMGÅNGAR PÅ USM
USM 2007


TUFFT AVSLUTANDE 3000-METERSLOPP
Gå in på livesidan och läs!
LIVE


KAJSA OCH JOHANNA HADE DET TUFFT PÅ TJEJMILEN
Kajsa Berg och Johanna Bjermqvist var två av våra tjejer som sprang Tjejmilen.
Kajsa kände sig på topp innan loppet och efter en kilometer ökade hon farten och
avancerade i fältet efter att ha passerat Hanna Jonsson och Linda Ström.
Efter ytterligare ett par kilometerbörjade det kännas tungt och hon fick en jobbig
resa genom loppet. Även Johanna kände sig seg hela loppet och var inte nöjd med
sin insats men är nog glad att hon är tävlingsfärdig igen efter sin skada.
Kajsa var missnöjd direkt efter loppet men efter att ha noterat sin tid 38:20 tyckte
hon att det var ok. Om tiden blev så pass bra när man känner sig tung tyder det på
att man kan springa mycket bra när det blir fräscha ben.
Johannafick 37:40 och dessa två kan nog matcha varandra bra framöver.
Nästa lopp blir S:t Eriksloppet nästa helg.

Resultat


VICTOR TOG SM-SILVER!Gå in på livesidan och läs!
LIVE


STEFAN TREA I SKOTTLAND
Stefan Broström kom trea i det internationella uttagningsloppet
till Beijing-OS på 800 meter. Efter en lugn öppning på 34 sekunder
vände han på 71 och låg med kontakt till Kasper Nordlinder.
Vid 120 kvar satte Stefan in en attack men Kasper svarade och
även denna gång fick Stefan ge sig med några tiondelar för den
rutinerade Kasper och landade på 2:24..
De blev tvåa respektive trea efter en brittisk löpare.


INTERVJU MED PHILIP GRATELL
Gå in på livesidan och läs!
LIVE


INTERVJU MED HREINN INFÖR 3000 METER

LIVE


OSKAR KOM FEMMA OCH SLOG NYTT KLUBBREKORD!

Gå in på livesidan och läs!

LIVE


VICTOR VANN SIN SEMIFINAL

LIVE


PHILIP I PERFEKT LOPP PÅ 800-SEMIN

LIVE


HREINN PÅ POÄNGPLATS I SITT FÖRSTA UTOMHUS-SM!

Gå in på livesidan och läs!
LIVE


På torsdag klockan 13.00 genomförs det sista förberedande passet inför
USM och JSM som avgörs i Stenungsund respektive Uddevalla fre-lör-sön.
Klockan 15.00 avgår bussen från Källbrink med ett laddat löpargäng och ett
fyrtiotal andra aktiva och ledare.
Löparna vi önskar lycka till är följande:

OSKAR MARTINSSON P16
Sverigefemma och medaljhopp på 2000 meter hinder. (Lördag 16.30)
Kommer dessutom att springa 3000 meter. (Söndag 14.50)
HREINN JULIUSSON P16
Poängchans på 1500 meter. (Fredag 15.30)
Finalchans på 800 meter. (Lördag 12.30)-(Söndag 13.10 final)
Poängchans på 3000 meter. (Söndag 14.50)
VICTOR HEDIN P16
Guldhopp på 800 meter. (Lördag 12.30)-(Söndag 13.10 final)
Medaljhopp på 3000 meter. (Söndag 14.50)
PHILIP GRATELL P15
Finalchans på 800 meter. (Lördag 11.50)-(Söndag 13.30 final)
HENRIK ÅKERLUND M22
Poängchans 5000 meter. (Söndag 15.30)

USM-INFO

JSM-INFO


STRÅLANDE GENREP AV SM-LÖPARNA

Den ljumma Stadionkvällen gav våra löpare precis de besked som vi hade hoppats på.
Samtliga känner nu att de har prickat formen och kommer att prestera i helgen när de
går in i hetluften i SM-tävlingar och OS-kval.
En som verkligen har börjat visa lysande kvaliteter som medeldistansare är
Philip Gratell som gjorde ett helt perfekt lopp där han satte de jämnaste 200-ingarna av alla.
Första varvet lade han sig tvåa efter Albin Sjöblom och låg lätt i rygg och tyckte själv att det
gick långsamt. Han hade räknat med hög fart och var bestämd i sin taktik att hänga med
vilken fart det än sattes upp. Vid klockringningen gjorde han en attack men blev stoppad
i sitt försök att gå om i kurvan vilket gjorde att han avvaktade till 500-passeringen.
Philip gick upp och drog sönder fältet och såg fantastiskt lätt ut och vid upploppets
början hade han arbetat upp en lucka på 6-7 meter som Albin och Robin Wahlberg
förtvivlat försökte täppa till. Det såg länge ut som att Philip skulle ta hem segern med
marginal när den fruktade mjölksyran slog till 50 meter före mål som ett resultat av
att han tog i och spände sig för mycket. Det blev kvällens mest rafflande duell där
alla tre löparna kom i mål inom en tiondels sekund och nytt pers för Philip med 2:11.
Längsta strået drog Albin före Robin och Philip.
Lysande formbesked av Philip som hamnade i press före loppet när han hade glömt
sina spikskor och fick låna ett par av Oskar som var ett nummer för små och inte alls
passade på fötterna. Ännu en lärdom att ta med sig till kommande tävlingar...
Hreinn Juliusson och Oskar Martinsson stod också på startlinjen för att vässa formen.
Hreinn gick ut som tvåa med Oskar avvaktande på femte platsen när Hreinn redan efter
150 meter bestämde sig för att ta kommandot och gick upp och drog till utgången av sista
kurvan då Jonathan Dart gjorde en attack och gick förbi. Då tryckte Hreinn på ordentligt
och hade helt enkelt bestämt sig för att inte vika ner sig och gjorde ett mäktigt upplopp
där han till slut tog hem segern efter målfoto en hundradel före Jonathan.
Hreinn själv var hela tiden säker på att han var före men det tog tid innan det blev
bekräftat från måldomarna. En som låg med bra när spurten drogs upp var Mathias
Lindh men han hade inget att sätta emot på upploppet och han kom trea före en fint
löpande Oskar Martinsson som såg oförskämt pigg ut efter 600 meter men fick även
han ge sig för bortflyende islänningen. 2:03 och 2:06 är ett fint besked framför allt som
båda tyckte att det kändes mycket lätt hela loppet och absolut kunde ha sprungit fortare.
Stefan Broström vässade sin form inför det viktiga loppet i Glasgow på lördag och
provade på ännu en taktik för at vara väl förberedd på vilken typ av lopp som helst.
Denna gång öppnade han på 30,5 sekunder vilket är mycket snabbt när det siktas på
2:20-vallen men det visade sig att han orkade med mycket bra och han fullföljde
taktiken hela vägen med att aldrig släppa kontakten med näst sista löparen.
Efter 400 var det fortfarande rygg i rygg och det var först efter 500 meter som
utgångsfarten gjorde sig påmind. De sista 100 såg lite tunga ut men i övrigt var
det mycket fräscha ben som bar fram Stefans kropp till fina 2:24.
Det innebär att han sänkte sin tid från förra årets Fredrikshofsspel med 15 sekunder!
En tjej hängde på för att testa formen, Caroline Rönnlund. Det är inget SM på gång
för henne men hon ville ha ett besked om vart hon stod efter sjukdom och missad träning.
Första varvet såg ra ut och hon låg på planerade 2:20-schemat och det såg länge ut
som att tiden skulle hamna i den trakten när oträningen slog till de sista 200 och hon
tapade mycket mark och gick mycket trött in på 2:28.

Resultat


KAJSA ÅTER I KANONLOPP - FEMMA PÅ MIDNATTSLOPPET!

Kajsa Berg visade att hennes SM-form är på väg att bli ännu bättre när hon gjorde
ett alldeles lysande lopp när Midnattsloppet avgjordes på lördagskvällen.
Efter en start där samtliga av tjejerna kon hade tänkt hänga på drog iväg och även
många herrar låg hon ordentligt långt bak i fältet. Efter någon kilometer kände hon
att hon kommit in i löpningen och kunde börja öka farten. Det kändes mycket lätt och
hon började så småningom plocka löpare efter löpare och när hon kom i mål hade hon
slagit samtliga av de löpare som hon skulle försöka hänga på och fick den mycket fina
tiden 37:21 på den tuffa södermalmsbanan. Efter en ganska tuff träningsvecka väntar nu
nertrappning och uppladdning inför Tjejmilen på söndag och helgen därpå ett av
säsongens huvudmål, S:t Eriksloppet. Fantastiskt roligt att vi är på väg att få fram en
löpare på tjejsidan som har en potential som kan komma att räcka mycket långt i den
framtida satsning som Kajsa är beredd att göra.
Två tjejer till tog tillfället i akt att göra Kajsa sällskap och det var Cecilia Cardenas och Liza Clark.
Liza körde försiktigt efter att ha haft ont i ett knä och Cissi gjorde henne sällskap.
En annan som sprang var Anders Berglund som gjorde ett fint lopp och klarade sitt hett
efterlängtade 40 minutersmål med bravur och gick in på 38:35.
Anders Ortfeldt gjorde comeback i tävlingssammanhang och sprang på 37:47.
Efter att ha haft fullt upp med arbete m.m. är han nu laddad för att börja träna igen.
En annan duktig långlöpare är Mikael Markstedt som har sin son som tränar i klubben.
Denna veteran gjorde en så pass bra tid som 39:07.
En annan veteran är en av löptränarna Thomas Persson som ju har börjat springa
medeldistans senaste tiden och här sprang han på 43:29.
Och så hade vi förstås de "gamla" rävarna Johan Sand, 35:03 och Ulf Eriksson, 36,13.

Resultat


14-ÅRINGARNA ÅNGAR PÅ
Dag 2 av distriktsfinalerna innebar 2000 meter för de våra som körde 800 dagen innan.
Loppet satt lite i benen på samtliga men den som var minst berörd av detta var
Alexander Björnberg som persade med tre sekunder till 6:53 och var hack i häl på Viktor
Björnberg, 6:50 och Kristoffer Holm, 6:51. Placeringarna 3-4-5 gav en välbehövlig poängskörd
när det gäller att ta hem klubbsegern i klassen. Även Sven Lundqvist persade till 7:43.
Vi avvaktar måndagens kastresultat för att kunna slutsummera denna tävling.

Resultat


SM-GRABBARNA VÄSSAR FORMEN I NORRKÖPING

Sista finslipningarna är i full gång inför en av säsongens viktigaste tävlingshelger.
Alla våra SM-löpare passade på att testa formen inför stundande mästerskap som
inleds nu på fredag. Denna rapport inleds med en som verkligen kom igen och visade
att onsdagens genomklappning berodde på att han inte mådde bra och visade med besked
att mera är att vänta i veckan. Efter ett mycket avslappnat och fint lopp där det fanns
ytterligare ett snäpp att ge persade Philip Gratell in på fina 2:12 och planeringen att gå
under 2:10 när SM drar igång verkar klaffa till 100 %. En mycket belåten Philip konstaterade
att självförtroendet fick en stor kick på vågen mot SM.


I samma lopp sprang Stefan Broström som laddar upp för sin internationella debut där
han springer mot Storbrianniens bästa i deras OS-uttagningar på lördag i Glasgow.
I sin strävan att prova på olika taktiska dispositioner gjorde han denna gång ett test
med att gå ut lätt de första femhundra meterna för att sedan köra för fullt de sista 300.
Loppet kändes mycket lätt för Stefan som tyckte att han var ute på en snabb jogg.
Sista testet blir på tisdag då det blir fullt ös i Fredrikshofsspelen för att speeda upp
farten inför helgens viktiga lopp.


När det var dags för P17-killarna var det ett litet men mycket bra startfält där tre av
killarna ligger topp 10 på statistiken. Ett mycket bra lopp fick vi beskåda där Hreinn
Juliusson gjorde ett fantastiskt jämnt lopp med passeringarna 29-31-31-31 persade
med 2:02 och därmed tog ett ordentligt kliv upp i statistiken. Oskar Martinsson hade
hinderloppet sedan i onsdags i benen men visade trots sega ben att formen absolut
kommer till SM då han persade till 2:05.
Segrade i loppet gjorde Erik Johansson på 2:01 före Hreinn och Nick Sellman 2:02
med Oskar som fyra. Pers för samtliga i detta mycket högklassiga lopp.

Resultat


LANDETS BÄSTA 93-LAG DOMINERADE I DISTRIKTSFINALEN

Det blev som vi hoppades på ett mycket fint 800-meterslopp när första dagens
tävlingar avgjordes i årets distriktsfinal som hade flyttats till Danderyd pga. dubbelbokning.
Vi hade stora förväntningar på våra duktiga 14-åringar och samtliga infriade dessa och det
var fyra mycket nöjda killar som gjorde kanonlopp allihopa.
Som väntat drog Jonas Wahl-Sjöman upp ett mycket hårt tempo och det var bara
Patrick de Meijere som försökte hänga på medan övriga höll sig kalla allt enligt planerna
eftersom man insett att Jonas är för stark sverigetvåa som han är.
Huvudklungan bakom anfördes mestadels av Kristoffer Holm som drog på i ett hårt
och jämnt tempo. Hängde på honom gjorde Viktor Björnberg som var ordentligt
laddad denna dag och hade beslutat sig för att försöka vara första HAIS:are i detta
"inofficiella" klubbmästerskap på distansen. Alexander Björnberg låg hela tiden och
bevakade bakom i klungan. På andra varvet hade Patrick fått släppa Jonas och bakifrån
kom Totte och Viktor ångade och när upploppet närmade sig var dessa förbi och gick en
hård match in mot mål där Jonas kom först på kanontiden 2:06 och därefter tryckte sig
Viktor före Totte och båda gick in på 2:17. Pers för båda och för Totte med hela tre
sekunder vilket ger totalt sju sekunder på de två senaste loppen. Andra och tredje plats
för dessa följdes fint upp av en kroknande Patrick som även han persade och fick den
försmädliga tiden 2:20,00 vilket innebar tredje perset på tre lopp och samtliga på 2:20.
Alexander gjorde ett fint lopp och formen verkar vara på väg även här.
Nu ser vi fram emot morgondagens 2000 meter som kommer att bli grymt intressant
med killarnas gryende form och de närmaste veckorna år det planerat att formen skall
toppas till regionsfinaler, skol-sm och stafett-dm och persen kommer förhoppningsvis
att krypa ner en bra bit till speciellt på 800 som de inte har sprungit så mycket än.
Härligt jobbat killar!

Resultat


OSKAR KROSSADE GAMMALT KLUBBREKORD

Oskar Martinsson vässade formen och hindertekniken på ett lysande sätt
när han på onsdagskvällen fullkomligt raderade ut det 28-åriga klubbrekordet
på 2000 meter hinder. Efter att ha varit en och tre sekunder ifrån på de två
senaste loppen stämde äntligen det mesta förutom den obligatoriska kullerbyttan
som denna gång orsakades av en inbromsande medtävlare där Oskar kom i otakt
vid en hinderpassage och hakade i med spikarna och voltade ett varv.
Detta hindrade inte från att oberörd ta sig upp och köra vidare och den form som
började titta fram vid DN-galan förra veckan gav sig ordentligt tillkänna.
Det här var ett härligt formbesked för hårt kämpande Oskar som har småpersat
hela tiden med någon sekund i taget. Nu var det inget snack om saken och när han
gick ut på sista varvet hade han 90 sekunder på sig för att gå under klubbrekordet
då han avslutade med ett 78-varv och landade på kanontiden 6:45.
Med tanke på hans vurpa och snabba sista varv samt att snabbheten kommer att
finslipas på ett par 800-lopp kommer det att bli spännande att se hur han hävdar
sig på kommande SM nästa helg.

Ett annat hinderlopp som vi såg fram mot var Viktor och Alexander Björnberg som ännu
en gång visade att de har stor talang för denna tuffa löpgren. De gjorde återigen en attack
mot klubbrekordet och var återigen snubblande nära men missade tyvärr rekordet med
ynka två sekunder. Den som visade att formen är på väg var främst Alexander som
satte ett nytt prydligt pers med fina 5:14 och Viktor landade på 5:08.
Om dessa killar fortsätter att satsa på hinder med sin lysande teknik och stora löpkapacitet
kan de gå hur långt som helst och bli något alldeles extra.
Båda laddar nu för distriktsfinalen som går i helgen där de kommer att dubblera med
att köra 800 på lördag och 2000 på söndag för att hjälpa klubben att ta hem distriktstiteln.

När sedan 800 meter stod programmet hade vi med tre löpare i det första av tre heat.
Det var mycket hög klass på 800-löpningarna där ett gäng juniorer passade på att få en
genomkörare mot seniormotstånd inför kommande SM. Debut på distansen gjorde
Anders Olsson som gick ut mycket tufft och vände på 64 sekunder. Orken höll väl inte
ända fram men han var mycket nöjd med sin debut och 2:13.
I detta lopp hade vi även Stefan Broström och Kristoffer Holm som båda siktade på att
gå under 2:20 och där Totte var riktigt nära när han landade på höga 2:20.
Pers med fyra sekunder visade på att han även kan springa fort på kortare distanser.
Det blir dubblering i helgen även för Totte i distriktsfinalen där vi även har en fjärde
kille med, Patrick DeMeijere och det kommer att bli enormt spännande att se dessa
mötas igen på distansen. Persen för de tvåskiljer endast ett par tiondelar så de kommer
säkert att sporra varandra så att båda kan gå under drömgränsen och förhoppningsvis
även dra med sig Alexander Björnberg som ännu inte varit nere på de tiderna men som
absolut har kapacitet för det och lite till.
Vår tredje löpare i loppet var hårt satsande Stefan Broström som gjorde ett mycket stabilt
lopp som denna gång räckte till pers och endast en halv sekund från det svenska rekordet.
Vi tror på stigande form under de närmaste loppen som är uppladdning inför tävlingen i
England nästa lördag då det bjuds på internationellt motstånd och där han även får möta
svenska rekordinnehavaren som fajtas med Stefan om en OS-biljett till Beijing.

I det andra 800-loppet var det dags för de lite äldre och snabbare killarna.
Här hade vi förstås Hreinn Juliusson som körde sitt andra 800-lopp för säsongen
och var lite försiktig på första varvet och gled ifrån täten lite. Han uppmärksammade
detta efter 300 meter då han gick upp och drog i huvudklungan och gjorde en stark
avslutning men han kom aldrig riktigt i kontakt med tätkillen vilket gjorde att Hreinn
fick ta mycket vind som det fanns gott om denna onsdagskväll.
Tangering av perset 2:04 var helt ok. för denna talangfulla islänning som kommer att
vässa speeden och tuffheten i återstående 800-metersloppen inför SM där det troligtvis
blir 1500 och 3000 för Hreinn.
Philip Gratell var också med i detta snabba heat men han mådde inte bra och hade både
huvudvärk och magproblem. Det syntes emellertid inte på första varvet där han gick med
mycket bra och låg precis i rygg på huvudklungan. Det är möjligt att det gick lite för fort
i början då han överraskades av den snabba utgångsfarten och gjorde allt för at inte släppa
kontakten framåt och efter den fina öppningen på 63 sekunder började det kännas tungt
för Philip och han kroknade rejält de sista 200. Det är bara att komma igen frisk och fräsch
till nästa lopp på söndag.
Då drar de SM-aktuella till Norrköping för att springa 800 samtidigt som de yngre drar till
Danderyd för att springa distriktsfinalerna där vi även hoppas på att få in någon eller några
av killarna på de två första platserna vilket ger en direktbiljett till Regionsfinalen senare.

Avslutande 3000-metersloppet bjöd på en mycket bra insats av Anders Berglund
som sprang in på fina 10:32 och Martin Larsson som genrepade inför helgens SM.
Vi får hoppas att Martin känner sig lättare i benen då än i det här loppet som enligt
honom själv gick mycket tungt.

Resultat


LÖPARNA VISAR UPP SIG PÅ KÄLLBRINK
Ett koppel av HAIS-löpare springer på Viking Line-spelen på onsdag.
Hinderlöparna tar tillfället i akt för att dels köra ett test inför USM och de yngre har
sista chansen för utomhussäsongen att göra bra hindertider.
Oskar Martinsson springer 2000 meter tillsammans med ett gäng Hammarbylöpare
som alla satsar på att komma med till SM. För Oskars del blir det tredje gången gillt
för att slå klubbrekordet som missades med ynka halvsekunden senast.
Klubbrekord är även Viktor och Alexander Björnberg ute efter och här är det
Viktor Hedins två år gamla rekord som hänger på en skör tråd då grabbarna var endast
en sekund efter på förra loppet.
Förutom Martin Larsson som laddar inför VSM med ett 3000-meterslopp och Anders Berglund 
som skall köra ett snabbpass inför Midnattsloppet är det 800 som gäller för de övriga.
Hreinn Juliusson som kommer att speeda upp farten inför SM och siktar på att gå under
2:02 i detta första av tre 800-ingar på väg till SM. När det är SM-dags lär 2-minutersvallen
ligga löst. Det är fortfarande inte bestämt vilka distanser killarna kör på SM, Hreinn är ju
som bekant väldigt duktig även på 1500 och 3000 meter.
Oskar har vi redan nämnt och det är hinder som gäller här och troligtvis någon dubblering,
800 eller 300meter. Tredje man i fältet som springer för SM är Philip Gratell som siktar på
att gå ner under 2:10. Vid SM-start är det troligtvis 800 som gäller även om han verkar
mycket stark just nu på längre distanser vilket han visade med bravur på DN-galan.
Samma helg som SM avgörs åker Stefan Broström till England för landslagsläger och
där han återigen får möta sin landslagskollega Kasper Nordlinder på 800 meter och där de
båda kommer att få internationell konkurrens av brittiska löpare som har sin OS-uttagning
i samband med loppet. I första skedet siktar Stefan på att gå under 2:20 för att efter ytterligare
två lopp inför resan springa riktigt snabbt när det står revansch på programmet i England.
En till kille som vi hoppas få se tillstart är Patrick DeMeijere som är ett härligt tillskott till
löpargänget som i så fall kommer göra Stefansällskap för att försöka spränga 2:20-vallen,
en gräns som han varit några tiondelar ifrån de två senaste loppen.
På veteransidan har vi nyblivna klubbrekordinnehavarinnan Lotta Tjernberg och
Thomas Persson som laddar med et 800-lopp inför VVM i Riccione.
Även Nisse Olsson kommer troligtvis att köra igenom et lopp inför VM.
LYCKA TILL ALLA DUKTIGA LÖPARE!

Tävlingens hemsida


KAJSA I KANONLOPP PÅ SM

Kajsa Berg gjorde ett mycket imponerande lopp på fredagseftermiddagens första
final i Friidrotts-SM som var 10000 meter för kvinnor. Loppet gick i ganska högt
tempo från start och Anna Rahm tog initiativet direkt och drog de första 7000 meterna.
Kajsa lät sig inte dras med i det höga tempot utan låg hela tiden med kontakt till tätklungan
fram till 4000 meter då de höjde farten ytterligare. I detta skede hade Kajsa fått kontakt
med Spårvägens Anja Lindberg och passerade henne efter halva loppet  Efter detta mentala bakslag
orkade inte Anja längre utan bröt loppet. Kajsa fortsatte att mala på och låg länge och väl
i 36-minuterstempo och hade gått under 37 minuter om hon inte hade haft så stor respekt
för Rahm &co och gick ut och körde bana två i 200 meter för att släppa fram dessa för varvning.
Nästa tjej där framme var Madeleine Hedberg från Motala som besegrade Kajsa i Baltzarloppet
för två veckor sedan och hon närmade sig stadigt men nådde inte ända fram. Kajsa kom i mål
på kanonfina 37:05 och hade krafter kvar. Lite mer rutin på distansen och 35 minuter närmar sig.
Anna Rahm orkade inte köra ända in utan ramlade ner på en tredjeplats med Lilian Magnusson
på andra och Anneli Fransson på tredjeplatsen.

På herrarnas 10000 meter hade vi två löpare, den rutinerade Colm o`Callaghan och den mindre
rutinerade Henrik Åkerlund. Henke hängde med länge i andraklungan medan Colm var litet mer
avvaktande och gled ner i en tredje klunga. Erik Sjöqvist hade för länge sedan dragit ifrån det
övriga fältet och defilerade in i mål på fina 29:15. Efter 7000 meter hade Henke fått nog och bröt
loppet efter att ha haft en tung resa de sista 3000. Colm stumnade litet på de sista 2000 och gick
i mål på 33:36 efter ett jämnt lopp. Tvåa i loppet var Kristian Algers som spurtslog Oskar Käck.

Resultat


TRÄNINGAR VECKA 32+33
Dessa två veckor är fullspäckade med tävlingar så de flesta kommer att tävla
och träna lätt. Träningstiderna enligt ovan är för er som vill träna tillsammans med
andra men det kommer inte att finnas tränare på plats då alla är upptagna på annat håll.
För er som vill träna tillsammans gäller 18.00 tisdag och torsdag samt 11.00 på söndag!


PHILIP DN-GALANS HÖJDARE

Philip Gratell överraskade samtliga (utom möjligen sig själv) när han visade att det finns
stor kapacitet även för längre distanser. Ett bevis på att träning ger färdighet då han för ett
halvår sedan inte var i närheten av att kunna genomföra ett 1500-meterslopp på detta sätt.
Distanserna för Philip ligger mera åt 400-800 meter men efter det här loppet vet man aldrig...
Det blev ett lopp med jämn fart där Philip låg och skuggade John Kingstedt hela vägen och när
det var 300 kvar trodde nog John att han skulle ro hem fighten med hjälp av sin extrema
uthållighet då Philip tryckte på och ökade farten hela vägen in och med gott om krafter kvar
landade på mycket fina 4:45. John persade med fina 4:48 och loppet vanns överlägset av
Marcus Hallbäck från Bålsta på kanontiden 4:15.
Se loppet här nedan
p15-1500m

Jag kan inte nog uttrycka min stora glädje över att Bilal Cadimi har bestämt sig för att
satsa på löpningen igen efter ett par års fotbollsspelande. Sådana här talanger växer inte på
träd och vi hoppas innerligt att han kommer att trivas med gruppen i sin framtida satsning.
600 meter stod på programmet och utvecklades till att bli ett taktiskt väl genomfört lopp när
Bilal låg i klungan och lät de andra ligga och dra. Efter 300 skruvades farten upp när Bilal
tryckte på men på upploppet väntade vi på en urladdning som aldrig kom. Förklaringen fick
vi efteråt av en bedrövad Bilal som hade fått en blockering och trodde att det var 200 meter kvar.
Segertiden 1:36,05 var en klen tröst för honom först men efter att ha fått veta att han slog
klubbrekordet med 17 hundradelar satt av Alexander Nordqvist kändes det lite bättre.
Se loppet här nedan
p13-600m

Våra fantastiska 93:or dominerade startfältet med fyra löpare när 1500 stod på programmet.
Taktiken denna gång var att gå ut löst för att trycka på efter två varv. Det gick lite fortare än
tänkt i början men det var inga problem att klara farten hela vägen. Viktor Björnberg anförde
en liten klunga där Kristoffer Holm naglade sig fast och Alexander Björnberg låg några meter
bakom och skuggade. På upploppet satte Totte in en attack men Viktor förmådde svara och
gick in några decimeter före. 4:54 på båda och Alexander en bit efter på 5:01. Samtliga hade krafter
och kände att de kunde ha sprungit fortare. Nu väntar några 800-meterslopp för att få upp farten
och tuffheten att våga springa fort och bli riktigt trötta.
Se loppet här nedan
p14-1500m

Sveriges bästa 16-åringar stod på startlinjen när det var dags för 1500 meter. Det fattades bara
Victor Hedin som sprang seniorloppet dagen innan på nya perset 4:07 och bredvid stod även
Anton Wåhlin och tittade på då han tyvärr ådrog sig en skada efter träningslägret i USA.
Det blev frisk satsning från början där en handfull löpare satsade på att spränga 4-minutersvallen.
Hreinn Juliusson försökte hänga på och var bra med efter två varv men fick därefter släppa och
fick kämpa sig i mål på 4:19. Oskar Martinsson gjorde ett stabilt lopp där han mestadels fick
ligga och dra andraklungan och gick in på nya perset 4:26. Jonas Leandersson imponerade
mycket och ingen hade någon chans att följa när han drog upp tempot för att måla på 4:01.
Vetle Åsland från Norge 4:05 och Jonas Legernes 4:06 var de som var närmast och därefter
en stumnande Joel Lundin 4:14 med Hreinn som femma.
Se loppet här nedan
p16-1500m
 
Bilder
Resultat


KAJSA OCH ABDALLAH I TOPP

Kajsa Berg gjorde ett mycket imponerande genrep inför SM 10000 meter på fredag
när hon vann korta banan i KK-joggen som avgjordes i 27-gradig värme och hög
fuktighet i Katrineholm på tisdagskvällen. Hon tog kommandot direkt från start och
gick ut från startrakan som tionde löpare med nio killar före sig. När halva loppet gått
hade Kajsa plockat sex löpare och låg på en total fjärdeplats. Även tredjemannen passerades
men denne kom tillbaka och lyckades gå förbi via en stark slutspurt. Det var aldrig någon
som kunde hota Kajsa trots att hon återigen fick stora problem med andningen och blev mycket
hämmad och fick slå av på farten. Det blev mera rödgult på korta banan när Liza Clark gjorde
ett mycket starkt lopp och gick in som trea efter att ha legat avvaktande ett par kilometer och
därefter satte in stöten en kilometer före mål och fick den stora glädjen att göra Kajsa sällskap
upp på prispallen. Ännu mera HAIS på sjunde plats där vi hittar Cecilia Cardenas som kommer
att satsa tillsammans med Liza på långdistans framöver. Bland killarna hade vi Anders Berglund
som länge låg och skuggade Kajsa men fick ge sig för att gå in på en fjärdeplats bland killarna och
Sture Åhs kom in som elva. Långa banan dominerades totalt av den duktige marockanen
Abdallah Langhari som bara gled ifrån det övriga fältet när han precis som i Baltzarloppet
förra helgen kunde kamma hem prischecken på 3000:- efter ett väl genomfört snabbdistanspass.
Här hade vi bara Ulf Eriksson med som sprang i mål på en tiondeplats.

Bilder
Resultat


800-METERSGÄNGET STORMAR FRAM I VÄNERSPELEN

Efter en otursmorgon med transportproblem pga. sjukdom var det ett något stressat
löpargäng som angjorde Lidköping och Vänerspelen. Vi hade fem löpare med på denna
distans med några intressanta starter. Hreinn Juliusson gjorde sitt första 800-lopp för
säsongen och sprang på bra men fick inte riktigt kontakt med Alexander Persson och
fick ligga i ett tomrum ned till nästa löpare. Efter ett lopp med jämna varv kom Hreinn
in som tvåa på nya perset 2:04. Mycket lovande i säsongsupptakten på distansen som är
ren snabbhetsträning inför kommande SM och längre distanser.
Stefan Broström såg fram emot ett efterlängtat möte med OS-kandidaten Kasper Nordlinder
och det blev som väntat ett mycket jämnt och spännande lopp där Stefan tog kommandot
från början. Efter 400 närmade sig rutinerade Kasper och i slutet av sista kurvan gled han
förbi och det blev en rafflande upploppsstrid där Stefan fick vika sig med tre tiondelar och
sluttiden blev 2:24, en sekund över det svenska rekordet som Kasper slog för två veckor sedan.
Efter loppet intervjuades de båda landslagslöparna där Kasper tillkännagjorde att det kanske
skulle bli sista satsningen för honom och att han kommer att lägga spikskorna på hyllan efter Peking.
Men vem vet, Stefan kanske kommer att sporra denna duktiga kille till en fortsatt satsning framöver.

Även Philip Gratell gjorde ett mycket stabilt lopp när han tangerade perset på 2:14 och visar god
stabilitet på snabba tider och 2:10-gränsen är på gång inom kort. En annan kille som har visat på
stor kapacitet är Patrick DeMeijere som är ett härligt tillskott till det friskt satsande 93-gänget.
Efter den korta uppvärmningen som alla 800-löpare blev tvingade till sprang han ändå så pass
fort att han tangerade sitt pers på 2:20. En som debuterade på distansen var Thomas Persson
som är på väg att bli en mycket duktig veteranlöpare och hans 2:26 inger respekt och med tanke
på hans orutin kan vi vara säkra på att tiderna kommer att falla framöver.

Senare var det dags för långloppen där Kristoffer Holm inledde med att göra ett säkert lopp på
2000 meter endast en sekund över perset och fick fina 6:40. Han debuterar på 1500-distansen
på DN-galan och det blir intressant att se hur han hanterar den sträckan.
Viktor och Alexander Björnberg stod för mycket fina prestationer då de sprang 1500 hinder.
Viktor sprang på 5:07, pers med en sekund och är nu bara två sekunder från klubbrekordet.
Alexander gjorde ett fint lopp också när han tangerade sitt pers 5:17.
Slutligen Oskar Martinsson som hade 2000 meter hinder på programmet och som gick under
drömgränsen sju minuter och noterade 6:59. Tyvärr ramlade han även i detta lopp och missade
det 28 år gamla klubbrekordet med en halv sekund men han har två lopp på sig att skriva in sig
i historieböckerna på distansen, sista loppet på SM om tre veckor.BILDER INLAGDA FRÅN LÖPARTURNÉN
KRAFTPROVET - KOPPARBERG - GURKSPELEN - BALTZARLOPPET
HITTAR NI
HÄR


MÅNGA KANONINSATSER I HELGENS TÄVLINGAR
Nu är tävlingssäsongen inledd och det sprangs fort på många håll i helgen.
Efter en tuff vecka med tre tävlingar och ett hårt intervallpass på 10 dagar
summerades en mängd pers och vi ser fram mot närmaste veckorna och vad
som komma skall när det lättas på träningen.
Stort reportage från tävlingarna och bildavdelning från veckans aktiviteter kommer
under morgondagen och här tar vi fram ett axplock ur helgens resultatlistor.
Victor hörde till gänget som inledde med att springa 800 meter på fredagen i Gurkspelen.
Efter ett mycket fint lopp noterades nytt pers med 1:58. I samma lopp persade Oskar Martinsson
med två sekunder till 2:06 och slog i detta lopp Joel Lundin för första gången.
Philip Gratell fick till det bra i sitt 800-lopp och persade med 4 sekunder till 2:13.
Även Kristoffer Holm sprang fort när han noterade 2:20.
I detta lopp gjorde Bilal Cadimi comeback på löparbanan efter nästan två års fotbollsspelande.
Han slog hela P14-gänget och noterade utsökta 2:15! Välkommen tillbaka säger vi till denna supertalang!
På lördagen vilade medeldistansarna och långdistansarna drog ner till Motala för Baltzarloppet.
Här gjorde Kajsa Berg ett mycket fint lopp på halvmaran när hon kom trea endast
en minut efter Hanna Jonsson och tre minuter efter segrarinnan. 
Prischecken på 500:- var en trevlig uppmuntran för hårt satsande Kajsa.
Det här loppet var ett test inför kommande SM och S:t Eriksloppet i september.
I samma lopp visade Anders Berglund att löptekniken börjar sitta och därmed tiderna att komma.
Otto Kingstedt sprang mycket bra och tog hem P13-klassen och Monica Kingstedt
vann K40-klassen på 10 km.
På söndag er det sega ben på några håll men Hreinn Juliusson visade upp sig efter att ha stått över
fredagens 800-meterslopp och visade på mästerliga takter när han kom tvåa i mycket fint
sällskap på 1500 meter på nya perset 4:17.
Stefan Broström gjorde ett mycket stabilt 1500-meterslopp och persade med 6 sekunder till 5:05.


BADPOJKARNA LADDAR UPP INFÖR TÄVLINGSSÄSONGEN

14 st av våra duktiga medel och långdistansare har ockuperat Kopparberg för
att köra igenom ett uppladdningsläger inför bansäsongen som inleds på fredag.
På måndagen drog ett gäng till Ludvika för att finslipa formen på löparbanan.
Rapporterna säger att det det mycket bra ut på alla håll och vi ser fram emot
helgens övningar som med stor säkerhet kommer att röra om ordentligt i
årsbästalistorna. Våra löpare har olika mål alltifrån USM till uttagningstävling
till Peking-OS. Vi börjar med att kolla läget bland ungdomarna.
Samtliga inleder tävlingssäsongen med 800 meter på Gurkspelen.
De som har viktigaste målet är naturligtvis P15-16-killarna som har SM att tänka på.
Vi har som bekant landets bästa 91:or och här har vi stora förhoppningar om goda
insatser på SM.
Victor Hedin har de senaste åren varit vår främste 91:a men har under sista året
fått välbehövlig konkurrens av flera duktiga killar. Victor har kapacitet att gå ner
på tider under 4:00 och 1:56 och har stor möjlighet till medaljer på SM.
Den som har närmat sig snabbast bakifrån har hittills varit Hreinn Juliusson som
ser ut att fortsätta klättra mot högre nivåer speciellt på specialdistansen 1500 meter.
Den här killen är så allsidig så han blir ett hot om medaljerna även på 3000 meter.
Nu kommer en tredje kille att blanda sig i toppen speciellt på 800 meter nämligen
Oskar Martinsson som efter måndagens genomkörare såg imponerande stark ut
och det pekar ner mot 2-minutersvallen för honom och hans löpning har verkligen
gått fram starkt de senaste två månaderna. Han kommer även att bli ett starkt kort
på hinder i SM. Två hinderlopp är inplanerade för att finslipa tekniken över bockarna
och det kommer att krävas mycket för att slå denne viljestarka löpare på SM.
En fjärde kille som har gått fram starkt efter en seg inledning är Malek Zbadi som
med sitt 2:10-lopp senast visade att han har kapacitet att springa mycket fortare än
han har visat tidigare.
Den som överraskade mest på träningen var utan tvekan Philip Gratell vilken
visade på mycket stor kapacitet och har nu fått mycket bättre uthållighet och den
här snabba löparen ser ut att ha kapacitet för under 2:10 redan på de första tävlingarna.
Klarat han den nivån blir han en given joker i leken på USM i augusti.
Sedan har vi våra vassa 93:or där vi under sommarträningarna har bevittnat en
stor beslutsamhet i Kristoffer Holm´s träningsintensitet och den här killen kan bli
fruktansvärt duktig på långdistans där han kommer att köra både 2000 och 3000
meter under säsongen. På fredag går han in för att köra snabbhet i sitt 800-lopp
och helt säkert kommer han att sopa banan med sitt pers och det skulle inte förvåna
om han går ner mot 2:14. På 2000 meter som avgörs på söndag är 6:20 inom räckhåll
och vi tror att drömgränsen 6:00 inte ligger långt i framtiden.
Viktor och Alexander Björnberg ligger och laddar i Värmland och kommet att debutera
i en lokal tävling på söndag där de springer 800 meter. Hinder kommer vid sidan av
800 stå på deras satsning i höst och vi ser redan fram mot passeringen av 5:00-gränsen.
Båda två ser mycket starka ut efter att för första gången ha genomfört ett sommarprogram.
En annan kille som ligger och laddar i Kopparberg är Stefan Broström som är nominerad
till Beijing-OS efter sitt svenska rekord på 800 och dubbla SM-guld. Rekordet är återtaget
men efter att ha sett Stefan i träning senaste veckan pekar det på att det kommer tillbaka
i Stefan´s ägo redan efter fredagens lopp. Rekordet på SM slog Stefan innan tävlingssäsongen
börjat och möjligheterna finns att putsa det rejält för att kulminera i ett 800-meterslopp med
landslaget som åker till England i slutet av augusti för att möta internationellt motstånd.
Henrik Åkerlund är också med och finslipar formen på lägret och slutmålet i år är
naturligtvis JSM i augusti. Han kommer att köra testlopp på 10 km i Motala på lördag.
Kajsa Berg laddar tillsammans med syrran och två kompisar på Gotland.
Efter hennes senaste två lopp med fina femteplatser i Trosa och Trollhättan ser det
mycket lovande ut och på lördag körs ett testlopp i Motala på halvmarathondistansen.
Huvudmålet är i år S:t Eriksloppet och 10000 meter på SM och DM.
Nu har gänget börjat droppa in efter att ha varit och fiskat och vi skall avrunda
kvällen med att kolla in en skräckfilm...


TOPPINSATSER AV TROLLHÄTTELÖPARNA

Det blev mycket rödgult i resultatlistorna efter att den tuffa tävlingen
Kraftprovet hade avgjorts i natursköna områden kring Trollhättan.
Banan hör till de allra svåraste med en höjdskillnad på 88 meter.
Ena stunden är det utförslöpning i en ravin ner mot vattnet för att i
nästa skede bli tuff klättring upp förbi de många slussarna.
Strålande sommarsol och mycket publik bjöds löparna.
Här följer ett sammandrag av löparnas insatser.
K 11600 meter
En av dagens verkliga höjdpunkter var tjejernas långa bana där vi
hade Kajsa Berg som stort hopp. Hon infriade förväntningarna och lite
till när hon efter halva distansen låg på en mycket fin fjärdeplats med
förra årets femma Katarina Johansson tolv sekunder bakom sig.
Vid de sista stigningarna tre kilometer före mål kunde hon inte stå emot
när backspecialisten Katarina tryckte på utan fick ge sig men kom in på
en mycket meriterande femteplats. Sluttiden var i paritet med förra årets
fyra Ing-Marie Nilsson vilket säger mycket om hennes insats.
Det känns som att hennes satsning på långdistans framöver ligger helt rätt
och utvecklingskurvan har tagit ordentlig fart i och med nya träningsupplägg.
Loppet vanns av suveräna Stockholm Marathonvinnaren Kirsten Melkevik
och hon var mycket nära att slå Grete Kirkebergs femton år gamla banrekord
men missade med en ynka sekund.
M 11600 meter
Här var det intressant att se hur Henrik Åkerlund skulle stå sig mot
seniormotstånd. Det såg mycket bra ut och "Henke" såg ut att trivas
när han kom in på en mycket fin 21:a plats bland de 700 löparna.
Uffe Eriksson tappade lite på andra halvan och kom in som 34:a och
Anders Berglund ser ut att vara inne på rätt spår med sin löpning där
han har jobbat hårt på sin teknik som ser bättre och bättre ut och han
var mycket nöjd med sin 51:a plats som visade att han kan fortsätta
att satsa på halvmarathon.
Loppet fick en rafflande upplösning sedan marockanen Abdellah Langhari
fått problem med magen efter att ha haft ledningen efter fem kilometer.
När upploppet närmade sig låg det tre kenyaner hack i häl och körde om
segern. Efteranmälde Sylvester Kimeli drog det längsta strået efter att ha
spurtat ned juniorerna Sammy Kurui och John Sombol.
Korta banan 6000 meter
Här var det tränarnas tur att tillsammans med några av våra medeldistansare
mäta krafterna mot många yngre och mestadels lokala förmågor.
Tränare Kim drog det längsta strået i prestigematchen mot adepten Stefan Broström som
gjorde sitt livs bästa långlopp när han kom in som åtta två placeringar efter sin tränare.
Även tränare Tommy ställde upp och gjorde ett mycket fint lopp där han landade på 14:e plats.
Vår seriöst satsande juniortjej Liza Clark sprang på mycket bra och hade i början en match med
veteranlöpare Olsson men lämnade ganska omgående Nisse efter sig och flög in på 23:e plats
totalt och fick en fin fjärdeplacering bland tjejerna. Nisse stängde grinden på 31:a plats
bland de 109 fullföljande.
P14 2300 meter
Här hade vi en joker i leken i form av Bilal Cadimi som gjorde comeback i löparsammanhang.
En av förhandsfavoriterna vår egen Kristoffer Holm gick en hård fight loppet igenom och
fick till slut ge sig för den starkt löpande Bilal som i sin tur fick ge sig i spurtuppgörelsen
med Marcus Bergström som tog hem klassegern före Bilal tätt följd av David Svantesson
och "Totte" som såg mycket lätt ut och vi känner på oss att det kommer att gå fort framöver
på hans favoritdistans 2000 meter som han gör säsongsdebut på i Gurkspelen.
Vi hade även våra två starkt löpande tvillingar Viktor och Alexander Björnberg som gick
in som sexa och åtta och Sven Lundqvist gick in på en 15:e plats.
P16 2300 meter
Här fick vi dagens enda klasseger genom Victor Hedin som gick en hård match med
Rickard Gunnarsson som är en stark 800-löpare som gjort 1:58 och de låg jämsides
hela loppet som inte avgjordes förrän Victor klämde sig in före i den enda målfållan.
Därefter tog det inte längre än 20 sekunder tills nästa spurtstrid gick av stapeln och
utspelades mellan vår egen Oskar Martinsson och Hälle´s Emil Jansson.
Denna gång fick vi tyvärr se det omvända när Oskar fick ge plats in i den enda målfållan.
En mycket stark fjärdeplats för Oskar följdes upp av Malek Zbadi på en sjätte och
Philip Gratell på sjunde plats. Malek och Philip är mer specifika medeldistansare
och Philip dessutom året yngre än de övriga i klassen.
Den enda tjejen på plats bland de yngre var Anna-Lisa Lundqvist som mer och mer
börjar återfå löpkapaciteten och såg bättre ut än på länge och kom in på bronsplatsen.
Det fanns förstås ytterligare en tjej att rapportera nämligen Amina Cadimi som 2,5 år
ung gjorde sitt första lopp i hennes liv när hon sprang 800 meter.

Resultat
Bilder Kraftprovet


LÖPARNA PÅ PLATS I TROLLHÄTTAN

Efter en trevlig resa anlände ett trettiotal löpare till semesterstaden
Trollhättan och fick börja besöket med att ändra sina planer.
Detta berodde på att Kraftprovets grundare och eldsjäl Harry Lindell
bjöd in HAIS-truppen på den traditionella middagen med elitlöparna
och ledarna och hölls hemma i hans bostad där det var ett hundratal
personer som fick njuta av gästfrihet och god mat.

Vi fick träffa loppets favoriter Kurui Kiprono och John Sombol från Kenya
och naturligtvis även damloppets storfavorit Stockholm Marathon-vinnaren
Kirsten Melkevik-Otterbu. Middagens yngsta deltagare var Alfred och Madeleine
Shemwetas dotter Vanessa en månad gammal.

Kraftprovet info


 STEFAN DUBBEL SVENSK MÄSTARE
En och en halv timme efter sitt svenska rekord och SM-guldet ställde sig
Stefan på startlinjen igen för att urladdad köra igenom även 1500 meter.
Det var första loppet på distansen i år och han tog det lugnt när han körde
i ett jämnt och säkert tempo som räckte till för ett 12-sekunderspers och
ytterligare en guldmedalj. 1500 "joggades" hem på lugna 5:10.
Grattis Stefan till dubbla SM-gulden och en plats i landslagstruppen!

 STEFAN SLOG SVENSKT REKORD NÄR SM-GULDET SÄKRADES

LIVE FRÅN BOLLNÄS LÖRDAG 17:00
Stefan Broström gjorde ett kanonlopp på de katastrofalt dåliga banorna
när SM avgjordes uppe i Bollnäs. Beläggningen var enormt ojämn med
decimeterhöga kullar i kurvorna på första banan vilket ledde till att man
fick springa en meter från sargkanten för att inte fastna med spikarna.
Efter  att ha öppnat på 33 vände han på 67 och kämpade på i motvinden
för att gå i mål på nya svenska rekordet 2:23,03.
Nu laddar Stefan om för att även springa 1500 meter om en timme...


VICTOR RADERADE GAMMALT KLUBBREKORD
Victor Hedin gjorde vad Hreinn Juliusson var så nära att göra
två gånger, nämligen att sudda ut ett gammalt klubbrekord
på 3000 meter P16. Detta skedde vid Världsungdomsspelen
där han noterade 9:23,89 när han mötte de absolut bästa
löparna och där vi måste nämna den suveräne norrmannen
Henrik Ingebrigtsen som noterade suveräna 8:28.59.
För den som undrar så är han också 91:a...
Henrik Åkerlund sprang 1500 meter på godkända 4:14.

Resultat


KAJSA PÅ GÅNG MED
FIN FEMTEPLATS I TROSA

Kajsa Berg ligger i med hårdträningen inför sin långdistanssatsning
och tog tillfället i akt att köra igenom ett tröskelpass i samband med
det traditionella Trosa Stadslopp som avgörs helgen efter midsommar
varje år. Efter att ha kört igenom loppet med gott om krafter kvar kom
hon in på en mycket fin femteplats i det stora startfältet. Loppet vanns av
Anna Rahm före Linda Ström, Lisa Blommé och Hanna Jonsson.
206 tjejer fullföljde tävlingsklassen.
Tjejerna stod för de starkaste insatserna denna gång och duktige Sophia
Persson kom tvåa och Frida Persson femma i F12.

Bland killarna utmärkte sig Otto Kingstedt med en femteplats i P14 och
i seniorklassen hade vi Colm O´Callaghan på 14:e som främste löpare.
Herrklassen vanns av Erik Sjöqvist före Abdellah Langdari från Marocko.

Resultat 


LÖPARRESAN TILL KRAFTPROVET
TVÅ PLATSER KVAR TILL TROLLHÄTTAN!
Först till kvarn...
Inbjudan


STEFAN TESTAR FORMEN
Ännu en av våra duktiga nya löpare har visat framfötterna då han
testade formen inför SM som går av stapeln nästa helg i Bollnäs.
Stefan Broström tog tillfället i akt och drog iväg till Norrtälje för att
få ett 800-meterslopp i benen. Trots att han två dagar innan hade
kört ett tufft maxpass och vädrets makter med ösregn och blåst
genomförde han ett mycket lovande lopp och provade på en ny taktik
med lugn utgångsfart och var bara två sekunder över perset när han
gick i mål med gott om krafter kvar. Med hänsyn till omständigheterna
pekar allt mot att drömgränsen 2:20 kan slås redan under SM-helgen om
det bara bjuds på bättre förhållanden. Kan han prestera den nivån skall
det mycket till om någon skall kunna sno åt sig SM-titeln och satsningen
mot Beijing-OS nästa år kan fortsätta.
Även Martin Larsson testade formen inför VNM på lördag och körde
igenom ett tröskelpass genom att springa 10000 meter i ösregnet.

Resultat


FANTASTISK LÄSNING PÅ ÅRSBÄSTALISTAN!
Den sent uppdaterade årsbästalistan bjuder på en makalöst härlig
läsning när vi noterar sju (7!) löpare på distanser från 800 meter!
Dessa har i sin tur 14 noteringar på listan då flera har noteringar
på två distanser. Se och njut!
Viktor Björnberg 1500 meter hinder P14 - 2:a
Alexander Björnberg 1500 meter hinder 3:a
Kristoffer Holm 2000 meter P14 3:a
Alexander Björnberg 2000 meter 7:a
Victor Hedin 800 meter P16 5:a
Hreinn Juliusson 800 meter P16 18:e
Victor Hedin 1500 meter P16 3:a
Hreinn Juliusson 1500 meter P16 6:a
Oskar Martinsson 1500 meter P16 11:a
Hreinn Juliusson 3000 meter P16 4:a
Oskar Martinsson 2000 meter hinder P16 3:a
Johanna Bjermqvist 3000 meter K 4:a
Johanna Bjermqvist 5000 meter K 3:a
Sandra Håkansson 2000 meter F14 13:e

Hela listan


IMPONERANDE JOHANNA!

Långdistansare Bjermqvist visade att hon är på väg upp i absoluta
toppskiktet bland tjejlöparna i Sverige. Det har verkligen lossnat för
denna energiska tjej med sitt stora löparhjärta. På onsdagskvällen när
Studenterna arrangerade Sommaröset tog sig Lorenzo Nesi an ett gäng
som satsade på att gå under 17 minuter, där Johanna och tjejerna sprang
i B-heatet tillsammans med killarna. Lorenzo är mycket duktig "hare" och
höll mycket jämn fart där Johanna vände med 10:05 efter 3000 och fortsatte
sin jämna fart hela vägen in i mål på topptiden 16:49,70, vilket bar henne in
på tredjeplatsen i årsbästastatistiken!
I samma lopp sprang Johan Sand in på 16:40.
Victor Hedin sprang återigen 800 meter på fina 2:01,85 där han sprang mot
P19 för att få bättre motstånd men tog ändå hem segern i klassen.

Resultat


INTE EN BLÖT TÅ NÄR
VIKTOR OCH ALEXANDER GICK UPP I TOPP

Det här var det närmaste killarna kom att vidröra vattengraven!
Fredagens absoluta höjdare blev utan tvekan hinderloppet för
P14-15 1500 meter. Efter fem hinderträningar hade vi på känn
att det skulle kunna bli en intressant debut på hinder för bröderna
Björnberg som infriade alla förväntningar och visade på lysande
teknik över bockarna. Efter träningarna uppskattades att de hade
3:90-språng över vattengraven och vid loppet nådde de fyra meter.
Det gjorde att de kunde genomföra loppet torrskodda och de övriga
hindren togs med bravur och ett fantastiskt klipp utan att vidröra
bockarna. De visade inte på någon respekt för de ett år
äldre löparna utan körde på i en frisk satsning som skulle visa sig
bli det bästa hinderloppet någonsin för P14 där de tre första gick in
på Sverigestatistiken som etta, tvåa (Viktor) och trea (Alexander).
En liten värdemätare på nivån av deras insatser är att Victor Hedins
klubbrekord missades med ynka två sekunder då Viktor Björnberg
noterade 5:08. Även Alexanders 5:18 är av mycket hög klass och
dessa tider hade räckt till andra och fjärdeplatserna på förra årets
statistik och med tanke på att det är två lopp till planerade i år så
har vi stora förhoppningar om topplaceringar för dessa två hinder-
talanger när säsongen är över.
En annan fin insats på fredagskvällen var Oskar Martinsson som
sprang P16 2000 meter hinder. Tiden 7:01 var endast tre sekunder
från ett gammalt klubbrekord och hade blivit slaget om han inte hade
ramlat på andra varvet och kommit ur rytmen. Belöningen blev i alla
fall ett DM-silver för Oskar.

JOHANNA SVERIGETREA OCH STEFAN STORPERSADE
Söndagens DM-tävlingar fick en fantastisk avrundning när det kvinnliga
3000-metersloppet gick av stapeln och Johanna Bjermqvist visade på
fortsatt storform när hon sprang in på kanontiden 9:52 och sopade hem
DM-guldet helt överlägset och lade sig som trea på distansen i år.
En till som storpersade var Stefan Broström som visade att han har stor
potential då han öppnade 800-metersloppet på 65 sekunder och sedan
kämpade mot mjölksyran och kom in på 2:25, 14 sekunder under sitt pers.
Satsningen på ny klubb och tränare visar på att han blir svårslagen på
stundande SM-tävlingarna i Juli och satsningen kan fortsätta mot VM och OS.
P14 2000 meter visade på att vi har en kommande fin långdistansare i lätt
löpande Kristoffer Holm som tog hem en överlägsen seger på fina 6:39 vilket
förde in honom på årsbästalistan och vi tror att han kommer att förbättra den
tiden rejält fram mot tävlingssäsongen i augusti.
Hreinn Juliusson gjorde ännu ett mycket bra 3000-meterslopp men missade
tyvärr återigen klubbrekordet, denna gång med ynka två sekunder. Att ta med
sig i bagaget denna gång förutom DM-silvret var att han fick revansch på
Patrik Nilsson som var före Hreinn på Minimaran och vi har på känn att det
inte kommer att bli några fler förluster dem emellan för Hreinn...
Oskar Martinsson såg mycket stark ut i 800-metersloppet för P16 då han sprang
hem en bronspeng på stabila 2:08 och hade gott om krafter kvar.
Mycket imponerande när man betänker att han sprang ett tufft hinderlopp på fredag.
På tjejernas 800 meter har vi två glädjeämnen att visa upp i form av Caroline Rönnlund
och Lena Kullstam som tog hem silver och brons och där Carro satte nytt pers med 2:21.

Resultat


HREINN IMPONERANDE STARK PÅ MARAN
Hreinn Juliusson gjorde ett mycket starkt lopp i den
tuffa P17-klassen på Stockholm Minimarathon.
Han tog en övertygande tredjeplats i det starka fältet
och vann en spurtstrid om bronsbucklan.
Fina 13:27 noterades på den 4000 meter långa banan
där loppet avgjordes i 30-gradig värme.
I samma lopp gick det lite segare för Oskar Martinsson
som kom in på en helt godkänd åttondeplats vilket var
två placeringar bättre än förra året.
I P14 hade vi flera duktiga löpare och främst av dessa
blev denna gång Kristoffer Holm som noterade fina 7:28
på den 2140 meter långa banan och det räckte till en
13:e plats. Alexander Björnberg 19:e och brorsan
Viktor fick andningsproblem och blev tyvärr tvungen
att bryta loppet.
Otto Kingstedt var mycket stark i P13-klassen där han
tog en fin fjärdeplats på förnämliga 7:34.
Sophia Persson stod för en av de bästa tjejinsatserna
med en fjärdeplats i F12 och Frida Persson tog en
bronspeng i F9 med Frida Svan 3 sekunder efter.
Bland alla fina resultat avslutar vi med Jesper Arbinges
sjundeplats i P10.

Resultat


HETT LOPP PÅ NY DISTANS

Hreinn Juliusson debuterade på den för honom
långa distansen 3000 meter när han sprang i HAIS-laget i
Regionsfinalen som avgjordes i Eskilstuna på nationaldagen.
Det blev ett riktigt uthållighetsprov när termometern visade
på årets hetaste dag och 29 grader i skuggan. Hreinn var som
vanligt respektlös och kanske underskattade distansen lite
och framför allt värmen. Siktet var inställt på 9-minuterstempo
och varvningen 800 passerades på perfekta 2:24. Därefter började
värmen gradvis ta ut sin rätt och farten sjönk för varje varv men
kunde ökas ett snäpp när det var dags för spurtvarv. 9:28 och en
sjätteplats bland långdistansspecialisterna visade på att det
kommer att gå fort på DM om det blir "normal" temperatur.
Otur för Hreinn denna gång var att ett mycket gammalt
klubbrekord missades med en ynka sekund.
OSKAR GRILLADE MEDELDISTANSARNA

Oskar Martinsson tog sig an 1500 meter i matchen där
ingen ville gå fram och dra och Oskar bestämde sig för att
gå upp och köra själv. Det blev ett tungt jobb för loppets yngste
deltagare och på tredje varvet fick han känna på hur det kan gå
till på medeldistans. I kurvan trycktes han ut från banan och
tappade all rytm i löpningen när han blev tvungen att springa
10 meter på gruset bredvid sargen. Därefter ryckte fem man
ifrån och drog upp en långspurt. Oskar kom även han in som
sexa på tiden 4:32, en sekund över perset från ISM.
Två viktiga lektioner fick våra två duktiga medeldistansare
att ta med sig hem i bagaget och fundera på inför stundande
DM på hemmaplan.
Tredje man var Dan Bergström som sprang 800 meter
denna gång. Det blev även här ett taktiklopp där första 200
gick på 30 sekunder. Därefter drogs farten ned och det blev
en klungspurt när det var 120 meter kvar och Dan fick finna
sig att även han bli femma på godkända 2:04.


HREINN-OSKAR-VIKTOR-VILKA KILLAR!

Stafett-SM på söndagen innehöll loppet som vi med
stor spänning sett fram emot. Våra kanonduktiga
91:or skulle ta sig an uppgiften att försöka sno åt sig
en medalj från de ett år äldre 90:orna när P17 3x800
meter avgjordes i en härlig sommarvärme på ett välbesatt
Källbrink. Lite oro i ledet har det varit under veckan som
gått då först Oskar Martinsson blev halssjuk och inte kunde
springa senior-DM på onsdagen. Hreinn Juliusson sprang
däremot men kände sig även han krasslig. På torsdagen kom
beviset för att han inte mådde bra dagen innan då han blev
sängliggande med hög feber. En kamp mot klockan blev det för
våra löpare som längtat efter revansch för oturen på terräng-SM.
När startskotter gick syntes det på Hreinn att han inte var lika
alert som vanligt. Efter en öppning på 60 sekunder försökte han
trycka på efter 500 meter men det kändes lite segt i benen. Fyra
på första sträckan på nya perset 2:04 var mycket bra jobbat efter
en kämpainsats (som vanligt) av Islänningen. Så var det dags för
Oskar att ta över pinnen och han var något av nyckeln i dagens
stafett då han just nu ligger trea bland de här duktiga killarna.
Han gjorde ny ett helt magnifikt lopp där han gjorde det enda
rätta och gasade på ordentligt för att snabbt komma upp i rygg
på tredje laget. Detta lyckades och det tog inte lång tid förrän
avancemanget till tredjeplatsen var ett faktum. Den hypersnabba
öppningen på 58 sekunder följdes upp till en sluttid av 2:06 och
även här ett nytt pers med tre sekunder. På sista sträckan hade
vi sedan vårt starkaste kort i Viktor Hedin som gjorde en
formidabel upphämtning när han krympte avståndet till de två
lagen framför. Efter 500 meter var han uppe på andraplatsen
och körde allt han hade för att i sista kurvan gå upp i täten och
det blev en rafflande slutstrid där Viktor till slut fick ge sig till
förmån för Göta-laget som kom 1,5 meter före in i mål.
En suverän silvermedalj blev belöningen för killarna som
alltså är ett år yngre än segerlaget från Karlstad!
TJEJERNA NÄRA KLUBBREKORDET

Vårat tjejlag på 4x800 meter bestod av två långdistansare
och två medeldistansare och hade svårt att hålla de snabba
800-meterstjejerna stången. Efter en bra sträcka av Johanna
Bjermqvist som persade 2:26 tog Caroline Rönnlund över
pinnen och tappade tyvärr ett par sekunder i växlingen då
hon stillastående växlade till andra sträckan. Efter hennes
fina lopp på DM gick det lite sämre nu och hon gick in på 2:32.
Nu togs pinnen över av Lena Kullstam som ville ha revansch
för sitt missöde i Cupmatchen förra helgen. Hon visade på
stor kapacitet när hon varvade på fina 67 sekunder och fick
fina 2:22 när hon lämnade över till sista sträckans Kajsa Berg
som är längst i distansen av dessa tjejer med sin halvmarathon-
satsning och hon gjorde fullt godkända 2:32. Laget kom in på
femte plats och bärgade viktiga SM-poäng till klubben.
Tyvärr missades ett 25 år gammalt klubbrekord med ynka
tre sekunder som får tillskrivas de något knackiga växlingarna.
Efter loppet samlades ett stort gäng tjejer på en liten mysträff
i klubblokalen där det bjöds på små godsaker och mycket
hög stämning. Det gär gänget har enormt roligt när de
träffas och det lyser igenom vilken härlig samling löpare
vi har i klubben på alla fronter.

KLUBBREKORDET SLAKTAT PÅ 3x1500
Efter att ha bevittnat det enormt spännande P17-loppet
klev tjejerna ut på banan igen för att springa 1500 meter.
Denna distans passar lite bättre för våra långdistansare
och efter Johanna Bjermqvist´s lysande första sträcka där
hon persade med 7 sekunder till 4:40 var vi faktiskt med bra i
loppet. Caroline Rönnlund sprang mycket bra de första 800
men förmådde inte hålla distansen ut och såg mycket stum
ut när hon gick ut på det sista varvet. 5:15 är långt över
hennes kapacitet. När Kajsa Berg tog över pinnen var det
inte mycket att göra placeringsmässigt utan hon fick ligga
och köra ensam hela loppet och gick in på godkända 5:02.
Helt okay för en som har marathon i framtidsplaneringen.

Resultat
Bilder


CARRO MEDALJÖR PÅ DM

När seniortjejernas DM på 800 meter avgjordes stod två
HAIS-tjejer på startlinjen. Båda två tappade mark redan
den första hundringen och fick det jobbigt i den kalla och
blåsiga vårkvällen på Sätra. Den som hade mest fart i benen
för kvällen var Caroline Rönnlund som lyckades komma in
som trea och bärga en bronsmedalj. Debutant på denna korta
sträcka var Kajsa Berg som ligger och tränar för längre distanser
med första siktet på halvmarathon i höst. Loppet var ett test
inför stafett-SM i helgen där båda tjejerna dubblerar med att
springa både 800 och 1500 meter. Kajsa blev DM-fyra i detta
lopp och lovade att hon kommer att springa fortare på SM nu
när hon vet hur långt ett 800-meterslopp är och vågar köra på
lite hårdare från start.


HREINN PERSAR VIDARE

Hreinn Juliusson och Dan Bergström var HAIS bidrag
till herrarnas 800-meterslopp på DM. Hreinn var i det
längsta osäker på start eftersom han kände sig krasslig.
Väl på startlinjen körde han igenom loppet på ett perfekt
sätt och varvade på under 62 sekunder. Dan var i det läget
en bra bit efter. Efter 600 meter orkade Hreinn inte hålla
farten uppe och blev omsprungen på upploppet av Dan.
Det märktes på Hreinn att han var lite blek om nosen och
inte var helt fräsch så hans 2:06-pers med tre sekunder är
en försmak på vad han kommer att kunna prestera när
snabbhetsintervallerna inleds om några veckor.
Dan gick in på goda 2:04 men han var inte helt nöjd med
loppet där han tappade mark under mittpartiet.
Oskar Martinsson vågade efter uppvärmningen inte springa
efter känningar i halsen och ville inte ta några risker inför
stafett-SM nu på söndag.
Efter väderomständigheterna var det mycket fina
insatser av de rödgula.

Resultat


VICTOR SNODDE KLUBBREKORDET
Kampen om titeln bästa 91:a i klubben har börjat.
Hreinn Juliussons klubbrekord som han satte vid
Regionsmatchen i Norrtälje blev bara en dryg vecka
gammalt. Det brukar vara så, har man väl dragit ur
proppen så rinner det bara på. Det gamla rekordet
stod sig 20 År... Det var vid helgens tävlingar på SAYO
som Victor gjorde ett mycket starkt lopp och förbättrade
klubbrekordet till suveräna 4:10 på 1500 meter.
Detta dagen efter hans fina lopp i Svenska Cupen där
han noterade 2:02 på 800 meter.
På SAYO passade även Dan Bergström på att få ett
bra lopp i benen när han sprang 800 meter på fina 2:03.
Nästa batalj för killarna blir senior-DM där våra unga
killar ställer upp mangrant på 800 meter för att se vad
de kan göra mot riktigt starkt motstånd.


TJEJERNA I FARTEN IGEN

Nadja debuterade som lagledare för tjejerna
Nadja Petersén hade den stora äran att vara lagledare
för vårt duktiga tjejlag som gjorde herrlaget sällskap
upp till Västerås där Svenska Cupens kvalomgång
genomfördes. Löparna gjorde bra ifrån sig och det
är ett styrkebesked att vi fick ihop ett så pass bra lag
bland tjejlöparna efter det att tre av våra löpare inte
kunde vara med av olika anledningar.
Bland tjejerna så stod nog Kajsa Berg för dagens
prestation då hon fick ta den av många förhatliga
uppgiften att springa 1500 meter hinder.
En mycket nervös Kajsa var lite spänd över de första
bockarna men efter att ha klarat den första vattengraven
med glans lossnade det och löpningen började se riktigt
bra ut. Med mycket krafter kvar i mål efter att ha
sprungit på säkerhet för att genomföra sitt första
hinderlopp utan incidenter kom hon in på en fin
fjärdeplats på klubbrekordet 5:34.
Caroline Rönnlund hängde med bra de två första
varven i 1500-metersloppet efter att ha valt att gå
med tättrion när två löpare sackade. Då skruvades
farten upp lite till och Carro hamnade i ett vacuum
och fick ta den hårda motvinden på egen hand.
På upploppet blev hon omsprungen av en tjej som
hade noterat att Carro började krokna och det blev
till att inkassera en femteplats på 5:10.
Lotta Tjernberg kopierade nästan förra årets lopp på
5000 meter då hon också fick hoppa in som reserv
och sprang den här gången sex sekunder snabbare.
Ett steg framåt var det absolut när man tar i beaktande
den allt mer besvärliga motvinden på bortre rakan.
En tredjeplats blev det denna gång för Lotta.
Fjärde tjej var Lena Kullstam som sprang 800 meter.
Hon har bara kunnat träna sporadiskt det sista året
på grund av sitt löparknä. Efter att de första 120 meterna
gått riktigt fort drogs farten ner drastiskt och vi som såg
på tänkte att det var en bra utveckling av loppet om
det fortsättningsvis kunde gå långsamt så skulle Lena
kunna ha en bra chans i en långspurt med sin snabbhet.
Lena blev tyvärr frustrerad över den låga farten och gick
upp och drog efter 200 meter och då dröjde det bara till
300-meterspasseringen innan det övriga fältet ökade på
farten ordentligt och därefdter hade hon tyvärr ingen
chans att hänga på och slutade sexa. Tyvärr konstaterade
vi dagens första taktikmiss bland löparna.

Victor stod för dagens ryck
Bland killarna stod Victor Hedin för dagens ryck när han
efter 300 meter drog iväg i 800-metersloppet efter att
ha tyckt att farten var lite väl låg.
Han var medveten om att tre av löparna
skulle slå honom vilken taktik han än hade använt och
passade på tillfället att överrumpla dessa och visa att
han inte har någon större respekt för de snabbare killarna.
En fin fjärdeplats på 2:02 var belöningen föe den offensiva
löpningen. På 1500 meter gjorde Abel Nzimbi ett fint lopp
där han lämnade bortflyende Rickard Pell och i stället
koncentrerade sig på att hålla position i en tremannaklunga
bakom. Vid 100 meter kvar avancerade Abel en placering
men orkade inte hota andraplatsen. Trea på 4:07 blev resultatet.

Colm visade på gamla takter
3000 meter hinder är en gren där vi aldrig har haft någon
löpare av rang. Så när Colm O´Callaghan stod på startlinjen
var det mycket spännande att se hur han skulle bemästra
bockarna efter 12 års frånvaro från grenen. Gamla takterna
satt där de skulle även om den lite eftersatta teknikträningen
ledde till att mjölksyran kom smygande genomförde han ett
mycket fint lopp och kom in som fyra på 10:14.
5000 meter bjöd på dagens andra taktikmiss när Henrik
Åkerlund lade sig i andra klungan och drog i täten när
den hårda vinden tog i som mest. Efter att ha fått ligga och
dra i sex varv tackade de övriga för sig och Henke fick ett
mycket slitigt lopp där han fick kämpa sig i mål på 16:32.
Slutställningen i lagtävlingarna blev att tjejerna kom
femma och killarna fyra totalt.

Resultat
Bilder


KAJSA - LIZA - JOHANNA - VILKA TJEJER VI HAR!

Kajsa Berg och Victor Hedin i starten på Kopparbergsloppet

Onsdagens löparföreställningar dominerades av våra
härliga tjejer som är riktigt på gång inför utesäsongen.
Kajsa Berg tog tillfället i akt att åka till Kopparberg för
att tillsammans med Victor Hedin och Henrik Åkerlund
ladda upp inför Svenska Cupen och springa det 5,7 km långa
Kopparbergsloppet som går på en backig bana runt Kopparberg.
Kajsa gjorde ett mycket fint lopp där hon kom tvåa efter svenska
mästarinnan på terräng-SM och halvmarathon (Göteborgsvarvet)
Linda Ström från Hässelby.
Kajsa hängde med bra och låg i rygg efter 3 km och två backar
där 3km-märket passerades efter 10:40. Därefter drog starka
Linda från och lämnade Kajsa efter sig efter den sista branta
backen. Segermarginalen blev endast 1:20 och Kajsa
fick ett fint kvitto på att hennes satsning mot längre
distanser framöver är på rätt väg
Samtidigt blev Johanna Bjermqvist svensk studentmästare
där 10 km-loppet avgjordes på Djurgården.
Liza Clark sprang tävlingsklassen dagen efter ett riktigt
tufft träningspass som distansträning med den påföljden
att hon kom in som trea och kunde kvittera ut 500:- i prispengar.
Grattis till era härliga lopp tjejer!


20 ÅR GAMMALT REKORD UTRADERAT
En titt på klubbrekorden resulterar i att Hreinn Juliussons
kanonfina 4:18,45 är nytt klubbrekord med fyra sekunder.
Det gamla sattes för så länge sedan som 1987 av
Stefan Abrahamsson. Rekordet gäller P16 1500 meter.
Grattis Hreinn!


2:09 x 2 = 4:18 = 2 drömgränser

Denna till synes enkla ekvation är långt ifrån enkel
när det gäller medeldistanslöpning...
Vid Regionsmatchen stod våra fantastiska löpare för
denna kanonprestation. Först ut var Oskar Martinsson
som gjorde ett kanonlopp på 800 meter där han första 200
låg insluten i klungan och det gick lugnt på 32 sekunder.
Då drogs farten upp gradvis och fältet drogs ut och Oskar fick
fri löpväg och efter ett varv låg han i rygg på två löpare där den
framför gjorde allt för att inte Oskar skulle komma förbi i näst
sista kurvan. Detta gjorde att första killen i tremannaklungan fick
en lucka när det var 300 kvar så när oskar väl kom förbi förmådde
han inte att täppa till och haka på men fullföljde på ett mycket
imponerande sätt och kom i mål på nya perset 2:09.
Men den här dagen hade en ännu grymmare prestation att
beskåda när Hreinn Juliusson skulle ta sig an seniorerna på
1500 meter där han liksom Oskar var yngst i fältet.
Optimistisk som vanligt häöngde han med bra i tätklungan
och lade sig på en femteplats. Ganska omgående öppnade sig
fältet och ett bra tempo drogs upp av de främre där tre löpare
gjort under 4 minuter. Detta skrämde inte den tuffe Islänningen
utan han körde på sitt eget race och var så när på gång att plocka
in en av de tröttnande killarna framför. Inför en jublande HAIS-
trupp på läktaren körde han på ända in och landade på dunder-
perset 4:18 tio sekunder under SM-tiden i Malmö!
Det är bara att bocka och buga för dessa otroliga löparinsatser
där man skall ta i betraktande att killarna fortfarande ligger inne
i grundträning efter den sena inomhussäsongen och inte har
börjat springa fort på träning...
Spännande utomhussäsong väntar!
Härligt killar och än en gång grattis till era kanonlopp!


INTERVJU MED VÄRLDENS BÄSTE LÖPARE
    Nästa vecka kommer Löpargruppen att få en exklusiv
intervju med den redan legendariske Hicham El Guerroj!
Är det några frågor ni vill ha svar på så maila in dessa till
mig så vidarebefordrar jag dem till Hicham!
Fråga gärna om sådant som inte alla journalister redan
har gjort, försök att hitta några intressanta ämnen!

Maila


PHILIP VISAR KLASSEN NÄR HAIS DOMINERADE

Philip Gratell visade att han har något stort på gång
när han mitt i grundträningen sprang ett 800-meterslopp
i ungdomarnas SM för lag där första deltävlingen ägde rum
i Norrtälje på lördagen. Efter ett sololopp i nästan två varv
kom en Hässelbylöpare upp och försökte utmana men då
skruvade Philip upp farten en aning och kunde ro hem en
komfortabel heatseger på kanonfina 2:18. Med tanke på att
det var ett lopp utan rejäl konkurrens för Philip och att han
inte har kört någon fartträning sedan inomhussäsongen utan
har fokuserat på att få en gedigen grundträning med mycket
distans och fartlek pekar det mot att det kommer att bli ett
mycket intressant löparår för denna lovande talang.
Att han dessutom är en toppenkille kommer att bidra till att
hela träningsgruppen kommer att få en positiv anda när de
ser att hans ökade satsning ger resultat.
Hur gick det i klubbmatchen då?
Huddinge tog en överlägsen seger och är direktkvalificerade
till den stora Sverigefinalen som avgörs i Göteborg.
Härligt jobbat hela laget!

Resultat


POSITIVA BESKED ÄVEN PÅ HEMMAPLAN
Inför Regionsmatchen på torsdag i Norrtälje passade
våra två duktiga 91:or Oskar Martinsson och Hreinn
Juliusson på att köra igenom ett testlopp för att få lite fart
i benen så här mitt i den tunga grundträningsperioden.
Det var imponerande att se hur starka killarna har blivit
efter terrängsäsongen och det var svårt att se att de har
mycket backträning och långintervaller i benen.
Resultatet visade att de mitt i grundträningen redan ligger
en bra bit under persen och det skall bli mycket intressant
att se hur det går på torsdag. Då är det placeringar och
klubbpoäng som gäller men om det skulle bli snabba
lopp på 800 (Oskar) och 1500 (Hreinn) så kommer de
här killarna inte att vika sig utan kommer att göra allt
för att hänga med i täten.
Kajsa Berg är också inne i en tung träningsperiod som
påbörjades direkt efter Terräng-SM och har halvmarathon
som slutmål i september. Det kördes långintervaller och
Johanna Bjermqvist hade kommit upp från Norrköping
för att träna med gruppen och sparra Kajsa.
Även Liza Clark och Caroline Rönnlund var på plats för
att träna inför stundande klubbmatch och stafett-SM.
Det är verkligen underbart att se vilket härligt tjejgäng
vi har fått ihop. Jag kan räkna till tolv tjejer som tränar
tillsammans och det kommer att ge resultat framöver!
Till slut måste jag ösa beröm över hela vårt fantastiska
löpargäng som bidrar till att vi har världens bästa
träningsgrupp med en helt fantastisk inställning och
visar att man kan ha hur roligt som helst samtidigt
som träningen genomförs med stor målmedvetenhet.
Det är en ära att få vara tränare i ett sådant här härligt gäng!


STEFAN MÖTER FÖRBUNDSKAPTENEN

Vårt senaste tillskott i Löpargruppen Stefan Broström
var ute på Bosön för att köra testlopp och planera
säsongen som kommer tillsammans med förbundskapten
Magnus Olsson och sin nye tränare Kim Hedbom.
Det blev ett mycket lyckat första möte och Stefan känner
sig mycket laddad och målmedveten för sin kommande
elitsatsning. Testloppet visar på att han kommer att kunna
se framtiden med tillförsikt. Samtidigt körde svenska
rekordhållaren på 800 och 1500 meter testlopp på annat
håll och det kan avslöjas att Stefan låg ett par sekunder
snabbare vid sitt test trots brist på grundträning i vår.
Vi säger lycka till med din satsning och välkommen till HAIS!


 

FÖRSNACK INFÖR SM PÅ HALVMARATHON
GÖTEBORGSVARVET

Text: Mohamed Cadimi
Liverapportering kan ni följa från 14.00 på lördag om ni går in på
www.cadimi.se
 
Kommer Pavel Loskutov att vara nöjd i år?
Pavel känns som den sentimentale favoriten efter fadäsen vid fjolårets tävling.
Det var ju så att en tätklunga bestående av sju löpare efter ca halva loppet leddes fel och sprang drygt 100 meter för kort. Pavel löpte korrekt och tappade kontakt med täten. Han jobbade sig upp till en femteplats, men var givetvis djupt besviken efter målgången. Pavel har annars väl lärt känna Göteborgs gator. Han vann otippad Varvet 2001 samma dag som Estland även vann Melodifestivalen! Sedan dess är han en återkommande gäst i GöteborgsVarvet med ytterligare tre placeringar bland de tre främsta. Att han fortfarande håller hög internationell klass bevisades i februari med en maratontid på 2.14.49 i Japan. Andraplatsen vid EM 2002 (efter Janne Holmen) är annars den största internationella meriten. Mer om Pavel och Varvet kommer vi att prata live om på plats i Göteborg och sändningen på lördag från kl: 14.00. Men nu låt oss ta en liten titt på hur konkurrensen ser ut i år med bl.a. svenska deltagare och inte minst de tre haisare som finns med nämligen, Johan Sand, Ulf Eriksson och Colm O´
Callaghan.
Ett halvmarathon är en sträcka som både kräver att man har långdistanskapacitet 10000m och marathonkapacitet. Det är en sträcka som ofta kräver taktikfart, även under snabba lopp pga att det ofta i denna gren samlas löpare med olika specialiteter. Taktiken blir då den enda gemensamma nämnaren. I år består elitfältet i Varvet till 100% av halvmarathonspecialister på herrsidan:
1   Pavel Loskutov                         Estland                   PR 63.00/2.08.53
2   Stanley K Salil                              Kenya                    PR 61.35
Den unge kenyanen (född 2/4 1986) måste klassas som förstahandsfavorit till segern. Hans bäst tid på sträckan är 61.35 från ifjol. Ännu mer imponerar hans 43,25,4 vid ett 15-km lopp i Schweiz under våren (2.54 min/km!). Han har även sprungit 10 km landsväg på 27.42. Redan 2005 sprang han Berlins 25 km-lopp på utmärkta 1.14.03.
3   Japhet Kipchirchir Kipkorir         Kenya 
Fullständigt okänd och sent efteranmäld chockade han favoriterna vid fjolårets lopp genom att i mycket högt tempo ta täten och hålla den i nästan 15 km. Slutkilometrarna blev tunga men han tog sig i mål som åttonde man. Ytterligare en vinters träning kan mycket väl innebära att den långbente ynglingen denna gång står distansen ut!
5  Urige Arado Buta                      Etiopien                  PR 63.08
Den 24-årige etiopiern kom för fyra år sedan som asylsökande till Norge och har sedan dess utvecklats till en långlöpare av imponerande klass. Det var vid det norska mästerskapet på halvmaraton ifjol som han utklassade allt motstånd sololöpte på 63.08. Han har fortfarande aldrig testats mot riktigt hårt motstånd och blir definitivt en löpare att hålla ögonen på!
6   Rik Ceulemans                          Belgien                     PR 62.41/2.13.42
En tuffing som springer alla sträckor upp till maraton och bergslopp. Kanske inte en segerkandidat men en topp-tioplacering kan det definitivt bli. Läs mer på hans egen hemsida, om ni har koll på er holländska vill säga... Med sin mohikanfrisyr lär han bli lätt att känna igen i alla fall!
7   Benjamin Serem                        Kenya                      PR 64.27
Ytterligare en ur den oändliga löpararmén från Kenya. Personrekordet kanske inte ser så imponerande ut, men låter er inte luras! Denne unge löpare var fyra vid det kenyanska mästerskapet på 10000m ifjol - och då är man bra...
8   Boniface Usisivu                       Kenya                     PR 61.13/2.07.50
Har de bästa personrekorden i församlingen. Speciellt 2.07.50 från Berlin 2002 är riktigt tungt! Segern i Eindhoven 2005 med 2.08.50 imponerar också stort. Han har dock inga tävlingsresultat under 2006 så vi vet inte så mycket om dagsformen.
9   Sylvester Kimeli Teimet            Kenya                     PR 2.17.39
Ung och okänd kenyan so  kommer från samma skola som nr 3 Japhet Kipkorir. Den enda internationella notering jag funnit på honom är 2.17.39 från Dublin Maraton i oktober 2006.
11   Sören Palshöj                           Danmark                  PR 65.18
Fjolårets danske mästare på såväl hel- som halvmaraton har kommit tillbaks starkt efter skada.   

201   Lars Johansson                    Enhörna IF                PR 64.54/2.20.08
Redan ifjol var denne unge löpare (född 1985) bäste svensk i GöteborgsVarvet. Med 66.09 var han nia och ende svensk på "Topp Tio". Sedan dess har han hunnit byta förening, från Brittatorp till Enhörna, och dessutom hunnit sänka sina personbästan på såväl halv- som helmaraton. Den 11/2 sprang han på 2.20.08 i Sevilla och den 17/3 64.54 i Haag. Fjolårets SM-brons på sträckan kan definitivt bli något bättre...

Jag förutspår att loppet på herrsidan kommer att bli ett snabbt och taktiskt lopp där vi har Stanley Salil, KEN som i år sprungit 43.25 på 15km och 27.42 på 10km. Men ser man tillbaka på resultaten för en annan av favoriterna Pavels senaste fyra års deltagande (1:a, 2:a, 2:a, 3:a) så ser man att han aldrig har en snabb öppningsfart. Han lägger sig däremot alltid 30sek-1 min bakom täten och hans styrka som marathonlöpare ligger under den sista milen. Trots detta är han en tidigare Varvet-vinnare och brukar placera sig bland de tre bästa. Lägger sig täten bakom Pavel så finns dock risken att loppets sluttid hamnar runt 64 min, men det tror jag inte när Salil står på startlinjen! Vi kan också räkna med att det finns några nya talanger som brukar köra på för fort under de första km och mellan 7-10km brukar de springa in i väggen. Ett exempel på detta från fjolårets lopp är Japhet Kipkorir som stack från starten och lämnade många kända löpare bakom sig bl.a. Abdelkader El Mouaziz med 2.06 på marathon. Redan vid 10km märktes tröttheten betydligt och vid 15km tog han helt slut och fick släppa de andra förbi sig. Lars Johansson, med sina 64min i april, är den enda svenska löparen som har kapacitet att matcha de bästa konkurrenterna, men under Terräng-Sm väcktes flera frågetecken kring denne talang då han såg väldigt sliten ut. Hoppas att unge Lars inte lägger sig i täten och förivrar sig...Flera andra svenska löpare är på plats för att göra upp om SM-titeln i halvmarathon. Efter Lars har vi bl.a. Kent Claesson, Rachid Benjira. Ett annat stort frågetecken ang Varvet är att flera stora svenska namn på halvmarathon som annonserat att Götebrogsvarvet ingår i deras tävlingsplanering, inte syns till i startlistorna, t.ex. Said Regragui, Mostafa Mohamed, Erik Sjökvist. Vi hoppas att ingen av dem avstår pga skada!
Det som också är intressant är att vi har tre duktiga haisare på plats; Johan Sand, Ulf Eriksson och Colm O´Callaghan. Johan tränar för Stockholm marathon och är en ren marathonlöpare. Johans styrka är vid de sista 5km. Han har kapacitet att springa runt 1.13. Ulf Eriksson är en kille som också satsar på långdistans däribland halvmarathon. Han har kapacitet att springa runt 1.14. Hais-favoriten är Colm O´Callaghan som kan överraska med en fin placering och hota Henrik Åkerlunds klubbrekord på distansen. Blir det ett nytt klubbrekord är det ett bra tecken på att Hais långdistans verkligen är på framfart då detta rekord i så fall slagits tre ggr inom loppet av 8 månader.
VI ÖNSKAR VÅRA HAIS:ARE ETT STORT LYCKA TILL
Loppet på damsidan ser också ut att domineras av marathonlöperskor.
Där är jag helt överens med Per Cronas förhandstips.
gfif.se »
På den svenska sidan ser jag Anna Rahm som favorit till SM-guldet.
Tyvärr hittar vi inga haisdamer i startlistan i år.

 


REVANSCHERNAS DAG PÅ KM-TERRÄNGEN

Många revanschsugna löpare stod på startlinjen när årets
klubbmästerskap i terränglöpning gick av stapeln i
natursköna omgivningar runt Visättra Sportcenter.
Victor Hedin fick visa hans rätta kapacitet när han sprang
den kontrollmätta 4000-metersbanan på fina 13:31 och fick
därmed revansch på sig själv efter det avbrutna loppet på SM.
Hreinn Juliusson hängde med bra i ett varv och vid
varvningen var han bara hundra meter efter Victor.
Hreinn har tyvärr missat lite av grundträningssäsongen
och orkade inte riktigt haka på under andra varvet.
Han fick emellertid revansch på kompisen Oskar Martinsson
som gick in före Hreinn på SM-terrängen.
Dagens tredje revansch fick starkt uppåtgående Kristoffer
Holm som tog revansch på Victor Björnberg som tyvärr
var tvungen att bryta efter ett varv pga. en sträckning.
På DM-terrängen fick Totte ge sig med tre sekunder.
Alexander Björnberg sprang också bra men inget kunde
stoppa starkt löpande Totte denna soliga dag.

Revansch 1 Revansch 2 Revansch 3

En titt bland de yngre visar på stark återväxt från de yngre.
Tjejerna Sofia Persson F12, 8:01 och Caroline Kihlblom F13, 8:13
var mycket vassa på den kontrollmätta 2000-metersbanan.
Killarna Martin Wallin P11, 8:02 och Calle Moskuvaara P12, 7:53
var de mest framträdande bland kommande juniorer.

BILDGALLERI KM-TERRÄNG

Resultat


BILDGALLERI TERRÄNG-SM

KANONLOPP AV TJEJERNA

Den avslutande SM-dagen bjöd på två strålande insatser av våra
härliga tjejer. Johanna Bjermqvist visade på fortsatt toppform och
gick ut hårt i seniorernas 8 km-lopp. Hon låg och drog bland de tre
första i täten den första kilometern. På andra varvet skruvades farten
upp lite mera och Johanna fick problem då det gick mycket fort därframme. Efter fortsatt positiv löpning gled hon sakta ned i
fältet men slutade på en mycket fin 14:e plats.
Kajsa Berg fick det äntligen att släppa och visade lite
av hennes potential. Ett kanonlopp där hon var mycket stark i
backlöpningen och tog in sekunder på både uppför och nerförslöporna. Den mycket tuffa banan beräknades vara
drygt två minuter långsammare är DM-banan och förstärkte
Kajsa:s prestation när hon sprang in 30 sekunder snabbare
än på DM vilket omräknat blir drygt 2,5 minuter bättre än
förra helgen då hon fick svåra andningsproblem efter 3 km.
Skönt att hon nu fick ett kvitto på att hennes träning ligger rätt
och hårdträningen i USA då hon körde med sin syster har
gett resultat när det släpptes på träningen i rätt tid. Nu ligger
planeringen fast på att göra en bra halvmara i höst med SM
på bana som mål på vägen dit.
Stort grattis till er tjejer för underbara insatser!
Henrik Åkerlund hade en tung dag när han inte förmådde
matcha de andra löparna i M22-klassen. Han har känt sig
i dålig form den senaste tiden och tyvärr förstärktes denna känsla
efter det här loppet. Men "Henke" tränar för att genomföra
sin första mara mot hösten och kommer där att visa på helt
andra takter.


SVERIGES BÄSTA 91:OR

Våra fantastiska 16-åringar visade att vi nu bevisligen har
det starkaste P16-laget i landet. Loppet visade tyvärr på
idrottens tuffaste sida. Samtidigt som Oskar Martinsson
och Hreinn Juliusson gratulerades för sina fantastiska lopp
låg en utslagen och bedrövad Victor Hedin vid sidan efter
att ha blivit tvungen att bryta loppet efter stora astmabesvär.
Laget var på väg att springa hem en historisk lagseger när
stackars Victor svimmade och föll ihop. Han återhämtade sig
som väl var en liten stund efter loppet och anslöt sig till resten
av laget när de gick för att träffa en storlöpare i form av
Mustafa Mohamed som sin vana trogen var på ett strålande
humör och tog emot grabbarna med öppna armar.
"Musse" skall ha en stor eloge som jättefin ambassadör för löparna
och bidrar med att vara en stor förebild för våra ungdomar.
SM-dag 1 avslutades med middag på uterestaurang i sommarstaden
Halmstad där framför allt killarna stortrivdes med utsikten när det
ständigt kom vackra flickor gående förbi och delade ut charmiga leenden.

 

EFTERSNACK EFTER TERRÄNG-SM DAG 1
Lördag 23:50
text: Mohamed Cadimi

Under de senaste tio åren har jag aldrig upplevt en tuffare terrängbana än den här nere i Halmstad. En bana som bestod av tre branta backar med över 30% stigning 250-450 meter långa samt lika många svårsprungna nerförsbackar samt även ett antal snäva kurvor.
I 22 graders värme och 65% fuktighet sprang flera hundra löpare i de olika klasserna.
I män 4 km stack direkt tre löpare, Erik Sjöqvist, Mustafa Mohamed och Henrik Skoog med Lars Johansson, Oskar Käck, Rachid Benjira m.fl som bara lyckades hänga med favoriterna 1100 meter. Erik såg stark ut och växlade tempo hela tiden. Musse såg också stark ut och försökte att hänga med men till slut släppte han efter tre km. Till slut vann Erik med en imponerande finish på 11:58 vilket är en mycket snabb tid på den tuffa banan. Tvåa blev Musse och Henrik trea.
Som väntat blev P16 ett imponerande lopp från start till mål. Joel Lundin, Anton Wåhlin, Victor Hedin, Jonas Leanderson och Simon Sveder stack direkt med en fart runt 3:00 per km. Victor såg pigg ut men efter en km visade han tecken på att något inte stod rätt till med andningen. Under tiden växlade Joel tempo och Jonas svarade men Victor hängde med relativt bra men efter det första varvet blev Victor tvungen att bryta efter att ha svimmat pga. astmabesvär. Joel fortsatte att imponera med sina tempoväxlingar och passerade 3 km på 9:26 vilket är mycket snabbt på den här banan. Men det som var oväntat för mig var Oskar Martinsson och Hreinn Juliusson som gjorde väldigt starka lopp med en hög och jämn fart. Båda två såg jättestarka ut under loppet och visade även en stark mental förmåga och lyckades springa ett taktiklopp som var noggrant genomtänkt före start där de redan innan loppet visade att de var bra förberedda och fokuserade och visste vad som krävdes för att göra bra insatser. Det ledde till det goda resultatet där Oskar blev 11:a med Hreinn strax efter på en 12:e plats. Personligen är jag mycket imponerad av detta resultat särskilt när man såg flera löpare som har sprungit under 2:06/800 meter komma efter Oskar och Hreinn. Detta visar på god kapacitet och lovar gott inför säsongen. Snacket med deras tränare Kim visar också att det finns en god planering till de här två talangerna och inte minst den grupp som tränar tillsammans med dem.
P15 var en lika imponerande klass där vi hade en HAIS:are vid namn Philip Gratell som gjorde sitt första mästerskap. Philips insats var godkänd. Han sprang också ett taktiklopp som var planerat och sprang en jämn fart i början. Mitt i loppet såg han sliten ut men han visade att han inte gav upp och kämpade sig in i mål.
Damernas veteranlopp bjöd på den första medaljen för HAIS efter det att Monica Kingstedt lyckades avsluta loppet med att spurt slå två av sina konkurrenter och komma in som tvåa i K45. Lotta Tjärnberg gjorde också ett mycket fint lopp och visade att hennes skadeperiod är över och hon kan fortsätta att satsa på VVM i Italien.
En annan veteran, Martin Larsson M35 gjorde ett annorlunda lopp där han såg stark ut och lyckades att utklassa flera duktiga veteraner. Jag pratade med Martin angående träning och han berättade själv att han har tränat på ett nytt sätt och det har funkat bra vilket har lett till en bra utveckling. Härligt Martin, fortsätt bara! I morgon söndag har vi fyra HAIS:are och det blir spännande att se vad de kan göra. Johanna Bjermqvist, Kajsa Berg och Monica Kingstedt i kvinnornas 8 km samt Henrik Åkerlund i M22. Vi önskar alla lycka till!

SM-RAPPORT FREDAG KVÄLL

Löparna anlände till SM-staden vid sjutiden på kvällen.
Coach Mohamed hade inte lika stor tur med nedresan
utan fastnade stillastående i sex timmar när två långtradare
kolliderade i Göteborgstrakten. Under tiden Mo satt fast i
köerna och var frustrerad drog gänget iväg för den obligatoriska
kvällsjoggen på SM-banan. Efter att ha känt på backarna slog vi oss
till ro och åt middag i våran stuga vid havet. Efter samvaron drog
vi oss tillbaka och laddade för en god nattsömn.
    


SM-DAGS
På fredag drar ett gäng löpare ner till Halmstad för att
springa löparnas mästarmöte, Terräng-SM.
Sveriges bästa löpare från alla grengrupper, bana, terräng,
asfalt, medel och långdistansare gör upp om den
prestigefyllda titeln terrängmästare.
Vi åker ner med en stark trupp där det föreligger hopp
om medaljer såväl i lag som individuellt.
Största medaljhoppet individuellt är Victor Hedin som
springer i 91:ornas getingbo. Förra årets femteplats
hoppas vi skall bytas mot en medalj runt halsen.
I skuggan av Victor har vi tre killar som kommer
att göra allt för att komplettera Victor till en lagmedalj
Formstarkast av dessa är Oskar Martinsson som såg
riktigt stark ut i söndagens DM-lopp där han kom in
som sexa. Vi hoppas även mycket på Hreinn Juliusson
som har rehabtränat sin sträckning i ljumsken han ådrog
sig före inomhus-SM i Malmö. Det har inte blibit några
lopp på sista tiden men han är enormt laddad och sugen.
Fjärde man i laget är Malek Zbadi som har haft en tung
period men vi hoppas att det släpper för honom nere
i Halmstad. En annan som är i lysande form är Johanna
Bjermqvist som nog inte har varit i närheten av denna nivå
på de senaste tre åren. Hon springer långa banan och har
chansen att gå in bland de tio främsta i det starka fältet.
Laget däremot har alla möjligheter att gå in på poängplats.
I sista stund kunde inte "Sanna" ställa upp och Monica
Kingstedt går in som reserv i hennes ställe. Hon är även
stort guldhopp i K40 4 km som avgörs på lördagen.
Rapporter från terräng-SM kan ni följa här på hemsidan.

SM-info


MÅNGA UTROPSTECKEN PÅ DM-TERRÄNGEN
Årets terräng-DM inleddes med tjejernas långa 8 km
som kördes tillsammans med veteranherrarna.
Våra tjejer gjorde en storstilad insats och formstarka
Johanna Bjermqvist kom tvåa efter Anna von Schenk.
Trea kom Susanna Damm och Kajsa Berg stängde
dörren i tremannalaget med en sjätteplats.
Det räckte ända fram i lagtävlingen och HAIS inkasserade
sin första guldpeng någonsin i lagsammanhang på terräng
när det gäller seniorer. På ungdomssidan har det däremot
varit bättre beställt på medaljfronten och även denna gång
fick vi några lagmedaljer. Killarnas P15 kom in på tredje
plats med starkt löpande duon Viktor Björnberg och
Kristoffer Holm som kom in på silver och bronsplats
individuellt i P14 och kompletterades med Philip Gratell
som sprang P15. Hade det varit separata klasser som
arrangören påstod före loppet hade ingen kunnat stoppa
93:orna från att knipa guldet med hjälp av Alexander
Björnberg som denna dag hade det väldigt tungt med
svåra andningsproblem vilket för övrigt det var många
som klagade på speciellt de som led av astmabesvär.
P16 var en av dagens höjdpunkter där vi hade lag som
även här blev informerade om att det var separata klasser
och när sedan prisutdelningen kom hade arrangören
slagit ihop P16 och 17. Victor Hedin var främst av de
våra med en tredjeplats. Om det var ganska väntat så
var det desto mer oväntat att Oskar Martinsson skulle
springa in på en fin sjätteplats och visade verkligen att
formen är på väg till SM nästa helg. Malek Zbadi var
tredjeman i laget som denna gång fick klara sig utan
Hreinn Juliusson som sparar en ömmande ljumske
till SM nästa helg.
Tjejerna lyckades ta lagmedalj efter mycket starka
insatser genom Sophia Persson som kom trea i F12
Caroline Kihlblom och Maja Bergwik.
Otto Kingstedt gjorde bland sina bästa lopp i karriären
när han sprang hem en silvermedalj i P13. Här hade vi
tyvärr inga som kunde komplettera Otto för ett lag.
På seniorernas långa 12 km var Colm O´Callaghan med
fint i tätklungan efter 4 km men lyckades inte haka på
när tempot skruvades upp på det andra varvet.
En nionde plats för Colm följdes upp med en 18:e
av Johan Sand som kände sig tung efter att ha tränat hårt
inför Stockholm Marathon där han siktar in sig på topp 20.
Seniorernas korta bjöd på ett testlopp inför SM av Henrik
Åkerlund som inte lyckades följa upp förra årets fina
medaljlopp på långa banan. Det gick helt enkelt för fort
på korta distansen för långdistansare Åkerlund.
En annan som hade det tufft var Ulf Eriksson som också
hade det svårt med farten på den korta distansen.
Våra duktiga veteraner anfördes av Monica Kingstedt
som verkar gå mot sitt livs form. Desto tråkigare att det
inte var någon konkurrens i hennes klass K45.
Lotta Tjernberg lyckades ta den andra veteranmedaljen
genom att komma trea i K40.
Avslutningsvis vill jag beklaga att bilderna från DM
inta kan läggas ut förrän senare. Minneskortet fanns inte
på plats i kameran så bilderna fick tas med hjälp av mobil.
Men de kommer...

Resultat


STARKA HUDDINGELÖPARE PÅ KVANTUM

25-årsjubilerande Kvantumjoggen bjöd på sommarvärme
och en hel mängd fina HAIS-prestationer.
På korta banan tog Victor Hedin kommandot från start och
hade vid KIP-backen ryckt till sig några sekunder före
Rickard Nyrenström som i sin tur var ett tiotal sekunder
före Oskar Martinsson. Inne på terrängspåret visade Victor
ingen pardon utan drog ifrån för att defilera in i mål 28
sekunder före tvåan Rickard som fick en hård fight ända in
i mål sedan Oskar ätit upp försprånget på terrängbanan men
inte kunde svara på rycket i sista kortbacken före inträdet på KIP.
Bakom dessa gjorde Viktor Björnberg ett kanonlopp där han var
endast tre sekunder efter de tre senaste årens segrare Jakob
Peterson. Det blev en batalj med klubbkompisen Malek Zbadi som
drog i backen upp till KIP men Viktor hade bestämt sig för att bita
sig kvar i rygg och kunde gå förbi på terrängdelen och när de kom
in på banan gjorde Malek ett sista försök att komma ikapp de 15
meterna men fick ge sig och Viktor gick in på en fin sjätteplats
och Malek på åttonde efter att Mikael Gunnérus klämde sig in
emellan de båda.Alexander Björnberg hade också en kamp mot
en annan HAIS-löpare, nämligen Philip Gratell.
Philip bet sig kvar i ryggen uppför KIP-backen men fick
även han ge sig för en av de starka Björnbergarna
som flöt ifrån med nio sekunder på spåret.
Totte Holm fick släppa i KIP-backen efter att ha fått håll och när
han kom in i skogen gjorde han gemensam sak med "Fotte" och
bröt loppet. Fotte och Totte kan räkna med tråkningar på nästa
träning... Caroline Rönnlund blir mer och mer långlöpare och
gick in som andra tjej efter segrarinnan Johanna Busk.
Sven Lundqvist gjorde en kämpainsats när han så när slog
5 år äldre Henry Rebane och var sekunden före SM-medaljören
Lotta Tjernberg som var tillbaka efter skada.

När det var dags för 10 km-loppet stod en gammal bekant
på startlinjen i form av Alfred Shemweta. Oskar Landin
gjorde ett försök att följa och drog med sig Henrik Åkerlund,
Colm O´Callaghan och Uffe Eriksson. Det var emellertid ingen
som förmådde matcha Alfred denna dag och medan Oskar gick
in på en säker andraplats brände Henke och Uffe sitt krut och
fick se Colm gå in på en fin tredjeplats och klokt löpande Johan
sand åt upp försprånget och gick förbi in på en femteplats
fyra sekunder efter Johan Ställberg. Uffe blev så när ifattsprungen
av duktige veteranen Thomas Malmgren som gjorde sitt bästa
lopp på två år. Kajsa Berg kände sig seg efter tre kilometer men
kunde trots detta ta hem damklassen överlägset och laddar nu
för terräng-DM i helgen.

Resultat
Bilder


Liverapportering från Serieterrängen

Källbrink onsdag 18:29

OSKAR ÅNGAR PÅ
Oskar Martinsson visade på mycket fin terrängform
när han defilerade hem förstaplatsen på ett varv.
Juniorerna körde ett varv för att få upp farten till Kvantum
på söndag och framför allt inför Terräng-DM nästa helg.
Den här gången kördes den "gamla" banan som är välbekant
sedan fyra år tillbaks. Även Alexander Björnberg visade på
starkt uppåtgående form och kunde matcha brorsan Viktor
och var endast tre sekunder efter i mål.
Åter från USA-träning med syrran var Kajsa Berg som körde
igenom tre varv som laddning inför 10 km på Kvantum och
långa banan på terräng-DM nästa helg där hon tillsammans
med Susanna Damm och Johanna Bjermqvist har goda chanser
att ta hem ädla medaljer i lag.

Resultat


JOHANNA VISAR VAR SKÅPET SKALL STÅ
Den tredje Serieterrängen gästades av tillfälligt
utflyttade Johanna Bjermqvist som för tillfället
pluggar nere i Linköping. Hon sprang trevarvsbanan
på den snabbaste tiden hittills i vårens terrängserie och
visar på bra form inför stundande terrängmästerskap där
våra tjejer har medaljer att försvara från förra årets DM.
Även juniorerna visar på stigande formkurva främst
genom Oskar Martinsson och Viktor Björnberg som
denna gång fick hårt motstånd av Kristoffer Holm.

Resultat


JOHANNA OCH SANNA PREMIÄRMILAR
Susanna Damm sprang traditionsenligt Startmilen
i Örebro och gick in på en andraplats 46 sekunder
efter segrarinnan Anita Nordenström från Mora.
Tiden, 37:17 var 1,5 minuter långsammare än
förra året då Sanna också kom tvåa efter Anita.
Johanna Bjermqvist såg länge ut att gå mot en
segerfight med Pia Rondahl från Hässelby när
Premiärmilen avgjordes för första gången.
Johanna drog i täten tillsammans med Pia till den
sista kilometern då Lilian Magnusson, Spårvägen
och Camilla Andersson, Hässelby smög upp bakifrån.
Johanna förmådde inte tempoväxla utan fick se Lilian
och Pia dra ifrån för att komma in som etta och tvåa.
Camilla fick också släppa den sista biten och kom in som
trea med Johanna fyra elva sekunder efter segrarinnan.
Tiden var ypperliga 35:54 på den kontrollmätta banan
där för övrigt tio tjejer kom under magiska 40 minuter.

Resultat Startmilen
Resultat Premiärmilen


OSKAR OCH VIKTOR STARKA I TERRÄNGEN
    Oskar Martinsson och Viktor Björnberg imponerade
när den andra Serieterrängen avgjordes i ett strålande
vårväder på Källbrink. Samtidigt som 80 st HAIS:are satt
på planet till Spanien för årets träningsläger fortsatte
hemmalöparna sin träning inför terrängsäsongen.
Victor sprang trevarvsbanan 10 sekunder snabbare
än förra loppets gigant Totte Holm och visade på
uppåtgående form. Även Oskar var stark och var
tvåa i mål på trevarvaren efter Thomas Malmgren.
Sven Lundqvist imponerade på två varvsbanan genom
att endast vara tre sekunder efter Totte som den här
gången nöjde sig med två varv efter en förkylning i veckan.

Resultat


TOTTE IMPONERAR PÅ LÅNGDISTANS
När den första  Serieterrängen avgjordes på lördagen stack
en av våra duktiga 93:or ut hakan ordentligt genom att
springa tre varv på den tuffa terrängbanan som ett första
steg i träningen inför terräng-DM.
Kristoffer Holm hade en så pass bra tid som 25:37 på
trevarvsbanan som för övrigt mäter 6100 meter.
Starkt löpande Monica Kingstedt försökte hänga på men
fick till slut se sig besegrad genom bl.a. stark utförslöpning
av Totte som det skall bli intressant att se vad han förmår
i terrängsammanhang framöver.
Första terrängen bjöd på klent deltagande p.g.a. att
Sista Chansen hade engagerat de flesta denna helg.
Här följer sträcklängderna:
1 varv 2340 meter
2 varv 4220 meter
3 varv 6100 meter

Resultat


PHILIP OCH VICTOR FALUNS HÖJDARE
När HAIS var uppe i Falun och inkasserade sjätte
lagtävlingstrofén i följd stod Philip Gratell för ett fint
lopp när han kom tvåa på 800 meter P15.
Vann gjorde en anna HAIS:are, Anton Nilsson som
var några hundradelar före i mål.
P17-klassen togs hem av Victor Hedin som gjorde sitt
första banlopp sedan i höstas och tiden blev så pass bra
som 2:04 på de odoserade banorna.
Oskar Martinsson kom in som femma på 2:12 endast
hundradelarna före träningskompisen Hreinn Juliusson.
Samtliga löpare ligger i en tung träningsperiod som inleddes
direkt efter SM förra helgen. Att killarna är taggade inför
utomhussäsongen kunde man se redan i Malmö dagen efter
1500-metersloppen då vi körde ett långpass för att inleda
grundträningen. Då fick man också se vilka fantastiska
killar man ser i friidrotten när löpare från tre olika klubbar
anslöt helt spontant och körde långpasset tillsammans och
även passade på att springa ner till hamnen för att spana
in det omtalade Turning Torso. Inga sura miner här inte
fastän samtliga hade blivit utslagna från 1500-finalen utan
här snackades det redan om satsningen på terräng-SM!

Resultat


SOFIA STARK I SUMPAN
När TVå Sjöar avgjordes på söndagen stod Sophia Persson
för dagens HAIS-prestation när hon kom in på fjärde plats
i F13-klassen. Tiden hon gjorde, 10:01, var hela 1:14 bättre än
förra året då hon kom tvåa i F11. Törs vi hoppas på seger nästa
år när det är andra året i F13-klassen...?
Susanna Damm kom in på en fjärdeplats bland seniorerna.
Tiden var över halvminuten sämre än fjolårets så vi misstänker
att Sanna inte är helt nöjd med sin insats. Det har troligtvis att
göra med att hon ligger i hårdträning inför stundande terräng-SM.
På herrseniorsidan lyckades Colm O´Callaghan bäst med en så
bra tid som 39 minuter med "Henke" Åkerlund en minut efter
och Ulf Eriksson ytterligare minuten efter.
Ungdomarna och juniorerna stod över i år för att satsa på
träning i stället. Bland de som sprang gjorde Otto Kingstedt
ett fint lopp och kom in på sjätte plats i P13-klassen.

Resultat


UPPDATERAT TÄVLINGSPROGRAM
Nu kan ni kolla in årets tävlingar på den uppdaterade
tävlingssidan där ni hittar Banlopp, Långlopp och Mästerskap.
Är det något lopp ni tycker skall vara med så skicka ett mail!

Tävlingar


HREINN OCH OSKAR DUNDERPERSADE PÅ SM
Hreinn Juliusson och Oskar Martinsson gjorde båda två
kanonlopp på 1500 meter vid helgens SM-tävlingar i Malmö.
Hreinn var först ut i försöksheaten där han gick ut i ett
stadigt 33-tempo och vände på 2:22 efter 800 meter.
Han hade problem med en strulande nummerlapp som
klistrats fast på benet för att särskilja löparna.
Detta kan ha påverkat fokuseringen när han trodde det
var sista varvet kvar efter 1100 meter. Detta varv gick
på 29 sekunder och blev en mental chock när han fick
klockringning och upptäckte att det var ett varv kvar.
Efter att ha samlat ihop sig genomfördes ett sista varv
med hyfsat god fart och tiden blev härliga 4:28.
Pers med 12 sekunder och slaktat klubbrekord med 10!
Därefter var det dags för Oskar för sitt försöksheat.
Före loppet hade riktlinjerna dragits upp att inte gå ut
för hårt men Oskar drogs med i 31-tempo på första varvet.
Efter det var det bara att köra på så långt det gick.
Efter 66 på första 400 vände han på 2:19 efter 800 och
kämpade hela vägen in och målade på perset 4:32.
Efter sammanställningen visade det sig att det fattades fyra
respektive sju sekunder för en SM-final.
Det här visade att vi har mer att förvänta oss av dessa duktiga
killar som redan har siktet inställt på SM-final i framtiden.
Båda anslöt sig till skaran av våra löpare som är med på
20-bästalistan i Sverigestatistiken med en 12:e resp. 16:e plats.
Härligt jobbat killar!

Resultat
Årsbästa


LOTTA SLOG ETT AV SEX SVENSKA REKORD!
Vid söndagens 1000-meterslopp där det var många veteraner
på rekordjakt knep vår SM-medaljör på halvmarathon
Lotta Tjernberg det svenska rekordet för K40.
Det nya rekordet lyder på 3:23,88.
Johan Schagerström var också på väg mot rekord
och låg på varvschemat upp till 700 meter då stumheten
gjorde sig påmind och rekordet missades med 4 sekunder.
Nya klubbrekordet M45 1000 meter lyder på 2:55,12.
Klubbrekord sattes även av Nisse Olsson i M60 på 3:24,79.
Sist i raden av klubbrekord bland veteranerna var formstarke
Martin Larsson som gjorde ett fint lopp på 3:21,87.
För att återgå till de svenska rekorden så stod Lars-Eric
Brämfeldt från Täby för dagens prestation när han satte
rekord för M60 på internationellt gångbara 3:06,74!
En helt fantastisk tid för en 60-åring! Detta räckte till seger
totalt i veteranklassen som genomfördes med omräkningsfaktor.
Övriga svenska rekordslagare var Miles Fleetwood M65,
Gudrun Fleetwood K60, Gunnel Tolfes som förbättrade sitt
eget K45-rekord och till sist slutsegraren i damklassen
Lily Wizén som slog K50-rekordet.

Resultat


OSKAR SNODDE REKORDET AV KOMPISEN
Även juniorerna passade på att köra igenom ett lopp
till innan säsongen läggs ned efter nästa helgs SM-tävlingar.
Dagens insats gjordes av Oskar Martinsson som börjar närma
sig storformen inför nästa helgs 1500-meterslopp.
Efter en klok öppning avslutades de sista 300 på 45 sekunder
och han slog Hreinn Juliussons månadsgamla klubbrekord
med 31/100 till 2:49,59 och gick under drömgränsen 2:50
för första gången. Hreinn sprang i samma lopp men var
osäker på kapaciteten efter ett antal dagar med feber i kroppen
och tog det försiktigt i början på loppet. Spurten påbörjades för
sent och han kom i mål med krafter kvar på fina 2:52,00.
En kille till som persade var Philip Gratell som tyvärr var lite
feg i början på loppet och lämnade lucka framåt och kom även
han i mål med krafter kvar på nya perset 3:04.
Även Dan Bergström stod för ett fint lopp och satte nytt
klubbrekord för P18 med 2:45,04.
På tjejsidan satte Caroline Rönnlund nytt klubbrekord för
K21 på 3:10,85. Liza Clark debuterade i sitt första banlopp
med att sätta F19-rekord med 3:37,57.
Grattis till alla härliga löpningar!
Vi ser fram mot en lovande utomhussäsong.

Resultat


SPORTLOV!

Björnbergbrothers laddade upp inför säsongsavslutningen
med bl.a. regionsfinalen på gång med att byta ut löpning
mot längdskidor uppe i masriket.
Maila gärna in flera sportlovsbilder gärna med lite text till!
Bilden ovan är skickad direkt från mobilen via mail.


OSKAR PÅ VÄG MOT FORMEN
Oskar Martinsson är tillbaka i löpträning efter ett par
veckors skidåkande och lite löpträning p.g.a. kylan i norr.
Efter ett tufft träningspass i veckan kördes ett testlopp på
Formenkollen där man sprang 800 meter P17. Nytt pers med
2:10 och missad pallplats med några hundradelar visade
att formen är på gång inför SM om två veckor.
I samma lopp sprang Hreinn Juliusson som varit febersjuk
i en vecka och det märktes att han inte var återhämtad då
orken tröt redan efter ett varv. Hreinn är uppfostrad till att
alltid fullfölja och han tog sig halvjoggande runt på 2:20.
Hårdträning och 1000-meterslopp på söndag står på
programmet för att hinna komma i form till SM.
På P15 hade vi tre löpare på startlinjen och vi såg med
spänning fram emot vad killarna hade i bakfickan.
Viktor Björnberg kände sig inte alls kry och fick mjölksyra
tidigt trots normal 33-sekundersöppning och fick bryta
efter två varv. Philip Gratell och Kristoffer Holm hade
dragits med i det förhållandevis låga tempot och efter att
Viktor bröt upptäckte de för sent att det gick för långsamt.
Både Philip, 2:20 och Totte,2:27 hade krafter kvar i mål.
Grabbarna kommer att göra ett sista lopp på söndag där
de kommer att göra ett försök att komma in på 20-bästa
i Sverigestatistiken innan de lägger ner säsongen.
Johan Schagerström gjorde återigen ett bra lopp på 800 meter
när han sprang på 2:13. Det verkar som respekten för tider
under 2:15 har försvunnit så nu är det bara att sikta mot
nästa gräns, att gå under 2:10.
Caroline Rönnlund gjorde ett godkänt lopp
när hon sprang på 2:26.
Martin Larsson gjorde även han ett godkänt lopp på 3000
meter och noterade 11:16.

Resultat


JOHANNA TOPPADE HISTORISKT ÖGONBLICK
Johanna Bjermqvist stod för den bästa insatsen när det
stod tre HAIS-tjejer på startlinjen för första gången på ett SM.
Första delen av loppet gick "lusigt" enligt Johanna och när farten
sedan höjdes var det sex tjejer som drog iväg och Johanna hade
svårt att hänga mede och kom på så sätt i "ingenmansland"
men gjorde ett kanonloppp och kom in som sjua på nya
klubbrekordet 10:02. Längre ner kämpade Susanna Damm
och kom in på 12:e plats med 10:15 och Kajsa Berg tappade
kontakten i loppen vid fartökningen och kom in på 10:32.

Resultat


VETERANERNA BÄST I SVERIGE
Veteranerna skrev HAIS-historia när man tog hem
segern i lagtävlingen på SM i Borås.
Det var första gången vi lyckades vinna på bortaplan.
Utomhus blev det en andraplats förra året.


VIKTOR UTTAGEN TILL REGIONSFINALEN

    Viktor Björnberg har efter alla sina fina insatser under
inomhussäsongen blivit uttagen att representera Stockholm
i regionsfinalen som avgörs i Falun den 10 mars.
Mycket imponerande med tanke på att Viktor inte har haft
inomhussäsongen som något mål utan bara är ett led i
satsningen på utomhussäsongen. Vid DM-tävlingarna
kände han sig inte riktigt kry men kämpade sig ändå
till en silverpeng. Uppladdningen inför finalen blir
800 meter på Formenkollen och därefter 1000 meter
i samband med mångkamps-DM nästa helg.
Vi misstänker att det kommer att gå fort då Viktor är
fast besluten att slakta 3-minutersvallen innan säsongen
lägges ned till förmån för grundträning med fokus på höstens
tävlingar men framför allt första SM-året 2008 som är huvudmålet.
Vi önskar ett stort lycka till uppe i Falun där HAIS representerar
Stockholm i sju grenar!

Laguppställningen


VIKTOR TOG SILVER OCH TOTTE KROSSADE PERS

När UDM avgjordes var det lite av en sjukstuga bland löparna.
Hreinn har legat i feber hela veckan, Alexander började med
en utslagen tand och däckades därefter av feber även han,
Viktor började få känningar redan före loppet, Malek bestämde
sig på plats att inte springa efter att inte ha återhämtat sig efter
förkylning, Victoria Ricknell vågade heller inte springa eftersom
hon kände att hon var på väg att bli sjuk och därtill kan man lägga
Victor Hedin som ställde in säsongen för ett tag sedan pga. sjukdom.
Trots detta så var det en hel del fina insatser av de återstående.
Calle Moskuvaara inledde medaljjakten med att komma trea i
P12 800 meter på fina tiden 2:29. Otto Kingstedt gjorde ett fint
lopp men fick tyvärr kämpa sig runt hela fältet efter start efter
att ha kommit iväg sent i starten. Detta gjorde att han fick lucka
fram till täten och efter två varv fick ligga i "ingenmansland"
och köra själv. När P14 stod på startlinjen hade vi blickarna på
Viktor Björnberg som var ett stort medaljhopp och Kristoffer
Holm som är en i raden av våra duktiga nykomlingar.
Albin Sjöblom som var med utom tävlan drog iväg från start
och Viktor lade sig fyra och gick ut i ett jämnt 34 sek-tempo
och lät de andra köra. Efter 500 började han attackera och vid
andra försöket gick han upp på tredjeplatsen. Totte hade även
han gått ut i ett jämnt tempo och låg sexa efter halva distansen.
När det var 300 kvar försökte Viktor att skruva upp tempot
men det kändes inte bra i kroppen och hans förkänningar
före loppet att allt inte stod rätt till bekräftades. Han lyckades
trots det kämpa sig till tredjeplatsen i loppet och bärgade hem
ett silver på utmärkta 3:04. Om två veckor hoppas vi på att
han kommer att bryta drömgränsen 3 minuter vilket med
dagens kapacitet inte kommer att bli några problem alls.
Totte gjorde ett mycket fint lopp i skymundan och var mycket
stark under andra halvan av loppet och han satte in spurten
150 före mål och kom så när förbi killen framför sig men fick
nöja sig med den snöpliga tredjeplatsen men var trots detta
mycket nöjd med sitt lopp. Hade han börjat spurta 50 meter
tidigare kanske han hade bärgat en medalj men 3:08 och per
med sju sekunder kan man inte vara missnöjd med!
Så var det dags för 15-årskillarna att göra upp om medaljerna
och här hade vi Philip Gratell på startlinjen.
Efter ett bra men kanske lite försiktigt lopp landade han ett
par hundradelar från perset men den här killen har mycket
mera i kroppen som vi bl.a. såg i Eskilstuna förra veckan
där han gjorde fina 2:18.
Nästa gäng på startlinjen var den stentuffa 91-klassen på 1500
där Anton Wåhlin drog iväg i ett ruskigt tempo redan från start
och t.o.m. lämnade Joel Lundin på efterkälken. Vartefter loppet
gick åt Joel upp försprånget och pressade Anton ända in i mål
och segertiden blev sverigebästa 4:11. Här hade vi stora
förväntningar på våra tre killar men tyvärr blev det bara en
som kunde ställa upp då de andra var sjuka.
Oskar Martinsson hade som mål att gå ner under 4:35 men
fick ett tungt lopp där det märktes att han bara hade två
löppass i kroppen på två veckor. Under skidsemestern kunde
han inte genomföra träningen överhuvudtaget eftersom det
var över 20 minusgrader alla dagar. Loppet resulterade i
alla fall med ett nytt pers på 4:38 och han får ställa sig in
på att komma i form till SM om tre veckor. Det kommer att
bli två genomkörare på vägen dit, dels 800 i Formenkollen
och veckan därpå vårt eget 1000-meterslopp förstås!
Sammantaget mycket bra insatser av samtliga våra löpare på DM!

Resultat


STAFETTGULD OCH BRONS FÖR STÅLMANNEN
HAIS tog ett historiskt stafettguld när veteran-SM
avgjordes i helgen nere i Borås.
Lördagens tävlingar toppades individuellt av ett nytt
prydligt M45-rekord på 1500 meter satt av Johan
Schagerström och lyder på 4:41. Denna gång räckte
det inte ända fram till medaljerna. Sture Åhs sprang
även han 1500 men vill nog glömma loppet så fort
som möjligt. Det mest spännande med loppet för hans
del var att han missades i målgången och noterades
på 5:16, en tid som ingen förstår hur funktionärerna
kunde komma fram till. Efter diskussioner justerades
tiden till 5:06 efter att de frågat Sture vilken tid han
trodde att han hade...
Martin Larsson och Nisse Olsson gjorde godkända lopp
som tyvärr inte räckte till pallplatser denna gång.
När dagens sista löpning avgjordes så fick man däremot
revansch på sig själva genom att kämpa hem ett guld
i stafetten 4x200 meter. Detta trots att man hade ett
reservbetonat lag efter det att Peter och Peter tvingats
att avstå från SM pga. skador.
På söndagen var det dags för 800 meter. Här gjorde
Martin ett bra lopp i paritet med hans pers men det
gick sämre för Johan som gick ut hårt för att kunna
matcha det tuffa motståndet men tappade stort på
sista varvet och landade på för Johan beskedliga 2:20.
Nisse var helgens sista medaljchans och efter ett väl
genomfört taktiklopp där han låg och fick draghjälp
på fjärde plats tryckte han till vid 100 kvar och kom
i mål med en välförtjänt bronspeng.

Resultat


9 PERS - 2 KLUBBREKORD - 3 DRÖMGRÄNSER

Detta helt fenomenala resultat stod löparna för när
sista finputsningen inför kommande DM och SM
skedde vid tävlingar i Eskilstuna i helgen.
Man vet knappt var man skall börja när man skall
skriva om den här otroliga löparhelgen.
Jag gör ett försök att ta det i kronologisk ordning för
att om möjligt få med alla fantastiska prestationer.
OTTO I KANONLOPP
Först ut var de yngre deltagarna där vi hade en stark
kille vid namn Otto Kingstedt som sprang i P13 800 meter.
Efter ett mycket fint lopp där han avancerade i fältet slutade det
med en kanonfin andraplats på 2:33 i paritet med hans nysatta pers.
VIKTOR OCH PHILIP KROSSADE DRÖMGRÄNS
Därefter var det dags för 92-93:orna att beträda banan.
Här var det nästan ett rent klubbmästerskap med hela sex
HAIS:are på startlinjen. Loppet delades ganska omgående in i
tre grupper där tätklungan bestod av Viktor Björnberg, Philip
Gratell och Göta:s Andreas Karlsson. Viktor drog upp farten
direkt fast besluten att attackera 2:20-vallen. Philip hängde på
och drog med sig Andreas i rygg. Efter 500 meter gick Philip
upp och drog varpå Viktor återtog täten vid 600 och vid ingången
till näst sista kurvan satte Göta-killen in en attack och gick upp i
täten. Viktor och Philip blev överrumplade men när de fick
situationen klsrt för sig tryckte de till vid 100 kvar och återtog
tätpositionerna och Philip pressade Viktor ända över mållinjen
och klockan stannade på 2:17,80 resp. 2:18,02 och två mycket
nöjda löpare tog emot hyllningarna efter ett fantastiskt lopp.
Bakom hjälptes Alexander Björnberg och Kristoffer Holm åt
och med gemensam kraft gick de in på 2:26,62 med Totte
fem sekunder efter och pers även för dessa två.
Ytterligare en bit ner i fältet gjorde Fredrik Ekstrand och
Sven Lundqvist fina sololopp i nivå med sina pers.
ANNALISA PÅ VÄG TILLBAKA
Sven:s syrra Anna-Lisa genomförde sitt första 800-meterslopp
på länge efter stora astmaproblem och det verkar som att det
är på rätt väg även om uthålligheten inte är fulltränad än.
HREINN GÅR UNDER DRÖMGRÄNS
Så var det dags för P17-killarna att springa. Här hade vi
Hreinn Juliusson som inte visade någon respekt för sina
motståndare som nästan allihopa hade bättre pers än Hreinn.
Han tog kommandot efter att ha rundat hela startfältet i första
kurvan och noterades för 14 sek. på första 100 och 44 efter 300.
Så såg det ut i 600 meter med Hreinn hårt körande i täten.
Vid klockringningen kom den första fartökningen bakifrån
och efter hårdkörningen fanns inte krafterna att svara utan
han fick se fyra löpare passera under sista varvet men den
stentuffa löpningen belönades med nya perset 2:09,20!
DAN I BÄSTA LOPPET PÅ TVÅ ÅR
Dan Bergström sprang P19 800 meter. Detta lopp såg
mycket bra ut och äntligen börjar Dan komma tillbaka till den
fina löpning han gjort sig känd för de senaste tre åren.
Detta torde vara det bästa loppet av Dan på två år.
Tiden var utmärkta 2:03,54 och räckte till seger efter en
spurtuppgörelse med Elias Arhsi från Tjalve.
KAJSA FINSLIPAR MED PERS
Sist ut på lördagen var 1500 meterslöparna och tjejerna först.
Här hade vi framför allt Kajsa Berg som körde igenom ett
"snabbhetspass" inför stundande SM på 3000 meter.
Kajsa gick ut i ett tempo med sikte på att gå under 4:50
och det såg bra ut halvvägs då den ovana farten började sätta
sina spår och farten mattades och klockan stannade på 4:56,64.
Även Caroline Rönnlund provade på 1500 och får vara nöjd
med 5:02 efter att inte ha hunnit träna tillräckligt mycket.
ABEL BRÖT EFTER SKADEKÄNNING
Killarnas 1500 bjöd på två HAIS:are, båda faktiskt M35:or.
Dessa hade två helt skilda mål i sikte. Abel Nzimbi skulle
springa fort för att kvala in till SM och Martin Larsson skulle
vässa formen inför veteran-SM. Abel blev tyvärr tvungen att
bryta på fjärde varvet efter att ha fått känning av ett knä och
inte ville riskera någonting allvarligt. Martin däremot såg
mycket stark ut och landade endast en sekund
över pers.
JOHAN SATTE KLUBBREKORD

På söndagen drog så ett gäng veteraner dit och sprang 800.
Här bjöds det på ett klubbrekord i form av Johan Schagerström som
äntligen fick det att lossna och sänkte rekordet i M45 till 2:13,79.
Två debutanter på distansen Sauli Poukkola 2:27,70 och
Anders Berglund 2:34,74 åtföljdes av Martin Larsson 2:36,88
som spurtslog Nisse Olsson med fem hundradelar.
Avslutningsvis kommer vi till en av de absoluta godbitarna.
JOHANNA SATTE KLUBBREKORD OCH TOG SM-BILJETT
Det var Johanna Bjermqvist som var här för att försöka kvala
in till SM på 3000 meter och bli den tredje HAIS-tjejen på
startlinjen i Göteborg om två veckor. Hon gick ut i ett hårt
tempo som pekade på en sluttid under 10 minuter. Hela loppet
genomfördes  solo efter att ha dragit från redan från start.
Detta var en bidragande orsak till att det var svårt att uppehålla
farten men tiden blev nya klubbrekordet 10:07,32!
Den här gången fick Sanna behålla rekordet i två veckor.
Vi ser med spänning fram emot vidare kamp om rekordet.
Förhoppningsvis är alla friska till SM så att vi kan få det första
mötet mellan Sanna, Kajsa och Johanna.
Det kommer att bli ett historiskt ögonblick i HAIS historia!


Otto öser på

Resultat


M35-REKORD SLAKTAS NÄR VETERANERNA
VÄSSADE FORMEN INFÖR SM
Hammarbyspelens dag 2 bjöd på ett gäng veteraner som
tog tillfället i akt och körde igenom ett 1500-meterslopp
inför SM om två veckor. Samtliga dessa kommer att
dubblera 800 och 1500 meter när det blir SM-dags och
dessutom kommer det att springas stafett med den här
stommen och kompletteras med snabbe sprintern
Peter Gabrielsson. Målsättningen är naturligtvis medaljer
och klubbrekord på stafetten där vi har ett konkurrenskraftigt
lag. Tyvärr kommer inte Peter Engström med på mästerskapen
men vi har medeldistansare som också är hyfsat snabba.
Sture Åhs satte sin bästa tid på fem år med 4:58 och Johan
Schagerström satte klubbrekord med 4:44,44. Jag själv (Kim)
kämpade mig i mål på 5:02 efter stora ryggproblem senaste
veckan. Det är bara att hoppas på att det släpper inom några
dagar så skall det nog gå att matcha Sture på SM.
Martin Larsson var den enda veteranen som dubblerade
denna helg med att köra 800 på lördag och följa upp med
1500 på söndagen. Båda loppen visar på gryende form
och det ser bra ut inför mästerskapet.
En till veteran som nog inte många var medvetna om var
Abel Nzimbi som försökte kvala in till SM och gjorde ett
 försiktigt lopp eftersom han har haft stora problem
med sina hälsenor och var osäker på om han skulle kunna
fullfölja. Tiden, 4:09 var väl inte vad han hade hoppats på
men ett glädjebesked i alla fall att hälsenan såg ut att hålla.
Han fick i alla fall ett litet plåster så såren genom att han
fullkomligt pulvriserade det gamla M35-rekordet med 1:13!
Det var ett högklassiskt startfält han mötte där de vann på
fina 3:51. En annan senior som testade inför SM var Said Smahi
som körde snabbhet genom att springa 400 meter på låga 53.
Förra loppet gjorde han 52 så snabbheten har han men målet
är att springa 800 meter på SM och kvaltiden ligger på 1:58.
Det kommer inte att bli några problem för Said att fixa det.
PÅ 400 meter sprang även Pontus Werbelow som i år satsar
på denna distans efter att ha provat 800 ett par år. Han får inte
till det ordentligt och var frustrerad efter loppet som i alla fall
var ett fall framåt med en sekund sedan förra tävlingen.
Han kommer i alla fall att köra hela utomhussäsongen på
kortare distanser så får vi se hur läget är framemot hösten.
Månne han gå upp på längre distanser istället till nästa år?

Resultat


BRAGDLOPP AV VIKTOR OCH
HREINN UNDER DRÖMGRÄNS
    Detta skedde vid Hammarbyspelens första dag då våra
ungdomar inledde sin sista tävlingsperiod fram till
DM om två veckor.
Vi börjar med Viktor Björnberg som i sitt 1000-meterslopp
blev mycket fult nedsprungen av en Västeråslöpare efter ett varv.
Med blödande knän var det en förtvivlad Viktor som blev
tvungen att bryta loppet. Han visade då på mental styrka
genom att omedelbart anmäla sig till B-heatet för att springa
om loppet, en uppgift som vi alla vet är enormt svårt efter
att ha laddat för loppet innan. Genom ett stort adrenalinflöde
och mycket klok löpning genomförde han ett kanonlopp där
han sololöpte hela loppet och gick in på nya perset 3:02,27.
Belöningen för detta blev avancemang till 8:e på årsbästalistan.
Mycket starkt men lite surt med tanke på att A-heatet vanns
på 2:58 och Viktor hade siktet inställt på 3-minutersvallen.
Nu får han i stället sikta in sig på att bräcka drömgränsen
vid DM om två veckor då det står 1000 meter på programmet.
I B-heatet sprang även Kristoffer Holm som gjorde helt
godkända 3:14,54 och visade på att sviterna efter veckans
hjärnskakning börjar lägga sig. Målet var att gå under 3:15
så det var en nöjd Totte efter loppet.
Hreinn Juliusson går från klarhet till klarhet när han vid sitt
livs första 1000-meterslopp gick under en drömgräns med 2:49,90.
Ett mycket fint lopp som dessutom visade på att han kan
gå ut ännu lite snabbare från start. Oskar Martinsson sprang
i samma heat men kom tyvärr på mellanhand efter att ha
legat bakom Hreinn med en löpare mellan sig och när den
killen bröt loppet efter tre varv uppstod en lucka som Oskar
aldrig förmådde täppa till. Dock blev det pers med 7 sekunder
och fina 2:52,35 noterades. Att både Oskar och Hreinn inte var
helt nöjda och tyckte att de hade mer att ge visar bara vilken
hög ambitionsnivå dessa killar har.
Bland 92:orna var det återigen Philip Gratell som drog det längsta strået när han spurtbesegrade John Kingstedt på perset 3:06,62
och faktiskt blev dagens enda medaljör av killarna med ett brons.
Hreinn och Viktor kom in som fyra i denna hårda konkurrens.

Resultat


HÄRLIGA DM-LOPP AV TJEJERNA
När Stockholms DM avgjordes stod Kajsa Berg på
startlinjen på 3000 meter. Efter ett härligt lopp där
två Spårvägen-tjejer växeldrog i täten gick Kajsa upp
på det 13:e varvet och splittrade duon. Hon lyckades
bita sig fast i rygg och gick i mål som en mycket nöjd tvåa.
Tiden, 10:18 var en förbättring med 18 sekunder sedan
debutloppet i Eskilstuna och raderade ut Susanna Damm´s
veckogamla klubbrekord med fyra sekunder och resulterade
även i en SM-biljett.
Knappt hade klubbrekordet kallnat förrän det återtogs av
"Sanna" som sprang Upplands DM på hemmaplan i
Västerås där hon efter en hård öppning kämpade sig
i mål på nya klubbrekordet 10:12. Hon blev fyra i loppet
med sådana storheter som Flo Jonsson, Anneli Fransson
och Anna Rahm före sig. "Sannas" SM-biljet var redan
klar efter förra helgens lopp på Vinthundsvintern där
Kajsa tyvärr var tvungen att lämna w.o. pga. förkylning.
Det skall bli mycket roligt att se dessa två duktiga tjejer
mötas i ett lopp framöver, kanske på SM?
Ett jättestort grattis till era fina lopp!


STURE SNODDE ÅT SIG KLUBBREKORD
Sture Åhs verkar vara på gång mot toppformen lagom till
veteran-SM som går av stapeln om tre veckor.
När Södermanlands öppna VDM avgjordes passade han på
att köra lite uthållighetsträning genom att köra igenom ett
3000-meterslopp och gjorde det alldeles förträffligt och fick
ett nytt klubbrekord som belöning med tiden 10:35,81,
en och en halv sekund bättre än det gamla.
Även Martin Larsson passade på att sno åt sig ett veteranrekord
i M35-klassen och noterade 11:32,53.

Resultat


ÅRSBÄSTALISTAN FÖRGYLLS AV HAIS-LÖPARE
Viktor Björnbergs fina 1000-meterslopp på Scandic Indoor
resulterade i en 12:e plats på årsbästalistan för P14.
Kajsa Berg (10:a) och Susanna Damm (8:a) återfinns på 3000 meter.
Flera löpare är på gång och kommer förhoppningsvis att
återfinnas på listan om några veckor.

Årsbästalistan


10 LÖPARMEDALJER PÅ VETERAN-DM
Medaljerna trillade in i en jämn ström när veteranernas
inomhusmästerskap avgjordes i IFK Tumba:s regi på söndagen.
Massor av fina löparinsatser gjordes.
Här kommer en uppräkning av löparnas medaljskörd.
3 Guld
Johan Schagerström M45 800 meter
Kim Hedbom M50 800 meter
Lotta Tjernberg K40 800 meter
4 Silver
Sture Åhs M50 800 meter
Sture Åhs M50 200 meter
Nils Olsson M60 800 meter
Kim Hedbom M50 3000 meter
3 Brons
Martin Larsson M35 800 meter
Tomas Persson M45 800 meter
Sauli Poukkola M40 3000 meter
Härliga insatser av gänget som blev SM-tvåa i somras!
GRATTIS!

Resultat


PERSEN RASADE I VINTHUNDEN (uppdaterad)

Här står ett sammanbitet gäng som laddade för årets
andra 800-meterslopp. Den här gången putsades persen
ordentligt av de flesta löparna. Ett stort steg framåt tog
tvillingarna Björnberg där Viktor var i topp på fina 2:20,85
och Alexander persade även han och båda sprang sex
sekunder snabbare än i debutloppet i Eskilstuna.
I samma lopp som Viktor sprang Philip Gratell på ett
mycket imponerande sätt. En Väsbylöpare drog iväg
från start i ett mördande tempo men Philip var kall och
drog övriga klungan i sitt eget tempo. Vid 250 kvar gick
Viktor upp och lade sig i rygg för att tempoväxla i sista
kurvan och snuva Philip på andraplatsen i loppet.
Det här var Philips debut på distansen som resulterade
i fina 2:2148. I det andra loppet P15 blev Alexander snuvad
på segern när han inte uppmärksammade en Hammarbylöpare som kom bakifrån i sista kurvan men 2:25,27 ger gott självförtroende
inför fortsatta lopp. Kristoffer Holm hade en jobbig dag efter
sin långa förkylning och orkade i 350 meter innan krafterna
rann ut men gjorde ändå runt 2:30 och han måste vara nöjd
med sin insats efter mycket missad träning.
Sitt andra 800-meterslopp i karriären gjorde även Hreinn
Juliusson som återigen hade en mycket tät fight med
Oskar Martinsson vilken denna gång fick ge sig och se
när Hreinn satte in allt vad han hade och gå upp till
heatseger på härliga 2:11,85 mot Oskars 2:13,06.
Törs vi gissa på att denne islänning blir giftig när han
får tag i ett par spikskor att ha på fötterna?
En av dagens höjdare stod Otto Kingstedt för när han
sänkte sitt pers med sex sekunder till 2:32,66.
Bästa prestationen på tjejsidan var Sophia Persson -95 som
satte ett nytt prydligt pers med 2:41,88 i ett bökigt lopp
där hon två gånger fick springa runt löpare som ramlade.

Han öste som vanligt på för fullt och det skall bli mycket
intressant att följa denna -94:a som har en härlig löparskalle.
På 400 meter hade vi ett par veteraner som stod för fina
insatser i form av Sture Åhs som gjorde 64:12 och
Johan Schagerström som gick under minuten på 59:74.

Resultat


FINA LÖPARINSATSER PÅ SCANDIC INDOOR

Oscar och Hreinn i duell.

Våra löpare stod för en rad fina prestationer när vår
egen tävling Scandic Indoor avgjordes under dagarna två.
Tvillingarna Björnberg visade att de är på rätt väg efter
helgernas sjukdomas. Viktor Björnberg gick in på fina 3:05
i P14 1000 meter. Alexander kämpar för fullt med att komma
ikapp med träningen efter sin långa sjukdom och visade med
sina 3:14 att han är på rätt väg.
På 1500 meter P91 stod en fight för dörren med tre HAIS:are
på startlinjen. Malek Zbadi fick ge sig redan efter 500 meters
löpning och därefter blev det en kamp mellan Oscar Martinsson
och Hreinn Juliusson. Orutinerade Hreinn var försiktig och
vågade inte gå upp och dra utan låg som ett klistermärke i
rygg på Oscar. Så såg det ut i fem varv ända till upploppet
då Hreinn pressade sig förbi med några hundradelar tillgodo
på Oscar och tiderna låg på 4:40 i mål.
P15 1000 meter bjöd på en debutant i form av Philip Gratell
som gjorde en storstilad insats när han trots att bara ha tränat
i en vecka efter vinterkräksjuka och influensa gick in på
kanonfina 3:08. Även här blev det en spurtuppgörelse där
John Kingstedt fick se sig slagen på mållinjen.
På tjejernas 1500 meter stod återigen Kajsa Berg för en
strålande insats när hon inomhusdebuterade på distansen
och gick ut försiktigt med plockade löpare efter löpare och
slutade sexa i heatet på 4:58
Herrarnas 1500 meter toppades på HAIS:sidan av
Colm o`Callaghan på 4:11 och Henrik Åkerlund på 4:16.

Resultat
Bilder


FINA DEBUTINSATSER AV HREINN OCH TOTTE
Trettondagens tävlingar i Eskilstuna, Ärlaspelen visade
upp två debutanter när det gäller banlöpning.
Hreinn Juliusson som har tränat medel/långdistans
endast i ett par månader gjorde ett mycket fint lopp
på 800 meter P91 och fick kanonfina 2:13.
I samma lopp sprang Oskar Martinsson så pass bra
att det blev pers med 2:11.
93:orna hade ingen egen 800-klass och blev tvungna att
tävla mot seniorerna. Detta bekom inte vår andra debutant,
Kristoffer Holm det minsta utan han målade på fina 2:27.
I samma lopp sprang bröderna Björnberg och gjorde fina
kämpalopp där de tyvärr blev tunga efter halva distansen.
Fram till dess körde de i ett stadigt 2:16-tempo som planerat.
Möjligtvis att utgångsvarvet på 32,5 var i snabbaste laget.
Diverse förkylningar har gjort att de inte har återhämtat
sig helt men de ser mycket bra ut på träning så det kommer
att släppa snart och krafterna kommer att räcka hela loppet.
En annan fin insats som måste nämnas är Kajsa Berg som
sprang 3000 meter tillsammans med herrarna och hade
draghjälp den första kilometern men fick därefter göra loppet
på egen hand. Tiden blev så pass bra som 10:35 i hennes
debutlopp på distansen inomhus. Utomhus har hon testat
distansen en gång, då på 11:02.
Sammantaget mycket fina insatser speciellt med tanke på
att samtliga har tränat hårt och inte har börjat köra den
riktiga snabbhetsträningen ännu. Kajsa satsar inte på
inomhussäsongen utan tar loppen helt som träning.

Resultat


KANONINSATSER PÅ NYÅRSAFTON

Superlöparna Viktor, John, Otto och Totte
Här poserar våra superlöpare som rensade prisbordet
när det 25:e Nyårsloppet avgjordes i Vallentuna.
Viktor Björnberg anförde med en fin tredjeplats trots
att han har dragits med magsjuka och förkylning senaste
veckan och inte kände sig på topp. Tredjeplatsen hotades
in på mållinjen av en annan supertalang, Kristoffer Holm,
som visar på stora framsteg efter en mycket målmedveten
träning som redan har börjat ge resultat. Alltid starke
John Kingstedt följde upp med femteplatsen följd av
brorsan Otto Kingstedt. Härliga insatser av hela gänget
och blodad tand inför kommande löparår!

Superlöperskorna Johanna, Kajsa och Monica
Även tjejerna bjöd upp till löparfest när seniorernas
4 km-lopp avgjordes i rekordfart på de blöta Vallentuna-
gatorna som denna gång var halkfria och därmed snabba.
Outstanding denna gång var Johanna Bjermqvist som var
helt överlägsen och tog hem damklassen i suverän stil.
Kajsa Berg körde igenom loppet som ett träningspass
och gjorde det så pass fint att hon kom in på tredjeplatsen.
Tredje HAIS-tjej i mål var superveteranen Monica Kingstedt
som avslutade året med en mycket fin femteplats.
Räknar vi även in Kajsas syster Tove som hade en så
bra tid att hon hade kommit in som tvåa i tävlingsklassen
men som ställde upp i motion så blir insatserna ännu bättre.
Vi får väl hoppas på att Tove drar på sig den rödgula
dressen i tävlingssammanhang nästa gång!
Bland juniorerna klarade sig Victor Hedin bäst följd av
Dan Bergström och den starke Hreinn Juliusson som
debuterade på 4 km-distansen och gjorde ett mycket fint lopp.
Bäste senior blev denna gång Ulf Eriksson med en 11:e plats.
Det här loppet var uppladdning inför den korta men intensiva
inomhussäsongen som börjar på Trettondagen i Eskilstuna.

Segerintervju med Johanna

Resultat


SCANDIC INDOOR
Dags att anmäla sig till vår egen tävling snarast!
Inbjudan finnes under tävlingslänken!

Tävlingar


FOTTE PÅ (SNABBT) BESÖK

Löpargruppen fick celebert besök på tisdagskvällen när
Fotios "Fotte" Makrostergios gästspelade som tränare.
Fotte har som de allra flesta vet tagit över ansvaret för
FIG (Friidrottsgymnasiet) i Huddinge när Thomas Engdahl
blev förbundskapten för friidrottslandslaget.
Medel och långlöparna är inne i en lugn vecka innan
upptrappningen inför inomhussäsongen tar vid och tog
tillfället i akt att köra ett sprintpass med Fotte som anförare.
Mycket nya intryck och ett mycket uppskattat avbrott i
den tunga intervallträningen bjöds det på.
Vi passar på att tacka än en gång för ett mycket givande
träningspass och hoppas på ett nytt besök framöver!


TJEJTRÄFF MED HÖGT I TAK

Junior och seniortjejerna hade roligt värre när det var
dags för samkväm efter lördagens serieterräng.
Träffen inleddes med bastu och förfriskningar.
Därefter följde en härlig lunch signerad Anders K.
Det bjöds på italienskt med tillbehör.
Därefter blev det genomgång av vinterns aktiviteter och
säsongsplanering inför kommande år.
Tyvärr kunde inte alla komma men det var i alla fall ett
härligt gäng som var på plats.


VÅRKÄNSLOR PÅ SISTA TERRÄNGEN

Årets sista serieterräng bjöd på värmebölja och livligt
påhejande åskådare på den nydragna banan där man kan se
löparna 5 gånger per varv bara genom att förflytta sig 100 meter.
Vi hade fint besök av Johanna Bjermqvist som åkte upp från
Linköping för att springa och därefter ansluta till tjejträffen som
anordnades efter träningen. Hon hade tydligen laddat för loppet
för det var endast John Kingstedt som förmådde hänga på men
fick släppa vartefter och Johanna kunde inkassera sin första
seger på Serieterrängen. John gjorde ett mycket vasst lopp
när han släppte på i det sista loppet efter att ha kört de tre
första i ett lugnt tröskeltempo. En minut snabbare än förra
loppet som gick på samma bana säger allt om fartökningen
denna gång. Han var nog lite taggad av Johannas medverkan.
Tre nya killar mönstrades på den korta banan.
Robin Stjärne, Trotte Carlsson och Emil Netz är ett gäng
92-93:or som vi önskar välkomna till oss i Löpargruppen.
Lycka till framöver alla tre!

Resultat


FÖRSTA CHANSEN
Våra yngre löpare var ute (inne) och rörde på sig under
söndagen när HAIS arrangerade Första Chansen.
Det finns några löpare som stack ut lite extra bland alla
fina löparinsatser.
Bland de äldsta killarna denna dag fick vi se ett kanonlopp
av Petter Falkenstrand som kom in på en silverplats på
800 meter P12 en knapp sekund efter segraren och tiden
var fina 2:39:95. I P11 återfann vi en "gammal" bekanting
i form av Calle Moskuvaara som visade att han hela tiden
utvecklas som löpare när han tog hem en fin fjärdeplats
på 600 meter P11 på tiden 1.51.68. Denna dag stals
föreställningen av duktige Jacob Borssén som var strået
vassare och med sina 1.50.77 var mycket nära att knipa
förstaplatsen men denna gång fick nöja sig med silvret.
I tjejernas äldsta klass F12 fick vi dagens enda topplacering
i form av Sandra Håkansson som vann en knapp seger på
tiden 2.48.40. I denna klass var det stor rödgul dominans
med fyra HAIS:are bland de sex bästa.
En pallplats till hittar vi bland tjejerna och då i F11 600 meter.
Sophia Persson tog hem ett fint brons och Louise Gabrielsson
följde upp med en femteplats.
Det här var bara ett litet axplock av alla fina löparinsatser
i helgen och det visar återigen på en mycket lovande utveckling
på löparsidan i klubben.

Resultat


VÄLBEFOLKAD SERIETERRÄNG
Det bjöds på riktig "Stockholmsvinter" när den tredje
serieterrängen gick av stapeln med två plusgrader, regn och blåst.
Vädrets makter förmådde inte stoppa de härdade löparna som
var ett 50-tal till antalet. Ännu en ny bana testades och upplevdes
som rolig och löpvänlig där de första 1,5 km gick utför och med
bara ett litet antal småbackar så att man har god tid på sig att
komma in i löpningen när de tunga backarna närmar sig.
Banan var även lite längre denna gång och mätte 2,7 och 5 km.
Löpargruppens aktiva följde även denna gång upp snabbdistansen
med att köra lite långbacke för att sedan avsluta med bålträning
på gymmet. Mohamed´s adepter körde terrängen som testlopp
och öste på för fullt och "Henke" briljerade med fina 15:29
på de 5 kilometrarna. Därefter hade de planeringsträff med
Mohamed som hälsade på i Huddinge och hade tagit med sig
några löpare från Kopparberg.
Till sist måste vi uppmärksamma en liten kille som var
överlägsen i knatteloppet, Fredrik Kihlbom som hade ett
fantastiskt löpsteg och en enorm förmåga att springa på
max ända in över mållinjen. Jag sänder en förhoppning
att denna talang fortsätter med löpning i framtiden.
Just nu är det flera idrotter som står programmet förutom
olika grenar friidrott även fotboll. Fredrik är bara åtta år
så han har gott om tid att prova sig fram till vad han vill
syssla med i idrottsväg.

Resultat


SNÖTERRÄNG PÅ NY BANA

Ett gäng tappra löpare var det som trotsade snöyran och
körde grundträning alá serieterräng. John, Victor, Alexander
och Oscar fick den här gången sällskap av Kajsa Berg när de
körde igenom ett tröskelpass med avslutande backträning.
Deltagarantalet var väl inte det allra bästa men det berodde
delvis på att höstlovet är här med många bortresta.
Denna gång testades en ny sträckning eftersom det är ljust
på lördagarna och man inte är beroende av belysning.
På lördag kommer det ett gäng från Kopparberg och gästar
terrängserien plus ett gäng juniorer och seniorer anförda av
Mohamed som också skall springa.

Resultat


FÖRSTA SERIETERRÄNGEN AVGJORD!

På årets första "riktiga" höstdag med sol, kyla och gult
på träden avgjordes den första serieterrängen.
Flertalet av de "äldre" avstod till förmån för söndagens
tuffa terränglopp 20 km med start på Lida.
Tyvärr endast 35 startande detta första lopp för hösten.
Vi hoppas på det dubbla på lördag när loppet går av
stapeln på "normal" tid igen.
Camilo Martinez visade återigen bra takter när det gäller
längre distanser än 800 meter. Han gjorde ju en mycket
bra insats på Tjurruset förra helgen. Så har vi förstås våra
lovande ungdomar och juniorer med Oscar M. John K.
Tvillingarna B. i spetsen. Denna gång körde de ett
snabbdistanspass och hjälptes åt att dra och inte dra upp
ett alltför hårt tempo och visade att det här gänget kommer
att ha mycket hjälp av varandra i fortsättningen när de går
in i den mörka vinterträningen.
Caroline Rönnlund blir bara starkare för varje månad som
går och hade inga problem att ta hem 2,2 km-banan utan
att ta ut sig alltför mycket eftersom hon (visade det sig senare)
även skulle springa Tullinge-Tumbaloppet på söndag.

Efter serieterrängen var det dags för upptaktsmöte för löparna.
Ett 50-tal löpare hade slutit upp för samkväm och snack om
den kommande vintern

Resultat


MONICA OCH JOHAN TOPPAR PÅ LIDA

Monica Kingstedt visade att gammal fortfarande är
äldst när hon knep en bronspokal och segerpremie vid
återupplivandet av ett klassiskt lopp, Tullinge-Tumbaloppet.
Ett av våra starkaste kort på tjejfronten när det gäller
långdistans, Kajsa Berg fick tyvärr lämna återbud men vi
hade trots det representation av fem tjejer i detta mycket
tuffa lopp. Vi vädrare två debutanter bland HAIS-tjejerna,
nämligen Emelie Andersen och Liza Clark.
Emelie har sysslat med triathlon och Liza kommer
från basket och båda visar på ett stort hjärta för
löpning och blir ett fint tillskott för gruppen.
Banan var mycket omväxlande och trevlig men
som sagt extremt jobbig speciellt de första 11 kilometrarna.
Partierna som gick på skogsstigar var översvämmade med
vatten emedan övriga delar av banan var kalasfin och sken
upp inbjudande i höstsolen.
På herrsidan saknade vi tyvärr flera av våra bästa löpare
men Johan Schagerström höll fanan uppe med bravur när
han kom in på en mycket fin sjätteplats.
Loppet vanns av Linus Nilsson, Enhörna före Brian Buchtrup-
Nielsen, Fredrikshof. Ett mycket trevligt inslag var det tiotal
HAIS:are som stod utefter banan och hejade på de rödgula.
Vi mönstrade även här ett nytt namn, Anders Berglund som
är relativt ny som löpare men har lagt mycket distans i benen
för att kunna satsa på långdistans upp till marathon framöver.
Ytterligare ett trevligt initiativ från arrangörens sida var att
det bjöds på varm bastu och pasta efteråt. Vädret kan väl
inte tillskrivas arrangörerna men det var absolut den bästa
timing man kunde ha med strålande höstsol.
Vi hoppas på en fortsättning med detta terränglopp som
är ett mycket trevligt avbrott i höstträningen.

Resultat

 


 

Till arkivet